“Berlin Panteri” Turgay Ve forma aşkı… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Berlin Panteri” Turgay Ve forma aşkı… - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.07.2016 > Kaç kez okundu? 1111

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



“Berlin Panteri” Turgay

Ve forma aşkı…



Geçenlerde ölümü ile spor dünyasını yasa boğan Turgay Şeren ile ilgili yazmak gereğini duyduk. Centilmenliği, beyefendiliği, formaya duyduğu saygı ve aşkı ile gönüllere taht kuran Turgay Şeren, Galatasaraylı olmasına rağmen, hemen her takım taraftarlarınca beğenilen, alkışlanan bir isim olarak iz bırakmayı başardı.

Şeren, öncelikle iki önemli noktada kendisini spor dünyası ile bütünleştirmeyi sağlamıştır. Bunlardan birisi geniş kitlelerce tanınmasını ve sevilmesini sağlayan “Berlin Panteri” lakabını milli takım forması altında alması olmuştur.

A Milli Takım kalesini ilk kez 28 Mayıs 1950’de İran ile oynanan ve Türkiye’nin 6-1 kazandığı hazırlık maçında koruyan Şeren’e, 17 Haziran 1951’de deplasmanda Batı Almanya oynanan ve ay-yıldızlıların 2-1 üstünlüğüyle sona eren hazırlık maçında yaptığı kurtarışlar sonrasında “Berlin Panteri” lakabı takıldı. Türkiye’nin ilk kez katıldığı 1954 FIFA Dünya Kupası’nda kaleyi koruyan Turgay Şeren, 5 kez 21 Yaş Altı, 46 kez de A Takım olmak üzere toplam 51 milli maça çıktı. Şeren, 35 maçla A Milli Takım’da sahaya en fazla kaptan çıkan futbolcu oldu.

Turgay Şeren’i büyüten ikinci konu da futbolculuk hayatını hep Galatarasay forması altında sürdürmesi olmuştur.

Turgay Şeren, 18 yıllık futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray’da geçirdi. Efsane kaleci, sarı-kırmızılı forma altında 369 lig, 18’er kupa ve Avrupa kupası maçı olmak üzere toplam 405 karşılaşmada görev yaptı. Şeren, Galatasaray’da 3 İstanbul Profesyonel Lig, 2 Süper Lig ve 3 de Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Kulübüne de çok büyük katkılar sağladı.

Galatasaray’ın Avrupa arenasına ilk kez çıktığı, 1956-1957 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Romanya’nın Dinamo Bükreş ekibiyle 26 Ağustos 1956’da oynadığı maçta kaleyi koruyan isim Turgay Şeren oldu. Şeren, futbolculuk yaşantısındaki ilk ve tek kırmızı kartı 1962 yılında Beşiktaş ile oynadıkları ve 1-1 berabere biten derbi maçta gördü.

Kariyerindeki son resmi maçta, 11 Haziran 1967’de Karşıyaka ile oynanan müsabakada kaleyi koruyan Turgay Şeren, 2 Temmuz 1967’de ligde forma giyen oyuncuların oluşturulduğu karma bir takım ile Galatasaray arasında yapılan jübile maçıyla futbolculuğa veda etti. Turgay Şeren, sarı-kırmızılı forma altında 55 maçta Fenerbahçe’ye karşı görev yaparak, derbi tarihinde en çok maça çıkan oyuncu oldu.

Şunu da özellikle vurgulamalıyız:

Turgay Şeren, futbolculuk hayatında o döneme göre büyük rakamlarla transfer önerilerini bile kabul etmemiş ve “Ben Galatasaraylı doğdum, Galatasaraylı öleceğim” demiştir.

Sarı-Kırmızılı forma altında da çok başarılı olmuştur. Paraya değil, giydiği formaya saygılı oluşunu altını çizerek vurgulamak istiyoruz.

Yazımızın başına “Berlin Panteri” Turgay ve forma aşkı başlığını işte bu nedenle attık.

Turgay Şeren, 1968 yılında Mersin İdmanyurdu ile teknik direktör kariyerine başladı. Mersin İdmanyurdu’nun yarı sıra Vefa, Samsunspor ve Galatasaray’ı da çalıştıran Şeren, futbolculuk kariyerindeki başarılara teknik direktör olarak ulaşamadı. Başarılı olamayınca da direnmeyip, işi daha iyi yapanlara bırakarak bu konuda da örnek oldu.

Galatasaray’ın efsane ismi Metin Oktay ile oynadığı her maçta bu ikilinin spor ve forma aşkı her zaman dillerde olmuştur.

Maçlarda Turgay Şeren’e gol atmak çok büyük bir olaydı. Dönemin en iyi golcüleri bile Şeren’e gol atabilme yarışı içinde oldular. Efsane kaleci aynı zamanda kaleciler için de bir idol olarak kalmayı başarmıştır.

Asıl adı Türkay olan Şeren’inTurgay adını nereden aldığına da değinelim:

Turgay Şeren, 15 Mayıs 1932’de Ankara Keçiören’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün Özel Kalem Müdür Muavinlerinden Sabit Şevki Şeren ile öğretmenlik yapan Münevver Şeren’in ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Atatürk tarafından Türkay ismi verilen Şeren, Galatasaray Lisesi’nde öğretmenleri ve arkadaşlarının ismini “Turgay” diye telaffuz etmesinin ardından bu adı kullanmaya başladı. Lise eğitiminin ardından İstanbul Futbol Ligi’nde mücadele eden Galatasaray’da futbolculuk kariyerine başlayan Turgay Şeren, A takım formasıyla ilk kez 30 Ekim 1949’da Vefa ile oynadıkları ve 1-0 kazandıkları maça çıktı.

Turgay Şeren, futbol hayatının ardından çeşitli gazetelerde spor yazarlığı, televizyonlarda da yorumculuk yaptı. Şeren’in üç evliliğinden 4 çocuğu oldu.

Turgay Şeren, aynı zamanda Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) onur üyesiydi.

Spora, çevresine, formasına, basına, taraftarına, böylesine saygılı, böylesine beyefendi bir kişiliği olan Turgay Şeren ile geçmişte çok görüşmelerimiz ve kendisi ile yapılan röportajlarımız olmuştu. Böylesine önemli bir isim spor dünyası için gerçekten büyük bir kayıp olmuştur. Son derece üzüntü içinde olduğumuzu da vurgulmalıyız.

Allah rahmet etsin, mekânı ışıklar içinde olsun. Sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 241
Toplam Tekil 4066376
IP 3.137.192.3






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu