Seçmen artık daha bilinçli Oy kullanacak… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Seçmen artık daha bilinçli Oy kullanacak… - Necdet SİVASLI
Tarih: 21.04.2015 > Kaç kez okundu? 1465

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



Seçmen artık daha bilinçli

Oy kullanacak…



7 Haziran seçimlerine iki aydan az bir zaman kaldı. Kamuoyu araştırma grupları da anketlere hız verdi. Yapılan anketlerde deneklere artık “7 Haziran’da yapılacak seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?”sorusunun yanı sıra değişik sorular da soruluyor. Alınan yanıtlardaki oranlar artık seçmenlerin sandığa daha bilinçli gideceğini ve oyunu da buna göre kullanacağını gösteriyor.

Örneğin, deneklere “Türkiye özgür bir ülke mi? Basın hür mü? Demokratik miyiz? Sosyal medyaya uygulanan sansürden memnun musunuz? Yürüyüş, protesto ve ifade özgürlüğü var mı?” şeklinde sorular da yönetiliyor. Bu sorular aynı zamanda AK Parti tabanına da soruluyor. Bu anketlere verilen yanıtlardan alınan sonuçlar da seçmenlerin sandığa bir sorumluluk içinde gideceğini gösteriyor.

Son yapılan bir ankette AK Parti seçmenin yüzde 34,5’inin medyaya sansür olduğunu söylüyor. “Hayır, sansür yok” diyenler ise yüzde 20,2 olarak belirlenmiş. Bu sonucun 51 ilde yapılan “Türkiye’de Siyaset, Medya ve İnternette Özgürlükler” adlı bir araştırmanın sonuçları olduğunu belirtelim. 2356 kişi ile yüz yüze yapılan araştırmayı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Doç.Dr. Erik Nispet üçlüsü gerçekleştirmiş.

Şimdi asıl sorun, Türkiye’deki en büyük sorunun ekonomik göstergelerdeki kötüye gidiş ve işsizlik olarak gösteriliyor. AK Parti tabanının da en büyük sorun olarak bunları görmesi ve ortaya koyması önemlidir.

Çünkü AK Parti,14 yıllık iktidarını bugüne kadar kısmen de olsa işsizliği çözüp, ekonomideki göstergelerdeki kırılmalara fırsat vermeyerek sürdürmeyi başarabildi. Ancak, şimdi öyle görünüyor ki artık tabanı da ekonomideki kötü gidişten ve işsizlikten son derece rahatsız olmaya başladı. Nitekim yapılan araştırmalarda AK Parti’ye daha önce oy verdiklerini söyleyenlerin artık bu konuları bugünkü kadroları ile iktidar partisinin başaramayacak görüşte olduklarını vurgulamaları da önemsenmelidir.

Bunlar, seçmenin bundan böyle körü körüne oy vermeyeceğini gösteriyor.

Hiç kuşkusuz sorun, sadece bunlarla sınırlı değil. İktidar partisinin özellikle PKK konusunda verdiği tavizler, Türk, Türkiye bayrağımız ve Atatürk konusundaki tahribatlara duyarsız kalması da AK Parti tabanındaki milliyetçi oyları rahatsız etmiştir. Bu oylar, şimdi MHP’ye akmaya başladı. Üst üste yapılan anket sonuçlarında da bunu görebiliyoruz.

Hükümet olanların yolsuzluk ve rüşvet ile mücadelede ortaya tam bir irade koyamamış olması, 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının etkisi de seçmen üzerinde bir etki bırakmış bulunuyor.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin barajı geçip geçemeyeceğini bilemiyoruz. Kamuoyu araştırma grupları yetkilileri “Geçebilir de, sınırda kalabilir de” diyor. HDP’nin kritik eşikte olduğu söyleniyor. Bu partinin en az yüzde 3 oranında oyu AK Parti’den kopardığı görüşü ortaya konuluyor.

PKK ile başlatılan “Barış Süreci”nin iktidar tarafından iyi yönetilemediği, bundan da HDP’nin istifade ettiği de söyleniyor. Özellikle Doğu ve güneydoğu’da daha önce AK Parti’ye oy vermiş olan Kürt seçmenin yüzde 2,5 kısmının şimdi HDP’ ye oy vereceği de anket sonuçlarında ortaya çıkıyor.

Yapılan araştırmalarda en az yüzde 5 oranında milliyetçi oyların da MHP’ye kaymakta olduğu ifade ediliyor. Bunların yanı sıra daha önce AK Parti’ye oy vermiş olan, ancak şimdi artık iktidar partisine oy vermeyi düşünmeyen yüzde 2’lik bir seçmeni de bunlara katacak olursak ortaya çıkan tablo AK Parti’nin şu an için yüzde 10 dolayında bir oy kaybı ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Bu tablodan çıkan sonuç, iktidar partisinin bu koşullarda tek başına iktidar olamayacağını, Anayasa’yı değiştirecek çoğunluktan uzak kalacağını, muhalefetin de güçlenerek Meclis’te yer alacağını göstermesi bakımından önemlidir.

Nitekim 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu konularda yaptığı değerlendirmede AK Parti’nin yeniden iktidar olması halinde eski gücünde olamayacağını, muhalefetin de güçlü biçimde Meclis’e geleceğini söylemişti.

Demek ki, AK Parti’deki erimeyi gerçek anlamda görenler de var. Bu nenle uyarıda bulunmayı ihmal etmiyorlar. Düşüşteki en büyük neden olarak da ekonomideki istikrarsızlık, artan işsizlik, pahalılık, yolsuzluk ve rüşvet iddialarının da önemli rol oynadığını görmekteyiz.

2356 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını Milliyet Gazetesi’nden Mehveş Evin köşesine taşımış. Biz de bu sonuçlardan bir alıntı yaparak bugünkü yazımızı sonlandırıyoruz:

- Katılımcıların yüzde 53,6’sının “Azınlık haklarını savunan içeriğin sansürlenmesine karşıyım” demesi, ümit verici.



- Kadın/erkek eşitsizliği ve erkek şiddetinin “Türkiye’nin en önemli sorunlarından” sayılmaması, ümit kırıcı.



- Hükümeti eleştiren içeriğin sansürlenmesine sadece yüzde 20 destek vermiş. AKP seçmeninin bile sansüre karşı olması, ümit verici.



- Buna karşılık “Siyasi liderlerin itibarını zedeleyecek içeriğin Sansürlenmesi”ne yüzde 35’in evet demesi, hem kafa karıştırıcı, hem ümit kırıcı.



- Çevreyle ilgili sorunların (enerji, susuzluk) Türkiye’nin gelecekteki en önemli sorunları arasında görülmesi, ümit verici. Sürdürülemez enerji politikarında ısrar eden AKP’ye ve ekoloji sorununu küçümseyenlere belki ders olur.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 607
Toplam Tekil 4068528
IP 3.128.205.109






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu