Talat, KOP üyeliği konusundaki farklı görüşlerinin, konjöktörden kaynaklandığını söyledi “Çözümü yakınımızda hissetmiştik” - Yurdagül Beyoğlu ATUN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Talat, KOP üyeliği konusundaki farklı görüşlerinin, konjöktörden kaynaklandığını söyledi “Çözümü yakınımızda hissetmiştik” - Yurdagül Beyoğlu ATUN
Tarih: 09.04.2015 > Kaç kez okundu? 1634

Paylaş




*** “Her olay kendi konjonktüründe değerlendirilir”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın 2009 yılında, BRTK’ya yaptığı “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) asla KOP’a üye olamaz” ifadeleriyle, 2013 yılında “KTFF’nin KOP’a üye olmasını destekliyorum” sözleri sosyal medyada yan yana getirildi. KOP’a üyelik konusundaki fikirlerinin değiştiğine yönelik eleştirileri Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne yorumlayan Mehmet Ali Talat, 2009 yılında çözüm ümitlerinin olduğunu, Kıbrıs sorunun çözümüne yakın olmalarından ötürü KOP’a üye olmaya sıcak bakmadıklarını söyledi. “Her olay kendi konjönktürü içinde değerlendirilir” diyen Talat şunları kaydetti: “2009 yılında, 2008’den başlayan görüşmeler iyi gidiyordu, büyük ilerleme vardı. Teknik Komiteler çok iyi çalışıyordu ve sporu komitelerin gündemine almayı düşünüyorduk.

“KOP’a üyeliğin olmaması gerektiğini söyledim”

Görüşmeler bizi daha çok cezbediyordu. O dönemde KOP’a üyelik gündeme geldi, görüşmeler başladı. Ben o zaman KOP’a üyeliğin söz konusu olmaması gerektiğini çünkü bunun diğer kurumları etkileyebileceğini söyledim. Çözümü yakın hissettiğimiz için parça parça bir şeyler yapmaya gerek olmadığını düşündüm. Sonrasında seçimler oldu, Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanı seçildi. Görüşmeler başladı. Görüşmeler devam ediyor ancak bir ilerleme olmuyordu. Seçmenleri uyarmıştım, “ya dün ya dünya” demiştim. Halkımız tercihini yaptı ve o günden bugüne Kıbrıs müzakereleri yavaş yavaş tıkanıklığa doğru ilerledi.”

“Görüşmeler iyi gitmeyince fikrim değişti”

Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından görüşmelerde tıkanma yaşandığını belirten Talat, Eroğlu’nun çözüm vizyonunun olmadığını ifade etti. Bunun üzerine KTFF’nin KOP’la görüşme sürecine girdiğini dile getiren Talat, “Çözümle ilgili ümit yoktu. Elbette ki, Futbol Federasyonu futbolu düşünüyordu. Şartlar 2009’dan çok farklıydı. 2013’de imzalar atıldı. Federasyon yetkililerimiz görüşme süreci yaşarken benimle de temasları oldu. Kendilerine geçmişte söylediklerimin benzerini söyledim. KOP’a üye olmayın, yönetim kuruluna girerek bir ortaklık denemesi yapın, başlangıçta sayı az bile olsa yönetimde yer almak önemlidir… Bir de, hepsinden önemlisi, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere KKTC yetkilileriyle temasta olun. Her safhada Cumhurbaşkanını bildirin ve desteğini arayın… Mümkün olanın en iyisini elde edebilmek için bu gelişmeleri sürdürmek gerekiyordu” dedi.

“Ufukta bir çözüm görünseydi üyeliği destelemezdim”

Talat, çözüm umudunun olmamasından ötürü bugün Futbol Federasyonunun desteklenmesi gerektiğini savunarak şunları söyledi: “Eğer ufukta çözüm görünseydi bugün Futbol Federasyonunun beklemesini isteyebilirdim. Bugün için çözüm beklemiyorum. Çözümle birlikte yeni bir düzenleme olacağını düşünmüştük, olmadı. Süreç tıkandığına göre yapabilecek en doğru şey KTFF’nin yanında durarak sürece destek olmaktır. Bu imzalar atıldıktan sonra Türk tarafı olarak ‘vazgeçtik’ diyemeyiz. Bunu söylersek çok büyük yara alırız. Bugün yaklaşımımın budur. Her olay kendi konjonktüründe değerlendirilir. Bugün bizim yönetimimiz federasyonla küstür. Haklarımızın alınması için, şimdiden sonra yapılması gereken, Cumhurbaşkanlığı ve devlet kurumlarından, özellikle lojistik destek alarak çerçevenin içini doğru yönde doldurmak ve antlaşmanın zayıflıklarını mümkün olduğunca asgariye indirmektir. Hepimiz yardımcı olmalıyız ki, onlar da cesaretle adım atabilsinler…”

***

Talat, “Rum’a yama olmak demek” demişti

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2009 yılında katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF), Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu’na (KOP) üyeliğinin ‘asla olmayacağını’ ifade ederek, “KOP’a üyelik çorap söküğü gibi Kıbrıs Türk kurumlarının çözülmesini getirir. Böyle bir şey düşünülemez” demişti. “KOP’a üyeliğin, Kıbrıs Türk tarafının mevcut yapıya yama olması demek” olduğunu kaydeden Mehmet Ali Talat, böyle bir durumda, Rum futbolunu Rumların, Kıbrıs Türk Futbolunu da UEFA, FIFA, KOP ve KTFF’dan oluşacak bir komitenin yöneteceğini belirtmiş ve “Rumların malı Rumlara, Türklerin malı ortak, böyle birşey olabilir mi, böyle birşey düşünülebilir mi?” diye sormuştu.

“Akıl işi değil”

“Üyelik olursa, bizim şirketlerimiz niye gidip güney tarafında tescil olmasınlar. Bizim ticaret odamız, sanayi odamız niye gidip güneydeki sanayi odasının ticaret odasının üyesi olmasınlar. Niye ben görüşeyim o zaman? O zaman ben de görüşmeyeyim. Veya ilhakı görüşeyim. Rum yönetimine nasıl ilhak olacağız onu görüşeyim, onu da ben görüşmem gitsin başkası görüşsün. Yani bu olacak iş değil, akıl işi değil. KOP’a üyelik asla olamaz. KOP’a üyelik çorap söküğü gibi Kıbrıs Türk kurumlarının çözülmesini getirir. Böyle birşey düşünülemez” diyen Talat, KOP’a üyeliğin “akıl işi olmadığını” söylemişti.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1466
Toplam Tekil 4076247
IP 18.118.200.197






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 8.106 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu