BASIN BÜLTENİ “Ortak hedefimiz en yakın zamanda Kıbrıs Sorununu çözmek” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ “Ortak hedefimiz en yakın zamanda Kıbrıs Sorununu çözmek”
Tarih: 25.05.2015 > Kaç kez okundu? 1678

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ortak hedeflerinin Kıbrıs sorununu en yakın zamanda çözmek olduğunu, önceki gün Lefkoşa’nın her iki kesiminde yaptıkları gezide yeniden vurguladılar.

Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, Lokmacı kapısında buluştuktan sonra önce Arasta’yı daha sonra ise Güney Kıbrıs’a geçerek Uzun Yol (Ledra Caddesi) ile Faneromeni bölgesini gezdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sosyal etkinliğin Kıbrıs süreci açısından önemli olduğunu ifade etti.

Akıncı, “Umut mesajını vermek istiyorum çünkü yaşanan pek çok hayal kırıklığının ardından umuda ihtiyaç var ancak yaşanmasını istemediğimiz tek şey, yeni bir hayal kırıklığı dahadır” dedi.

“Yeme içmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların iyi olduğunun kabul edildiğini ancak müzakere ve iş yapmaya gelince yeme içmedeki başarı kadar başarılı olunmadığını” ifade eden Akıncı, bunu ters çevirmek gerektiğini ifade etti.

Akıncı, “Çok iyi bir başlangıç yaptık ancak daha önemlisi iyi başlangıcı devam ettirerek nihai hedefe ulaşmaktır. Kıbrıslı Rum topluma şu mesajı vermek istiyorum: Gelecek nesillere daha güzel gelecek sunmak için gerekli olan karalılık, siyasi irade ve ortak vizyona sahibiz” dedi.

Rum lider Anastasiadis ise açıklamasında, Kıbrıs sorununa en erken zamanda çözüm bulmak için çalışacaklarını, iki toplumun geçmişinde çatışmalar görülebildiğini ancak her iki toplumun geleceği için çözümün olması gerektiğini söyledi.



Rumlar mayınlar konusunda kendi kendilerini yalanladılar



Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz hafta biriyi niyet göstergesi olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya haritalarını verdiği mayınlar konusunda Rumların önceki söylemlerinin yalan olduğu ortaya çıktı. Söz konusu mayınlar ile ilgili olarak, Eski Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu 2003’te “Türk Askeri döşedi” demişti.

Yüksek Lisans ve Doktorasını Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü ile Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde yapan Güvenlik Bilimleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Can Kasapoğlu, 2003 yılında dönemin Rum Dışişleri Bakanı, daha sonra da Müzakerecilik yapan Yorgo Yakovu imzalı Ulusal Plan Raporu’na atıfta bulunarak cevaplanması gereken yeni sorulara dikkat çekti.

Yakovu 2003 yılında Ottowa Sözleşmesi ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyet’nin pozisyonunun anlattığı Ulusal Plan Raporunda söz konusu bölgelerde mayın bulunduğunu ancak bunların Türk Askeri unsurları tarafından döşendiğini ifade etmişti.

Bu durumda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir Dışişleri Bakanı’nın Türk askeri yerleştirdi” dediği mayınlar için “Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiadis biz yerleştirdik. Alın haritalarını” demesi çelişkilere ve mayınlar konusunda bir kandırmacanın yıllardır sürdürüldüğünü işareti olarak algılandı. (Kıbrıs Postası)



Fransa’dan güçlü destek



Fransa’nın Lefkoşa Büyükelçisi Jean Luc Florent Kıbrıslı Türklerin, Lider seviyesinde siyasi bir değişime gittiklerini ifade ederek hem Cumhurbaşkanı Akıncı’nın hem de Kudret Özersay’ın aldığı oy oranının toplumdaki değişim ihtiyacına işaret ettiğini belirtti.

Jean Luc Florent, Kıbrıslı Türklerin lider değişimi ile Kıbrıs sorununda bir çözüme gidilmesi yönündeki arzusunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Florent Kıbrıslı Türklerin ikinci kez statükoya meydan okuduklarını ve çözüm yönünde çıkan kararlı bir irade ortaya koyduklarını söyledi. (Havadis Gazetesi)



Özgürgün: “Yeni vize uygulaması hava ve deniz limanlarında da uygulansın”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “Güney sınır kapılarında yürürlüğe giren vize uygulamasının” hava ve deniz giriş kapılarında da uygulanmasının önemine dikkat çekti.

Özgürgün ,”Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye gelen turistle Ercan Havalimanı’ndan giriş yapan turist arasında farklı uygulamanın anlamı ne?”diye sordu.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Bir süre önce yürürlüğe giren Güney kapılarındaki vize uygulamasının Rumların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlerinde iddia edildiği gibi artışlara rastlanmadığı gözlenmektedir. Bu arada Rum basınına yansıyan haberlerden Güney Kıbrıs’ta bir kesim Rum’un önceki vize uygulamasının Kuzey’in ayrı otoritesini kabul anlamı taşıdığı iddialarına hizmet ettiği gerekçesiyle bu kesimce memnuniyetle karşılandığı da bilinmektedir. Ne yazık ki adada anlaşma merkezli atılan her adımda Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun teslim noktasında değişmeyen Rum –Yunan anlayışı bizleri yine şaşırtmamıştır. Gümrük kapılarında Kuzey ekonomisine katkı sağlayacağı düşüncesi ile Rum araçlarını gümrük memurlarına didik didik yoklatan zihniyetin değişeceğine ilişkin en küçük bir işaret de görülmemektedir.

Hal böyle iken halkımızın temsiliyet ve yönetme yetkisi verdiği başta Cumhurbaşkanı ve tüm seçilmiş makamların, KKTC’nin yüceltilmesi yönünde yaptıkları yemine bağlı kalarak aldıkları tüm kararlar, öncelikle kendi devletimize hizmet temelinde olmalıdır.”

Özgürgün açıklamasında, Güney’den gelecek turistlere gösterilen kolaylığın tüm hava ve deniz kapılarında da uygulanmasını sağlamanın, ülkenin genel yararına olacağını ifade etti.

Özgürgün, yeni uygulamanın sadece güneye açılan kapılarda değil, tüm ülke girişlerinde hayat bulmasının halen var olan anlamsız farklılığı ortadan kaldıracağını, hem de ülkeye giriş yapanları şaşırtmayacağını kaydetti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 266
Toplam Tekil 4075048
IP 3.19.56.45






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu