KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ENFORMASYON DAİRESİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ENFORMASYON DAİRESİ
Tarih: 14.07.2015 > Kaç kez okundu? 1683

Paylaş


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

ENFORMASYON DAİRESİ







Sayı: 2015/40 14 Temmuz 2015







BASIN BÜLTENİ





“15 Temmuz 1974’te hepimiz büyülendik mi?”

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Sunday Mail gazetesi köşe yazarı, ekonomist ve sosyal bilimci George Koumoullis, 12 Temmuz tarihinde, “Hepimiz Büyülendik mi?” başlığı ile kaleme aldığı makalesinde, okulların, medyanın ve siyasetçilerin Cuntayı Helenizm’le bağdaştırdığına dikkat çekerek “Nasıl ki Almanlar tüm suçu paranoyak Hitler’e atarak II. Dünya Savaşı’nın başlaması ile Auschwitz, Buchenwald ve Mauthausen toplama kamplarının ortaya çıkarılmasının sorumluluğundan kurtulamıyorlar, bizler de suçu sadece Yunan Cuntasına ve EOKA B’ye atarak, 1974 yılında Kıbrıs’ı vuran felaketten kendimizi aklayamayız” dedi. 15 Temmuz darbesinin Cunta tarafından EOKA-B’nin yardımı ile gerçekleştirildiğini ancak bunun mümkün olabilmesi için Kıbrıs’ta koşulların elverişli olması gerektiğini ifade eden Koumoullis, Cuntanın, medyadan, parlamentodan, öğretmenlerden ve Kıbrıslı Rumların nüfusunun büyük bir bölümünden yardım almaksızın Kıbrıs’ta kök salmasının mümkün olamayacağını söyledi. Bu darbenin, Helenizm için, 1922’den bu yana en büyük facia olduğunu kaydeden köşe yazarı, darbe lideri Nicos Sampson’a gönderilen binlerce tebrik telgrafının da darbenin herkes tarafından kabul gördüğüne dair bir işaret olduğunu belirtti.

Darbeden önceki yıllarda, Yunan Cuntası’na karşı olanların Helen karşıtı olduğu yönünde bir paranoyanın geliştiğini ifade eden Koumoullis, diğer bir deyişle yabancılar tarafından yönlendirilen suçlu Cunta’nın, Yunanistan ile özdeşleştirildiğini vurguladı. Mevcut hükümetin politikasını eleştirmeye kalkanların komünist veya radikal olarak damgalandıklarını kaydeden köşe yazarı, “en ciddi ve otoriter” gazete olan Eleftheria gazetesinin 1973’teki Cuntaya başkaldırdıkları için “asi gençler” olarak gördüğü Atina Politeknik Üniversitesi öğrencilerini umursamazlıktan geldiğini belirtti. Cunta’nın gerçekleştirdiği işgale Kıbrıslı Rumların büyük çoğunluğunun alkış tutmasının sebebinin Yunanistan ile Cunta arasındaki bu özdeşleştirme olduğunu söyleyen Koumoullis, bu canavarca kimliğin inşa edilmesinde ise başrolü Temsilciler Meclisi’nin oynadığını ifade etti. Tassos Papadopoulos tarafından yönlendirilen milliyetçi Birleşik Parti ve İlerici Saf vekillerinin, diğer bir deyişle milliyetçilerin, Cunta’dan “Ulusal Hükümet” olarak bahsettiklerinin altını çizen Koumoullis, bu kişilerin 1974 yılı öncesinde ise hiçbir zaman EOKA-B’yi kesin bir surette kınamadıklarını ifade etti.

Koumoullis devamla, Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Glafkos Klerides’in Albaylar Cuntasının “21 Nisan ihtilali” adı altındaki yıllık kutlamalarında yer aldığını ve bu katılımı ile Cuntaya olan saygınlığı da güçlendirdiğini vurguladı. Cuntanın saygınlık kazanmasındaki bir diğer önemli rolü Rum okullarındaki müdürlerin oynadığını kaydeden köşe yazarı, belki körlükten, vurdumduymazlıktan ya da belki de kölelikten ve maddi kazançtan dolayı Rum devlet okulu öğretmenlerinin Yunan Cuntası’nın kurbanı olduklarını ve Cunta propagandasını okullara ve topluma gayet başarılı bir şekilde aşıladıklarını belirtti. Nedeni her ne olursa olsun, Rum öğretmenlerin görevlerine ihanet ettiklerini belirten Koumoullis, Cuntanın yönettiği milli muhafızlar tarafından gerçekleştirilen 1974’ün “Ulusal Kurtuluş”unun Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilmesinin yolunu açtıkları gerekçesiyle Rum öğretmenler tarafından verilen bu zararın da ölçülemez olduğunu kaydetti.

Makarios’u destekleyen ve EOKA-B’nin suç aktivitelerini kınayan binlerce kulübün, organizasyonun ve itibarlı bireylerin, Sampson’a destek telgrafları gönderdiğinin bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Koumoullis, buna örnek olarak da Makarios hükümetindeki bir bakanın Sampson’un bakanı haline gelmesini gösterdi. Koumoullis bunun sonucunda, birçok Kıbrıslı Rumun Helen karşıtı Makarios yerine, Yunanistan ile özdeşleşen Cuntayı desteklediğini vurguladı. Tarihçilerin gelecekte, muhtemelen 20. yüzyılın ikinci yarısında, Kıbrıs’ta yaşamış kişileri şizofren olarak tanımlayacaklarını ifade eden köşe yazarı, 1950’li yıllarda özgürlükleri için savaşanların birkaç on yıl sonra faşizmin zorbalıklarını kucaklayıp övdüğünü, 14 Temmuz 1974’te Makarios’u destekleyen kişilerin, ertesi gün ise Cunta mafyasının taraftarlarına dönüştüklerini ekledi.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1143
Toplam Tekil 4075924
IP 18.119.135.202






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu