BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis bugün bir araya geliyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis bugün bir araya geliyor
Tarih: 17.06.2015 > Kaç kez okundu? 1671

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen müzakereler kapsamında bugün yeniden bir araya geliyor.

BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak olan görüşme saat 10:00’da başlayacak.

Görüşmede, önceki gün adaya gelen ve dün Liderlerle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştiren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de hazır bulunacak.

Cuma günü adadan ayrılacak olan Eide, adada bulunduğu süre zarfında ilgili taraflarla çözüm amaçlı temaslarına devam edecek.



Eide: “Gerçekleştirilen her şey ümit verici”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştirdikleri dünkü görüşme ve önceki günkü müzakereciler görüşmesi de dahil olmak üzere gerçekleştirilen her şeyin ümit verici olduğunu, sadece soyut olarak değil, esas konunun içeriğine inme noktasında gerçek ve samimi bir irade ile istek gördüğünü söyledi. Eide, çok uzun zamandır böyle bir şey görmediklerinin de altını çizdi.

Bu yüzden her iki lidere de önerisinin “sahip olunan zamanı iyi kullanmaları” olduğunu belirten Eide, boşa harcanacak zaman bulunmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Esen Barth Eide bugünkü liderler görüşmesi öncesinde dün 1 saat 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmede Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin; BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenhaim ile BM heyetinin de hazır bulundu.

Görüşme sonrasında Eide kısa bir açıklama yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Espen Barth Eide, Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ve yapıcı bir görüşme olduğunu söyledi. Eide uzun uzun bugünkü görüşmeyi nasıl organize edeceklerini konuştuklarını kaydetti.

Sürecin lider odaklı bir süreç olmasına saygısından, görüşmenin içeriğiyle ilgili fazla bir şey söylemek istemediğini dile getiren Eide, yapılması gereken bir duyuru olursa liderler görüşmesi sonrasında liderler tarafında yapılacağını söyledi.

Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakerecilerin harika bir iş ortaya koyduğunu vurgulayan Eide, müzakerecilerin hangi noktada olunduğuyla ilgili ortak bir anlayış ve yaklaşım hazırlamak için yoğun şekilde çalıştığını ifade etti.

Bugünkü toplantıdan ne beklendiğinin sorulması üzerine de Eide, bugünkü toplantı için beklenmesi gerektiğini kaydetti.

Bir soru üzerine de Eide, doğal gaz ve petrolle ilgili konuların gelecekte Birleşik Federal Kıbrıs’ta çözümleneceğini kaydetti.

Dün Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya gelen Eide, bugün ara bölgede yer alacak olan liderler görüşmesine katılacak ve ilgili taraflarla çeşitli temaslar gerçekleştirdikten sonra Cuma günü adadan ayrılacak.



Eide: “Her iki lider çözüm yönünde gerçek ve samimi bir irade var”



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışma Espen Barth Eide bugün yapılacak liderler görüşmesi öncesinde, her iki lider de Kıbrıs sorununun çözülmesi yönünde gerçek ve samimi bir irade olduğunu söyledi. Eide her iki liderle yaptığı görüşmelerin ardından adanın her iki tarafında da güzel bir hava yakalandığını ve yaptığı görüşmelerle de bunu teyit etme fırsatı bulunduğunu belirtti. Her iki liderle de bugünkü görüşmenin organizasyonu hakkında istişarede bulunduğunu anlatan Eide, uluslararası toplumla birlikte artık adadaki her iki tarafın da çözümü arzuladığını anlattı.

Eide, müzakerelerin liderler tarafından yürütülmesi nedeniyle yarınki toplantının sonuçları hakkında veya olası yeni Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Eide tarafların müzakerelerdeki konu başlıklarıyla ilgili hazırlanan ortak kağıtların oluşturulması için yoğun bir şekilde çalışan Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in çabalarından övgüyle bahsetti.

Öte yandan, katıldığı “Stelios İki, Toplumlu Ödüller’in tanıtım etkinliğinde konuşan BM Eide, çözümün adada yaşayanların işbirliği kurması için birçok fırsat yaratırken yabancı yatırımcıların da adaya çekeceğini anlatan Eide, “Güvenli bir yerde yatırım yapmanın kazanımları çok daha yüksek olacak” ifadelerini kullandı.” (Kıbrıs Gazetesi)



Akıncı:“Gaspedilen hakkımızı daha fazla orada bırakma niyetinde değiliz”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk gençlerinin spor yapma hakkının yıllardır şu ya da bu nedenle gasp edildiğine işaret ederek “Biz bu gasp edilen hakkı daha fazla orda bırakma niyetinde değiliz. Çözümde biz bu haklarımızı elde edeceğiz. Ama çözüme giden süreçte de bu haklarımızı kullanabilmek için mücadele edeceğiz” dedi.

Akıncı, önceki akşam katıldığı 2014-2015 Futbol Sezonu Başarı Ödülleri Gecesi’nde yaptığı konuşmada, bir sezonun alın terini, emeğini ödüllendirmek için toplandıklarını söyleyerek, Kıbrıs Türk gençliğinin ödüllerinin “yerel” kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, bunu da önemli ancak yetersiz olarak nitelendirdi.

Akıncı şunları kaydetti:

“Bu başarıların uluslararası alanda da ödüllendirilebileceği günlere nasıl ulaşacağız noktasında birkaç söz söylemek istiyorum. Federasyonumuzun bir KOP süreci var. Bu süreç inişli çıkışlı devam ediyor. Bu alanda Kıbrıs Türk gençlerinin de hakkı vardır. Bu hak yıllardır şu ya da bu nedenle gasp edilmiştir. Biz bu gasp edilen hakkı daha fazla orda bırakma niyetinde değiliz. Çözümde biz bu haklarımızı elde edeceğiz. Ama çözüme giden süreçte de bu haklarımızı kullanabilmek için mücadele edeceğiz. Katıldığım ve destek olduğum budur”.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum EDEK partisinin iki kesimli iki toplumlu federasyonun artık gündemden çıktığına dair söyleminin hükmü olmadığına da dikkat çekerek, masada olan çözüm şeklinin iki kesimli iki toplumlu bir federasyon olduğunu ve Rum toplumunun büyük çoğunluğunun bu çözümü destekleyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümden sonra Kıbrıs Türk Spor Federasyonu’nun varlığının devam edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gelecekteki öngördüğümüz modeli hiçbir şekilde tehlikeye sokmadan bir işbirliğinin hiçbir sakıncası yoktur. Bu yolda ilerlenmesi lazımdır. Bu kupaların sadece Lefkoşa’da değil, Mersin’de, Azerbaycan’da ve Avrupa’da da eller üzerinde taşıyacağınız günleri görebilmemiz lazım.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Spor Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun işbirliği içerisinde çalışmaları ve federasyonun atılımlarının desteklenmesi gerektiğini de belirterek, verdikleri emekten dolayı gecede ödül alanları kutladı ve başarılarının yeni sezonda da devam etmesini diledi.



Akıncı, Talat’ı kutladı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler’in (CTP-BG) gerçekleştirdiği olağanüstü 25’inci Kurultayı’nda parti başkanlığına seçilen Mehmet Ali Talat’ı telefonla arayarak kutladı.

Akıncı, Talat’a yeni görevinde başarılar dileyerek, kurultay sonucunun ülke geleceği açısından hayırlı olmasını diledi.



CTP-BG Genel Sekreterliğine Erhürman seçildi



Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreterliğine oy birliğiyle Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman seçilidi. Genel Sekreter'i ve Merkez Yürütme Kurulu’nu belirleme gündemiyle Genel Başkan Mehmet Ali Talat başkanlığında toplanan CTP-BG Parti Meclisi, Genel Sekreter yanında 9 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’nu da belirledi. MYK’da şu isimler yer aldı: "Erdoğan Sorakın, Fazilet Özdenefe, Muhittin Tolga Özsağlam, Ürün Solyalı, Cemil Sarıçizmeli, Ali Karavezirler, Emel Kişi, Ahmet Barçın, Pembe Afşaroğlu." MYK'da görev dağılımının bugün yapılmasının beklendiği de belirtildi.



Derinya sınır kapısının geçişlere açılmasına yönelik çalışmalar başlatılıyor



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis arasında gerçekleştirilen Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 28 Mayıs’ta yapılan görüşmenin ardından, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklaması ile geçişlere açılacağı duyurulan Lefke Aplıç Kapısından sonra Gazimağusa Derinya Sınır Kapısı için de çalışmalar başlatılıyor.

İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakan Vekili Teberrüken Uluçay, Gazimağusa’da karşılıklı geçişlere açılacak olan Derinya Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu.

Uluçay, bu kapsamda önceki gün Derinya Kapısında incelemelerde bulundu.



Bazı Türk ve Rum Siyasi Parti temsilcileri bugün Gazimağusa’daki tarihi eserlere gezi düzenliyor



Slovakya Büyükelçiliği himayelerinde ara bölgede toplantılar yapan bazı Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partileri temsilcileri, BM ve AB yetkilileri yanında Kültürel Miras Teknik Komitesi üyeleriyle birlikte bugün Gazimağusa bölgesinde bazı tarihi ve turistik yerlere gezi düzenliyor.

Bugün Lefkoşa’da Ledra Palace sınır kapısında toplanacak parti temsilcileri, buradan otobüsle Gazimağusa’ya hareket edecek ve ilk olarak Othello Kalesi’ni ziyaret edecek. Siyasi parti temsilcileri burada Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ve sözde “Maraş Belediye Başkanı Alexis Galanos” tarafından karşılanacak.

Gazimağusa Surlariçi’nde yürüyüş de yapacak olan siyasilere Mağusa İnisiyatifi üyeleri de eşlik edecek.

St. Barnabas Manastırı’na gidecek parti temsilcileri daha sonra Mutluyaka’daki Aziz Elias Kilisesi’ni ziyaret edip ardından Lefkoşa’ya dönecek.

Gezide Slovak Büyükelçi Oksana Tomova’ya yardımcısı Robert Chatrnuch eşlik edecek.

Geziye CTP-BG milletvekilleri de katılacak.



Avrupa Günü ve Yeşil Hafta Selimiye Meydanı’nda kutlandı



Avrupa’da barış ve birliğin öneminin vurgulandığı Avrupa Günü ile AB’nin çevre politikalarının gündeme getirildiği Yeşil Hafta Fuarı, geçtiğimiz cumartesi günü Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda AB üye ülke temsilcilikleri ve çevre örgütlerinin katılımıyla gerçekleşti.

AB Bilgi Merkezi tarafından organize edilen etkinlik çok sayıda genç, eğitmen, öğrenci, sivil toplum örgütü aktivisti ve iş insanını ağırladı.

Bu yılki Yeşil Hafta’nın teması olan “Doğa ve Biyoçeşitlilik” konusu çeşitli çevre örgütlerinin ve AB üye ülkeleri temsilciliklerinin mesajları, başarı hikâyeleri ve projeleri ile gündeme getirilirken, yapılan konuşmalarda barış ve birliğin önemine vurgu yapıldı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 342
Toplam Tekil 4068264
IP 18.189.180.76






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu