BASIN BÜLTENİ Kalyoncu: “Yeni hükümetimiz Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Kalyoncu: “Yeni hükümetimiz Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı”
Tarih: 21.07.2015 > Kaç kez okundu? 1969

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından 6 Temmuz’da hükümeti kurmakla görevlendirilen CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, bugün sunduğu yeni kabinenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını söyledi.

Kalyoncu, CTP BG-UBP’nin kabinesinin; “Başbakan Ömer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Sağlık Bakanı Salih İzbul ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ten oluştuğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı’nın yeni kabineyi onayladığını ifade eden Kalyoncu, yeni kabinenin bugün Resmi Gazete’de yayınlanacağını kaydetti.

Kalyoncu, yeni hükümetin protokolünün bugün saat 14.00’te Meclis’te parti başkanları tarafından imzalanmasının ardından yarın da Meclis’in toplantıya çağrılacağını ve kabinenin okunacağını ve anayasal sürecin başlayacağını ve hükümet programının okunacağını ifade etti.

Anayasal süreç:

KKTC Anayasası’nın 109’uncu maddesine göre Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu’nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Meclis tatildeyse derhal toplantıya çağrılmasını düzenleyen Anayasa’ya göre, Bakanlar Kurulu’nun programı ise, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak.

Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemeyecek.

Anayasa’ya göre Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebiliyor.

Ömer Soyer Kalyoncu kimdir?

Yeni hükümeti Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, 1950 yılında Girne’de doğdu. Üniversite Eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği bölümünde yaptı. Üniversite yıllarında öğrenci derneklerinde görev yaptı. Kıbrıs’a gelince Devrimci Gençlik Derneği’nde Yöneticilik ve Başkanlık yaptı.

1973 yılında üye olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde MYK üyeliği ve çeşitli kademelerde görev yaptı. 1993-1998 yılları arasında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden Girne Milletvekili olarak seçildi.11.12.1995-16.8.1996 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı.14 Aralık 2003 Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler, Demokrat Parti Koalisyon Hükümetinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı.

20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. 6 Haziran 2005 tarihinde CTP-BG Parti Genel Sekreterliği’ne seçildi.

19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimleri ve 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den yeniden Girne Milletvekili seçildi.

İngilizce bilen Kalyoncu, evli ve iki çocuk babasıdır.



CTP-BG ile UBP arasında koalisyon protokolü imzalandı



Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) arasında koalisyon protokolü dün 14.00’te Cumhuriyet Meclisi’nde imzalandı.

Protokole, CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün imza koyarken, yeni hükümetin Başbakanı Ömer Kalyoncu da imza törenine katıldı.

CTP-BG Genel Başkanı Talat, protokolün “Hükümetin Çalışma Düzeni”, “Cumhuriyet Meclisi’nin Çalışma Düzeni ve Koordinasyonu” ve “Bakanlıkların Dağılımı” başlıklı üç bölümden oluştuğunu belirtti.

Hükümetin Cumhurbaşkanlığı tarafından onayladığını söyleyen Talat, bundan sonraki süreçte protokolün yürürlüğe girmesi ile birlikte yarın Meclis’in olağanüstü toplanacağını ve hükümetin Meclis’e sunulacağını, en geç bir hafta sonra da hükümet programının Meclis’e sunulacağını kaydetti.

Talat, “Hükümetimiz çok önemli bir yük omuzluyor, biz iki parti olarak bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu ilk iki büyük partinin Meclis’te büyük çoğunlukla oluşturacağı hükümet ve haliyle bu hükümetin de önemli hedefleri yerine getirmesi söz konusu olacak” dedi.

Hükümetin reform ve dönüşümler yapacağını söyleyen Talat, “Kıbrıs Türk halkının bugüne kadar olmasını istediği ama çeşitli nedenlerle, belki zayıf hükümetler belki de popülizm nedeniyle gerçekleştiremediklerini, hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Talat, koalisyonun amacının Anayasa da dahil, önemli reformları kotarmak, sürdürülebilir ekonomik yapıya ulaşmak için gerekli tedbirleri almak ve devam eden müzakere sürecine destek olmak olduğunu kaydetti.

UBP Genel Başkanı Özgürgün de, ciddi problemlerin olduğu bir dönemden geçildiğini, bunları aşabilmek adına hem CTP-BG hem de UBP’nin, bugün, siyasi tarihte dönüm noktası olacak bir ilke imza attığını belirtti.

Özgürgün her iki partinin de başarma dışında bir şansı olmadığını bilerek, başarılı olma dışındaki alternatifleri bir kenara bırakarak, halka ve geleceğe dönük projeler, yasalar, kararlar ve çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Yapılması gereken önemli işler olduğuna işaret eden Özgürgün, yoğun bir çalışma içine girileceğini kaydetti.

Özgürgün, “Biz iki genel başkan olarak görev almamamıza rağmen hükümetin başarılı olacağına, Başbakan ve Bakanlar Kurulu’nun çalışmaları en iyi şekilde yapacağına inancımız tamdır” dedi.

Kıbrıs Türk siyasetinin iki büyük partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP), bugün açıklanan koalisyon hükümetiyle siyasi tarihlerinde ilk kez birlikte hükümet kurmuş oldu.

CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu’nun başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinde iki parti 10 bakanlığı eşit paylaştı.Kabinede her iki partinin genel başkanı da görev almadı.

Yeni hükümette Başbakan Ömer Kalyoncu (CTP-BG), Dışişleri Bakanı Emine Çolak (CTP-BG), Maliye Bakanı Hasan Başoğlu (CTP-BG),Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun (UBP),İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar (CTP-BG), Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu (CTP-BG), Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu (UBP), Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu (UBP), Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren (UBP), Sağlık Bakanı Salih İzbul (CTP-BG)ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst (UBP) yer aldı.

İlk kez bir koalisyon hükümetinde “Başbakan Yardımcılığı” olmaması, UBP’nin 5 bakanının tümünü milletvekilleri arasında seçmesi, CTP-BG’nin ise 3 bakanı dıştan ataması dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar Meclis dışından atanan isimler olurken; geçen hükümette de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğunda yer alan Aziz Gürpınar’ın sorumluluğuna İçişleri de eklendi. Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu yeni hükümette bu kez Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı sıfatıyla yer aldı.

Hükümetin UBP kanadındaki isimlerden Tahsin Ertuğruloğlu, Sunat Atun ve Kemal Dürüst, geçmiş yıllarda da bakanlık görevi yapmış kişiler. Kabinedeki tek kadın bakan ise Dışişleri Bakanı Emine Çolak oldu. Avukat Çolak, İnsan Hakları Vakfı Başkanlığı’nı da yürütüyor.

Ulusal Birlik Partisi tarihinde ilk kez bir hükümette küçük ortak olurken; Demokrat Parti Ulusal Güçler de ilk kez ana muhalefet görevini üstlenmiş oldu.

Cumhuriyet Meclisi’nde CTP-BG 21, UBP 18, DP-UG 8, TDP ise 3 milletvekiliyle temsil ediliyor.

Yeni hükümetin göreve başlamasıyla, CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, KKTC tarihinde Başbakanlık makamına oturan 10. kişi olacak.

KKTC’de 42 yıl içinde Mustafa Çağatay, Nejat Konuk, Derviş Eroğlu, Hakkı Atun, Mehmet Ali Talat, Ferdi Sabit Soyer, İrsen Küçük, Sibel Siber ve Özkan Yorgancıoğlu Başbakanlık görevi üstlenen siyasi isimler oldu.

KKTC’de şimdiye kadar Başbakanlık yapan politikacılardan Nejat Konuk 1928, Osman Örek 1925, Mustafa Çağatay 1937, Derviş Eroğlu 1938, Hakkı Atun 1935, Mehmet Ali Talat 1952, Ferdi Sabit Soyer 1952, İrsen Küçük 1940, Sibel Siber 1960, Özkan Yorgancıoğlu 1954, yeni Başbakan Ömer Kalyoncu ise 1950 doğumlu

Başbakan ve Bakanların özgeçmişleri

Ömer Soyer Kalyoncu (Başbakan)

Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, 1950 yılında Girne’de doğdu. Üniversite eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği bölümünde yaptı. Üniversite yıllarında öğrenci derneklerinde görev yaptı. Kıbrıs’a gelince Devrimci Gençlik Derneği’nde yöneticilik ve başkanlık yaptı.

1973 yılında üye olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde MYK üyeliği ve çeşitli kademelerde görev yaptı. 1993-1998 yılları arasında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden Girne Milletvekili olarak seçildi.11.12.1995-16.8.1996 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı.14 Aralık 2003 Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler, Demokrat Parti Koalisyon Hükümetinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı.

20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. 6 Haziran 2005 tarihinde CTP-BG Parti Genel Sekreterliği’ne seçildi.

19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimleri ve 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den yeniden Girne Milletvekili seçildi.

Emine Çolak (Dışişleri Bakanı)

Londra Üniversitesi (SOAS) Hukuk Fakültesi’nden mezun olup 1980 yılında Barrister unvanını kazandı. 1982 yılından bu yana Lefkoşa Barosu’na kayıtlı avukat olarak görev yaptı. Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı'nın kurucusu ve halen Mütevelli Heyeti Başkanı’dır. Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı olarak kamu farkındalığının artırılması ve Kuzey Kıbrıs'ta insan hakları standartlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yaptı. Bir dizi arabuluculuk ve müzakere programlarına katıldı. Kıbrıs Türk Uzlaşım Derneği, Hasta Hakları Derneği, Mülteci Hakları Derneği ve Homofobiye Karşı Girişimi'nin kurucusu ve üyesidir. Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için müzakereler kapsamında Teknik Komiteler Koordinatörü olarak görev aldı. Cumhurbaşkanı tarafından 2006 ve 2011 yılları arasında Kuzey Kıbrıs'taki hakimlerin ve mahkemelerin etkin işleyişinden sorumlu Yüksek Yargı Kurulu üyesi olarak atandı. Sim Radyo Yönetim Kurulu Başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.

Hasan Başoğlu (Maliye Bakanı)

1962’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Gaziveren’de yaşıyor. KTHY’de üst düzey yönetici görevinde bulundu. Kıb-Tek Mali İşler Koordinatörü olarak görev yaptı.

Sunat Atun (Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı)

1973 yılında Mağusa’da doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra 1995 yılında, İngiltere’de University of Leicester Sosyal Bilimler Fakültesi BA Economics bölümünden mezun oldu. 1996 yılında Fransa’da bulunan L’Universite de Nantes Üniversitesi’nde “Logistics Management (Eurpoean)” ve 1997 yılında ise University of Plymouth’danMSc.“Shipping Management” master programlarından mezun oldu.

Armatörlük – Denizcilik Şirketi olan A&S ATUN Ltd.’de yöneticilik yaptı. 2005 yılında Ticaret Odası Meclis üyeliği, 2006-2009 yılları arasında Genç İşadamları Derneği Başkanı ve 2007 yılında Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü.

19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Gazimağusa Milletvekili olarak seçildi. 4 Mayıs 2009 tarihinde kurulan Eroğlu Hükümetinde Ekonomi ve Enerji Bakanı olarak görev aldı. 27 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük Hükümeti’nde de 13 Haziran 2013 tarihine kadar bu görevi yürüttü. 24 Mayıs 2013 tarihinde ise UBP Gazimağusa İlçe Başkanlığı görevine getirildi.

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisi’nden Gazimağusa Milletvekili seçildi. 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan Seçim ile UBP Genel Sekreterliği görevine getirildi.

Aziz Gürpınar (İçişleri ve Çalışma Bakanı)

1958’de Baf’ta doğdu. Temmuz 1982’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Gemi İnşa ve Makine Mühendisi unvanıyla mezun oldu.

Aralık 1984’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi’nde “Çalışma Memuru” olarak kamu görevine başladı.

Çalışma Dairesi’nde çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra, 2005 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Müsteşar olarak atandı ve Haziran 2009 tarihine kadar bu görevi yürüttü. Ocak 2011’de kamu görevinden emekli oldu.

İlk kez Siber hükümetinde bakan olan Gürpınar, Yorgancıoğlu’nun Başbakanlığı’ndaki kabinede de görev yapıyordu.

Önder Sennaroğlu (Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda bakanı)

1957 yılında Büyükkonuk köyünde doğdu. 1984 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. BüyükkonukKoop. Kredi Şti’nde sekreterlik yaptı. Uzun yıllar Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 1997-98 yıllarında Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nda Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

6 Aralık 1998 Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden İskele Milletvekili seçildi. 27 Ekim 2003 tarihinde Ulusal Birlik Partisi’nden istifa ederek Bağımsız Milletvekili olarak görev yaptı.

20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den İskele Milletvekili seçildi.

25 Eylül 2006 tarihinde oluşturulan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler – Özgürlük ve Reform Partisi Koalisyon Hükümeti’nde Tarım Bakanı olarak görev aldı. 19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde ve 28 Temmuz Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden İskele milletvekili seçildi.

31 Ağustos 2013 tarihinde kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler – Demokrat Parti Ulusal Güçler Koalisyon Hükümeti’nde Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı olarak görev aldı.

Tahsin Ertuğruloğlu (Ulaştırma Bakanı)

1953 yılında Lefkoşa’da doğdu. ABD’nin Arizona Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.1983-1991 yılları arasında Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nda görev yaptı.

1986-1991 yılları arasında KKTC Londra Temsilciliği’nde Siyasi İşler sorumlusu olarak çalıştı. 1991 Yılında Başbakanlık Müsteşarı oldu ve 1994 yılına kadar bu görevi yürüttü. 1995’de ABD’nin Minnesota Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi üzerine bir yıllık Humphrey Fellowship eğitim programına katıldı. 1996 yılında yeniden Başbakanlık Müsteşarlığına atandı. BRT Yönetim Kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulundu. 6 Aralık 1998 Genel Seçimlerinde UBP Lefkoşa Milletvekili olarak seçildi ve 1999-2003 yıllarında UBP-TKP ile UBP-DP Hükümetlerinde Dışişleri ve Savunma Bakanı olarak görev aldı.

14 Aralık 2003 Genel Seçimlerinde ve 20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi.

16 Aralık 2006 tarihinde yapılan UBP Kurultayında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığına seçildi ve 29 Kasım 2008 tarihine kadar bu görevi yürüttü.

19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisin’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. Haziran 2009 – Nisan 2010 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenter Assamblesi (AKPA) toplantılarında Ulusal Birlik Partisi’ni temsil etti.

15 Mart 2010 – 15 Temmuz 2011 tarihleri arasında Bağımsız Milletvekili olarak görevini sürdürdü. 15 Temmuz 2011 tarihinde ise Demokrasi ve Güven Partisi’ni kurdu. 31 Aralık 2012’de yeniden UBP Milletvekili olarak görev aldı.

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. AKPA toplantılarında UBP’yi temsil etti.

Faiz Sucuoğlu (Turizm Bakanı)

1961 yılında Baf’ınPoli kasabasında doğdu. Lefkoşa Türk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Alman Hükümeti’nin verdiği bursla Almanya’da Tıp eğitimine başladı. Tıp eğitimi’nin son iki yılını İstanbul Çapa Tıp Fakültesinde tamamlayarak, Zeynep-Kamil Hastahanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisası yaptı.

İhtisas döneminde Almanya’dan aldığı burslarla çeşitli hastanelerde çalıştı. İstanbul’a dönüşünde bir süre Başasistan olarak Zeynep Kamil Hastanesi’nde çalıştı. 1993 yılında KKTC’ye döndü. Askerlik hizmetinin ardından 19 yıldan beridir kendi özel kliniğinde çalışmaktadır.

Nisan 2011 tarihinden itibaren Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa İlçe Başkanlığı’nı yürüttü

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi.

Kutlu Evren (Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı)

1957 yılında Girne’de doğdu. İlköğretimini Köşklüçiftlik İlkokulu’nda, orta ve lise eğitimini de Türk Maarif Koleji’nde yaptı. Yüksek öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İşletme Yönetimi ve Turizm bölümünde tamamladı.

Serbest meslek sahibi olarak, Doğal mermer, Granit ve Seramik konularında faaliyet gösteren Şirket sahibidir. Ticaret Odası Meclis Üyeliği, Cheshere faal üyeliği, Beşparmak Lion Kulübü kurucu üyeliği, Klasik Otomobil Kulübü kurucu üyeliği ve spor kulüplerinde yöneticilik gibi birçok sosyal faaliyetlerde bulundu. 1991 -1993 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi’nden Milletvekili seçildi.

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisi’nden Girne Milletvekili seçildi.

Salih İzbul (Sağlık Bakanı)

1957’de Limasol’da doğdu. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüksek öğrenimine başladı. 1981’de mezun oldu. Lisan öğrenimi ve mesleki çalışmalar için bir yıl Almanya’da bulundu.

1982’de Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi İhtisasına başladı ve 1986’da ihtisasını tamamlayıp Kıbrıs’a döndü. 1988 yılında Cengiz Topel Hastanesi’nde göreve başladı.1991 yılında Girne Akçiçek Hastanesi’ne tayin oldu ve 14 Aralık 2003’e kadar burada görev yaptı.1996 yılında Amerika’da mesleki çalışmalarda bulundu. Demokrat Parti – Cumhuriyetçi Türk Partisi Koalisyon Hükümeti döneminde Sağlık Bakanlığı Yataklı

Tedavi Kurumları Dairesi Müdürlüğü yaptı.

14 Aralık 2003 Genel Seçimleri ile 20 Şubat 2005 ve 19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. 2005 yılından beri Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup gözlemci üyeliği yaptı.28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi.

Kemal Dürüst (Milli Eğitim Bakanı)

1971 yılında Limasol’da doğdu. 1992-1993 Eğitim yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Müzik öğretmeni olarak mezun oldu. 1995 yılında Zümrütköy ve Serhatköy İlkokullarında geçici öğretmenlik yaptı. 1996’dan 2005 yılına kadar ise Güzelyurt Şht.Turgut Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olarak görev yaptı.

Lefke Avrupa Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi konusunda yüksek lisans çalışmalarına katıldı. 1998 yılında Baf Ülkü Yurdu Spor Kulübünde yöneticilik görevinde bulundu.

1984 yılından 1999 yılına kadar Güzelyurt Sanat Derneği’nin her kademesinde görev aldı. 1998-2005 yılları arasında GÜSAD Başkanı olarak görev yaptı. Güzelyurt’un birçok sivil toplum örgütlerinde etkin rol oynadı.

20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde ve 19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Güzelyurt Milletvekili seçildi. 2006-2009 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı.

4 Mayıs 2009 tarihinde oluşturulan Eroğlu Hükümetinde, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldı. 27 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük başkanlığındaki Hükümette ise Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı olarak görev aldı.

6 Nisan 2011 tarihinde yapılan Küçük Hükümeti değişikliğinde yeniden Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı oldu. 10 Eylül 2012 tarihine kadar bu görevi sürdürdü.

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Güzelyurt Milletvekili seçildi.



“41 Yıl toplu mezarda yattılar”



Bir süre önce Güney Kıbrıs’ta açılan toplu mezarda yatan darbe kurbanı 17 Rum, kimlik tespitlerinin ardından, darbenin yıl dönümünde dün dini törenle toprağa verildi.

Çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu ve uzun yıllar kayıplar listesinde yer alan 17 kişi için düzenlenen törene hiçbir siyasi parti yetkilisi katılmadı. Darbe kurbanları aileleri tarafından toprağa verildi.

Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Faşist Yunan darbesinin yıl dönümü Güney Kıbrıs’ta çeşitli etkinliklerle kınandı. Rum Temsilciler Meclisi’nde darbenin kınandığı özel bir oturum gerçekleştirildi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bazı siyasi parti başkanları darbeyi kınayan açıklamalar yaptılar.

Dönemin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios’a karşı 15 Temmuz 1974’te yapılan darbe sırasında, solcu siviller ile Rum polis teşkilatı mensupları darbeciler tarafından katledilmişti. Rum yönetimleri Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarının devam ettiği uzun yıllar boyunca, darbede öldürülenlerin isimlerini de savaş kaybı diye Kayıplar Komitesi’nin listesine ekletmişti.

Bir süre önce Güney Kıbrıs’ta yer alan bir mezarlık alanında yapılan kazıda, geçmişte kayıpların gömülü olduğu iddia edilen bir toplu mezar açılmış ve mezardaki 17 kişinin kimlik tespiti yapılmıştı.



Anastasiadis: “Hatalarımızı kabullenmeliyiz”



Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 15 Temmuz faşist Yunan darbesinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, geçmişte yapılan hataların kabullenilmesi gerektiğini söyledi.

Anastasiadis, ülkenin geleceğini belirleyecek “tarihi kararların” alınması gerekeceğini belirtti.

Açıklamada kabul edilemez mevcut statükonun gerçekleri ve sunduğu tehlikelerin farkında olduğuna işaret eden Anastasiadis, “Kıbrıs Helenizm’inin atalarımızın hayatta kalabilmesi için işbirliği ruhu içerisinde hareket etmeli ve geleceğimizi belirleyecek tarihi kararlar almalıyız” dedi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ülkenin, insanların ve kurumların Avrupa Birliği (AB) çatısı altında bütünlüğünü yeniden tahsis edecek bir çözüm bulunarak geçmişte uğradıkları ihanetin utanç ve yükünden kurtulmanın şart olduğunu dile getirdi.



AKEL: “15 Temmuz Kıbrıs yakın tarihinin en karanlık sayfalarından biri”



Rum Alithia gazetesi, AKEL partisinin, darbenin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 15 Temmuz 1974 tarihinin, Kıbrıs’ın yakın tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak kayda geçtiğini ifade etti.

Rum siyasi partilerinin, 15 Temmuz 1974’te Yunan Cuntası’nın Kıbrıs’ta yaptığı darbenin 41’inci yıldönümünü kınayan açıklamalar yaptıkları belirtildi.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Meclisi’nin darbe ve Barış Harekâtı’nı kınamak için dün sabah düzenlenen özel oturuma katıldığını, ardından da darbede ölenleri anmak için Strovolos’taki Theo Sofya kilisesinde gerçekleştirilen anma töreninde yer aldığını yazdı.



Akıncı bugün Juncker ile görüşecek



Kıbrıs’a 2 günlük ziyaret gerçekleştirmekte olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bugün saat 12.00’de, beraberindeki 10 kişilik bir heyetle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, daha sonra Juncker’a Meclis’te temsil edilen siyasi parti temsilcilerini tanıştıracak.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Juncker, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Lefkoşa’da ara bölgede öğle yemeğinde bir araya gelecek.



Eide: “Kaçırılmaması gereken bir fırsat”



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Toplumcu Demokrasi Partisi’ni (TDP) ziyaretinde, Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönündeki sürecin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu vurguladı.

Espen Barth Eide, siyasi partilere başlattığı ziyaretler çerçevesinde Toplumcu Demokrasi Partisi Başkanı Cemal Özyiğit’i de ziyaret etti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı’na Mustafa Akıncı’nın seçilmesiyle, çözüm yönündeki umutların arttığını, müzakerelerde atılan olumlu adımlar sayesinde de oluşan umutların güçlenmekte olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’a yapacağı yarınki ziyaretine işaret eden Özyiğit, bu girişimlerin kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar vermesi ve Kıbrıs sorununun tarihin sayfalarına gömülmesi temennisini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise, Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri sürecinde siyasi parti liderleri ile “müzakerelerdeki zor ve önemli konuları” görüşmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Partilere yaptığı ziyaretlerin, müzakerelerdeki olumlu havayı aktarması açısından da önemli olduğunu belirten Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis arasındaki ilişkinin “güven, istek ve liderlik temeline” dayandığını söyledi.

Eide, toplumun her kesimi ile görüşmesinin, verilmesi gereken kararlar hakkında bilgilendirme açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, “Siyasi bir çözümün bir uzlaşı gerektireceğinin anlaşılması da gerek” dedi.

İki tarafın uygulanabilir, modern bir anlaşmaya varmasının esas olduğunu kaydeden Eide, “21’inci yüzyılın ikinci on yılında yeni, birleşik bir federal Kıbrıs kurulacaksa 21’inci yüzyıla göre bir antlaşma olmalıdır. Sadece, geçmişte ortaya konan fikirlerin birleştirilmesiyle oluşturulamaz” ifadelerini kullandı.

Espen Barth Eide, varılacak antlaşmanın, adadaki insanların yaşam kalitesini arttıracak kararları üretebilecek bir yapı oluşturması gerektiğini de vurguladı.

Eide, “Ben optimist biriyim ve her (liderler) toplantı sonrası da umudum artıyor. Çözülmesi gereken pek çok konunun olduğunu da kabul ediyorum, ancak konuların çözme şekline baktığımda bu sürecin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu da görüyorum” dedi.

Eylül ayında uluslararası aktörlerin de katılımıyla New York’ta garantiler konusunun ele alınacağı bir çoklu toplantının öngörüldüğünü, ancak toplantının müzakerelerdeki ilerlemeye bağlandığının hatırlatılması üzerine Eide, müzakerelerin bir evresinde uluslararası aktörlerin de sürece dahil edilmesinin kaçınılmaz olduğunu, ancak liderlerle adada çözülebilecek tüm konuların adada çözülmesi üzerine mutabakata vardıklarını kaydetti.

Çoklu toplantının eylülde olması gerekmediğini de belirten Eide, bölgede bazı çalkantıların da yaşanması dolayısıyla tüm taraflar için doğru zamanı tespit etmek gerektiğini kaydetti.



Şehit Mehmet Abdurrahman Çatallo defnediliyor



Poli köyünde 22 Temmuz 1974’te kayıp olan ve yapılan çalışmalar sonucunda bulunarak kimlik tespiti tamamlanan Şehit Mehmet Abdurrahman Çatallo, 22 Temmuz Çarşamba günü İsmail Safa Camii’de kılınacak cenaze namazının ardından Lefkoşa Mezarlığı’ndaki Şehitliğe defnedilecek.



“İki füzenin piste düşmesi Ağrotur İngiliz Üsleri’ni harekete geçirdi”



Ağrotur İngiliz Üslerinin, Tornado tipi savaş uçağının inişe geçtiği sırada iki füzesinin piste düşmesinin ardından harekete geçtiği belirtildi.

Rum haber kaynaklarına göre İngiliz Üs Sözcüsü, olayın araştırılmakta olduğunu, Tornadao savaş uçağının iniş yaptığı sırada Brimstone füzelerinin, askeri havalimanının pistine düştüğünü ancak patlamadığını ifade etti.

Söz konusu füzelerin, uzmanlar tarafından taşınması amacıyla bölgenin ablukaya alındığı da belirtildi.

Bir başka Rum haber kaynağı ise Ağrotur İngiliz Üs makamlarının, havalimanının, olayın bu sabah gerçekleşmesinden hemen sonra, 19 Temmuz gece yarısına kadar pistin iniş ve kalkışlara kapatıldığını da duyurduğunu belirtti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 329
Toplam Tekil 4077058
IP 3.141.244.153






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu