BASIN BÜLTENİ “Yunanistan’dan beklentimiz; müzakere sürecini sekteye uğratacak şartlar öne sürmeye son vermesi” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ “Yunanistan’dan beklentimiz; müzakere sürecini sekteye uğratacak şartlar öne sürmeye son vermesi”
Tarih: 16.08.2016 > Kaç kez okundu? 1091

Paylaş


Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Yunanistan’dan beklentimiz; (Kıbrıs) müzakere sürecini sekteye uğratacak şartlar öne sürmeye ve milletimizce akim bırakılan darbe girişimi hakkında yürütülen adli soruşturma sürecine müdahil olma çabalarına son vererek, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün sağlanması için sürdürülen gayretlere destek olmasıdır” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının açıklamaları değerlendirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın 20 Temmuz, 2 Ağustos tarihlerinde yayınlanan, ülkemizde gerçekleşen darbe girişimiyle ülkemizin 1960 Garanti ve İttifak Antlaşmalarına dayanan, Kıbrıs Adası’nın tamamı üzerindeki garantörlük statüsü arasında zoraki bir bağ kurmaya yönelik anlamsız açıklamalarına 11 Ağustos’ta bir yenisinin daha ilave edildiği görülmüştür.

Türkiye’nin Garantörlük statüsüyle yaptığı müdahalenin, 1974 yılında Ada’da Yunanistan askeri cuntasının tahrik ve teşvikiyle gerçekleştirilen darbeyi bertaraf etmiş olduğu gibi Yunanistan’da demokrasinin yeniden tesisine imkan sağladığı tarihi bir gerçektir. Ayrıca, müdahaleden bugüne kadar geçen sürede Kıbrıs’ta huzur ve istikrar hakim olmuştur. Bu konuda yapılacak değerlendirmelerde, tarihi gerçekler unutulmamalıdır.”

Yunan makamlarının söz konusu açıklamalarında Kıbrıs’ta çözüm için “olmazsa olmaz şartlar” ileri sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Müzakere süreci üzerine ipotek konmaya çalışılması, Yunanistan’ın sürece ilişkin samimiyeti ve beklentileri konusunda ciddi şüphe uyandırmakta ve tarafımızdan reddedilmektedir. Yunanistan’dan beklentimiz, hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan açıklamalarına, müzakere sürecini sekteye uğratacak şartlar öne sürmeye ve milletimizce akim bırakılan darbe girişimi hakkında yürütülen adli soruşturma sürecine müdahil olma çabalarına son vererek, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün sağlanması için sürdürülen gayretlere destek olmasıdır.”



Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Macaristan Meclisi’ni ziyaret etti



Macaristan Parlamentosu, Macaristan Dışişleri Bakanlığı ve Macar Turan Vakfı’nın resmi davetlisi olarak Macaristan’da bulunan Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi, Macaristan Meclisi’ni ziyaret etti.

Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden verilen bilgiye göre, Macaristan Meclisi ziyaretine Merkez Başkanı Mehmet Aldemir ve Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu da katıldı.

Ziyaret sırasında heyete, KKTC Budapeşte Temsilcisi Selda Çimen eşlik etti.

Akdeniz Stratejik Araştırma Merkezi heyetine, ziyaret sırasında Meclis Başkan Vekili Sandor Lezsak ile Macar Turan Vakfı Başkanı Andras Biro hitap etti.

Macaristan Meclis Başkan Vekili Sandor Lezsak ziyaret kapsamında konuklar onuruna Mecliste yemek verdi. Organizasyona Türkiye Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçisi Şakır Fakılı, TC Tika Budapeşte temsilcisi ve organizasyonda yer alan diğer ülke temsilcileri katıldı.



“Ordu KKTC Tanıtım Etkinliği” açılışı Ordu Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi



“Ordu KKTC Tanıtım Etkinliği”nin açılışı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun katılımıyla Türkiye’nin Ordu ilinde gerçekleştirildi.

KKTC tanıtım filmlerinin gösterildiği etkinlikte, kurulan stantlarda tanıtıcı yayınlar ve el sanatları ürünleri dağıtımı yapıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, etkinliğin öncesinde KKTC ve Türkiye’nin Ordu ili arasındaki birlikteliğin kalıcılığını daimi kılmak için Ordu Sanat Merkezi’ne ağaç dikimi gerçekleştirdi. Ardından program açılışı yapıldı.

KKTC tanıtım filmlerinin gösterildiği etkinlikte, kurulan stantlarda tanıtıcı yayınlar ve el sanatları, eğitim sektörü, belediyelerin hizmetlerinin tanıtımı gerçekleşirken, Kıbrıs mutfağı tanıtıldı ve Kıbrıs kültürüne ait ürünler sergilendi.

LAÜ, YDÜ, GAÜ üniversiteleri, Cittaslow’a üye belediyelerinden Yeni Boğaziçi, Mehmetçik ve Lefke standları ile Turizm ve Folklor Araştırma Derneği standı ilgi gördü.

Etkinliğe geniş bir heyetle katılan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yaptığı konuşmada, Dünya Mirası Türkiye Tanıtım Projesi kapsamında KKTC'nin güzelliklerini Ordu'da tanıtmaktan son derece memnun olduklarını ifade ederek, "KKTC yalnız değil, her zaman Anavatan Türkiye ile birlikte hareket ediyoruz" dedi.

“KKTC Tanıtım Etkinliği”nin, tanıtımın yanı sıra kaynaşma adına da olumlu sonuçlar vereceğine inandığını belirten Ataoğlu, tanıtım faaliyetlerinin her iki ülke ekonomisi ve turizmine katkı sağlayacağını anlattı.



Neofitu: “Garantilerin olacağı, Güzelyurt’un iade edilmeyeceği bir anlaşmaya hayır derim.”



DİSİ Başkanı Averof Neofitu, garantilerin olacağı ve Güzelyurt’un iade edilmeyeceği bir anlaşmayı desteklemeyeceğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesine konuşan Neofitu, Kıbrıs sorunu, Türkiye-Rusya ilişkileri, Türkiye’deki durum ve diğer konularla ilgili açıklamalar ve analizlerde bulundu.

Habere göre, Türk tarafının garantiler ve Güzelyurt konusunda giderek daha sıklıkla kırmızıçizgiler ortaya koyduğu savunularak, bu durumu yorumlamaya çağrılan Neofitu, Güzelyurt’un iade edilmeyeceği ve Türk garantilerinin olacağı bir anlaşmayı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kabul edeceğini düşünmediğini ifade etti.

Neofitu, ne DİSİ’nin ne de bireysel olarak kendisinin böyle bir anlaşmayı destekleyebileceğini belirtti.

Neofitu, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Kıbrıs sorununda olguların nasıl ilerleyeceğine dair soruya karşılık verdiği yanıtta Neofitu, olgular durağan olmadığından, jeopolitik ve jeostratejik gelişmelerin sürekli takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk-Rus ilişkileri ve bunun Kıbrıs sorununa etkilerinin sorulması üzerine ise Neofitu, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin bazı önkoşullar altında Kıbrıs sorunu için olumlu bir gelişme olabileceği yönünde değerlendirmede bulundu.



33 şehidin daha naaşı Taşkent Şehitliğine defnediliyor



Taşkent şehitleri bugün Taşkent Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılacak.

Törenin ardından Kayıp Şahıslar Komitesi’nin yaptığı çalışmalarda bulunup kimlik tespiti yapılan 33 şehidin naaşı askeri törenle şehitliğe defnedilecek.

Taşkent (Tohni) katliamında şehit olan Kıbrıslı Türkler için yapılan şehitlik katliamın 40. Yılı olan geçtiğimiz yıl tamamlandı.

Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından bulunan ve DNA testleriyle tespit edilen 34 şehit, şehitliğin açılışının yapıldığı gün devlet töreniyle toprağa verilmişti.



Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Muratağa, Sandallar, Atlılar, Taşkent ve Terazi köyü şehitleri için mesaj yayımladı



Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının gerçekleştirildiği 14 Ağustos 1974’te Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde 126 ve 15 Ağustos 1974’te Taşkent-Terazi köyünde 83 Kıbrıslı Türkün katledilişlerinin 42’inci yıldönümünde mesaj yayınladı.

Ersan yayınladığı mesajda, Rumların; erkek, kadın, yaşlı ve çocuk demeden 3 aylık bebeklerden 80’lik yaşlılara kadar savunmasız insanları kurşunladığını belirterek, Kıbrıs Türkü’ne karşı yapılan acımasız katliamları unutmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Ersan, şehitlerin ruhlarının şad olmasını da diledi.



Kansu, Makedonya'da düzenlenecek “45. Uluslararası Yazın Çevirmenleri Sempozyumu”na katılacak



Kıbrıslı Türk şair ve öykücü M. Kansu, 29-30 Ağustos tarihlerinde Makedonya'nın Leşok kentinde düzenlenecek olan “45. Uluslararası Yazın Çevirmenleri Sempozyumu”na katılacak.

Sempozyumun açılışını, "Yazınsal Çeviri, Anadildeki Metnin Devamıdır" konulu bildirisiyle Mehmet Kansu yapacak.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 59
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 657
Toplam Tekil 4077385
IP 3.141.202.54






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap