Gözler Rusya’dan gelecek turistlerde ama… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Gözler Rusya’dan gelecek turistlerde ama… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.07.2016 > Kaç kez okundu? 1045

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Gözler Rusya’dan gelecek

turistlerde ama…



Rusya ile ilişkilerin yeniden hızlanması en çok turizmde yüzleri güldürecek. Tarım sektörünün de nefes alması bekleniyor. Ancak, bugüne kadar Rusya’dan turist konusunda da, tarım alanında da beklentilere yanıt gelmedi. Çok küçük oynamalar heyecan yarattı ama, turizmciler “Eski günleri arıyoruz” diyor.

Her yıl 4 milyon Rus turist ağırlayan Antalya’ya ilişkilerin gelişmesi ile ilk ayakta 200’e yakın Rus turistin gelmiş olması adeta bayram havası estirdi. Davul-zurna eşliğinde halaylar çekilerek karşılanan Rus turistler bile bu ilgi karşısında şaşkına döndü.

Düşünebiliyor musunuz, her yıl milyonlarca turist ağırlayan, dolup taşan, rezervasyonlara yetişemeyen Antalyalı turizmciler 150-200 turist ile bayram yapar hale geldi.

Bu tablo, turizm sektörümüzün ne durumda olduğunu açık şekilde ortaya koyması açısından önemlidir.

Zaten Antalya’da “her şey dahil” sistemle çalışan otellerin çoğu çok düşük kapasite ile çalışıyor. 9 günlük bayramda iç turizmde yüzler güldü. Bayram sonrası oteller yine boşaldı. Bazıları ise kapılarına kişlit vurdu. Birçok otel el değiştirdi, bir çok otel ise satışta işletmeci bekliyor.

Rusya Ulaşım Bakan Yardımcısı Valeri Okulov’un günlerdir yaptığı şu açıklamayı iyi değerlendirmek gerekiyor:

"Şu an yolcu taşımacılığında en yoğun günleri yaşıyoruz. Türkiye`ye yolcu göndermek için charter seferlerinde herhangi bir değişiklik yapmak kolay olmayacak. Zaten bu yıl charter uçuşlarında şikayet konusu olan rötarlar, Türkiye`nin de devreye girmesiyle daha da artabilir. Eğer rezerv edilen uçaklar Türkiye hattına verilirse durum daha da zorlaşacak."

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ise yaptığı açıklamada "Henüz kesin bir karar yok. Türk meslektaşlarımızdan güvenliğin sağlanacağına dair resmi bir garanti bekliyoruz. Bu dünyada hiçbir şeyin garantisi olmadığını biliyoruz fakat en azından onların bize bazı garantiler vermesi lazım ve bu charter seferlerinin yenilenmesi için yeterli olacak" diyor.

Geçenlerde Antalya’daydık. Antalya’ya yerleşmiş olan bazı Ruslarla görüştük. Söyledikleri özetle şöyle:

“Her yıl yakınlarımız tatil için yanımıza gelirlerdi. Şimdi gelmiyorlar. Bunun iki nedeni var: Birincisi terör, ikincisi ekonomik sıkıntı. Biz, Antalya’nın huzurlu olduğunu, terör olmadığını söylüyoruz ama yine de gelmiyorlar. Rusya’daki ekonomik sıkıntının da gelenler üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz.”

Bu arada bazı şirketlerin bölgelerden Yunanistan ve Kıbrıs`a olan seferleri yolcu azlığından iptal edip bu uçakları Türkiye`ye yönlendirmeye çalıştıkları haber veriliyor. Uzmanlar normal zamanda sadece yazı Türkiye`ye ayda 700 bin civarı turist gittiğini, şu an charter sorunları nedeniyle en fazla bunun yarısına ulaşılabileceğini belirtiyor.

Rusya’dan artık eskisi gibi beklenen turist kafilelerinin gelmeyeceğine yönelik görüşler artıyor. Bunların çeşitli nedenleri var. Rusya’dan gelecek olanların çoğu “Türkiye’de terör var, güvenlik açısından risk taşıyor” diyor. Ekonomik krizin de Rusya’dan seyahat edecek olanları etkiliyor. Zengin olan ve tatilini dışarıda geçirmek isteyen Rus turistlerin de başka ülkelere yönlenmiş olduğu görülüyor.

Şimdi bütün bunları alt alta koyduğumuzda Rusya ile aradaki tüm buzlar erimiş olsa da eskisi gibi turistin gelmeyeceği görülüyor.

Sorun sadece bu kadarla da sınırlı değil. Uçak fiyatlarının pahalılığı da Rus turistlere geri adım attırıyor. Konu ile ilgili şu habere dikkatlerinizi çekelim:

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre Haziran ayı sonunda Pegasus Airlines havayolu şirketi Antalya`ya tek yön bileti 7.5 bin rubleye satarken, 1 Ağustos`tan itibaren bilet fiyatını 9,8 bin rubleye çıkaracak. Biletler yüzde 30.7 oranında zamlanmış olacak. Aynı güzergaha uçan "Azerbaycan Airlines" havayolları da Antalya biletlerini yüzde 26.4 oranında artırarak fiyatı 1 Ağustos`tan geçerli olmak üzere 13.5 bin rubleye çıkaracak.St. Petersburg-Antalya uçak biletlerinin de ortalama yüzde 25 zamlandığı belirtildi. Aeroflot havayolu şirketi 1 Ağustos itibarıyla St. Petersburg -Antalya uçak biletini yüzde 37.9 zamlı satacak. Tek yön uçuş fiyatı 17.5 bin ruble olacak. Türk Havayolları Moskova- Antalya ve St. Petersburg-Antalya uçak biletlerinde yüzde 1 ile yüzde 6 oranında indirim yaptı. Pulkovo`dan yapılacak tüm uçuşlar aktarmalı olacak. Moskova-İstanbul uçak biletleri yüzde 39 oranında zamlandı. Pegasus Haziran ayına göre bilet fiyatını yüzde 40 oranında artırarak tek yön uçuş fiyatını 8,3 bin rubleye çıkardı. Türk Havayolları da yaklaşık o seviyede fiyatı artırarak bilet fiyatını 8.5 bin ruble yaptı. Aeroflot bilet fiyatını 8.7 bin rubleye çıkardı. Ağustos ayında St. Petersburg’dan İstanbul`a direkt uçuşlar sadece Türk havayollarıyla yapılacak, bilet fiyatı ise tek yön 17 bin rubleyi geçiyor.

Tur operatörleri de uçak fiyatlarındaki artışın, tur fiyatlarına yansıdığını, bu nedenle daha ucuza tatil bekleyenlerin artık daha pahalı tatil yapabileceğini söylüyor. Bunun da Rusya’dan gelebilecek turistleri etkilemesi söz konusu.

Özetle, artık eski günlere dönmek kolay olmayacak. Tüm bu gerçekleri görmek, değerlendirmek ve kendimizi de sektörü de yenilemek durumundayız. Yeni pazarlara yönelmek, iç turizmimizi canlandıracak önlemler almak, sektörde daha etkili adımlar atarak öne çıkmak ve tanıtım atağında rakiplerimizin önünde yer alabilecek durumda olmamız gerekiyor. Oturup, Rusya’dan gelecek turisti beklemekle sektördeki çarkı döndürmek artık çok gerilerde kaldı. Açıklamalar da, ortadaki rakamlar da bu gerçekleri gözler önüne seriyor. Hiç kimse de bizim “felaket tellallığı” yaptığımızı söylemesin.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1434
Toplam Tekil 4067568
IP 3.145.60.166






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu