BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Süreç BM sürecidir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Süreç BM sürecidir”
Tarih: 24.06.2015 > Kaç kez okundu? 1647

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’ta bir temsilci bulundurmasının eskiden de olduğunu ve müzakere süreci ilerlerken sorulara karşılık bazı fikirler vermesinin onay verdikleri bir şey” olduğunu kaydetti, ancak bu sürecin, “Birleşmiş Milletler süreci” olduğuna vurgu yaptı.

Akıncı, “AB’nin, BM’nin yerine geçmesi diye bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir şey zaten gündemde yoktur. Böyle bir talep de, anlayış da yoktur. Biz, bulunacak bir çözümün AB tarafından da kendi süreçlerine dahil edilerek, bu çözümün yaşayabilir olması için kendi düzenlemelerini de yapmalarını bekliyoruz” dedi.

Esaslı müzakerelere başlama noktasına geldikleri Kıbrıs müzakere sürecinde önemli bir aşamada olduklarını ifade eden Akıncı, “Önemli bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreç yalnız başına yürünmez. Bu süreç toplumla birlikte yürünecek olan bir süreçtir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zaman zaman çeşitli spekülatif haberler yayınlandığını, bunun da Rum basınında daha fazla görüldüğünü ifade ederek, örnek olarak “Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakere sürecine nasıl dahil olacağıyla ilgili abartılı haberler yapıldığını” gösterdi.

Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm sağlandığında Kıbrıs’ın Kuzeyinin de AB müktesebatının bir parçası haline geleceğini, bunun istedikleri arzu ettikleri bir şey olduğunu ifade ederek, AB’nin Kıbrıs’ta bir temsilci bulundurmasının eskiden de olduğunu ve müzakere süreci ilerlerken sorulara karşılık bazı fikirler vermesinin onay verdikleri bir şey olduğunu kaydetti.

Akıncı, şöyle devam etti:

“Biz, bulunacak bir çözümün AB tarafından da kendi süreçlerine dahil edilerek, bu çözümün yaşayabilir olması için kendi düzenlemelerini de yapmalarını bekliyoruz. Çünkü bize bunlar yıllarca söylenmiştir; ‘İki taraf olarak siz anlaşın, o anlaşmanızı elbette AB’nin temel felsefesine aykırı olmamak kaydıyla biz de gerekli düzenlemeleri yapacağız ki bu anlaşma hayat bulsun, AB içinde de yaşayabilir olsun.’

Bu anlayış içerisinde yaklaşıyoruz biz AB’nin atayacağı bir temsilciye. Yoksa Birleşmiş Milletler ’in yerine geçecek bir anlayışın sahibi değiliz.”



Akıncı, Harari ve Acquarone’yi kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsrail’in Lefkoşa Büyükelçisi Michael Harari ve Brezilya’nın Lefkoşa Büyükelçisi A. Claudio Acquarone’yi ayrı ayrı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Koordinatörü Deniz Birinci de hazır bulundu.

Görüşmeler ile ilgili olarak basına açıklama yapılmadı.



Müzakereciler görüştü



Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis dün yeniden bir araya geldi.

Dün ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de bir araya gelen Müzakereciler özlü konularla ilgili iki aşamalı bir görüşme gerçekleştirdiler.



Uluçay: “Derinya Kapısı daha erken açılabilir”



BRT’de yayınlanan bir programda Aplıç ve Derinya Kapıları’ndaki çalışmalarla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanı Vekili Teberükken Uluçay, Derinya Kapısı’nın fiziki durumundan dolayı daha erken açılabileceğini kaydetti.

Aplıç ve Derinya Kapısı’nda; Liderler’in kararından sonra çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü söyleyen Uluçay “Derinya Bölgesi’nde teknik altyapı çalışması başlattık. Derinya Kapısı, fiziki altyapısından dolayı daha erken açılabilir. Aplıç Kapısı’nda ise altyapı çalışmaları biraz daha zaman alacak” dedi.

Uluçay, Kuzey’den Güney’e geçişlerde tek kulübe sistemine geçilmesinin de gündemlerinde olduğunu aktardı.



Özgürgün: “Olumlu hava, Anastasiadis’in pervasızca söylemleri ile berhava ediliyor”



Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunda gösterilmeye çalışılan olumlu havanın, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in niyetini açığa vuran pervasızca söylemleri ile berhava edildiğini savundu.

Özgürgün, Rum-Yunan ikilisinin önce garantörlük şimdi de Türk Askeri’nin adadan çekilmesini ön şart olarak göstermesinin müzakere sürecine olumsuz yansıyacağını ileri sürerek, gelişmeleri, bilinen “Rum-Yunan oyununun yeni versiyonu” olarak gördüklerini belirtti.

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yaptığı açıklamada, Rum Lideri Anastasiadis’in Hürriyet Gazetesi ve CNN Türk’de yaptığı açıklamalarını değerlendirdi.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yarım asra varan süreçte Rum tarafının tutumunda olumlu sayılabilecek bir gelişme olmadığını söyleyen Özgürgün, “Bir süre önce Kıbrıs Rum Liderliğince koro halinde Yunanistan ile eş zamanlı başlatılan “garantörlük” tartışmasını bugün de “Türk Askeri ve kuzey göçmenlerinin geri dönmesi” talepleri izlemektedir. Müzakerelerin ön şartını garantörlüğün kalkmasına, çözümün ön şartını ise Türk Askeri’nin adadan çekilmesine bağlayan zihniyet hangi olumlu havanın habercisidir” dedi.

Özgürgün, “Liderlerin ilk günlerde ara bölgede kahve içmeleri, Limasol’da tiyatro oyununu birlikte izlemeleri, Rum Liderliğinin kırk yıl önce döşenen mayınların yerlerini belirtmesi ve giriş kapılarında vize formlarının kaldırılması ya da yeni kapılar açılması girişimi ile yaratılan olumlu havanın, Rum Liderinin pervasızca yaptığı açıklamalarıyla berhava edilmesini talihsizlik olarak nitelemekteyiz” şeklinde konuştu.

Özgürgün, Kıbrıs konusunu çözüme taşıyan yolda, sadece Anavatan Türkiye’yi muhatap alan bir tavır sergileyen Anastasiadis’in, dün olduğu gibi bugün de samimiyetsiz olduğunu, ya da kendi halkına karşı sahte kahramanlık sergilediğini söyledi.

Yunanistan’ın ekonomik olarak çökmesine ve AB ile sorun yaşamasına rağmen, ısrarla AB’yi Kıbrıs meselesine çekmesinin de dikkatlerden kaçırılmaması gereken bir diğer konu olduğuna işaret eden Özgürgün, darbenin bir gün sonrasına, 20 Temmuz’un arifesine denk gelen 16 Temmuz’da AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in adayı ziyareti ve müzakere sürecine dahil edilmeye çalışılmasının da asla kabul edilebilir bir durum olmadığını vurguladı.



Mobil telefonlar Temmuz başında hayata geçiyor



Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Güven Yaratıcı Önlemler Paketi kapsamında mobil telefonların tüm adada kullanılması için yapılan çalışmaların son aşamada olduğunu ifade ederek, temmuz başı itibarı ile sistemin hayata geçeceğinin mesajını verdi.

Toros Kıbrıslı Türklerin Güney’de Kıbrıslı Rumların ise Kuzey’de mobil telefonlarını kullanması için yürütülen çalışmaların son aşamada olduğunu belirtti. Toros tüm mobil operatörlerin konuya sıcak yakınlaştıklarını ifade ederek “Birkaç hukuki prosedürün tamamlanmasının ardından bu konuyu açıklayacağız” diyerek temmuz başı itibarıyla telefon sorununun çözüleceğinin mesajını verdi.

Toros projenin hayata geçmesinin ardından vatandaşların kullanacağı sistemi de açıkladı: “Kullanıcının ekranına önce mesaj gelecek. Diyecek ki “siz filan operatörün kapsama alanına girdiniz bağlanmak ister misiniz? “Opsiyenel olacak. “Evet” veya “hayır” tuşuna basacaksınız. Bağlandıktan sonra bağlantı elde ettiği operatörün şebekesini kullanarak telefonunu kullanabilecek”.

Elektrik şebekelerinin birbirlerine bağlanması konusunda da oldukça ilerleme kaydettiklerini ifade eden Toros, iki şebekenin başkanlarını bir araya getirdiklerini kaydetti Toros, “Şu anda başkanlar tüm teknik hazırlıkları yürütüyorlar. Dün aldığım bilgiye göre hazırlıklar son aşamada” dedi.

İthal malların adanın her yerinde pazarlanmasında sıkıntılar olduğunu ifade eden Toros, bunun giderilmesi için ara bölgede ortak bir Pazar yeri açılması gibi projelerin de gündemde olduğunu belirtti. Proje için siyasi müsaade aldıklarını ifade eden Toros önümüzdeki haftalarda bu projenin de gündeme geleceğini müjdeledi. ( Havadis Gazetesi)



Koenig Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret etti



Amerika Birleşik Devletleri’nin Lefkoşa Büyükelçisi John M. Koenig veda ziyaretleri çerçevesinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros’u ziyaret etti.

Koenig görev süresince KTTO ile işbirliği içerisinde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KTTO Başkanı Fikri Toros, Koenig’in gerçekleştirmiş olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs sorunu konusunda yapmış olduğu çalışmaların, pozitif katkıların ve tarafsız duruşunun Kıbrıs Türk toplumu tarafından memnuniyetle karşılandığını ve yapmış olduğu çalışmaların yadsınamayacak ölçüde değerli olduğunu vurguladı.



Lara Fabian Konseri bazı Rumları rahatsız etti



Gazimağusa Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Mağusa Kültür, Sanat ve Turizm Festivali kapsamında Lara Fabian’ın konser verecek olması bazı Rumları rahatsız etti.

Rum Politis gazetesi konsere tepki gösteren bazı Rumların, Fabian’ın sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki sayfasına yorumlar yazdığını belirtti.

Rumların, konseri engellemek için Facebook’ta bin 200 üyesi olan bir sayfa oluşturduğunu aklatan gazete, bir internet sayfası aracılığıyla da konserin düzenlenmesine karşı imza kampanyası başlatıldığını kaydetti.



Şehit kayıp Bayar Piskobulu cuma günü defnedilecek



Lefkoşa’da 1964 yılında kayıp olan ve yapılan çalışmalar sonucunda bulunarak tespiti tamamlanan şehit kayıp Bayar Piskobulu, 26 Haziran Cuma günü düzenlenecek askeri törenle defnedilecek.

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Piskobulu, 26 Haziran Cuma günü kılınacak cenaze namazına müteakip askeri törenle Lefkoşa Aile Mezarlığı’na defnedilecek.







Enformasyon Dairesi