Peşmergebaşı Barzani fırıldak gibi… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Peşmergebaşı Barzani fırıldak gibi… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.07.2016 > Kaç kez okundu? 1083

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Peşmergebaşı Barzani

fırıldak gibi…



Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır. Kuzey Irak’taki Peşmergebaşı Barzani ile ilgili yazdığımız yazılarda bu adamı Türk düşmanı, satılmış ve Amerika ve İsrail kuklası olarak değerlendirmiştik. Her dalda oynayan ve çıkarları için en yakınındakileri bile satmaktan ve yalnız bırakmaktan kaçınmayan Barzani, şimdi de Kuzey Irak’daki peşmergeleri Amerika’nın paralı askerleri yaptı.

Barzani petrol fiyatlarındaki düşüş ve Bağdat ile yaptığı çekişme nedeni ile ekonomik krize girdi. Bu nedenle de kuklalığını yaptığı Amerika’dan yardım için kapı çaldı. Amerikan yönetimi ise istenilen bu parayı karşılıksız vermedi ve yapılan anlaşmaya göre Musul’da IŞİD karşıtı operasyona katılacak peşmergelerin maaşları bu şekilde ödenecek.

Bunun anlamı şudur:

Barzani sahibine paralı askerlik yapacak. Aldığı para karşılığında da kurşun sıkacak. 415 milyon dolarlık satışta kuklalık yaptığı devlete her yönden bağlı olduğunu ortaya koyacak.

Şimdi ayrıntılara göz atalım:

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Bağdat yönetimi ile Erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı IKBY'nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirtiyor.

Peşmergenin maaşlarını ödemekte zorluk çektiklerinin altını çizen Yaver, ABD'den talep ettikleri yardım için olumlu geri dönüş aldıklarını söyledi. Yaver'in verdiği bilgiye göre, imzalanan anlaşma daha çok peşmerge güçlerine mali ve lojistik destek sağlamayı içeriyor.

Peşmerge Bakanı, Washington'dan gelecek desteği şu sözlerle anlattı: "Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek."

Aylardır Amerika ve müttefikleri Musul’u IŞİD’dan kurtarmak için operasyon hazırlığı yapıyor. Amerika ve müttefikleri Musul’u havadan vuracak. Kara harekatını ise Barzani’nin Peşmergeleri gerçekleştirecek.

Burada şu ayrıntıya da değinelim:

Kuzey Suriye’de yer edinen ve IŞİD karşısı savaşta başarı gösteren PYD güçlerinin de Musul operasyonunda Peşmergelerin yanında yer alabileceği konuşuluyor. Amerikalı bir yetkili “Kuzey Suriye’de bizim kara gücümüzü oluşturan PYD güçlerinden Musul operasyonunda da istifade edeceğiz. Kahramanca mücadele eden PYD güçlerine bugüne kadar yapılan yardım ve destekler bundan sonra da devam edecektir” diyor.

Irak ordusu, peşmergeler, Şii milisler ve aşiret güçlerinin katılacağı Musul operasyonunda, 50 bin peşmerge IŞİD'e karşı savaşacak. Cabbar Yaver, "Güçlerimiz, Musul ovasını üç koldan kontrol altına almış durumda. Peşmergenin o bölgelerde yaklaşık 40 ila 50 bine yakın gücü var. Kent merkezinin nasıl geri alınacağına dair henüz bir plan ortada yok. Ancak güçlerimiz konuşlandıkları bölgelerden müdahalede bulunacak. Orada ne kadar ilerleyeceğimize ise Irak merkezi hükümetiyle yapılacak toplantı ve görüşmelerden sonra karar verilecek" dedi. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, operasyonun son bulmasıyla güçlerinin Musul kent merkezinde kalmayacağını da aktardı. Yaver, "Irak ordusuyla kent merkezine girsek dahi daha sonra eski noktalarımıza döneceğiz" diye konuştu.

Görüldüğü gibi Türk düşmanı Barzani ile PKK’nın Suriye kolu PYD Amerika ve müttefiklerince koruma altına alınmış durumda. Daha açık ifade ile yanı başımızda güçlendirilmiş bir düşman oluşturuluyor.

Biz “Etrafımız sarıldı” diyoruz ya, işte bu gelişmeler etrafımızın sarılmakta olduğunu açık biçimde göstermiyor mu?

Hedefleri bölgede Bağımsız Kürdistan olan bu oluşumun sonunun Türkiye’nin aleyhinde gelişmekte olduğunu da görmekteyiz. Aynı zamanda operasyonlar sonunda Kuzey Suriye’deki PYD güçleri ile Kuzey Irak’daki peşmerge güçleri arasında da sınırlar kalkmış olacak. Böyle bir koridorun da sonuna geldiği biliniyor.

Amerika bölgede Türkiye ile olan ilişkilerini şimdi Kuzey Irak’a kaydırıyor. Burada üs kuruyor. Barzani ile de istediği gibi oynuyor. Her dalda oynayan Barzani ise Amerika’nın bir dediğini iki etmiyor. Bu ilişkiler, aynı zamanda Türkiye için de bir mesaj olarak değerlendirilmelidir.

Gerek Suriye’de, gerekse Musul’da yapılması planlanan operasyonda Türkiye’den kara gücünü kullanması konusunda umudunu kesen Amerika’nın Barzani’nin peşmergeleri ile Suriye’deki PYD güçlerine yönelmesi bir yerde “Artık Türkiye’ye ihtiyacımız kalmadı” denmeye getiriliyor.

Hiç kuşkusuz bunun sonuçlarının ne doğuracağını da çok iyi hesap etmek gerekiyor.

Zaten PYD konusunda sıkıntı yaşanan Türkiye- Amerika ilişkilerinde Barzani ile kurulan işbirliği Türkiye’nin aleyhinde gelişmeye başladı. Bir yerde Amerika “Bölgede yeni müttefikimiz Barzani” mesajı vermeye çalışıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1307
Toplam Tekil 4076088
IP 3.23.101.60






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu