IŞİD ile neden başa Çıkılamıyor?... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









IŞİD ile neden başa Çıkılamıyor?... - Necdet SİVASLI
Tarih: 03.06.2015 > Kaç kez okundu? 1645

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



IŞİD ile neden başa

Çıkılamıyor?...



IŞİD’ın gerek Suriye’de, gerekse Irak’ta ilerleme kaydettiğini görüyoruz. Konu ile ilgili daha önce yazdığımız yazılarda “Bu örgüt destek görmese, elinde para ve silah olmazsa başarılı olabilir mi?” demiştik. Birçok çevre tarafından bir Amerikan projesi olduğu iddia edilen örgütün bu kadar rahat hareket etmesi hiç kuşkusuz kafalarda soru işaretleri de yaratıyor.

Hamit Tecer, eski bir gazeteci arkadaşımızdır. Facebook’taki sayfasında geçen gün ilginç bir fotoğraf yayınladı. ABD’li senatör ile IŞİD liderinin bir arada olduğu görüntülerini de paylaştı. Bu görüntülerin altına yazdığı yazıyı ve görüşlerini sizlerle paylaşmak istedik:

BAZI ARKADAŞLAR İŞİD İÇİN TÜRKİYEYİ SUCLAMAKTADIRLAR AMA BEN ALTINCI HİSSİMİ DİNLERİM. TÜRKİYE ABD TARAFINDAN KULANILMAKTADIR AMA BU ÖRGÜTÜN İÇİNDE DEYİL DIŞINDA SEYİR HALİNDE. ÖRGÜT CİA VE NATO SERVİSLERİ TARAFINDAN YÖNETİLİP ADETA BİR ÇEKİÇ GÜC GİBİ SİYONİST ÜLKELERİN GİZLİ SERVİSLERİ BUNUN İÇİNDE VE KOMUTA KADEMESİNDE. AVRUPA VE ÜLKEMİZDEKİ HASTA DÜŞÜNCELERİ TOPLAYIP TOP YÜKÜN MECHUL HAÇLI SEFERİ(İSLAM MASKESİ ALTINDA) ABD ÇIKARI DOĞRUSUNDA BU GİZLİ SAVAŞ SÜRMEKTEDİR BU SAVAŞ İÇİN KITA(ASANSÖR DENEN) GARNİZONDAN İDARE EDİLMEKTEDİR. YANİ KISACA DERİM Kİ BEYLER BUNUN İÇİN BOŞUNA VARSAYIMLARA GİRMEYİN RESMİ İYİ İNCELEYİN VİCDANINIZI ÇALIŞTIRIN. DİREK SAVAŞ OLSA SAVAŞ TAZMİNATI OLACAK VE SOYKIRIM ORTAYA ÇIKAÇAK. İŞTE BU DÜZENİ KAMOFİLAŞ ETMEK İÇİN İŞİD VE EL KAİDA GİBİ ÖRGÜTLERİ KURAN CİA BÜTÜN BÜTCESİNİ BU YOLA SARF EDEREK ADI KONULMAMIŞ BİR SAVAŞ DEVAM EDİYOR..

İlginç bir tespit, Tecer’i kutluyoruz. Zaten birçok çevre de IŞİD’ın bir Amerikan projesi olduğu konusunda görüş birliği içinde bulunuyor. Bunun nedenlerini daha önceki yazılarımızda vurgulamıştık. Amerika gibi bir süper gücün IŞİD gibi bir terör örgütü karşısında aciz durumlarda kalabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Son haftalara bir göz atalım:

IŞİD militanları Irak'ta Ramadi, Suriye'de de Palmira kentini ele geçiren IŞİD son olarak Halep'in kuzeyine saldırı başlattı. Terör örgütü bu kadarla da sınırlı kalmayıp Irak ve Suriye'de ilerleyişini sürdürürken yeni bir cephe daha açtı. IŞİD Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'e saldırı başlattı. IŞİD militanları, kentin kuzeybatısında diğer muhalif grupların kontrolündeki 25 köyü ele geçirdi. Böylece IŞİD, Türkiye sınırı yakınlarındaki Azaz kentine de yaklaşmış oldu.

Buradaki kritik nokta şöyle:

Azaz'ın IŞİD'in eline geçmesi halinde Halep'teki muhaliflere giden ikmal yolu kapanırken kentteki muhaliflerin varlığı da tehlikeye girmiş olacak. Böylece Esad karşıtı muhalif grupların hareket etme kabiliyetleri kısıtlanacak. Bu konuda Esad karşıtlarında sıkıntı başladığı görülüyor.

Suriyeli silahlı muhalifler, Halep'ın kuzeyine takviye güç sevk ederken IŞİD'e karşı koyabilmek için uluslararası koalisyondan yardım istiyorlar. Muhalifler, IŞİD militanlarını vurması için uluslararası koalisyona örgüt mevzilerinin koordinatlarını verdiklerini de duyurdu. Ancak, işin ilginç tarafı aylardan bu yana IŞİD militanları ve mevzileri vuruluyor ama bu örgütün ilerlemesinin, işgallerinin ve katliamlarının önüne geçilemiyor.

Asıl sorun burada.

Şimdi de Muhalifler, uluslararası koalisyonu IŞİD'in ikmal yolunu kuşatmasına göz yummakla suçladı. ABD'nin yürüttüğü "eğit-donat" programından çekilebileceklerini belirtti. Şimdi karşımızda bir sıkıntı daha belirmiş oluyor.

Eğit-donatı Amerika ile birlikte yapıyoruz. Böyle bir durum karşısında ister istemez işin içine bulaşmamız kaçınılmaz hale gelebilir. Bu da eninde sonunda Türkiye’nin Suriye batağına saplanacağı anlamına gelmektedir. Bundan son derece endişe ettiğimizi vurgulamalıyız.

ABD ve Türkiye 2 bin Özgür Suriye Ordusu militanını "eğit-donat" programı çerçevesinde eğitiyor. Ilımlı Suriyeli muhaliflerin eğitimine Kırşehir'de Hirfanlı yakınlarında başlandı. "Eğit-donat" programı kapsamında IŞİD’e karşı 3 yılda 2 bin muhalif militan eğitilerek Suriye'ye gönderilecek.

Eğitim için ABD Özel Kuvvetleri’nden 123 asker Türkiye’ye gelmişti. ABD'den gelen askerlerin 40’ı Kırşehir’e, 83’ü silahları dağıtmak için İncirlik’e konuşlanmıştı. ABD, radikal dinci unsurlardan sızma olabileceği endişesiyle eğitim verilecek muhalifleri kendi belirlemişti.

IŞİD’ın Suriye’deki ilerleyişi ve katliamları karşısında sınırımıza doğru kaçışların hızlanması yeni bir göç dalgasına neden olabilir mi? Olabilir. Suriye’deki sıkıntıların kolayca bitebileceğini sanmıyoruz.

IŞİD'in ilerleyişi karşısında siviller de Türkiye sınırına doğru kaçıyor. IŞİD'in saldırısı muhaliflerin İdlib ve Cisr eş-Şugur'dan sonra Halep'in rejim kontrolünde olan güney bölümünü de ele geçirmek için saldırmaya hazırlandığı sırada gerçekleşti. Son günlerde yaşanan çatışmalarda 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bölgemiz karışık. Dış güçler, Müslümanları Müslümanlarla çatıştırarak bölgedeki çıkarlarını korumak ve garantiye almak peşindeler. IŞİD bahanesi ile de bu hedeflere ulaşmak isteniliyor. Aslında bütün amaç, bölgede İsrail’in önünü açmak, İsrail karşıtlarını zayıflatmak, çökertmek ve sindirmektir.

Biz, oynanmakta olan bu oyunun altında bu gerçeklerin yattığı görüşündeyiz.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 863
Toplam Tekil 4068784
IP 3.147.103.202






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu