BASIN BÜLTENİ Akıncı Osadchıy, Todd ve Sloat’u kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı Osadchıy, Todd ve Sloat’u kabul etti
Tarih: 20.06.2015 > Kaç kez okundu? 1692

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rusya Büyükelçisi Stanislav V. Osadchiy, İngiliz Yüksek Komiseri Damian Roderick Todd ve temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs’a gelen Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ı ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmelerin ardından açıklama yapılmadı.



İngiltere sürecin gidişatından memnun



Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından Kıbrıs’ın sorularını yanıtlayan Todd, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından yöneltilen ve liderlerin katılımıyla devam eden sürecin gidişatından duydukları memnuniyeti dile getirdi. "Liderlerin birlikte konuşarak yaratmış oldukları güveni görmekteyiz” diyen Todd, Birleişik Krallığın sürece ellerinden geldiğince destek vereceğini vurguladı.

Müzakere sürecinin Kıbrıslı bir süreç olduğuna işaret eden Todd, “Yardım etmek için istekliyiz. Sayın Eide ve liderlerin çalışmalarını destekliyoruz” dedi.

Garantörler ve garanti sistemi ile ilgili bir toplantı gerçekleşmesi durumu yönündeki soru üzerine Tood, şu anda bulunan noktadan oldukça ileriye doğru gidilmekte olduğunu dile getirerek Eide ve liderlerin takip edecekleri çalışma programını hazırladıklarını ve onlara çalışmalarında şans dilediklerini ifade etti. (Kıbrıs Gazetesi)



Koening: “ABD liderleri destekliyor”



ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koening resepsiyonda iki Kıbrıslı liderlerin olağanüstü kararlılığı ve çabaları sayesinde ve uluslararası toplumun güçlü desteği ile yeni ve pozitif bir enerjiye şahit olduklarını belirtti. Koening ABD’nin liderlerin barışa doğru ilerlemesini desteklediklerini kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Gün kutlanması ile ilgili dün akşam ABD’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nden gerçekleştirdiği resepsiyonda konuşan Büyükelçi Koening çözümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Koening “Çözüm görüşmelerinin size bir Ulusal Hokey Ligi maçı kadar zor geleceği anlar olabilir. Biz her zaman liderlere tezahürat ediyor olacağız. Söz veriyorum ki Amerika, Akıncı ve Anastasiadis barışa birleşik Kıbrıs’a doğru yol alırken her zaman yanınız da olacak ”dedi.



Akıncı, Eroğlu ve Yorgancıoğlu Demirel’in cenaze töreni için Ankara’ya gitti.



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu önceki gün vefat eden Türkiye Cumhuriyeti’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in resmi cenaze töreni için dün akşam Ankara’ya gitti.

Cenaze töreninin ardından, Akıncı ve Yorgancıoğlu, bu akşam yurda dönecek.

Derviş Eroğlu ise, bugün öğleden sonra, Avrasya Üniversitesi’nin kendisine takdim edeceği fahri doktora payesini almak, Kıbrıs konusundaki gelişmelerle ilgili konferans vermek üzere Ankara’dan Trabzon’a gidecek.



Türk ve Rum Ticaret Odaları Almanya’da temaslarda bulundu



Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Almanya’da bulunduğu temaslarda, çözüm için destek istedi ve adaya yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan verilen bilgiye göre, Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides, Almanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Nikolai von Schoepff nezaretinde Berlin, Münih ve Hannover’de temaslarda bulundu.

Çözümün Doğu Akdeniz’de istikrar ve refah bölgesi yaratılmasına vesile olacağını anlatan Oda başkanları, turizm, enerji, inşaat ve altyapı alanları başta olmak üzere çok sayıda alanda da yatırım fırsatı doğacağını işaret etti ve böylece hem Kıbrıs’taki ekonominin paydaşlarının, hem de yatırımcıların kazançlı çıkacağını örneklerle anlattı.

Görüşmeler sırasında Kuzey Kıbrıs’taki gelişmelere ilişkin bilgiler sunan Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, AB’ye aday ülkelerin ekonomilerinin uyum için uzun süreli hazırlık dönemlerinden geçtiğini, fakat Kuzey Kıbrıs ekonomisinin hiç gecikmeden kalkındırılması ve AB’ye uyumlaştırılmasının şart olduğunu vurguladı.

Toros, Avrupa Birliği yetkilerinin uyum sürecinin hızlandırılmasına ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, iki ekonomi arasındaki farkın kapatılmasının çözümün istikrarı için de kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu kaydetti.

Kıbrıs’ta odaların çok yakın işbirliği içinde olduklarını bu ziyaretler sırasında herkesin daha iyi gördüğünü söyleyen Toros, gerek çözüm sürecinde gerekse bir anlaşma sonrasında iş dünyasının adanın bir istikrar ve refah coğrafyasına dönüşümünde öncü rol oynamaya devam edeceklerini vurguladı.



Hayvansal atıklar Güven Yaratıcı Önlem konusu oldu



KKTC’de hayvansal atıkların Güney Kıbrıs’taki tesislerde işlenmesi konusunun 2008 yılında kurulan ve ayda bir kez toplanan iki toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin gündemine geldiği, konunun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gündemine Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak sunulmasının istendiği bildirildi.

Rum Alithia gazetesi, söz konusu komiteye katılan veterinerlerin KKTC’de hayvan atıklarının insan ve çevre sağlığını koruyacak şekilde yok edilemediğini, bu durumun tüm Kıbrıs’ı etkilediğini belirlediklerini ve KKTC’deki atıkların Güney Kıbrıs’taki fabrikalarda işlenmesi konusunun GYÖ olarak kabul edilmesini talep ettiklerini yazdı.

Komitenin ilkbahar aylarında Rum Tarım Bakanlığı’na bu konuda bilgi verdiğini ve Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde düzenlemeye gidilerek bu atıkların Güney’deki fabrikalardan alınmasına izin verilmesini istediklerini belirten gazete, konunun müzakerecilere iletilmek üzere Rum Dışişleri Bakanlığı’nın gündeminde bulunduğunu aktardı.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1267
Toplam Tekil 4067401
IP 18.188.66.13






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.811 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu