Bodrum turizmi iflasın Eşiğinde mi?... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bodrum turizmi iflasın Eşiğinde mi?... - Necdet SİVASLI
Tarih: 30.06.2015 > Kaç kez okundu? 1531

Paylaş




Bodrum turizmi iflasın

Eşiğinde mi?...





Necdet Sivaslı





Dikkat ediniz, turizm sezonu başladı ama Bodrum’da gerek turizmciler, gerekse esnaf durumdan memnun değil. Sezonun çok sıkıntılı başladığını ve bunun da sezon sonuna kadar bu şekilde geçeceğini söylüyorlar. Turizmin göz bebeği, merkezine artık eskisi gibi turist gelmiyor.

Bunun çok çeşitli nedenleri var. Turizmimizle ilgili daha önce yazdığımız yazılarda bunların bir kısmına değinmiştik.

Rusya’dan eskisi gibi Antalya’ya turist gelmiyor. Son verilere göre Antalya’ya gelen Rus, Alman ve Kazak turist sayısında yüzde 50’lere varan azalma gerçekleşti. Bunun anlamı şudur: Antalya’daki 5 yıldızlı oteller her şey dahil sistem ile çalışıyor ve yüzde 50-60 dolulukla hizmet veriyor.

Şimdi, Antalya’daki oteller iç turizme dönük çalışma başlattı. Bu noktada fiyat indirimine gidildi. Yine bize gelen haberlere göre Antalya’daki 4 ve 5 yıldızlı oteller her şey dahil 35-40-50 lira gibi fiyatlarla oda satıyorlar. Geçen sezon 200 liraya satılan odaların bu yıl yarı yarıya düştüğü de gelen haberler arsında.

İşte Bodrum’u etkileyen nedenlerden birisi hiç kuşkusuz budur.

Her şey dahil sistemle Antalya’yı tercih eden yerli turistler Bodrum’a gelmiyor.

Bir de Bodrum esnafının kendi durumuna bakması ve öz eleştiri yapması gerekiyor. Sezon içinde her şeyi çok pahalı satan, birçok mekânda yemek yiyenleri, eğlenenleri kazıklayan esnaf şimdi müşteri bulamıyorsa bunun nedenlerinin de çok iyi araştırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bodrum’a yüzümüzü döndüğümüzde özellikle Avrupa’dan pek turistin gelmediğini de görmekteyiz. Çünkü AB ülkeleri mali kriz yaşayan Yunanistan’ı ayağa kaldırabilmek için vatandaşlarını bu ülkeye ve adalarına yönlendiriyor. Tur operatörleri daha da cazip fiyatlarla Avrupa’dan Yunanistan’a turist taşıyor. Bu durum da hali ile Türkiye’yi ve Bodrum’a etkiliyor.

Geçenlerde Aspat Termera Resort Hotel ve Solida Beach Club Genel Müdürü Aşkın Duru, Haber Turizm’de Bodrum Turizmini değerlendiren açıklamalarda bulundu. Duru, açıklamalarında Bodrum turizminde neler yaşandığını, hangi noktada olduğunu ve sonuçta nelerin olabileceğine dair görüşlerini açıkladı. Duru” "Antalya iç Pazarda fiyat düşürerek; iç pazarın amiral gemisi olan Bodrum`u iflasların eşiğine getirmeye başladı" diyor.

Yazımız konusu içinde olduğu için biz de Aşkın Duru’nun bu değerlendirmelerinden bir bölümü sizlerle paylaşmak istedik:

“Bodrum bölgesinde aktif olarak görev yapan bir gm olarak bu seneki turizm gidişatını şu şekilde özetleyebilirim. Uzun yıllardır Almanların ve Rusların Amiral gemisi olan Antalya’da bu sene beklenmedik gelen Rus, Alman, Kazak operatörlerinin iflasları üzerine amiral gemisi su almaya başladı. Tesislerde mevcut olan misafir sayısı %65 oranlarında beklenenin altında kalmış olup farklı pazarlama stratejilerine, farklı pazarlara yönelmekten başka alternatif bulunamamıştır. Uzun yıllardır iç pazarında amiral gemisi olan bodrum bölgesinde bu sene yaşanan olumsuzlar Amiral 1 ’ in su almaya başlaması ile boy göstermiş tesis fiyatlarını indirmekten başka çaresi kalmamıştır. Antalya’daki büyük 5 ve 4 yıldızlı tesisler fiyatlarını bodrumdaki tesislerin altına çektiklerindeki şu an halen fırsat sitelerinden fiyatları takip ediyoruz. İç Pazar müşterisini çekmek için çaba sarf etmektedirler aksi taktirde zararları daha da büyük olacaktır. Antalya iç Pazar müşterisine 35-40 – 50 TL fiyatlardan her şey dahil 5 yıldız tesis sunarken üzülerek söylemek zorundayım ki; iç pazarın amiral gemisi olan Bodrum’u iflasların eşiğine getirmeye başladı. İç pazarın mevcut olan potansiyeli tüm Türkiye’yi doyuracak şekilde olmadığından mecbur olarak şu anda başlamış olan maaşların ödenememesi, tedarikçilere ödeme yapılamamasını da göz önünde bulundurursak, tüm turizmcileri tebrik ediyorum, mevcut yatak potansiyelinin % 150 üzerinde tesis kurarak ülkedeki turizm bölgelerini zorla iflaslara sürüklediklerinden dolayı fakat diğer bir konuda bodrum otelcisinin pek fazla dikkate almadığı engelli misafirlerimize yönelik bir Pazar yaratmak olacaktır. Bugün baktığımızda dünyada 80 milyon, Türkiye’de ise 8 milyon engelli vatandaşımız var. Mevcut tesisleri düzenleyerek bu misafirlerimizi tesislere kazandırabiliriz diğer konu ise deniz turizmi, Unutmamamız gerek ki kendimizi geliştirmediğimiz durumda çalıştığımız ya da işletmesini yapmış olduğumuz tesislerde zarar kaçınılmazdır. “

Söz Bodrum’dan açılmışken birkaç konuda da biz görüşlerimizi yansıtalım:

Bodrum, artık yapılaşmayı kaldırmıyor ama halen yapılaşmanın önü açılıyor. Bir anlam veremiyoruz yaz ortasında bile inşaatlara izin veriliyor. Hazır beton araçlarından geçilmiyor. Yollar köstebek yuvası gibi. Turizm sezonunda trafik keşmekeşliği sürüyor ve çözüm için adım atılmıyor. Pazar yerleri bile köy pazarlarını aratmıyor. Bodrum’a yakışmıyor. Işıklandırma yetersiz. Adeta sahipsiz bir kent görüntüsü veriyor.

Toplu taşım araçları konusundaki sorunlar çözülmedi. Her konuda olduğu gibi toplu taşıma konusunda da belirsizlikler sürüyor.

Sahiller işgal edilmiş durumda. Sahillerde birkaç yerde Belediye’nin hizmete soktuğu halk plajları yetersiz, birkaç şezlong ve uyduruk şemsiyeler ile iş bitmiyor ki. Buralara belediyenin işleteceği cafeler, restoranlar ve diğer hizmet alanları olmalı.

Muğla’nın Büyükşehir olması ile bir takım kargaşa yaşanıyor ama artık bunun sonlanması gerekiyor. Diğer büyükşehirlerde buralardaki gibi bir kargaşanın yaşandığını göremiyoruz. Bodrum’u yönetenler artık bunun arkasına saklanmamalı.

Biz altını çizerek uyarıyoruz: Bodrum elden gidiyor.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 744
Toplam Tekil 4066878
IP 3.142.199.138






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu