BASIN BÜLTENİ Eide: “Kaybedecek zaman yok” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Eide: “Kaybedecek zaman yok”
Tarih: 17.07.2016 > Kaç kez okundu? 1034

Paylaş


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, “Eğer liderler kendilerinin belirlediği, 2016’da çözüme ulaşmak yönündeki hedefe ulaşmak isterse kaybedecek zaman yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tarafından dün kabul edilen Eide, Akıncı ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Akıncı ile önemli konular üzerinde iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Temmuz ayında özlü konular üzerinde liderler tarafından 6 görüşme öngördüğünü kaydeden Eide, müzakerelerde gelinen bu aşamada daha önceleri sadece müzakereciler düzeyinde ele alınan konuların liderler düzeyinde derinlemesine ele alındığını kaydetti.

Zaman mevhumuna da dikkat çeken Eide, “Eğer liderler kendilerinin belirlediği, 2016’da çözüme ulaşmak yönündeki hedefe ulaşmak isterse kaybedecek zaman yoktur” dedi.

Müzakerelerde liderlerin ilerleme kaydetmekte olduğunu belirten Eide, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

BM’nin belirlediği bir zaman sınırlamasının bulunmadığını ancak Liderlerin benimsediği “2016’de çözüme ulaşma” yönünde bir hedef bulunduğunu kaydeden Eide, “Bu hedefe doğru çalışıyoruz ve iyi de çalıştığımızı düşünüyorum. Her iki kesimden de yapıcı fikirler üretiliyor” dedi.

Eide, müzakerelerdeki konularla ilgili bilgi veremeyeceğini çünkü sürecin Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderleri tarafından yürütülen bir süreç olduğunu, konuların özü ile ilgili olarak liderlerin açıklama yapabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeye Müzakereci Özdil Nami ve Müzakere Heyeti üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elisabeth Spehar de katıldı.

Bugün adadan ayrılacak Eide, liderlerin 22 Temmuz’da yapılacak bir sonraki görüşmesinden önce adaya dönecek.



Özgürgün Alman öğrenci grubunu kabul etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Almanya’dan gelen bir grup çocuğu kabul etti.

Gençlik Dairesi’nin davetlisi olarak adada bulunan 10 ve 12 yaşlarındaki çocukları kabulünde Başbakan Hüseyin Özgürgün, öğrencileri ağırlamaktan mutlu olduğunu, buradaki öğrencilerle işbirliği ve karşılıklı ziyaretlerin artarak devam etmesini temenni etti.

Heyette bulunan öğretmenlerden Marion Dick ise, KKTC’de bazı okullarla kardeş okul bağlantısı kurduklarını ve karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildiğini anlattı.

KKTC’de 5 gün kalan ve yarın adadan ayrılacak olan çocuklar, tarihi ve turistik mekanları ziyaret etti.



Dürüst : “Kıbrıs Türkü’nün, 1571’den bu yana, ada üzerindeki varlığını kimse yok sayamaz”



Paşaköy, Vadili ve Beyarmudu köylerini ziyaret ederek, belediye başkanları ile bir araya gelen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “Kıbrıs Türkü’nün, 1571’den bu yana, Ada üzerindeki varlığını kimse yok sayamaz” dedi. Dürüst şöyle devam etti:

“Hiçbir zaman, adil ve kalıcı bir çözüme karşı duruşumuz olmamıştır. Ancak çözüm olacak diye de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yatırımlarımızı da durdurmak gibi bir düşüncemiz olmamıştır, olmayacaktır.”

Güzelyurt ve Paşaköy gibi KKTC sınırları içerisindeki her yerleşim yerinin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Bakan Dürüst, “KKTC’nin gelişmesi, kalkınması ve ileriye götürülmesi adına, Güzelyurt’a da Paşaköy’e de ve KKTC’nin her bir yerleşim yerine yatırımları götürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.



Atun: “Nüfusu kısıtlayıcı ve Rumlara çoğunluk, Türklere azınlık statüsü verecek mutabakatlardan kaçınmak gerek”



KKTC 3. Cumhurbaşkanı Danışma Kurulu Üyesi Ata Atun, devam eden müzakerelerde nüfusu kısıtlayıcı ve Rumlara çoğunluk, Türklere de azınlık statüsünün verileceği mutabakatlardan süratle kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Atun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun, “200 bin kişinin Federal Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olacağı” tanımlamasının DPÖ’nün 2011 yılındaki resmi nüfus sayımı sonuçlarıyla bağdaşmadığını belirtti.

Yazılı açıklama yapan Atun, “2011 yılındaki nüfus 286 bin 257, 2016 yılındaki nüfus da tahminlere göre 296 bin civarında ise geriye kalan 76 bin kişinin vatandaşlık durumu ne olacak” diye sordu.

Ata Atun, “İngiltere’de yaşayan ve İngiliz hükümetinin 2012 yılında Avam kamarasına sunduğu rapora göre yaklaşık 300 bini geçmiş olan Kıbrıslı Türklerin niçin bu sayı içinde olmadığını” da sordu.

“Lozan Anlaşması sonrası ve 1955 yılında başlayan EOKA saldırıları nedeniyle adadan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan ve sayıları halen 300 binin üzerinde bulunan KKTC vatandaşları niçin dikkate alınmak istenmemektedir” diyen Atun, vatandaşlıkla ilgili kısıtlamaların kabul edilemeyeceğini savundu.

Ata Atun açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Halen sürmekte olan müzakerelerde adada ikamet edecek kişilerin sayısına, Rum lider Anastasiadis’in açıkladığı şekliyle ‘4 Rum’a 1 Türk’ oranında veya Sayın Burcu’nun yaptığı açıklamanın içinde yer alan ‘220 bin KKTC ve 802 bin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yurttaşı’ şeklinde belli bir kısıtlama getirilmiş olması kabul edilemez bir yaklaşım ve stratejidir.

Halkımızın sağduyu sahibi büyük bir çoğunluğu, geçmişte yaşananları dikkate alarak kurulması görüşülen ortak devlette asla azınlık olmayı kabul etmeyecektir.

Bu tür nüfusu kısıtlayıcı ve Rumlara çoğunluk, Türklere de azınlık statüsünün verileceği mutabakatlardan süratle kaçınılması gerekmektedir. Kurucu ve eşit ortak statüsündeki Kıbrıs Türkü’nü uluslararası hukukta azınlık sınıfına indirgeyecek hiçbir düzenleme, madde veya açıklanan bu oran gibi üzeri örtülü bir yaptırım asla Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilmeyecektir.”









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 578
Toplam Tekil 4066713
IP 3.141.193.158






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu