IŞİD katliamı ve Suriyeli Türkmenlerin durumu… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









IŞİD katliamı ve Suriyeli Türkmenlerin durumu… - Necdet SİVASLI
Tarih: 05.06.2015 > Kaç kez okundu? 2377

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



IŞİD katliamı ve Suriyeli

Türkmenlerin durumu…



Geçen gün yazdığımız yazıda IŞİD’ın operasyonlarından söz etmiş ve bu örgüte karşı alınan önlemlerin de bugüne kadar hiçbir işe yaramadığına değinmiştik. Amerika gibi süper bir gücün karşısında IŞİD’ın hala ayakta kalmasına da bir anlam veremediğimizin altını çizmiştik.

IŞİD, hem Suriye’de, hem de Irak’ta sürekli üs kazanıyor ve ilerleyişini sürdürüyor. Bu örgüt bu gücü ve desteği nereden alıyor? Kafalardaki bu soruya şu ana kadar doğru dürüst bir yanıt vereni göremedik.

Amerika ve koalisyon güçleri Suriye’de özellikle Kobani’nin düşmemesi için IŞİD kuşatmasını aylardır havadan bombalamışlardı. ABD, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’ta başlattığı hava saldırılarında 9 aydan bu yana 10 bini aşkın teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Paris’teki IŞİD’le mücadele zirvesinin ardından Fransız Inter Radyosu’na konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, “Koalisyon örgüte büyük kayıplar verdirdi fakat IŞİD gerçekten çok dirençli” açıklamasını yaptı. Blinken ayrıca IŞİD’in Irak’ta, koalisyon operasyonları başladığında sahip olduğundan yüzde 25 daha az toprağa sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu kadar kayıp veren bu örgüt hala militan bulup ayakta kalabiliyor ve ilerleyişini ve işgallerini sürdürebiliyorsa buraya bir nokta koymak gerekmiyor mu?

Şimdi dikkat:

IŞİD, gözünü Suriye’de Halep’e dikti. Halep etrafındaki Türkmen Köylerini de işgale başladı. Bu köylerde oturan ve diğer yandan öldürülme korkusu içinde bulunan 15 bin Türkmen’in Türkiye doğru yürümeye. başladığı haberleri geliyor. Bölgedeki sıkıntının giderek artmaya başlaması ve yeni bir mülteci akını ile karşı karşıya kalacağımız da açıkça görülüyor.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, önceki gün şiddetlenen çatışmalarda IŞİD militanlarının Halep’in Soran kasabasını ele geçirip Kilis’in karşı tarafında kalan Azez’e doğru ilerlediğini ve 10’a yakın Türkmen köyünü işgal ettiğini belirtmişti. Bu bölgelerde 2 bin 500 Türkmen ailesinin evlerini terk ettiği ifade ediliyor. PYD güçleri ile IŞİD arasındaki çatışmaların sürdüğü Rakka’nın kuzeyindeki bölgelerden de 15 bin Türkmen’in daha harekete geçtiği açıklandı. Cevizci, Türkmen mültecilere Türkiye’deki kardeşlerinin kapılarını açması gerektiğini dile getirerek, “Rakka Türkmenlerinin bu çağrısına kulak verilmeli. Sınır kapıları kapalı. Ancak bir çözüm bulunmalı” diye konuştu. Açıkça Türkiye’den yardım ve destek bekleniyor.

Sınırdaki diğer bir gelişmeyi de sizlerle paylaşalım:

IŞİD ile YPG güçleri arasında çatışmaların başladığı Rakka’nın kuzeyindeki bölgelerden kaçarak günlerdir Akçakale sınırında bekleyen Suriyeliler, sınırdan içeri alınmaya başlandı. Şanlıurfa’nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçeleri arasında Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Yeşiltepe Köyü’nün karşısındaki çatışma bölgelerini koalisyon uçakları da havadan bombaladı. Bölgeden kaçan Suriyeliler Türkiye’ye giriş yapmak için sınıra geldi. Günlerdir süren bekleyişin ardından Suriyeli sığınmacılar dün sabahtan itibaren Akçakale İlçesi’ne bağlı sınırın sıfır noktasında bulunan Kepezli Köyü’nde oluşturulan güvenlik noktasından Türkiye’ye giriş yapmaya başladığı ifade ediliyor. Kaymakamlığın tahsis ettiği araçla Türkiye’ye giriş yapan Suriyeliler, Akçakale’ye götürülüyor. Suriyelilerin buradan Şanlıurfa’daki çadır kentlere yerleştirileceği öğrenildi.

Şimdi bütün bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde bizim görüşümüzü de sizlere yansıtmak istiyoruz:

Görebildiğimiz kadarı ile Amerika, İsrail ve IŞİD elele verip, Ortadoğu’yu şekillendirmeye çalışıyor. IŞİD, dış güçlerin taşeronu olarak iş yapıyor. Hani, “Amerika gibi süper bir gücün karşısında bu örgüt nasıl ayakta kalabiliyor?” diye kafa yoruyoruz ya, işin aslı hiç kuşkusuz çok başka boyutlara uzanıyor. İşin içinde başka işler ve hedefler bulunuyor.

Bütün hedef burada Türkiye’yi Suriye batağına çekip, zayıflatmaktır.

Şimdi de Amerika, Esad’ın IŞİD’a destek verdiğini söyleyerek yeni bir algı operasyonuna başladı. Bizimkilerin Esad karşıtlığını bu şekilde kullanıp, Türkiye’yi cesaretlendirmeye çalışıyorlar. Yeni bir tuzak var, dikkat.

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, Suriye ordusunun Halep’in kuzeyine doğru saldırıya geçen IŞİD militanlarının ilerleyişini kasıtlı olarak desteklediğini ve örgütün mevzilerini koruduğunu öne sürdü. Suriye’deki ABD Büyükelçiliği, Twitter hesabında, ordunun muhaliflerle savaşan IŞİD’e hava desteği verdiğine dair belgeler bulunduğunu belirtti. Elçilik ayrıca Suriye ordusunun Suriye’deki sivil halka zarar verecek şekilde IŞİD’e destek verdiğini ve halkı hiç umursamadığını da dile getirdi.

Söylemek istediğimiz şudur:

Seçim sonrası Türkiye’yi bekleyen en büyük sorunlardan birisi de hiç kuşkusuz Suriye’deki gelişmeler olacaktır. Özellikle yeni sığınmacı akını Türkiye’yi daha da sıkıntıya sokabilecek boyutlara ulaşabilir. Türkmenlerin durumu ise çok daha sorunlu bir hale gelebilir. Suriye bataklığı Türkiye’nin önündeki en büyük tuzak olarak hala duruyor.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1365
Toplam Tekil 4076146
IP 18.117.186.92






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu