BASIN BÜLTENİ AKINCI İLE ANASTASİADİS BU AKŞAM YEMEKTE BİR ARAYA GELECEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ AKINCI İLE ANASTASİADİS BU AKŞAM YEMEKTE BİR ARAYA GELECEK
Tarih: 13.05.2015 > Kaç kez okundu? 1499

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bu akşam ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de düzenlenecek olan yemekte bir araya gelecek.

İki liderin ilk görüşmesi özelliğini taşıyan yemekli toplantı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Yemek sonrasında Liderlerin müzakerelerin ne zaman yeniden başlayacağı ve nasıl yapılandırılacağı ile ilgili açıklama yapmaları bekleniyor.



ANASTASİADİS BAN İLE BİRARAYA GELDİ



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, önceki gün Moskova’da BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir araya geldi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Nazi Almanya’sının yenilgiye uğratılmasının 70'inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılmak için Moskova’ya giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdiğini yazarken görüşme hakkında ayrıntı vermedi.

Gazete Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın tutumu konusunda bilgi vermek aynı zamanda Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin desteğini istemek amacıyla, müzakerelerin başlaması ve Kıbrıs sorunu konusunda bir dizi temasta bulunduğunu da belirtti.

Gazete Rum tarafının, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin etkin müdahil olmasını istediğini, buna bağlı olarak Anastasiadis’in, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin tümüyle görüşeceğini yazdı.

BAN HER ŞEYİ TAKİP EDİYOR

Rum Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşmeye yer verdi.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Anastasiadis’e, tatmin olmuş bir şekilde, Ada’daki ortamın, değiştiğini gördüğünü söylediğini belirtti.

Habere göre Ban ayrıca müzakereler sürecinin Kıbrıslılara ait olduğunu, BM’nin, arabulucu rolünü oynadığını, BM’nin, iki tarafın istemesi durumunda sadece müzakerelerde etkin rol oynayabileceğini de ekledi.

Anastasiadis tarafından açıklanan (tek taraflı) Güven Yaratıcı Önlemler’i de selamlayan Ban, bunun çözüm için net bir isteği ortaya koyduğunu belirtti.

Ban, Güven Yaratıcı Önlemler’in önemli olduğuna dikkat çekerek, bunların Kıbrıs sorunun çözüm süreciyle paralel uygulanması gerektiğini ifade etti. İki liderin, çıkmaz ve anlaşmazlıkların ortaya çıkmaması için kolay Güven Yaratıcı Önlemler’den (siyasi değeri düşük) başlamasının mümkün olabileceğini ve bunun akabinde, müzakerelerin olumlu derecede ilerledikçe, siyasi değeri yüksek Güven Yaratıcı Önlemler’i ileriye götürebileceğinden bahsetti.

Ban’ın, Türkiye’nin rolünü çok önemli olarak addettiğini belirten gazete, Ban’ın ayrıca her şeyi dikkatlice takip ettiğini, Ankara’da, Güney Kıbrıs’ta ve KKTC’de nelerin söylendiği konusunda hem haberdar olduğunu hem de bunları göz önünde bulundurduğunu da yazdı.

Gazete Ban ile Anastasiadis görüşmesinde, zaman takvimleri ve hakemliğin bulunmadığının da vurgulandığını belirtti.

Habere göre Anastasiadis, görüşme sırasında, diğer taraftan da paralel karşılığın olması durumunda hızlı şekildeki özlü ve kapsamlı müzakerelere hazır olduğunu dile getirdi.

Anastasiadis, AB’nin rolünün yükseltilmesi konusunu da Ban’ın gündemine getirdi.



ABD BÜYÜKELÇİSİ AKINCI’NIN WASHİNGTON’A DAVET EDİLMESİNİ ÖNERDİ



ABD Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ABD’ye davet edilmesi önerisinde bulunduğu iddia edildi.

Rum Fileleftheros gazetesi ABD’nin tıpkı 2004 yılında olduğu gibi Türk dostu politika izlemeyi sürdürdüğünü, bunun en büyük göstergesinin ise ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig’in tutumu olduğunu iddia etti.

Gazete, ABD ve Kıbrıs sorunuyla ilgisi bulunan diğer yabancı ülkelerin, Türkiye’deki seçimlerin ardından harekete geçeceklerini ancak o zamana kadarki süreyi de boşa harcamayacaklarını savunarak, ABD Büyükelçisi Koenig’in Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Washington’a davet edilmesini önerdiğini yazdı.

Akıncı’nın ziyaretinin, bugüne kadar diğer KKTC Cumhurbaşkanları’nınki gibi olacağını ancak Koenig’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le kavgalı olması sebebiyle Akıncı’nın ziyaretinin düzeyini yükselmek için çalışacağını iddia eden gazete, böyle bir gelişmenin Anastasiadis’e atılan bir “şamar ” olacağı yorumunda bulundu.

Haberde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de “bir başka sorun olduğu” savunularak, Eide’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü destekleme yönündeki güçlü niyetini ortaya koyduğu” ifadesinin ise, Polonya ziyareti sırasında Anastasiadis’i “kızdırdığı” iddia edildi.



KİPRİANU: “FIRSAT PENCERESİ DEĞERLENDİRİLMELİ”



AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, “Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine seçilmesini ardından oluşan fırsat penceresini değerlendirmesi” çağrısında bulundu.

Rum Fileleftheros gazetesine konuşan Kiprianu, Akıncı’nın seçilmesi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KKTC’deki seçimlerle ilgili bir soru üzerine, bir devrilişin olduğunu savunan Kiprianu, ancak sevinçten de bulutlara uçmadıklarını ifade etti.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununda belirleyici rol oynadığının bilindiğini ve Akıncı’ya dişlerini gıcırdatmaya başladığını iddia eden Kiprianu, diğer taraftan Kıbrıslı Türklerin, ezici bir çoğunlukla çözüm yanlısı olan bir lideri seçmelerini görmezden gelmemeleri gerektiğini vurguladı.

Kiprianu, Kıbrıs Türk toplumu lideri her kim olursa olsun bunun bir öneminin olmadığı, çünkü eninde sonunda karar verenin Türkiye olduğu yönündeki değerlendirmenin yanlış olduğunu belirterek, “Talat ile Hristofyas arasında varılan, ancak Eroğlu tarafından reddedilen önemli uzlaşılar var” iddiasında bulundu.



GSM OPERATÖRLERİNİN BİRLEŞME ANLAŞMASI YAKIN



Rum Kathimerini gazetesi, KEVE ve KTTO’nun gerek Güney gerekse Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren GSM operatörleriyle ve ilgili makamlarla yürüttükleri görüşmelerin olumlu sonuçlandığını, birkaç hukuki unsur dışında bir sorun görünmediğini, anlaşmanın yakın olduğunu iddia etti.

Gazete, söz konusu hukuki unsurların da aşılacağına inanıldığını belirtirken Güney Kıbrıs ile KKTC arasında cep telefonlarıyla iletişimi öngören anlaşmanın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından, bu akşam bir araya gelecekleri yemek ya da sonrasındaki ilk görüşmelerinde kamuoyuna açıklanmasının öngörüldüğünü yazdı.



BAN’DAN EROĞLU’NA “MÜKEMMEL” İŞBİRLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na bir mektup göndererek, görevde bulunduğu süre içerisinde gösterdiği "mükemmel" işbirliği için teşekkür etti.

Ban mektubunda, Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı görevi sırasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Şubat 2014’te ortaya koydukları ortak açıklamanın, üzerinde uzlaşılan prensipler ve görüşmelerin devamı açısından paha biçilemez değerde bir zemin olduğunu vurguladı.

Ban mektubunda şunları kaydetti:

“Sayın Derviş Eroğlu, görevde bulunduğunuz süre içerisinde gösterdiğiniz mükemmel işbirliği için teşekkür ederim.

Size ayrıca Kıbrıs konusundaki kapsamlı çözüm bulma gayretleri için gösterdiğiniz çaba dolayısı ile de takdirlerimi belirtirim. Sayın Nikos Anastasiadis’le Şubat 2014’te ortaya koyduğunuz ortak açıklama, üzerinde uzlaşılan prensipler ve görüşmelerin devamı açısından paha biçilemez değerde bir zemindir. Size 2011 ve 2012 yıllarında Cenevre ve Greentree liderler zirve görüşmelerindeki samimiyetiniz dolayısı ile de teşekkürlerimi ifade ediyorum” diyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban, Eroğlu’na gönderdiği mektubunu şöyle tamamladı:

“Sizin görev süreniz içerisinde Kıbrıs konusunda bir uzlaşmaya varılamamış olsa da Birleşmiş Milletler olarak biz hep bu kritik hedefe bağlı kaldık ve iki topluma da çözüm çabalarında destek verdik. Bu bağlamda sizin önümüzdeki haftalar ve aylarda da Kıbrıs görüşmelerine destek vereceğinize güveniyorum.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 23
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1163
Toplam Tekil 4067297
IP 18.218.184.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu