BASIN BÜLTENİ AKINCI: “HALKINDAN YÜZDE 60 ONAY ALAN BİR LİDERİM... ONAY GÖREN VİZYONUM, HALKIMIN VİZYONUDUR. SAYGI GÖSTERİLMELİDİR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ AKINCI: “HALKINDAN YÜZDE 60 ONAY ALAN BİR LİDERİM... ONAY GÖREN VİZYONUM, HALKIMIN VİZYONUDUR. SAYGI GÖSTERİLMELİDİR”
Tarih: 30.04.2015 > Kaç kez okundu? 1597

Paylaş


Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı, halkından yüzde 60 onay alan vizyonunun halkın vizyonu olduğunu belirterek, saygı duyulmasını istedi.

Mustafa Akıncı dün mahkemelerdeki Yüksek Adliye Kurulu’nda düzenlenen törenle mazbatasını aldı. 2 turlu bir seçimi geride bıraktıklarını belirterek, sonucun Kıbrıs Türk halkına hayırlı olmasını dileyen Akıncı, 7 adayla birlikte demokratik sürece ciddi katkı sağladıklarını belirtti. Akıncı, “Halkın takdiri benim yönümde tecelli etti. Tüm gücümle çalışacağım” dedi.

Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akıncı, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik eleştirileriyle ilgili olarak “Anavatan-Yavru vatan sevgisi yüreklerde olmalı” dedi.

Akıncı, şöyle devam etti:

“KKTC diye bir varlık var. TC bunu tanıyor. Bu varlığın kurumları, bir de cumhurbaşkanı var. 2 devlet söz konusu. Biz de kardeş ilişkisi içinde olalım, yavru olmaktan, emeklemeden kurtulup, kendi ayaklarımız üstünde duralım istiyoruz. Kıbrıs Türk toplumu gelişsin kendi ayakları üzerinde dursun. Federal yapıda daha güçlü olur. AB içinde de. Böylesi bir kardeşlik ilişkisi Türkiye için de iyi olur”

Kampanya sürecinde de bu görüşlerini defalarca dile getirdiğini ve çözüm odaklı bir politika öngördüğüne dikkat çeken Akıncı, “4 boyutlu siyasetin önemli bir boyutu da, Türkiye ile uzlaşma öngören bir ilişki kurmaktı” dedi.

“LÜKSEMBURG AB’NİN EN KÜÇÜK ÜLKESİ AMA…”

Birbirini tanıma ilişkisi içinde olan iki devletin söz konusu olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu gibi ilişkilerde büyüklük küçüklük çok fark etmez. Lüksemburg, Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesi ama bu bünye içerisinde eşit bir varlık. Biz de bir kardeş ilişkisi içinde olalım” dedi.

“BÖYLESİ BİR KARDEŞLİK İLİŞKİSİ TÜRKİYE İÇİN DE ÇOK DAHA İYİ OLUR”

Akıncı şunları da söyledi:

“Kıbrıs Türk toplumu artık yavruluktan kurtulup, emekleme dönemini aşıp, kendi ayakları üzerinde dursun. Gelişsin, gürbüzleşsin, ekonomisi ve demokrasisiyle gelişsin.

Kendi kendini yönetme becerisine sahip kendi evinin efendisi olsun. Böyle bir yapının federal yapıda daha güçlü olabileceğini, Avrupa Birliği kurumları içinde daha yarışabilir konumda bulunabileceğini görüyorum. Bu tür yapılanmanın Türkiye için de çok daha hayırlı sonuçlar doğuracağını da öngörüyorum. Böylesi bir yapıdaki Kıbrıs Türk varlığı Türkiye’yi rahatsız etmemeli. Böylesi bir kardeşlik ilişkisi Türkiye için de çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu konuda öngörü, tespit ve önerilerim halk tarafından onay gördü. Ben şu anda Mustafa Akıncı olarak konuşmuyorum. Halkının yüzde 60’ından fazlasından onay gören biri olarak sözcülük yapıyorum.

“NE ÇATIŞMACI, NE DE TESLİMİYETÇİ BİR İLİŞKİ”

Seçim sürecinde yürüttüğü kampanyaya da işaret eden Akıncı, 4 boyutlu bir siyaset öngördüğünü, bunun önemli bir boyutunun da Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı olduğunu söyledi.

“Ne çatışmacı, ne de teslimiyetçi. Uzlaşma arayan bir ilişki öngördüm, bunun altını çizdim” diyen Akıncı, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki başkanlık döneme değindi.

Rum Belediyesi ile Güney’de iki toplumlu projeyi imza atan ilk kişi olduğunu anımsatan Akıncı, “Aynı dönemde Ankara ile kardeş şehir ilişkisini kuran belediye başkanıydım” dedi.

“SAYGI BEKLEMEMİZ EN DOĞAL GELİŞME”

Bir yabancı gazetecinin Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50 oyla Türkiye’nin Cumhurbaşkanı seçilmesi konusunda kendisinden değerlendirme istediğini söyleyen Akıncı, o değerlendirmesini şöyle anımsattı:

“Erdoğan’ın temsil ettiği düşüncelere Türk halkı onay vermiş, ben saygı duyarım” dedim. Ve ekledim; “Nisan ayında bizim seçimlerimiz var. Kıbrıs Türk halkı da bir seçim yapacak ve cumhurbaşkanını seçecek ona da saygı bekleriz”. Şimdi Kıbrıs Türk halkı sadece bana değil, benim temsil ettiğim vizyona, benim seslendirdiğim düşüncelere onay vermiştir. Şu anda benim onay gören vizyonum halkın vizyonudur. Aynı şekilde bizim de buna saygı beklememiz en doğal gelişme olacaktır diye düşünüyorum.”

“ERDOĞAN İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜK, BAZILARININ BEKLEDİĞİ GİBİ GERGİNLİK YAŞANMADI”

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinin içeriğinin sorulması üzerine ise Akıncı şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı dün akşam Büyükelçi aracılığıyla yazılı tebrik mesajlarını bana iletti. Dün gece Sayın Kılıçdaroğlu, bugün 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Meclis Başkanlarından Hikmet Çetin aradı. Başbakan Davutoğlu beni telefonla da aradı.

Sayın Erdoğan ben canlı yayındayken aramıştı. Ben henüz konuşmamın sonlarındayken. Telefonla da konuşmak, tebrik etmek istedi. Hoş sohbet havasında konuştuk. Bazılarının beklediği gibi gerginlik yaşanmadı. Sayın Erdoğan ‘ana hiçbir zaman analığını bırakmak istemez’ dedi. Ben de ‘çocuklar büyümek ister’ dedim. Böyle sohbet ettik.

Bu çocuğun genç olma ve kendi ayakları üzerinde durmaya ihtiyacı var. Bunları gülerek, sohbet havasında konuştuk. Erdoğan, ‘herhalde ilk ziyaretinizi Türkiye’ye yaparsınız’ dedi. Ben de ‘davet olursa memnuniyetle’ dedim. Azerbaycan’a, KKTC’ye davet beklemeden geldiklerini, ilk resmi ziyaretlerini bu ülkelere yaptıklarını söyledi. ‘Bu geleneği bozmazsın herhalde?’ dedi. Bozmak diye bir şey yok. Mazbatamızı aldıktan sonra elbette Türkiye’ye ilk fırsatta ziyaretimizi gerçekleştireceğiz.”

“ANASTASİADİS İLE SOSYAL İÇERİKLİ BİR GÖRÜŞMEDE BİR ARAYA GELMEMİZ OLASIDIR”

Rum basınında yer alan Nikos Anastasiadis ile yarın görüşme yapılabileceğine ilişkin haberin sorulması üzerine Akıncı şunları ekledi:

“Nikos Anastasiadis ile bir araya gelme konusunu konuştuk. Fakat gün ve tarih belirlemedik. 4 Mayıs’tan Eide geliyor. Benimle görüşmek istediğini duyurdu. Müzakere sürecini nasıl devam ettirebiliriz, geldiğinde onu konuşacağız. Bu arada sosyal içerikli bir görüşmede bir araya gelmemiz olasıdır ama gün ve saat belli değildir.”

Öte yandan Akıncı,“Nikos Anastasiadis da beni arayanlar arasındaydı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin buradaki temsilcisi şu an yurt dışında. Eide arayıp, tebrik etti. Dün AKEL Genel Sekreteri aradı. Bugün DİSİ başkanı aradı. Kudret Özersay aradı. Ona da teşekkürlerimi iletiyorum. Cumhurbaşkanlığı görevini devredecek olan Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’na, ailesine bundan sonraki hayatlarında sağlık ve mutluluk diliyorum”



TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELERDEN KUTLAMALAR GELDİ



Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mustafa Akıncı’ya Türkiye ve diğer ülkelerden tebrik mesajları gönderildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gece tebrik mesajlarını Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği aracılığıyla Akıncı’ya yazılı olarak iletti.

Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun ayrıca dün sabah Akıncı’yı telefonla arayarak bizzat kutladığı da belirtildi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ana Muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanlarından Hikmet Çetin, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, İngiliz Yüksek Komiseri Damian Roderick (Ric) Todd, AB Kıbrıs Türk Toplumu Yardım Masası Şefi Alessandra Viezzer, DISI Genel Başkanı Averof Neophytou ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adaylarından Kudret Özersay Akıncı’yı telefonla arayarak kutladı.

ERDOĞAN

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Akıncı’ya gönderdiği mesajda şunları kaydetti:

“Sayın Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Seçilmiş Cumhurbaşkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 26 Nisan 2015 tarihinde yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiş olmanızdan dolayı sizi şahsım ve Türk Milleti adına tebrik ediyorum.

Seçilmiş olduğunuz Cumhurbaşkanlığı görevi, yarım aşırı aşan Kıbrıs sorunu bakımından kritik bir döneme denk gelmektedir. Bir süre sonra yeniden başlaması öngörülen BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu çerçevesindeki görüşme sürecinde, adil ve yaşayabilir bir çözüme ulaşılması, önceliğimiz olmaya devam edecektir. Bununla birlikte, bugüne kadar yaklaşık yarım asırdır süregelen, temelinde Rum tarafının Kıbrıs Adasının tek sahibi olduğu yönündeki yanılgısının yattığı Kıbrıs sorununa her ne pahasına olursa olsun bir çözüm bulunması gibi bir yaklaşımın benimsenmesi mümkün değildir.

Milli Dava olarak gördüğümüz Kıbrıs konusunda, Ada’nın eşit iki halkından birisi olan Kıbrıs Türkünün bugünlere ulaşmasını sağlayan mücadele azmi, inanç ve kararlılığın liderliğiniz altında da devam edeceğine inanıyorum.

Verilen ortak mücadelemizin içinde bulunduğu bu kritik dönemeçte, Türkiye, anavatan ve garantör ülke olarak uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan görev ve yükümlülüklerini kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha tebriklerimi iletiyorum.

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhurbaşkanı.”

DAVUTOĞLU

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da mesajında şunları ifade etti: “Sayın Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Seçilmiş Cumhurbaşkanı

26 Nisan 2015 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda bu onurlu göreve seçilmiş olmanızdan ötürü sizi tebrik ediyorum.

Kıbrıs konusu, her zaman olduğu gibi bundan sonra da Hükümetimizin öncelikli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecektir. Hükümet Programımızda da ifade edildiği üzere, Kıbrıs sorununun, Ada’daki her iki halkın asli kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve Ada’nın ortak sahibi olmalarını temel alan, müzakere edilmiş, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması için garantör ülke olarak yapıcı katkımızı sürdüreceğiz ve Birleşmiş Milletlerin bu yöndeki çabalarını destekleyeceğiz.

Hükümetimiz, önümüzdeki dönemde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması ve Kıbrıs Türk Halkının refah seviyesinin daha da artırılarak, geleceğe güvenle bakabilmesi için her türlü desteği sağlamaya devam edecektir. Önceliklerimiz arasında yer alan bu hedef doğrultusunda, sizinle ve KKTC Hükümetiyle yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, seçilmiş olduğunuz bu yüce görevde başarılar dilerim

Ahmet Davutoğlu Başbakan.”

ÇAVUŞOĞLU

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mesajı ise şöyle:

“Sayın Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Seçilmiş Cumhurbaşkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 26 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilen seçimler neticesinde Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiş olmanızdan dolayı tebriklerimi sunuyorum.

Yeniden başlaması öngörülen BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu çerçevesindeki görüşme sürecinin, başarılı bir şekilde sonuçlandırılarak, yarım asrı aşan Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması önceliğimizdir.

Kıbrıs Türkünün onurlu varoluş mücadelesinin, Ada’da kapsamlı bir çözüme varılarak taçlandırılması çabalarında Türkiye, her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edecektir.

Kapsamlı çözüm çabalarının yanı sıra, Kıbrıs Türk Halkının maruz kaldığı haksız ambargoların aşılarak, Kıbrıs Türkünün uluslararası camiada hak ettiği yeri almasına yönelik çalışmalara, Bakanlığımdaki çalışma arkadaşlarımla beraber, elimizden gelen desteği vermeyi sürdüreceğiz. Kıbrıs Türk Halkının hak ve hukukunun korunmasında Türkiye, anavatan ve garantör olarak üzerine düşen yükümlülük ve sorumlulukları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, seçilmiş olduğunuz bu yüce vazifenizde başarılar diler, saygılar sunarım

Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı.”



ÇİÇEK, CUMHURBAŞKANLIĞI'NA SEÇİLEN AKINCI'YI KUTLADI



TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mustafa Akıncı'yı kutladı.

Çiçek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda en fazla oyu alarak Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Akıncı'yı telefonla arayarak, tebriklerini sundu.



HDP'DEN CUMHURBAŞKANI AKINCI'YA KUTLAMA MESAJI



HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'ya gönderdikleri kutlama mesajında, "Kuzey Kıbrıs seçimlerinde barışa ve özgürlüğe dönük mesajlarının, Türkiye'de de karşılık bulabilmesi için HDP olarak güçlü bir destek sunacaklarını" bildirdi.

Yüksekdağ ve Demirtaş, kutlama mesajında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın seçimden başarıyla çıkmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yakından takip ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Seçim’lerinde barışa ve özgürlüğe dönük mesajlarınızın, Türkiye'de de karşılık bulabilmesi için Halkların Demokratik Partisi olarak güçlü bir destek sunacağımızı bilmenizi isteriz.

Özellikle Annan Planı sonrasında Kıbrıs'ta başlayan demokratik çözüm ve barış sürecinin, Cumhurbaşkanlığınız döneminde daha da hızlanacağı ve yapay sınırların kalkacağı umuduyla sizi ve Kıbrıs halklarını sevgi ve saygıyla selamlıyoruz."



ABD, MUSTAFA AKINCI’YI KUTLADI



Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı’yı kutladı.

ABD, Akıncı’yı, Kıbrıs Türk lideri olarak seçilmesinden dolayı kutlarken, “Onunla birlikte çalışmayı heyecanla beklediğini vurguladı.

ABD Lefkoşa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Akıncı’nın önceki günkü açıklamasındaki “Kıbrıs’ı yeniden birleştirmeye yönelik BM’nin yürüttüğü görüşmeleri ileriye götürmeye hazır olduğu” yönündeki söylemini memnuniyetle karşıladığı vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin “2015 yılı Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik önemli ve kalıcı bir ilerlemenin kaydedildiği bir yıl olabilir” yönündeki söyleminin hatırlatıldığı açıklamada, “Tüm tarafları yoğun ve sonuç odaklı bir şekilde 11 Şubat 2014 ortak açıklamasına bağlı olarak Kıbrıs BM Özel Temsilcisi Espen Barth Eide ile yakinen çalışmaları için teşvik ederiz” denildi.



İRAN'IN LEFKOŞA BÜYÜKELÇİSİ AKINCI’YI KUTLADI



İran’ın Güney Lefkoşa'daki Büyükelçisi Reza Zabib, Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı’yı telefonla arayarak kutladı.

Akıncı’nın ofisinden verilen bilgiye göre, Zabib, dün Akıncı’yı arayarak, yeni görevinden dolayı tebrik etti.



MECLİS’TE ANT İÇME TÖRENİ PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK



Yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda perşembe günü ant içecek.

Seçim sonuçları Resmi Gazete’de çarşamba günü yayımlanacak ve yasaya göre de ertesi gün yani Perşembe günü saat 16.00’da Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yeni Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ant içme töreni gündemiyle toplanacak.

KKTC’de önceki gün yapılan Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde yüzde 60.5 oy oranıyla seçilen Mustafa Akıncı, ant içmesinin ardından saat 17.30’da Cumhurbaşkanlığı’nda yer alacak devir teslim töreninin ardından resmen göreve başlayacak.

Meclis’teki ant içme törenine, aralarında Türkiye’den siyasilerin de bulunduğu kişilere davetler yapılıyor.

Törene Türkiye hükümetini temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılması bekleniyor.



ÖZGÜRGÜN: “AKINCI’NIN BAŞARILI OLMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN KATKIYI KOYMAYA HAZIRIZ”



Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’yı kutlayarak başarılar diledi ve başarılı olması için üzerine düşen katkıyı koymaya hazır olduğunu bildirdi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün bugün yazılı bir açıklama yaparak, önceki gün sonuçlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

Özgürgün, bir seçimi daha geride bıraktıklarını ve Cumhurbaşkanlığını ikinci turda Akıncı’nın kazandığını ve KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı’nın Mustafa Akıncı olduğunu kaydetti.

“Sonuç elbette beklediğimiz sonuç değildi ancak halkımızın iradesine saygılıyız” diyen Özgürgün, “siyasete verdiği kısa sayılmayan bir aradan sonra dönen ve net bir sonuçla Cumhurbaşkanı seçilen” Akıncı’yı kutladı ve başarılar diledi.

Hüseyin Özgürgün, UBP’deki iç konulara da değindiği açıklamasında şunları kaydetti:

“Partimiz, 2012 yılında başlayan ve bir yılı aşan kurultay sürecinde yaşadığı siyasi deprem ve zorlandığı erken genel seçimler partimiz üzerinde ciddi tahribatlar yaratmıştı. Öyle ki çatışmanın bir tarafı olan parti genel başkanını bile Meclis dışına itmişti. Arkasından gelen yerel seçimler ne yazık ki aslına yakın şiddette artçı deprem niteliğindeydi.

Görülmektedir ki alınan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları parti içi huzursuzlukların halen sıfırlanmadığına işaret etmektedir.

Yaşanan bu sürecin UBP üzerinde yarattığı olumsuzluklardan payını alanlar da her kademesinde görev alan biz partililer de halkımızca verilen mesajları iyi okumalıyız. Belli ki Ulusal Birlik Partililer bir kez daha parti içi huzursuzluklara tahammülü olmadığını göstermiştir.”

Özgürgün, UBP olarak seçim sonuçlarını yetkili kurullarla ve tüm örgütlerle değerlendireceklerini, ancak yerel seçimlerden beri referandum sonuçları ile birlikte çağrı yaptığı erken seçimin net olarak görüldüğünü savunarak, “Bugünden başlayarak gerekli tüm çalışmaları yaparak, gerekli her türlü kararı alacağız” dedi.

Özgürgün, Ana Muhalefet Partisi görevlerini daha etkin ve kararlı olarak sürdüreceklerinden hiç kimsenin şüphesi olmamasını da istedi.

Özgürgün, Akıncı’ya gönderdiği kutlama mesajında şunları kaydetti:

“Halkımızın hür iradesiyle seçilmiş olduğunuz Cumhurbaşkanlığı görevinizde başarılar diler, ülkemiz ve halkımız adına hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Ana muhalefet partisi olarak Cumhurbaşkanlığı görevinizde başarılı çalışmalarınızda katkı koymaya hazır olacağımızdan emin olmanızı isterim”



İZCAN: “KIBRIS TÜRK SİYASİ HAYATINDA YENİ BİR DÖNEME GİRİLMİŞTİR”



BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, “BKP’nin de desteklediği Bağımsız Aday Mustafa Akıncı’nın seçimi büyük bir fark ile kazanmasından dolayı büyük bir sevinç içerisinde olduklarını” kaydederek, “Kıbrıs Türk siyasi hayatında bir dönem kapanmıştır. Yeni bir döneme girilmiştir” dedi.

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarını değerlendirdi.

Kıbrıs Türk toplumunun değişim, yenilik ve çözüm iradesini korkmadan ortaya koyduğunu, toplumun artık baskı ve tehdit ile yönetilemeyeceğinin görüldüğünü vurgulayan İzcan, “Yapılan tüm kara propaganda, baskı ve oy satın almaya rağmen, değişimi engelleyememişlerdir. Kıbrıslı Türkler demokrasi, adalet, insanca yaşam ve erken çözüm yönünde çok güçlü bir irade beyanında bulunmuştur” dedi.

İzcan, Bağımsız Aday Derviş Eroğlu’nun ve onu destekleyen UBP ve DP-UG’nin, Kıbrıs Türk toplumunca sandığa gömüldüğünü ve Kıbrıs Türk toplumunun önünde bundan sonra daha fazla engel olamayacaklarını belirtti.

BKP, EN GENİŞ GÜÇBİRLİĞİ ANLAYIŞI İLE HAREKET ETMEYE DEVAM EDECEKTİR.

Tüm BKP üye ve sempatizanlarına seçim kampanyası boyunca disiplin içerisinde fedakarca çalıştıkları için teşekkür eden İzzet İzcan, demokratik hoşgörü ve işbirliği ruhu çerçevesinde birlikte çalıştıkları TDP, CTP-BG ve Akıncı gönüllülerine de teşekkür etti.

BKP’nin önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya erken federal çözüme ulaşma ve demokratik adımların hayata geçirilmesi noktasında her türlü desteği vereceğini vurgulayan İzcan, en geniş iş ve güç birliği anlayışıyla hareket etmeye devam edeceklerini belirtti.

Birliktelik ve güç birliğinin 26 Nisan’da zafere ulaşılmasının en önemli nedeni olduğunun altını çizen İzcan, “Esas olan önümüzdeki süreçte tüm demokrasi ve çözüm güçleri olarak güç birliğimizi sürdürmek ve Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iktidarını oluşturarak erken federal çözüme ulaşmak için çalışmaktır. BKP, bu anlayış ile çalışmalarına devam edecektir” dedi.



AB, SEÇİMDEN DUYULAN MEMNUNİYETİ İFADE EDEREK, KIBRIS MÜZAKERELERİNİN YENİDEN BAŞLATILMASINI İSTEDİ



Avrupa Birliği Komisyonu, KKTC'de önceki gün yapılan ve bağımsız aday Mustafa Akıncı'nın kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimini memnuniyetle karşıladı.

AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Komisyon seçim sonuçlarını memnuniyetle karşılıyor" dedi.

Bertaud, "Umarız Kıbrıslı Türklerin yeni lideri Mustafa Akıncı ve (Rum lider) Anastasiadis mümkün olan en kısa sürede uzun geçmişi bulunan Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir kapsamlı çözüm bulunması hedefiyle görüşmeleri yeniden başlatır" ifadesini kullandı.

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçiminin dün yapılan ikinci turunda Mustafa Akıncı yüzde 60,4 oy oranıyla zaferini ilan ederken rakibi önceki Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yüzde 39,6'da kalmıştı.

Adada tarafların BM öncülüğünde kesintilere uğrasa da 2008 yılından beri sürdürdüğü kapsamlı çözüm müzakereleri Rum tarafının ekim ayında Akdeniz'deki tek taraflı sondaj çalışmaları yaptığı bölgeye Türkiye'nin gemi göndermesini bahane ederek masadan kalkmasıyla durmuştu.



EİT TURİZM ÇALIŞTAYI BAŞLADI



Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Turizm Çalıştayı, bugün Girne’de başladı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Merit Park Otel’de yer alan çalıştay, 30 Nisan’a kadar sürecek.

Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkenin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdindeki etkinliği bağlamında büyük önem taşıyan ve EİT bölgesinde turizm alanında somut işbirliği imkanlarının ele alınacağı Turizm Çalıştayı’na EİT Sekretaryası temsilcilerinin yanı sıra üye ülkelerden resmi yetkililer, yatırımcılar ve turizm sektörü temsilcileri katılacak.

Çalıştay, turizmle bağlantılı konuları kapsayacak 7 farklı oturumdan oluşacak.

Turizm Bakanlığı ile ilgili kurum ve meslek örgütleri yetkilileri, ülkedeki çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve EİT Sekretaryası mensupları oturumlar çerçevesinde katılımcılara çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirecek.

350 milyon insanın yaşadığı 7 milyon kilometrelik bir alanı kapsayan 10 üye ülkenin oluşturduğu, üyeler arası kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan önemli bölgesel bir örgüt olan EİT ile KKTC arasındaki ilişkilerin 1993 yılına dayandığı belirtilen açıklamada, teşkilat ve üye ülkelerle süregelen yakın ilişki ve işbirliği sonucu 2004 yılında 14. Bakanlar Konseyi’nde “Kıbrıs Türk Devleti” adı altında EİT etkinliklerine KKTC’nin de katılımının kabul edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, 2012 yılında Azerbaycan’da yapılan 12. EİT Zirvesi sırasında ise Teşkilata gözlemci üyeliğin onaylandığı hatırlatıldı ve şunlar kaydedildi:

“EİT ile gelişen ilişkilerimiz çerçevesinde ülkemiz, üye ülkelerde gerçekleşen birçok EİT etkinliğine katılmakta ve Teşkilatın bazı önemli etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. En son 2013 yılı Nisan ayı içerisinde EİT Üye Ülkeleri Üniversitelerarası Spor Turnuvası ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleşen EİT etkinliklerden bir tanesidir.

Dışişleri Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelere yaptığı Kıbrıslı Türklerle ikili ve çok taraflı ilişkilerin geliştirilmesi çağrısına uygun şekilde EİT ile tesis edilen çeşitli seviyelerdeki işbirliğine büyük önem atfetmekte, üye ülkeler ile yıllar içerisinde yeni ve önemli ilişkiler kurmuş olmaktan büyük memnuniyet duymaktadır.

Bakanlığımız önümüzdeki dönemde de, ülkemiz ile EİT ve üye ülkeleri arasında var olan ilişkilerimiz ile işbirliğimizin her seviyede geliştirilmesi amacıyla gerekli çalışma ve girişimlerine kesintisiz olarak devam edecektir.”



CTP’DE OLAĞANÜSTÜ KURULTAY



Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Parti Meclisi, 14 Haziran tarihinde olağanüstü kurultaya gitme kararı aldı. Parti Meclisi’nin dün akşam dört saatlik uzun toplantısı sonrasında aldığı karara göre olağanüstü kurultayda sadece genel başkanlık seçimi yapılacak. Toplantıda kurultayın olağan erken kurultay şeklinde yapılmasını isteyenler ile olağanüstü kurultay isteyen Parti Meclisi üyeleri arasında ciddi tartışmalar yaşandı. Toplantının ardından CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu açıklama yapmadan parti binasını terk ederken, kararı basına genel sekreter Kutlay Erk duyurdu.(Havadis Gazetesi)



GKK MAK TİMİ KKTC’Yİ ULUSLARARASI MUHAREBE ARAMA KURTARMA TATBİKATI’NDA TEMSİL ETTİ



KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Timi, Işık–2015 Uluslararası Muharebe Arama Kurtarma Tatbikatı’nda KKTC’yi temsil etti.

Yapılan açıklamada, “KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı MAK Timi ilk kez katılmış olduğu uluslararası tatbikatta başarılı çalışmalarıyla katılan ülkelerin takdirini ve saygısını kazandı ve verilecek her türlü görevi başarıyla yerine getirecek hazırlık seviyesi ve azminde olduğunu kanıtladı” denildi.

TATBİKATA BİRÇOK ÜLKE KATILDI

Işık–2015 Uluslararası Muharebe Arama Kurtarma Tatbikatı’na Türkiye, ABD, İspanya, Macaristan, Romanya ve Azerbaycan gibi ülkelerin Hava ve Kara Kuvvetlerinin Özel Kuvvetleri ve Muharebe Arama Kurtarma Timleri katıldı.

Almanya, Gürcistan, Cezayir, Şili, Hırvatistan, Kenya, Libya, Ukrayna ve Pakistan ise tatbikatta gözlemci olarak yer aldı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1534
Toplam Tekil 4067668
IP 3.138.102.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu