BASIN BÜLTENİ İlk görüşme yarın - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ İlk görüşme yarın
Tarih: 14.05.2015 > Kaç kez okundu? 1669

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, geçen yıl Ekim ayından beridir askıda olan Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çerçevesinde, Cuma günü bir araya geliyor. Görüşme ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde saat 10.00’da başlayacak.

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nden (UNFICYP) yapılan açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin yeniden başlamasına destek vermek amacıyla bugün Kıbrıs’a gelecek. Eide, 17 Mayıs’a kadar adada kalarak temaslar yapacak.



Müzakere heyeti açıklandı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, cuma günü başlayacak müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının müzakere heyetinde yer alacak isimleri açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere heyetinde kendisi yanında Müzakereci Özdil Nami’nin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin’in ve Dışişleri Bakanlığı’ndan 3. Katip Sertaç Güven’in yer alacağını söyledi.

Akıncı, Sertaç Güven’in not tutucu olarak görev yapacağını ve değişebileceğini; ancak geri kalan 4 ismin değişmeyeceğini ayrıca süreç ilerledikçe görüşülecek konulara bağlı olarak heyete takviyeler yapılabileceğini de ekledi.



Akıncı: “Artık acıların ve kayıpların olmayacağı yeni bir sayfa açmak istiyoruz”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “kayıplar” konusunun Kıbrıs’ın kanayan yarası ve acı sayfalarından biri olduğunu belirterek, artık acıların ve kayıpların olmayacağı yeni bir sayfa açmak istediklerini söyledi.

Akıncı, Kıbrıs’taki her iki toplumun genç kuşaklarının daha güzel ve aydınlık bir gelecek paylaşması dileğini ifade ederek bunları temenniden öteye taşımalarının, cuma günü başlayacak müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kağıt üstünde elde edilecek sonuçlardan öte adadaki toplumların bunları içselleştirmesinin ve barış kültürünü geliştirmesinin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün öğleden sonra Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük’ü kabul etti.

Küçük görüşmede, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin geçtiğimiz hafta New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

Gülden Plümer Küçük, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın komiteye vereceği desteğin büyük önem taşıdığını da vurguladı.

New York’ta BM nezdinde temaslar yaptıklarını belirten Küçük, Genel Sekreter Ban’a hem çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini, hem de komitenin Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak yayımlayacağı kitaba önsöz yazmasını istediklerini söyledi.

Gülden Plümer Küçük, Ban’ın her zaman komiteye destek verdiğini ve bu taleplerini de kabul ettiğini belirterek “Sizinle görüşmek istediğini de bana şahsen aktardı” dedi.

Küçük, Kıbrıs’ta kayıplar konusuna yaklaşımın diğer ülkelerden çok farklı olduğunu belirterek, dünyada kayıp şahısların bir anlaşmadan sonra ele alındığını ancak Kıbrıs’ta halen bir anlaşma olmadan bu konuya el uzatıldığı için politik desteğin çok önem taşıdığını vurguladı.

“Destek olmadan ilerlemek de mümkün değil” diyen Gülden Plümer Küçük, bunun yakınlaşmaya da katkısı olacak bir proje olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı da, komitenin yararlı çalışmalar yaptığını, bunların daha da verimli hale gelmesi için yapabileceklerini yapacağını vurguladı.

Kayıplar konusunun Kıbrıs’ın kanayan yarası olduğunu belirten Akıncı, şöyle konuştu:

“Bir daha yaşanmaması dileklerimiz her zaman söylediğimiz dileklerdir. Kıbrıs’ın geçmişlindeki acı sayfalardan biridir. Biz artık yeni bir sayfa açmak istiyoruz ve bu yeni sayfada acılar, kayıplar olmasın… Her iki toplumun genç kuşakları daha güzel, iyi, aydınlık, bir geleceği paylaşsınlar. Bu adanın cefasını bizim kuşak dahil geçmiş kuşaklar paylaştı. Gelecek kuşaklar nimetlerini paylaşsın.

Bunları temenniden öteye taşımak, cuma günü başlatacağımız müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasına bağlıdır. Ama kağıt üstünde elde edeceğimiz sonuçlardan da öte, toplumların bunu içselleştirmesi ve barış kültürünü geliştirmesi son derece önemli.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, henüz bulunamayan kayıpların da teknolojinin ve DNA testlerinin yardımıyla bulunarak ailelerine ulaştırılmasının, ailelerin acısını tamamen gidermese de bir nebze dindirdiğini belirterek, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarını hep izlediğini ve kayıpların bulunmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kendi Cumhurbaşkanlığı döneminde de bulunamamış kayıp sayısının mümkün olduğu kadar aşağıya düşmesi temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, komitenin çalışmalarına ellerinden gelen her türlü olumlu katkıyı yapma gayretinde olacaklarını vurguladı.



ABD müzakerelerin yeniden başlayacak olmasından memnun



ABD yönetimi, Kıbrıs'taki müzakerelerin 15 Mayıs'ta yeniden başlatılmasına ilişkin kararı memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki sürece "tam desteklerini" teyit etti.

"ABD, adadaki Türk ve Rum liderlerin çözüm müzakerelerine 15 Mayıs'ta yeniden başlanacağını duyurmasını memnuniyetle karşılıyor" ifadesini kullanan Meehan, süreçte tarafların yararlı bulacağı her türlü yardımı sunmaya istekli olduklarını bildirdi.

Meehan, adanın mümkün olan en kısa zamanda tüm Kıbrıslılar ve daha geniş anlamda bölgenin yararına olacak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleştirilmesine dönük kalıcı çözüme ulaşmaları yönünde tarafları desteklediklerini kaydetti.



Hristodulidis: “Liderler GYÖ’lerle başlıyor”



Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 15 Mayıs Cuma günü yapacakları ilk görüşmede “düşük siyasi öneme sahip Güven Yaratıcı Önlemlerle” başlangıç yapacaklarını açıkladı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in basına yaptığı açıklamada, “Liderlerin, en erken zamanda sonuç getirebilecek, düşük siyasi düzeyde GYÖ’lerin görüşülmesiyle başlama konusunda hemfikir olduklarını” belirterek, Kıbrıs Rum tarafının Haziran 2014 tarihinden beridir, beş geçiş noktasının daha açılması gibi, uygulanması olası bu tür GYÖ’leri içeren listesinin hazır olduğunu ifade etti.

Akıncı ve Anastasiadis’in Pazartesi günkü yemekte, AB’nin müzakerelerde daha etkin rol üstlenmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Hristodulidis, “Bu konu, garantiler konusuna da mı dokundu?” şeklindeki bir soruyu yanıtında “AB’nin genel anlamda, çözümün birçok maddesinin uygulanmasında güvenlik subabı olarak işleyebileceğini” öne sürdü.

Gazeteler, Hristodulidis’in açıklamasında, Anastasiadis’in Cuma günkü görüşmede, Beşparmak dağlarında bulunan 28 mayın tarlasının haritasını verme niyetinde olduğunu da söylediğini yazdı.



Avrupa Günü kutlandı



“9 Mayıs Avrupa Günü”, AB Bilgi Merkezi’nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyonda sırasıyla, AB Bilgi Merkezi Ekip Başkanı Pembe Menteş, AB Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezer ve Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova birer konuşma yaptı.

AB Bilgi Merkezi Ekip Başkanı Pembe Menteş, 9 Mayıs’ın Avrupa Birliği ülkelerinde Avrupa’nın doğum günü olarak kutlandığını ve bu günde Avrupa’nın ve Avrupalılığın ne anlama geldiğinin düşünüldüğünü söyledi.

9 Mayıs’ın Avrupa vatandaşı olarak sorumlulukların ve insanların üzerine düşenleri düşünmeleri gereken bir gün olduğunu da ifade eden Menteş, AB ideallerine katkı koymanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

AB Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezer de, 9 Mayıs’ın Avrupa uluslarının bir arada huzur, barış ve dayanışma içerisinde yaşamaya başlamasını temsil ettiğini belirterek, AB’nin oluşum sürecini anlattı. AB’nin dayanışma kavramının sonucunda mali yardım çerçevesinde Kıbrıslı Türkler için birçok proje desteklediklerini dile getiren Viezer, bu projelerden örnekler verdi.



İki toplumlu staj programı düzenlenecek



İki toplumlu staj programı düzenlenecek. Program kapsamında staj yapmak isteyen 12 Kıbrıslı Türk ve 12 Kıbrıslı Rum üniversite mezunu ve iş sahibi olmayan genç profesyonele staj yapma imkanı sağlanacak.

Staj programı Eylül 2015 – Nisan 2016 tarihleri arasında olacak ve 3 ayı geçmeyecek şekilde düzenlendi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Rum Ticaret ve Sanayi Odası iki toplumlu staj programıyla ilgili bir lansman düzenleyecek.

Program çerçevesinde Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Rum toplumunda, Kıbrıslı Rumlar ise Kıbrıs Türk toplumunda staj yapma olanağını elde edecek

‘Leading by Example’ projesi, Avrupa Birliği ‘Cypriot Civil Society in Action IV’ hibe programı altında yapılacak ve proje kapsamındaki stajlar tamamen bu hibeden finanse edilecek. Programın uygulamasını ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Rum Ticaret ve Sanayi Odası yürütecek.



TDP AKEL’i ziyaret etti



TDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkan Cemal Özyiğit, milletvekilleri Mehmet Çakıcı ve Hüseyin Angolemli ile Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci’den oluşan TDP heyeti, dün Andros Kiprianu başkanlığındaki AKEL’i ziyaret etti.

Güney Lefkoşa’daki AKEL Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşme bir saat sürdü. Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ile Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecinin değerlendirildiği görüşmede, çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla ortak bir çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. İki parti lideri, görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün tüm Kıbrıslıların zararına olduğunu belirterek; erken, adil ve kalıcı bir çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olacağını kaydetti.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin, adanın her iki tarafında da olumlu bir hava yarattığını, bunun Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecine de yansıması beklentisinde olduklarını belirten Özyiğit, “Umarız, müzakere süreci çözümle sonuçlanır. Çözümün parametreleri de; iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenliği, tek kimliği ve uluslararası tek vatandaşlığı içeren federasyondur” dedi.

Cemal Özyiğit, TDP ile AKEL’in bu yeni süreçte ortak bir komite oluşturarak ve daha yoğunlaştırılmış bir işbirliği içerisine girerek, gerek liderlere çözüm yönünde yardımcı olmak, gerekse de her iki taraftaki çözüm ve barış güçlerinin sürece katkısını artırmak amacında olduklarını söyledi.

Tüm uğraşlarının adanın yeniden birleştirilmesi için olduğunu kaydeden Özyiğit, “Her şey çözüm ve barış için” diyerek sözlerini tamamladı.

Kiprianu: “Ortak çalışma grupları oluşturacağız”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou da konuşmasında, “TDP heyetiyle, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine gelmesinin ardından yaşanan gelişmeler ve Kıbrıs sorununa ilişkin, özlü bir görüşme gerçekleştirdiklerini” söyledi.

Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecinin Kıbrıs’ın geleceği açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Kiprianu, bu sürecin iki liderin anlaşmasıyla sonuçlanması için herkesin yoğun bir çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Kiprianu, “Biz; çözüm derken, BM kararları, iki toplum arasında varılan doruk anlaşmaları ve 2014 Şubat ayındaki ortak açıklama ile uluslararası hukuk temelinde bir çözümden bahsediyoruz ” dedi.

Kiprianu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas arasında varılan anlaşmaların da dikkate alınması gerektiği görüşünü dile getirdi.

TDP ile AKEL’in ortak çalışma grupları oluşturarak, gelecek haftadan itibaren Kıbrıs sorununun çeşitli boyutları hakkında görüş alışverişine başlayacaklarını açıklayan Kiprianu, “Bunu, paralel bir müzakere süreci yaratmak için değil, iki lidere görüşlerle yardımcı olmaya çalışmak için yapacağız” dedi.



Bora: “Çözüm, KKTC gerçekleri çerçevesinde aranmalı”



Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, KKTC devletinin var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini dile getirerek, çözümün bu gerçekler çerçevesinde aranması gerektiğini kaydetti.

Bora, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü değiştirilemez durumun karşılıklı görüşmelerde ortaya konacak genel tazminatlarla sonlandırılmasının mümkün olacağını belirtti.

Yılmaz Bora, BM Genel Sekreteri Perez De Cuellar’ın yıllar önce AB’yi Kıbrıs sorununda taraf olmaması için uyarmasına rağmen AB’nin daima kendi bildiğini yaptığını ve halen bu tavrını sürdürmeye devam ederek, sorunun çözümünü zorlaştırdığını ileri sürdü. Bora, “Annan Planı arifesinde AB olarak yaptığı telkinler ve vaatler hep havada kalmıştır. Serbest Ticaret Tüzüğü’nü bile Rumlara kabul ettirememiştir. BM ve AB’nin Kıbrıs’ta yaşayabilir bir çözümden yana olmaları halinde Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerini dikkate almaları gerekir” dedi.



“Yurttaşlık yasa tasarısı” Meclis’e sevk edildi



Bakanlar Kurulu’nun dün yapılan toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısında birçok konunun değerlendirildiğini ve birçok yasa tasarısının görüşülerek Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Bunların başında Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın geldiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bu yasa tasarısının epeydir beklenen ve tartışılan bir yasa olduğuna işaret ederek, tasarının yasalaşmak adına Meclis’e sevk edildiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, ikinci yasa tasarısının; söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ülkeye çalışma izniyle gelecek kişilerin çalışma sürelerini ve koşullarını belirleyen bir yasa tasarısı olduğunu ifade ederek, bunun da ülkenin hassas olduğu konulardan birinin gözetilerek hazırlanan bir tasarı olduğunu belirtti.

Toplantıda, üst kademe yöneticileri (Cumhurbaşkanlığı, eski Cumhurbaşkanları ve buna benzer makamlar), finans kuruluşlarının ihtiyaçları veya yaşam tehlikesi geçirip koruma talep eden insanların, hangi şart ve koşullarda polis teşkilatı tarafından korunacağını belirleyen kuralları içeren bir yasa tasarısının da değerlendirildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bunun da Meclise sevk edildiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, bazı belediyelerin günün koşullarına göre ihtiyaç duyulan yönetsel anlamdaki tüzüklerinin değişikliklerinin de görüşülerek karara bağlandığını ifade etti.

Yabancı uyrukluların ülkede mal satın almalarıyla ilgili taleplerinin de değerlendirildiğini anlatan Yorgancıoğlu, bunların da onaylandığını kaydetti.



Başbakan Yorgancıoğlu: “Elektrik Kurumu’nun fiyat artırma talebi geri gönderildi”



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) fiyat artışı talebinde bulunduğunu ancak Bakanlar Kurulu’nun, bu talebin yeniden değerlendirilmek üzere Kurum’a geri gönderilmesine karar verdiğini açıkladı.

Yorgancıoğlu, “Bir taraftan elektrik fiyatlarının artırılması talebi hükümetin gündemine taşınırken, diğer taraftan istihdam yapılması doğru bir yol, izah edilir bir yol değildir. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun, Elektrik Kurumu’nun fiyat artışı talebini de değerlendirdiğini ifade ederek, bu çerçevede Elektrik Kurumu ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı.

Yorgancıoğlu, CTP-BG/DP-UG hükümetinin 2013 yılının son çeyreğinde göreve geldiğini, bu dönemde Kıb-Tek’in borç batağında olduğunu, akaryakıt alma konusunda sıkıntı yaşadığını anımsatarak, bu kurumun yeniden yapılandırılması gerektiğini anımsattı.

“Kıb-tek için yüzde 20 zam yaptık”

Bu kapsamda o dönemin koşullarında ve öneriler ışığında hükümetin Kıb-Tek’in ayakları üzerinde durabilmesi ve özelleştirilme imkanının ortadan kaldırılması adına tüm eleştirilere rağmen yüzde 20’ye varan elektrik zammını onayladıklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, o dönemden sonra yine Kıb-Tek’in yüksek faizli borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalar arası piyasa ve bazı bankalardan düşük faizli borç alınması konusunda hükümetin kefil olduğunu anlattı.

Yorgancıoğlu, ayrıca borçlu olan tüketicilerin borçlarının uzun vadeye yayılması için karar üretildiğini, bunun yanında mazot tasarrufu için led aydınlatma ve akım kaçağını önlemek için de akıllı sayaçlar alımını önerdiklerini ve onayladıklarını kaydetti.

Gelinen aşamada, geçen günlerde Elektrik Kurumu’nun yaklaşık 4-5 kuruşluk zam talebinde bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:

“Fedakarlık yapıyoruz”

“Biz bunu değerlendirdik ve maliyet analizi yapılmadığı, birim fiyatının mal oluş fiyatının neye denk geldiği tarafımıza bildirilmediği için yeniden değerlendirilmesi adına Elektrik Kurumu’na geri gönderilmesine karar verildi.

Hem hükümetimiz, hem devletimiz Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıya sahip olabilmesi adına normalde 45 kuruş maliyeti olan enerjinin, devlet dairelerinde tüketilen kısımla ilgili olarak 58 kuruş fiyat ödeyerek, Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıda olması adına fedakarlık yapmaktadır.

Çünkü bu fark halkımızdan toplanan vergilerle ödenmektedir. Bir önceki dönemde ‘haksız yere enerji fiyatlarının düşürülmesini engelleyen’ konumda tanımlanan hükümetimiz, bugün ise ‘enerji fiyatlarının artırılmasını engelleyen’ bir anlayışla eleştirilmektedir. Bizim bunu kabul etmemiz, fiyat analizi yapılmadan bunu değerlendirmemiz mümkün değildir.

Üstelik bir taraftan fiyat artışı yapılırken, diğer taraftan kuruma istihdam yapılmasının da izah edilir bir yanı olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin, hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir.”

“Hükümetin görevi ucuz enerji sağlamak”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin görevinin; halkın enerji ihtiyacını sürekli ve mümkün olduğunca ucuz fiyata sağlamak olduğuna işaret ederek, Elektrik Kurumu’nda çalışan insanların haklarını da korumakla beraber esas görevlerinin; halka güvenilir ve ucuz enerji sağlamak olduğuna vurgu yaptı, “Hükümetimiz bu konudaki anlayışını ve hedeflerini ısrarla sürdürecektir” dedi.

Yorgancıoğlu, Lefke Belediyesi’nin, Borç Komitesi onayıyla borçlandığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı gibi Elektrik Kurumu’nun da bu yasal yolla önünün açılması konusunda hükümetin üzerine düşeni yapacağını vurguladı.

“İstihdamlar hükümetin bilgisi dışında”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, Kıb-Tek’te yapılan istihdamların hükümetin bilgisi ve onayı dışında olduğunu da belirterek, “Bizim için sorun olan; bir taraftan elektrik fiyatlarının artırılması talebi hükümetin gündemine taşınırken, diğer taraftan istihdam yapılmasıdır. Bunun doğru bir yol, izah edilir bir yol olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.



Her üç kişiden bir kişi uyuşturucu denedi



Güney Kıbrıs’ta gençler arasında yapılan bir araştırmada her 3 kişiden 1’inin uyuşturucu denediğinin ortaya çıktığı haber verildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros gazetesi, Lefkoşa Üniversitesi ile IMR şirketinin Polis hesabına, 15-30 yaşlarında 1000 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına yer verdi.

Ankete göre katılımcıların yüzde 30’unun uyuşturucunun bir çeşidini denediğini kaydeden gazete, bu kişilerin yüzde 25’inin 18-24 yaşlarında olduğunu aktardı.

Katılımcıların yüzde 60’ının şans oyunlarını da oynadığını belirten gazete, yüzde 85’inin ise alkol kullandığını kaydetti.

Gazete katılımcıların yüzde 48’inin sigara içtiğini de yazdı.



19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı KKTC’de de tören ve etkinliklerle kutlanacak



19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye ile birlikte KKTC’de de tören ve etkinliklerle kutlanacak.

Bu yıl 96. yıldönümü kutlanacak Bayram nedeniyle, başkent Lefkoşa yanında diğer tüm ilçelerde etkinlikler yapılacak.

19 Mayıs’ta kutlama etkinlikleri, sabah saat 07.50’de, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın BRT’de yapacağı konuşmayla başlayacak.

Lefkoşa’daki ilk tören saat 08.15’de, Atatürk Anıtı’nda yapılacak. Çelenk konulmasıyla başlayacak tören, Anıtkabir’den getirilen toprağın GKK’ya bağlı subay tarafından Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla sürecek. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından sona erecek.

Lefkoşa’daki ikinci tören Atatürk Stadyumu’nda yapılacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1331
Toplam Tekil 4062721
IP 18.218.61.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu