BASIN BÜLTENİ 5 Maddelik açılım - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ 5 Maddelik açılım
Tarih: 31.05.2015 > Kaç kez okundu? 1583

Paylaş


Dün gerçekleşen Liderler görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin ortak vizyonu olan birleşik federal bir Kıbrıs hedefi yönünde adım attıklarını kaydederek, yapıcı görüşmelerinde Kıbrıs sorununun merkezine yönelik özlü konuları ele aldıklarını bildirdi.

Eide, son 2 haftada müzakere ekiplerinin 5 kez bir araya geldiklerini ve yoğun çalıştıklarını hatırlatarak, bazı bölümlerde ilerleme sağlandığını ve bu ilerlemelerin dünkü görüşmede liderlerin önüne getirildiğini anlattı.

Eide, 5 maddelik açılımlar paketinde Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması için çalışmaların başlatılacağını ifade etti ve liderlerin incelenmek üzere geçişlerle ilgili komiteye bazı başka geçiş noktalarını da bildirdiğini kaydetti.

Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için pratik adımların atılması, cep telefonu şebekelerinin her iki tarafta kullanılabilmesine olanak sağlanması konusunda uzlaşan liderlerin, radyo frekanslarındaki çakışmaların giderilmesi için de adım atılması yönünde ortak isteği olduğunu ifade etti.

Eide son olarak, cinsiyet eşitliği konusunda bir komite oluşturulmasını karara bağladıklarını ayrıca son görüşmede oluşturulmasına karar verilen kültür komitesi üyelerinin isimlerini de birbirlerine verdiklerini söyledi.

Liderlerin daha fazla güven yaratıcı önlemin araştırılarak bulunması üzerinde uzlaşıya vardıklarını dile getiren Eide, liderlerin Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) konusunda çağrıda bulunduklarını da bildirdi ve bu konudaki ortak açıklamayı okudu.

Liderler kayıp şahıslar konusunda yaptıkları ortak açıklamada, KŞK’nin çalışmalarının her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, elinde kayıplarla ilgili gömü bilgisi olanları kayıp yakınlarının yaşadığı acıların hafifletilmesi adına bu verileri Komiteyle paylaşmaya çağırdı.

Ortak açıklamada yer bildirimi yapanların kayıtlarının tamamıyla gizli kalacağı da hatırlatıldı.

Eide, ileriki günlerde liderlerin yapacakları 4 görüşmenin tarihlerini ise, 17 ve 29 Haziran ile 10 ve 27 Temmuz olarak açıkladı.



Akıncı: “İlerleme var, dünkü noktada değiliz ancak daha yürünecek çok yol var”



Ara bölgedeki liderler görüşmesinin tamamlanmasının ardından basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilerleme var, dünkü noktada değiliz, ancak daha yürünecek çok yol var” dedi. Müzakerelerin devamının böyle olumlu gitmesinin temennileri olduğuna dikkat çekerek, “sonun iyi getirilmesi ise en büyük temennimiz.” dedi.

Müzakerecilerin, kendilerinden önceki dönemde görüşülmeye başlanan başlıkların üzerinde durduklarını, daha fazlasının yönetim ve federal yapıya ilişkin konular olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşülenlerin bunlarla sınırlı olmadığını, diğer unsurların da görüşüldüğünü vurguladı.

Ara bölgedeki liderler görüşmesinin tamamlanmasının ardından basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü toplantıda, geçen toplantıda karara bağladıkları Kültür Komitesi konusunda isimlendirmeyi yaparak, isimlerin karşılıklı olarak takdimin de yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, kendilerinin oluşturduğu komitenin Yaşar Ersoy, Zehra Şonya, Kani Kanol, Ruzen Atakan, Ümit İnatçı, Musa Kayra, Emin Çizenel, Mehmet Kansu ve Yıltan Taşçı’dan oluştuğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, komite üyelerinin, Güney Kıbrıs’ta oluşturulan komite üyeleriyle ilk fırsatta bira araya geleceklerini ve kültür sanat boyutunun Kıbrıs’taki barış sürecine katabileceği ivmeyi ele alıp gereken çalışmaları yürüteceklerini belirtti.



Anastasiadis: “Hedef en kısa sürede çözüm”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, hedefin en kısa sürede bir çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Rum haber kaynaklarına göre Anastasiadis, herkesin hedefinin en kısa sürede Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların beklentilerine yanıt verecek ve devletin AB kriterleriyle uyumlu olmasını teminat altına alacak bir çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Liderler görüşmesine değinerek, dün açıklanan iki barikatın ötesinde başka barikatların açılmasında pratikte zorluklar olduğunu belirten Anastasiadis, konunun yetkili teknik komitede görüşüleceğini ifade etti.

Anastasiadis, kayıplar konusunda ilk kez böyle bir açıklamada bulunulduğuna da vurgu yaparak, bilgi verenler konusunda gizlilik olacağı teyidinde bulundu.



ABD Büyükelçisine Rum siyasi partilerinden tepki



ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’e Rum siyasi partilerinden sert tepki geldi.

Rum Politis ve diğer gazeteler, “Kıbrıs sorununu özünde bir işgal ve istila sorunu olduğunu düşünmediğini” söyleyen ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’e Rum siyasi partilerinden sert tepki geldiğini yazdılar.

Habere göre AKEL, DİKO, EURO.KO, Rum Ekologolar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı yaptıkları açıklamalarda ABD Büyükelçisi’nin sözlerini sert bir dille kınayarak, Koenig’in açıklamalarını kabul edilemez olarak nitelendirdiler.

Rum Fileleftheros gazetesi ise, Rum hükümetinin Koenig’in sözleri sebebiyle girişim başlatacağını vurguladı.



Dinçyürek: “2015 sonuna kadar bir çözüme varmak mümkün”



Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Türk tarafının 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama metninde öngörüldüğü şekilde sonuç odaklı, yapılandırılmış müzakere sürecine olan bağlılığını muhafaza ettiğini ve güven artırıcı önlemlerle desteklenecek yoğunlaştırılmış bir müzakere süreciyle, eğer gereken siyasi irade sergilenirse, 2015 sonuna kadar bir çözüme varılabileceğine inandıklarını söyledi.

Kuveyt’te düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 42. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına Dışişleri Bakanı’nı temsilen katılan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, KKTC adına bir konuşma yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerine Kıbrıslı Türklerin haklı davasına gösterdikleri destekten dolayı teşekkür eden Dinçyürek, Kıbrıs Türkleri için alınan karar ve deklarasyonların, üye devletlere Kıbrıslı Türklerle etkin dayanışmanın artırılması için çağrı yaptı.

Kıbrıslı Türkler üzerindeki haksız izolasyonun kaldırılması için somut adımlar atılmasını da isteyen Dinçyürek, ticaret, ulaşım, turizm, kültür, eğitim ve spor gibi alanlarda Kıbrıslı Türklerle ikili ilişkilerini daha da geliştirilmesi dileğinde bulundu.

Dinçyürek, bu yönde atılacak adımların Kıbrıslı Rumları daha fazla gecikme olmadan çözüme ulaşılması yönünde motive edeceğine olan inancını da dile getirdi.

Dinçyürek, konuşmasına şöyle devam etti:

“İnanıyoruz ki, İİT üye devletleri arasında, özellikle ticaret, turizm ve yükseköğretim alanlarında büyük işbirliği potansiyeli bulunmaktadır. Ülkemizin bu alanlarda elde etmiş olduğu başarıları ve işbirliği önerilerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. KKTC, yükseköğretim ve turizm alanlarını iki ana ekonomik sektör olarak belirlemiş, hızla gelişmekte olan bir ülkedir. Ülkemiz, Doğu Akdeniz’de yükseköğretimin merkezi ve seçkin bir tatil mahalli olarak yükselmektedir”.

Dinçyürek, üye devletlerin gençleri için belirlenmiş yüksek öğretim seçenekleri arasına KKTC üniversitelerini dahil etmeleri yönünde alacakları kararları memnuniyetle karşılayacaklarını ifade etti.

Ülkedeki yatırım seçeneklerine de dikkat çeken Dinçyürek, şunları kaydetti:

“Ülkemizde ayrıca yatırım olanakları bulunmakta ve yabancı yatırım teşvik edilmektedir. Bu fırsattan istifade ederek, ülkemizdeki yatırım olanaklarını ve hükümetimizin yabancı yatırımcılara sağladığı teşvikleri yerinde görmeleri için üye ülkelerden yatırımcıları ülkemize davet etmek istiyoruz.”



Özersay: “Rumlar için çözüm gündem değil”



Eski müzakereci Kudret Özersay, “Rum tarafı için çözüm gündem değil. Rum tarafının hayatı çözüm olmadan da devam edebiliyorsa Kıbrıs sorununun çözümü o zaman birinci madde olmaz” dedi. Rum kesiminin müzakereleri başlatmak için Türkiye’nin doğalgaz faaliyetlerini durdurmasını şart koştuğunu anımsatan Özersay, “birde baktık ki onlar faaliyetlere devam ediyor. Bu adaletsizliktir. Bunları da gözden kaçırmamak gerekir.” dedi. (Haberal Kıbrıslı Gazetesi)



İlk e-kimlikler Akıncı, Siber, Yorgancıoğlu, Eroğlu ve Talat’a



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat KKTC’nin ilk e-kimliklerini aldı.

İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürüttüğü elektronik devlet (e-devlet) kapsamındaki elektronik kimlik (e-kimlik) uygulamasında ilk adım dün atıldı.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, “Hedefimiz e-kimliklerin pazartesi gününden itibaren İçişleri Bakanlığı’nda verilmeye başlanmasıdır” dedi.

Uluslararası standartlara uygun, çağdaş ve daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tasarlanan e-devlet’in çekirdeği olacak elektronik kimlik kartları, yüksek kalitede ve kopyalanması zor güvenlik özellikleri ile donatıldı.

Bu uygulamayla, kimliğin elektronik ortamda doğrulanması sağlanırken, kimlik sahteciliğinden kaynaklanan vatandaş mağduriyetinin de önlenmesi amaçlanıyor.



Kıbrıslı Türk, Piyale Paşa’daki taşınmazları için dava açtı



Rum hükümetinin, 1974 öncesi İngiltere’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk’ün, Larnaka’daki Piyale Paşa caddesinde bulunan iki taşınmazı için dava açmasından dolayı, bahse konu taşınmazların birinin istimlâk edilmesini tercih ettiği haber verildi.

Politis gazetesi konuyla ilgili haberi “Kıbrıslı Türklerle Dostane Anlaşmalar Yapmak Devletin Yükümlülüğü- Kullanım Kaybı (Mahrumiyeti) Tehdidi” başlıklarıyla yayımladı. Haberde, Rum hükümetinin, Güney Kıbrıs’ta taşınmazı bulunan Kıbrıslı Türklerle dostane anlaşmalara varma politikasını sona erdirme konusunda ilan ettiği niyetine rağmen, Kıbrıslı Türk mal sahibinin kullanım kaybı için tazminat talep etmesi “korkusuyla”, hakikatin, Kıbrıslı Türk taşınmazının istimlâk edilmesini zorunlu kıldığını yazdı.

Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Bakanlar Kurulu’na, 1974 öncesi İngiltere’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk’e ait olan taşınmazın istimlâk edilmesi hedefiyle 320 bin Euro ödeme yapılmasını önerdiğini kaydeden gazete, devletin, Kıbrıslı Türk’ün Larnaka Kaza Mahkemesi’nde açtığı davayla karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

Bahse konu Kıbrıslı Türk’ün, Larnaka Kaza Mahkemesi’nde dava açarak, manevi tazminat ve yasal giderler için neredeyse yarım milyon Euro tutarında tazminat talep ettiğini izah eden gazete, Kıbrıslı Türk’ün bir taşınmaza daha sahip olduğunu ve bununla ilgili olarak da Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği” aleyhinde bir dava açıldığını belirtti.

Kıbrıslı Türk’e ait iki taşınmaz üzerinde de evler bulunduğunu ve bunların 1980’li yıllarda göçmenlere tahsis edildiğini kaydeden gazete, evlerden birinin, başlangıçta evin tahsis edildiği ve daha sonra hayatını kaybeden göçmenin bir yakını tarafından yasadışı olarak tutulmakta olduğunu ifade etti.



Güney Kıbrıs ile Ermenistan arasında savunma anlaşması



Güney Kıbrıs ile Ermenistan arasında savunma alanında anlaşma imzalandığı haber verildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in önceki gün Ermenistan’ın başkenti Erivan’a bir günlük ziyarette bulunduğunu yazdı.

Habere göre Fokaidis ortak basın toplantısında yaptığı konuşmasında jeopolitik belirsizliğin, istikrarsızlığın ve asimetrik tehditlerin olduğu bir dönemde bulunulduğunda işaret ederek, güvenlik alanında güçlendirilmiş bir işbirliği yapılmasının gerekliliğine değindi.

Ohanyan da Güney Kıbrıs ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiği üzerinde durdu. Fokaidis’in, Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesi yönünde yaptığı daveti kabul ettiğinin söyleyen Ohanyan, 2016 yazında gerçekleştirilecek olan bir sonraki “Argonaftis” (Argonot) tatbikatına katılma yönündeki arzusunu dile getirdi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 758
Toplam Tekil 4068680
IP 3.129.23.30






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu