BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Yasama ve yargı konularında neredeyse mutabakata varıldı, yürütme konusunda da ilerleme sağlandı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Yasama ve yargı konularında neredeyse mutabakata varıldı, yürütme konusunda da ilerleme sağlandı”
Tarih: 28.07.2016 > Kaç kez okundu? 1031

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen liderler görüşmesinden dönüşünde yaptığı açıklamada "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altında yürütme, yargı ve yasama organlarıyla ilişkili konularda ilerleme sağladıklarını belirterek, yasama ve yargı başlıklarının hemen hemen tamamlandığını, yürütmede de mesafe kat edildiğini ancak henüz sonuçlanmamış unsurlar olduğunu vurguladı.

Sonuçlanmamış unsurların en önemlisinin çözüm sonrasında cumhurbaşkanlığının rotasyonu konusu olduğunu ifade eden Akıncı, “Belli ki bu sürecin daha ileri aşamasında sonuçlanmasını bekleyeceğimiz bir konudur” dedi.

Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak, bu konunun siyasi eşitliğin vazgeçilmez önemli bir parçası saydıklarını herkesin bildiğini belirterek, bu konuda da gelecek aşamalarda uzlaşı sağlayabileceklerini umduğunu söyledi.

Gelecek aşama derken çok uzun bir zaman diliminden bahsedilmediğini söylemenin doğru olacağını belirten Akıncı, “Rum tarafında da bizim tarafta da bizde zaten öteden beri var olan bu işi daha fazla sürüncemede bırakmamamız lazım 2016 çözüm yılı olsun, bunun için tüm gayretimizle çalışalım çünkü 2017’de yeni dinamikler söz konusu olabilir bunların bazıları en azından çözüm çalışmaları için yararlı unsurlar içermez” şeklinde konuştu.

Akıncı, 2017’de, 2018’de Güney Kıbrıs'ta gerçekleşecek seçim sürecinin başlatılacağına işaret ederek, "2017’nin bahar aylarıyla birlikte artık Rum tarafında adaylıklar, kampanyalar, muhtemel işbirliği koalisyonları gündeme gelecek, dolayısıyla bunun çözüm çabalarına katkı yapmayacağı ortada" dedi.

Bunların yanı sıra, doğalgaz sondaj araştırmalarının başlama olasılığı, BM Genel Sekreterliği’ne gelecek yeni ismin belirlenmesi, ABD’deki yönetim değişikliği gibi konuların da süreci uzatacağına dikkati çeken Akıncı, "Tüm bunlar değerlendirildiğinde bu kadar yoğun çalışılmış bir dönemin sonunda hedefimiz 2016 yılı çıkmadan Kıbrıs sorununda artık bir sonuca ulaşmaktır” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Temmuz ayında Anstasiadis’le iki toplantı daha yapmayı öngördüklerini Ağustos ayının sonlarından itibaren ise, sıkı bir çalışma dönemi planlayacaklarını söyledi.

“Bugün iyi ilerlemelerin olduğu bir toplantı gerçekleştirdik diyebiliriz” şeklinde konuşan Akıncı, 3 başlıkta yürütme konusunda henüz sonuçlandırılmamış bir iki başlık haricinde, diğer iki başlıkta hemen hemen mutabakata yakın olunduğunu yineledi.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada,

yürütme yetkisi başlığı konusunda önemli bir adımın atıldığını ifade etti.

Rum radyosuna göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yürütme yetkisi konusunda, Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlık talebine yönelik farklılığa karşın, önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Anastasiadis, yargı ve yasama yetkisi konularının çözümlenmesine yönelik olarak geriye çok az konunun kaldığını da söyledi.



Başbakan Özgürgün bugün Ankara’ya gidiyor



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın resmi davetlisi olarak, bugün Ankara’ya gidiyor.

Özgürgün ve beraberindeki heyet, Ankara’da üst düzey ziyaret ve görüşmelerde bulunacak.

Başbakan Özgürgün’ün, temaslarını tamamlamasının ardından 27 Temmuz Çarşamba akşamı KKTC’ye dönmesi bekleniyor.



Dışişleri Bakanlığı: “Tüm ayin talepleri reddedilmeye başlandı yönünde yanlış algı oluşturulmaya çalışılmakta”



Dışişleri Bakanlığı, UBP-DP Hükümeti’nin göreve gelmesiyle Kıbrıslı Rumların KKTC’de ayin müracaatlarının reddedildiği yönünde yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, 2015’te 128 talebin 96’sına; 2016’da ise bugüne kadar 93 talebin 71 tanesine ayin izni verildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuyla ilgili duruşunun da eleştirildiği açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı, hükümetimizin bazı kararlarını beğenmeme hakkına sahiptir, benzer bir şekilde hükümetimiz de Sayın Cumhurbaşkanının bazı söylemlerini beğenmeme hakkına sahiptir. Ancak gerek Sayın Cumhurbaşkanı, gerekse hükümet birbirlerine saygı göstermek durumundadır” denildi.

Açıklamada ayrıca, dini ibadetlerin siyasi istismar aracı olarak kullanılmaması için gerekli tedbirlerin alınması hususunun hükümetin görev ve sorumluluğunda olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dini inanç ve vicdan özgürlüğünün Anayasa ile güvence altına alındığı vurgulandı. Açıklamada, “Ülkemizde yaşayan yabancı uyruklular dahil herkes için kamu düzenine, genel ahlaka veya bu amaçla çıkarılmış yasalara aykırı olmamak kaydıyla ibadet, dinsel ayin ve törenler serbesttir” denildi.

KKTC sınırları içerisinde yaşamayı tercih eden Maronit ve Kıbrıslı Rumların, ikamet ettikleri Dipkarpaz, Sipahi, Koruçam, Karpaşa, Hisarköy ve Özhan köylerinde bulunan 8 kilisede herhangi bir kısıtlama veya ön izin olmaksızın, kendi din adamlarının idaresinde ibadetlerini özgürce yerine getirdiği belirtildi.

Açıklamada, UBP-DP Hükümeti’nin göreve başladığı nisan ayı itibarıyla ülke sınırları içerisindeki Apostolos Andreas, St. Barnabas ve St. Mamas gibi 3 büyük kilisede düzenlenecek ayinlere sınırlama getirilmemesi kararı alındığı ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Kıbrıs’ta iki taraf arasında yürütülen müzakerelerin henüz bir anlaşmayla sonuçlanmadığı mevcut koşullarda Güney Kıbrıs’ta ikamet eden ve KKTC’de bulunan kiliselerde ayin yapmak isteyen Kıbrıslı Rumların bu taleplerinin Dışişleri Bakanlığı tarafından bazı kriterler gözetilerek değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, Kıbrıslı Rumlar tarafından Birleşmiş Milletler Barış Gücü aracılığıyla iletilen ayin taleplerinin “Ayin yapılmak istenen günün, Paskalya, Noel, kilisenin isim günü gibi dini bakımdan önemli bir gün olup olmadığı; Kilisenin fiziki durumu yani ziyaretçiler için emniyetli olup olmadığı; Söz konusu kilisenin halihazırda kütüphane, kültür merkezi ve gençlik merkezi gibi başka bir maksat için kullanılıp kullanılmadığı; Söz konusu kilisenin askeri bölgede bulunup bulunmadığı” gibi kriterlerin gözetilerek değerlendirildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı, ayin taleplerine ilişkin son yıllara ait istatistiki bilgileri de paylaştığı açıklamada, 2013 yılında gelen 47 ayin talebinin 9’u reddedilirken 38’ine izin verildiği; 2014’de gelen 107 ayin talebinin 36’sı reddedilirken, 71’ine izin verildiği; 2015 yılında gelen 128 ayin talebinin 32’si reddedilirken, 96’sına izin verilmediği belirtildi.

2016 yılında ise bugüne kadar gelen 93 müracaatın 22’sin reddedildiği, 71’ine ise izin verildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Hal böyleyken tüm dini ayin talepleri kabul ediliyordu ve UBP-DP Hükümeti’nin göreve gelmesiyle birlikte reddedilmeye başlandı yönünde yanlış ve kasıtlı bir algı oluşturulmaya çalışılmakta olduğunu üzülerek gözlemliyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın da bu yönde taraf olmasını esefle karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması, şöyle devam etti:

“2004 yılında Dışişleri Bakanı olarak görevden ayrıldıktan 12 buçuk yıl sonra yeniden bu göreve gelmiş bulunuyorum. Bu ara dönemde dünya ve siyasi görüşleri Sayın Akıncı ile yakın olan Dışişleri Bakanları görev yapmış ve tümü de gelen ayin taleplerini değerlendirerek bazılarını reddetmiş, bazılarına ise izin vermiştir. Son dönemde özellikle şahsım hedef alınarak ‘göreve gelen yasakçı zihniyete sahip bakan ayin yapılmasına izin vermemektedir’ yönünde maksatlı bir kampanya yürütülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı, hükümetimizin bazı kararlarını beğenmeme hakkına sahiptir, benzer bir şekilde hükümetimiz de Sayın Cumhurbaşkanının bazı söylemlerini beğenmeme hakkına sahiptir. Ancak gerek Sayın Cumhurbaşkanı, gerekse hükümet birbirlerine saygı göstermek durumundadır. Dini ibadetlerin siyasi istismar aracı olarak kullanılmaması için gerekli tedbirlerin alınması hususunun hükümetimizin görev ve sorumluluğunda olduğunu vurgularız”.



Taşpınar Şehitleri bugün anılıyor



Taşpınar şehitleri bugün, Taşpınar Şehitliği önünde törenle anılıyor.

Tören, çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak. Şehitlik defterinin imzalanması ile sürecek tören, şiirlerin okunması, konuşma ve dua okunması ile tamamlanacak.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği gün dolayısıyla mesaj yayımlayarak şehitleri andı.

Dernek Genel Başkanı Ertan Ersan mesajında “Topraklarını korumak için kahramanca düşmana karşı savaşan Taşpınar köyü halkı ile gurur duymaktayız” dedi.

Rum askerlerinin saldırılarına maruz kalan köy halkının, 1974 mutlu barış harekatında köylerini savunduklarını ve Rum’ların saldırılar sonucunda şehit edildiklerini (1964 yılında 2, 1974 yılında 8 şehit) anımsatan Ersan, “Taşpınar Köyü şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1137
Toplam Tekil 4075918
IP 3.133.147.252






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu