Yatırım demek istihdam ve kalkınma demektir… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Yatırım demek istihdam ve kalkınma demektir… - Necdet SİVASLI
Tarih: 07.04.2015 > Kaç kez okundu? 1699

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



Yatırım demek istihdam ve

kalkınma demektir…



Aylardır Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği’nin çalışmalarını izliyoruz. Dernek Başkanı Ahat Türkmenoğlu ve ekibi, üç önemli konuda çalışma yürütüyor. Birincisi Sivas’a ikinci bir devlet üniversitesinin temellerinin atılması, ikincisi istihdam yaratacak ve en az 250 kişiyi iş sahibi yapacak İtalyan Stoeger Silah Fabrikası’nın kurulması, üçüncüsü de Kızılımak Projesi’nin hayata geçirilmesi olarak gösteriliyor.

Biz, ülkemizin hangi noktasında olursa olsun, yatırımları, istihdamı ve işsizliği önleyecek her türlü girişi destekliyoruz. Bu nedenle Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği’nin bu çabalarını da hayranlıkla izlediğimizi ifade edelim.

Geçenlerde Beretta’nın yan kuruluşu olan Stoeger yetkilileri Sivas’a geldi. Stoeger Silah Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Genel Başkanı Aydın Bilginer, Genel Koordinatör Emrah Hamzaoğlu Sivas’ta yetkililer ile görüşüp, bilgi alış-verişinde bulundu. Ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi ile de bir protokol imzalandı.

Rektörlük makamında gerçekleşen imza törenine Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Stoeger Silah Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Buyruk, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirci, Stoeger Silah Sanayi AŞ Genel Koordinatörü Emrah Hamzaoğlu, Teknokent Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ali Ertaş katıldı.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Bu sözleşme ile Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Silah Sanayi alanında yararlanacak ve alınacak olan Araştırma Görevlilerinin iki tarafta çalışmalarını sürdürerek bu alanda deneyim sahibi olacaklar, aynı zamanda yeni teknolojilere imza atmalarının zemini yaratılmış olacak. Bu çerçevede Teknokent Müdür Yrd. Doç. Dr. H. Ali Ertaş beye ve Stoeger Silah Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer ve Genel Koordinatör Emrah Hamzaoğlu’na teşekkür ediyorum. Bu işbirliği inşallah her iki kurum içinde yeni ufuklara yol açacaktır. Yeni gelişmelere ve teknolojik imkânlara vesile olacaktır. Sözleşmemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum”

Stoeger Silah Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bilginer ise Stoeger Silah Sanayi için ilk adımın olduğunu söyleyerek, bu işbirliğini üniversite çerçevesinde daha ileriye götürüp Cumhuriyet Üniversitesi ile İtalya Perugia Üniversitesi arasında bir anlaşma sağlanarak, öğretim üyeleri, yüksel lisans ve doktora öğrencilerinin karşılıklı eğitim değişim programları ile teknoloji transfer etmeleri adına yardımcı olacaklarını vurguladı. Bu hem önemli bir anlaşma hem de ileriye yönelik saygın bir adım olarak değerlendirilmelidir.

Heyet ayrıca Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu ile de bir basın toplantısı düzenleyip, çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi akışında bulundular.

Ahat Türkmenoğlu, yapılan çalışmaları şöyle özetliyor:

“Sivas kamuoyunun da yakından bildiği üzere ilimize silah fabrikası kurulmasıyla ilgili geçtiğimiz yıldan itibaren çeşitli çalışmalar yürütülüyordu. Biz bu konuda Beretta Stoeger Genel Koordinatörü Emrah Hamzaoğlu Bey ile biz bir araya geldik. Sivas’ta yapılması gereken neler var. Bu konularda fikir alış verişlerinde bulunduk. Beretta Stoeger Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer Beyi Sivas’a davet ettik. Uzun yıllardır bu sektörde olan Aydın Beye de teşriflerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bugün ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent ile de protokol imzaladılar. Beretta’nın bulunduğu İtalya’daki Üniversitesiyle Cumhuriyet Üniversitesi’ni bir araya getirip, ilimizdeki öğrencilere orada eğitim verecekler. Ben böyle bir yatırımda Sivas’ı tercih ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum”

Silah fabrikasıyla ilgili akıllardaki soru işaretlerini cevaplandıran Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer’in açıklamalarına da bakalım:



“Biz fabrika olarak silah sanayi üzerine çalışıyoruz. Bu konuda emniyet mensupları için tabanca üretimi yapıyoruz. Tüfek üretimi yapıyoruz. Yani biz öyle toplu katliam silahları, tank, top falan yapmayız. Sivas’a da fabrika açmamız halinde tabanca fabrikası açmayı düşünüyoruz” dedi. Sivas’a yapılacak fabrikayla birlikte 250-300 kişinin istihdamının sağlanacağını belirten Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Bilginer, “Benim şuanda İstanbul’daki fabrikamda 250-300 kişi arasında bir istihdam sağlıyoruz. Bunun yanında 600 kişi civarında yan sanayi şirketi çalıştırırız. Bu yan sanayi ile birlikte de yaklaşık olarak 2 bin 500 kişiye ekmek verir. Burada kurduğumuz zaman belki 100 kişiyle başlayacağız ama o 100 kişiyle başladığımız zaman bile 500-600 kişiye kenarda bizim için çalışıyor olacak”



Sivas, kalkınmada geri kalmış Anadolu’dan işsizlik ve diğer nedenlerle en çok göç veren bir il konumundadır. Şimdiki hedef, göçün önlenmesi, istihdam yaratacak yatırımların kente kazandırılması ve Sivas’ın cazibe merkezi haline gelmesidir. Bunun için de yoğun bir çalışma yapılıyor.

Ancak, her dönemde olduğu gibi Bakanı olan, bugünkü iktidara oy taşıyan Sivas, yine beklediğini alamıyor ve bulamıyor. İkinci üniversitenin kurulması direkten döndü. Şimdi de önemli bir yatırım olarak değerlendirilen ve istihdam yaratabilecek bir yatırımın önü kesilmeye çalışılıyor. Kızılırmak Projesi’nden söz ediliyor ama hala adım atılamadı. Bunca çalışma ve çaba karşılık bulamıyor.

Anlayamadığımız nokta, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Sivaslı olmasına rağmen, kentin ayağına kadar gelen böyle bir yatırım projesi karşısında olumlu adımı atmamasıdır. Konuyu çözümsüz ve yüz üstü bırakmasıdır. Sivaslı milletvekilleri, bürokratlar ve iş adamlarının buna sahip çıkmamasıdır.

Ondan sonra da ortaya çıkıp, göçten, işsizlikten, yatırımsızlıktan söz etmenin bir anlamı olur mu? Siz, ayağınıza kadar gelen fırsatları değerlendiremezseniz, ağlamanın ve şikâyet etmenin de bir faydası olmayacaktır.



necdetbuluz@g.mail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1204
Toplam Tekil 4067338
IP 18.226.251.22






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu