BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Verimli bir görüşme oldu” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Verimli bir görüşme oldu”
Tarih: 11.07.2016 > Kaç kez okundu? 1026

Paylaş


Yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında geçtiğimiz Cuma günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ara bölgede bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, vatandaşlıklar ve oy hakları konularının iyi bir atmosferde görüşüldüğünü, görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

Akıncı, yarınki görüşmede, “Ekonomi ve AB” konularının konuşulacağını da kaydetti ve çalışma gruplarının eş başkanlarının liderlere bu toplantıda eşlik edeceğini ifade etti.

Bu iki konuda çok büyük görüş ayrılıklarının bulunmadığını tahmin ettiğini fakat salı gün (yarın) bu anlaşmazlıkların ne boyutta olduğunun görüleceğini söyleyen Akıncı, tüm başlıkları ayın 29’una kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Akıncı, bir soru üzerine “toprak, haritalar, yüzdelikler” konularının henüz gündemde olmadığını da belirtti.

Toprak başlığının günü geldiğinde ele alınacak başlıklardan biri olduğunu ifade eden Akıncı, bunun varılan mutabakatlar gereği böyle olduğunu ve “en sondan bir önce konuşulacağını” kaydetti.

“Herhangi bir yer ismini, yüzdeliği veya haritayı zamanı gelmeden tartışmayı reddediyoruz ve bunu muhataplarımıza da söylüyoruz” diyen Akıncı, bunu bugünkü (geçtiğimiz Cuma) toplantıda yeniden hatırlattıklarını da belirtti ve yakın zamanda bu konuya geçmeyi, artık Kıbrıs sorununu bitirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Akıncı şöyle devam etti:

“Daha şimdiden ‘burası verilmezse anlaşma olmaz’ deyip de bize toprağı tartıştırma oyunlarına girecek değiliz. Ancak şu kadarını söylemek durumundayız; bu gibi konulara referans yapıldığı zaman Annan Planı’na da atıfta bulunulur ve ‘Annan Planı’nda bunlar vardı, şimdi olmayacak mı’ denir. Ama Annan Planı’nda başka şeyler de vardı. Annan Planı kendi içinde dengeli, bir bütündü, Annan Planı’nın bir kısmı işine geliyor diye bir tarafını çekip alarak ‘bu olmadan olmaz’ şeklinde bir argüman geliştirmek doğru bir argüman olmaz. Dengeli bir argüman olmaz. Dolayısıyla biz böyle bir tartışmanın içine çekilmeyi arzu etmiyoruz, bunun yanlış olduğunu değerlendiriyoruz.

Yeri ve zamanı geldiğinde toprak da görüşülecektir, bunun zamanı da sondan bir evveldir. Yani garantörlerin de katılımıyla yapılacak 5’li bir konferansta güvenlik ve garantiler konusu ele alınmadan önce toprak, harita ve yüzdelik gibi yer isimlerini de içerecek şekilde bir toprak tartışması o gün yapılabilir.

Bugün (geçtiğimiz cuma), çok genel anlamda, yani bu başlıklardan bir tanesinin -toprak, güvenlik ve garantiler- 29 Temmuz’da yapılacak toplantıda bir beyin fırtınası şeklinde olacağı da mutabakata bağlanmıştır. Bu tartışmanın yer adı, yüzdelik ve harita içermeyeceği konusunda peşin peşin anlaşılmıştır.

Bu son derece önemlidir, çünkü daha bu konuları konuşmadan bunların spekülasyonları yapılır, kimileri ellerinde haritalarla köyleri gezmeye başlar. Dolayısıyla bunlar yanlış şeylerdir. Biz Kıbrıs sorununu çözmeye niyetli taraf olarak bu tutumumuzu doğru ve istikrarlı bir şekilde sürdürmek arzusundayız. Her iki tarafın da makul ölçüler içerisinde lehine olacak şekilde, mantık ve akıl çerçevesinde, iki tarafın meşru hak ve çıkarlarını gözetecek şekilde, dengeli bir anlaşma yapma hedefine bağlıyız. Bundan önceki mutabakatlara da bağlı kalarak bunu yapmak durumundayız. Bundan önceki mutabakatların ne olduğunu da söylüyorum; toprak ve garantiler konusu en son konuşulacak. Şimdiden yer ismi, harita, yüzdelik konularının tartışılması konusu yanlıştır. Bunu her iki taraf da yapmamalıdır. Bu konudaki tahriklere de kapılmamak gerekir diye düşünüyorum.”

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptıkları görüşmeyi “yapıcı ve yaratıcı” diye niteledi.

Rum radyosu, Anastasiadis’in, “uyruk, haklar ve temel özgürlüklerin” ele alındığı liderler görüşmesinde kaydedilen ilerlemeden memnun olduğunu duyurdu.

Anastasiadis görüşme sonrasında Başkanlık Sarayı’na dönüşünde, görüşmede iki taraf arasındaki anlaşmazlık ve mesafenin çok az olduğunu söyledi. Ele aldıkları başlıkların büyük kısmını kapattıklarını söyleyen Anastasiadis, “Yapıcı ve yaratıcı bir görüşmeydi. Keşke diğer önemli konularda da vatandaşlık ve temel özgürlüklerde olduğumuz kadar yakınlaşsak” diye konuştu.

Temmuz ayı için toplam 6 görüşme planlayan liderler 12, 22, 26 ve 29’unda da bir araya gelecek.



Özgürgün’den 11 Temmuz Basın Günü mesajı



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının sesi, kulağı ve demokrasinin vazgeçilmezi olup, her türlü özveride bulunarak görevlerini yerine getirmeye çalışan ve özellikle yerel basına emek veren tüm basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.

Özgürgün, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Kıbrıs tarihinde ilk Türkçe gazete olarak kabul edilen Saded’in yayın hayatına başlamasının 127. yıldönümünde, Kıbrıs Türk medyasının Basın Günü’nü en içten duygularıyla kutladığını kaydetti.

Kıbrıs Türkü’nün toplumsal mücadele yıllarında çok zor şartlar altında halkın haber almasını sağlamak için yola çıkan basıncıların gösterdiği fedakarlıkların asla unutulamayacağına vurgu yapan Özgürgün, “O yıllarda onların vermiş olduğu bu mücadele Kıbrıs Türk basınının bugüne değin geçen tarihi süreçteki gelişimine yol göstermiş, ışık tutmuştur” dedi.

Özgürgün, günün en zor mesleklerinden birini ifa eden medya çalışanlarının, özgür, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışından ödün vermeyerek çalışmalarını yürüttüğü sürece demokratik ve çağdaş toplumların güçlenmesine büyük katkılar sağlayacağına inanç belirti.

Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“Ülkemizde ve dünyada yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik konularda kamuoyunu bilgilendiren basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da ülkemizin her alanda gelişip kalkınması ve var olan sıkıntıların üstesinden gelinmesi yönünde işbirliği içerisinde çalışıp yerine getireceğimiz inancındayım.

Bu duygu ve düşüncelerle, Kıbrıs Türk Halkı’nın sesi, kulağı ve demokrasinin vazgeçilmezi olan, her türlü özveride bulunarak görevlerini yerine getirmeye çalışan özellikle yerel basına emek veren tüm basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü yürekten kutlar, meslek hayatlarında başarı dileklerimle, sevgi ve saygılar sunarım.”



Ban Kıbrıs sorununda “yegane fırsattan” bahsetti



BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un iyi niyet misyonu rapor taslağında Kıbrıs sorunundaki yegane fırsattan söz etti.

Rum Fileleftheros gazetesi, Ban’ın iyi niyet misyonu raporu ile UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunun, Güvenlik Konseyi üyelerine verildiğini yazdı.

Habere göre, BM Genel Sekreteri Ban, iyi niyet misyonu rapor taslağı çerçevesinde, zaman takvimlerinin bulunmamasına karşın, 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununda olumlu bir sonuca varılabileceğini dile getirdi.

Liderlere, çabalarını bağlılıkla sürdürmeleri konusunda teşvikte bulunan Ban, ayrıca liderlere, askıda bulunan konuları göğüslemeleri, görüş birliklerinin uzlaşılara döndürmeleri için her türlü çabayı sarf etme çağrısında bulundu.

Ban, UNFICYP rapor taslağında ise, önceden anlaşmaya varılan ve iki lider tarafından açıklanan belirli güven yaratıcı önlemlerin uygulanmasındaki ilerleme eksikliğine ilişkin endişesini de dile getirdi.

Cep telefonları ve elektrik şebekelerinin birleştirilmesi, Lefke-Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılmasının hayata geçirilemediğine dikkat çeken Ban, üzerinde anlaşamaya varılan tüm tedbirlerin, iyi niyetle ve gecikmeksizin yerine getirilmesi yönünde de liderlere çağrıda bulundu.

Ban, bu tür tedbirlerin, müzakereler için elverişli ortam yaratılmasına katkı sağlayacağını, ayrıca bunun Kıbrıslıların günlük yaşantısını olumlu etkileyeceğini belirtti.

Gazete, Trodos yangının, Ban’ın raporunun tamamlanmasından birkaç gün önce çıkmasına karşın, yangından ve kaçırılan işbirliği fırsatından da bahsettiğini yazdı.

Habere göre, “18 Haziran’da Trodos eteklerinde çıkan ve iki kişinin öldüğü geniş bir alanı etkileyen yangın konusunda Akıncı’nın Kıbrıs Türk yardımını sunmak için Anastasiadis ile direkt bağlantıya geçtiği, Anastasiadis’in ise bu çabanın daha ileri götürülmesini öngörmediği” bilgisine yer verilen raporda ayrıca Akıncı’ya katkı için teşekkür edilirken Türk katkısının gerçekleşmediğine işaret edildi.

Ban raporunda, Trodos’taki yangınlarla toplu şekilde mücadele edilmesine yönelik kaçan fırsat ışığında, Krizlerin Yönetilmesi Teknik Komitesi’nin, gelecekte, krizlerin ortaya çıkması durumunda en iyi uygulamaların hayata geçirilmesi ve yaratılması için kullanılabileceğine de dikkat çekti.

Ban raporunda ayrıca Kıbrıslı Rumların, iki Kıbrıslı Türk gence saldırılması olayına ve liderlerin bu konudaki ortak açıklamasına da yer verildi.

Ban, raporunda iki liderin, 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması amacıyla çabaların yoğunlaştırma taahhütlerini vurguladıkları 15 Mayıs 2016’daki açıklamasını da selamladı.

Ban, ayrıca müzakerelerdeki ilerlemeden dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.



Ataoğlu: "Karusos, barış ve turizm adına çok talihsiz açıklamalarda bulundu”



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ayan Napa Belediye Başkanı Yannis Karusos’un açıklamalarını eleştirerek; " Karusos barış ve turizm adına çok talihsiz açıklamalarda bulundu” dedi.

Bakan Ataoğlu’nun hem Türk, hem de Rum basınında; Kuzey Kıbrıs'a günübirlik turlar ve turistlerin harcamalarıyla ilgili çıkan haberleri hayretler içerisinde takip ettiği belirtildi.

Aya Napa Belediye başkanının yaptığı açıklamaların “dünyada turizm felsefesi ve yaktığı barış meşalesine çok ters olduğunu” ifade eden Bakan Ataoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Aya Napa Belediye Başkanı Yannis Karusos barış adına, turizm adına çok talihsiz açıklamalarda bulunmuştur. Biz, kendi vatandaşlarımızı ve özellikle son günlerde Aya Napa’da yaşanan üzüntü verici saldırıda sükunetimizi koruyarak herhangi bir açıklamada bulunmadık. Bizim vatandaşlarımızın bırakın sadece Aya Napa’yı, Güney’deki turistik oteller ve diğer restoran ve kafelerde harcadıkları paralar, Güneyden günü birlik geçen turistlerle mukayese edilmeyecek kadar fazladır. Güneyden otobüsler ile geçen turistler inanın ki işletmeciler ile yaptığımız görüşmelerde su bile satın almadıkları yönündedir. Eskiden içilen ve tercih edilen Türk kahvesi bile otobüslerdeki rehberler tarafından engellenmektedir. Çok yakın bir zamanda buna da tedbir alacağız. Almamız da gerekli çünkü yabancı turistlere çok önemli bir dezenformasyon yapılmakta ve bu da bazı kanallar ile bizlere iletilmektedir.

Bırakın Kuzey’de yiyecek içecek tüketmeyi, her şeyin bilgisi de yanlış aktarılan bir ortam içerisinde günübirlik geçişler yapılıyor. Belirttiğim gibi yetkili kurum ve kuruluşlar ile istişare ederek bu haksızlığı önleyeceğiz.”



Rum Ombudsman, Kıbrıslı Türk’ün cenaze nakli sırasında yaşanan sıkıntıyı araştırıyor



Rum Ombudsman’ın, bir Kıbrıslı Türk’ün, babası Rum tarafında hayatını kaybettikten sonra cenazesini KKTC’ye geçirmekte yaşadığı sorunları araştıracağı belirtildi.

Rum Politis gazetesi “ ‘Diğer Tarafta’ Ölüm… Saygı Eksikliği… İnançlara Saygı… Varsın Bir İstisna Yapılsın” başlığıyla verdiği haberinde, (gazetenin) internet yayımında “Çarşaflarda İnsan” başlıklı makalenin yayımlanmasının ardından, Rum Ombudsman Ofisinin, yaşananları kamu davası olarak araştırdığını yazdı.

Gazete makalede, babası Rum tarafında hastanede hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk gazetecinin yaşadığı inanılmaz sıkıntının anlatıldığını kaydetti.

Bahse konu Kıbrıslı Türk’ün, Ombudsman ofisine çağrıldığını ve tercümanın da hazır bulunmasıyla olayın ayrıntılarını anlattığını aktaran gazete, ofis görevlilerinin, konuyla ilgili eksiklilere işaret edilecek bir rapor hazırlanması için olayın hangi koşullar altında yaşandığı ve benzer durumlarda nasıl uygulama yapıldığını araştırmaya başladığını belirtti.

Kıbrıslı Türk’ün başından geçenlere göre bir taraftan diğer tarafa cenaze nakledilmesinde sorun yaşandığını, KKTC’den Rum tarafına cenaze arabasının geçmesinin yasak olduğunu kaydeden gazete, bu tür durumlarda –geçen hafta yaşanan durumda olduğu gibi- cenazenin, (tabut olmadan) Rum tarafından sınır kapısına götürüldüğünü, oradan da KKTC’deki hastane morguna götürülmek üzere başka bir cenaze arabasına nakledildiğini anlattı.

Haberde cenaze KKTC’ye götürülürken ailenin yaşadığı sıkıntı ve acılar da aktarıldı.

Konunun insani bir konu olduğunu da kaydeden gazete, bazı durumlarda istisnalar yapılabildiğini belirterek, ambulansların karşılıklı geçişlerini örnek gösterdi.

Benzer bir şekilde cenaze arabaları için de bir istisna yapılabileceğini belirten gazete, kararın siyasi ve iki lidere bağlı olduğunu yazdı.

Öte yandan haberinde ölüm belgesinin de aileye sorun çıkardığını yazan gazete, ölüm belgesinin, “devletin” resmi dillerinden biri de Türkçe olmasına rağmen sadece Yunanca yazıldığını belirtti.



Atalay, Rum, Ermeni, Maronit ve Latin Dini Liderlerin tebriklerini kabul etti



Ramazan Bayramı dolayısıyla Larnaka’daki Hala Sultan Tekkesi’nde düzenlenen bayram namazını yöneten Din İşleri Başkanı Talip Atalay; Rum, Ermeni, Maronit ve Latin dini liderlerin Bayram tebriklerini de kabul etti.

BM Barış Gücü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Atalay, Kuzey’den 1000 kişinin katıldığı Hala Sultan Tekkesi’ndeki ibadeti yönetti.

İsveç’in Lefkoşa Büyükelçiliği himayelerindeki “Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu” ile BM Barış Gücü katkılarıyla Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen ibadet sırasında Atalay, Rum, Ermeni, Maronit ve Latin dini liderlerin Bayram tebriklerini de kabul etti.

Atalay yaptığı konuşmada, kutsal Ramazan ayında İslam’ın özüne vurgu yapıldığını ifade ederek, İslam’ın isminin kötüye kullanıldığı terör saldırılarında ölen masum kişilerin üzüntüsünün yaşandığını anlattı.

Atalay, kalbinde iyilik olan her bireyi dünyadaki kötülüğe karşı mücadele etmeye çağırdı ve dünyaya barış ve huzur gelmesinin insanların ruhlarını terbiyesiyle mümkün olabileceğini, bunun da zaten İslam’ın bir gereği olduğunu kaydetti.

İsveçli Büyükelçi Klas Gierow da, 50 yıldır Kıbrıs’ta yaşanmamış bir olayın gerçekleştiğine işaret ederek, dini liderlerin birbirinin kutsal günlerinde, kutsal mekânlarında, dilediği gibi serbestçe ibadet edebilmesine sahip çıktığına işaret etti.

Gierow, bu ruhun Kıbrıs’ın geneline yayılması; kiliselerin, camilerin serbest ibadete açılması gerektiğini kaydetti.

Bu, Larnaka’daki Hala Sultan tekkesinde 2014’ten bu yana gerçekleştirilen 6’ncı ibadet oldu.



Ukrayna, Rum Meclisi’nin kararını kınadı



Ukrayna, Avrupa Birliği’nin Rusya Federasyonu’na uyguladığı yaptırımların kaldırılması için çağrıda bulunma kararı alan Rum Meclisi’ni kınadı.

Rum haber sitelerinde “flaş” olarak yayımlanan Rum Haber Ajansı kaynaklı habere göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rum meclisini yazılı açıklamayla kınadı ve hukuki bağlayıcılığı olmamasına karşın kararın benimsenmiş olmasının endişe yarattığını kaydetti.

Bakanlık açıklamasında, “Kıbrıslı milletvekilleri uluslararası hukuka dayanan devletlerarası ilişkilerin temel ilkesini görmezden geliyor. Böyle bir tutum saldırganın hareketlerine dolaylı destekten başka bir şey değildir” ifadesine yer verildi.

AB’nin kısa süre önce Rusya Federasyonu’na uyguladığı yaptırımları genişlettiği hatırlatılan açıklamada, “AB’nin bu kararını destekleyen Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin uluslararası hukuka bağlı kalmasını, Avrupa ilkelerine saygı göstermesini ve Ukrayna’ya karşı Rus saldırganlığının durdurulması yönündeki uluslararası çabalara desteğini sürdürmesini bekliyoruz” denildi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1010
Toplam Tekil 4068931
IP 3.17.74.153






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu