BASIN BÜLTENİ “KABUKLARIMIZI KIRMALIYIZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ “KABUKLARIMIZI KIRMALIYIZ”
Tarih: 07.04.2015 > Kaç kez okundu? 1681

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, göreve geldiğinden beri yurtdışı temaslarını artırmak için yoğun çaba sarf ettiğini, bu temaslarda ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri nasıl daha fazla geliştirebilecekleri konusunu ele aldıklarını söyleyerek, “Kabuklarımızı kırmalıyız” dedi. Dışişleri Bakanı Özdil Nami Haberal Kıbrıslı gazetesinden Yurdagül Beyoğlu’na verdiği özel mülakatta son dönemlerde Cidde, Muskat ve Doha’ya ziyaretler geçekleştirdiklerini belirterek, bu ziyaretlerdeki muhataplara müzakerelerle ilgili görüşlerini aktardığını, izolasyonların kaldırılması adına neler yapılabileceğini konuştuklarını ifade etti. “Katar’ın nüfusu 250 bin, ancak ülkede 2.5 milyon kişi yaşıyor ve dünyanın her yeriyle iletişim içinde. Singapur’dan tutun da Abu-Dabi’ye kadar birçok ülke bizim nüfusumuz kadar. Küçük olmak, dünyaya kapalı olmak demek değil. Bürokrasiyi asgariye indirerek yatırımcıları ülkelerine çekiyorlar. Bizler bu ülkeleri örnek almalıyız” diyen Nami, bu temasların geri dönüşü için birtakım çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti. Yabancı yatırımcıyı adaya çekmek için bürokratik engellerin kaldırılmasının şart olduğuna dikkat çeken Nami, “Kamu reformu kaçınılmazdır. Artık zaman kaybetme gibi bir lüksümüz yok” şeklinde konuştu.

Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilere de değinen Nami, Türkiye’yle ezeli ve ebedi çok derin, ayrılmaz kardeşlik bağları olduğunu söyledi. “Bu, başka ülkelerle olan bağalarımıza benzemez” diyen Nami, Kıbrıs Türk halkının bazı hassasiyetleri olduğuna vurgu yaparak, iki tarafın da birbirini daha iyi anlayan bir noktaya geldiğini ifade etti. Modern dünyada kimsenin kimseden bağımsız olmadığını belirten Nami, “Dünyanın bir yerinde olan bir gelişme, diğer taraf etkiliyorsa; parasının değerini, borsasının değerini etkiliyorsa, artık herkes birbirine bağımlı demektir” yorumunu yaptı.



YORGANCIOĞLU: “ADADA BARIŞ İÇİN YENİ BİR FIRSAT”



Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türk tarafınca ilan edilen, denizcilikte seyir duyurusu anlamına gelen Navtex'in yakında sonlanacak olmasının adada barış için yeni bir fırsat doğurduğunu belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, "Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Görüşmelerin başlaması ve mesafe kat edilmesi adına kullanılması gerekiyor. Umuyorum ve diliyorum ki Rum lider Nikos Anastasiadis bu fırsatı iyi değerlendirir ve yeniden görüşmeler başlar" dedi.

Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Kıbrıs Türk tarafı olarak sorunun çözümünü arzulayan parti ve hükümet olduklarını belirterek, görüşmelerin bir an önce yeniden başlaması gerektiğini vurguladı.

Yapılan son görüşmelerden sonra bunun sinyallerinin verilmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Yorgancıoğlu, "Daha çok mutlu olacağımız nokta ise bunun hayat bulmasıdır. Bir an önce bu görüşmelerin başlamasını istiyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs'ta çözümün masadan geçtiğine işaret eden Yorgancıoğlu, çözümü masa dışında durarak ya da sorunları görmezden gelerek, tartışmadan elde etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, müzakerelerin başlama tarihinden yaklaşık yarım asır sonra adadaki sorunun uluslararası toplumun desteklediği kalıcı bir barış temelinde çözülebileceğine işaret etti.

Uluslararası denizcilik literatüründe seyir duyurusu anlamına gelen Navtex'in süresinin dolduğunu belirten Yorgancıoğlu, karşılıklı sondaj çalışmalarının sonlandırılmasının barış için yeni fırsat doğuracağını söyledi.

DOĞAL KAYNAKLARDA EŞİT HAK

Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklarda Kıbrıslı Rumların ne kadar hakkı varsa Kıbrıslı Türklerin de o kadar hakkı olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bu ülkede yaşayanların ülkedeki doğal zenginlikleri hak eden kesim olduğunu dile getirdi.

Yorgancıoğlu, doğalgazın ticari bir unsur olduğunu belirterek, "Bunun en ucuz yoldan Avrupa'ya gitmesi Türkiye üzerinden gitmesiyle mümkündür. Siz çok büyük yatırımlar yaparak bunu Avrupa'ya gönderirseniz Avrupa'nın da ödeyeceği fiyatı artıracaksınız. Bundan dolayı akılcı bir yol değildir" ifadesini kullandı.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçecek boru hattının sadece Kıbrıs'a ait olmadan, İsrail'in ve komşu ülkelere ait doğalgazın da aynı hat üzerinden Avrupa'ya sevk edilebileceğine işaret eden Yorgancıoğlu, "Bu, varılacak barışın da sağlam temellere oturmasında yardımcı olmasına katkı sağlayacaktır" dedi. Yorgancıoğlu, bu durumun bölgeye zararı değil, faydası olacağını vurguladı.



EİDE LEFKOŞA’DAN ÖNCE ANKARA’YA GİTTİ



BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün Ankara’ya gitti. Eide’nin bugün, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmeler yapacağı bildirildi.

Eide Ankara temasları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya gelecek, ardından da bu akşam Kıbrıs’a uçacak.

Eide Salı gününden itibaren Kıbrıs’ta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve tarafların müzakerecileriyle bir araya gelecek.



ANASTASİADİS: “BARBAROS İÇİN TÜRKİYE İLE HERHANGİ BİR UZLAŞMA YOK”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Barbaros gemisinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden ayrılmasına ilişkin olarak “Türkiye ile herhangi bir uzlaşmanın bulunmadığını” belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bir etkinlik çerçevesinde, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “karşılıklı bir koordinasyonla beraber sismik araştırmaların Kıbrıs çerçevesinde durdurulduğu” açıklamalarına yanıt verdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bildiği kadarıyla, Türkiye’nin kendilerini tanımadığını ve kendileriyle görüşmediğini belirtti ve “bunun nasıl mümkün olacağı” sorusunu sordu.

Güney Kıbrıs’ın programlarıyla ilerlediğini söyleyen Anastasiadis “eğer teknik sorun varsa bu tamamen farklıdır ama kesinlikle herhangi bir uzlaşma yoktur” ifadesini kullandı.

Anastasiadis her zaman için istedikleri şeyin, müzakerelerin askıya alınması öncesindeki koşullara dönülmesi olduğunu ifade etti.

Anastasiadis açıklaması içerisinde, mantığın, diyaloğun devam etmesi için karşılıklı saygıyı dikte ettiğini ve şantaj ile tehditlerden uzak durulmasını gerektirdiğini de belirtti.

Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması perspektifine ilişkin olarak Anastasiadis, müzakerelerin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin egemenlik haklarına saygı duyulmasının sağlanıp sağlanmayacağına bağlı olduğunu ifade etti



ABD’DE RUM TEZLERİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ YOLSUZLUKLA SUÇLANIYOR



ABD senatosunda Rum-Yunan lobisinin en büyük destekçilerinden Senatör Robert Menendez hakkında ABD Adalet Bakanlığı tarafından birçok yolsuzluk suçlaması hazırlandığı, ABD’de Rum ve Yunan tezlerine verdiği destekle de tanınan Menendez’e yönelik suçlamaların müzakerelerin başlayacağı bir dönemde Güney Kıbrıs için iyi olmadığı bildirildi.

Kathimerini gazetesi: “Kıbrıs’ın ABD’deki En Güçlü Destekçisi Soruşturma Altında” başlığıyla verdiği haberinde, Senatör Menendez hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla başlayan soruşturmanın Menendez’in ABD’deki etkinliğini kısıtlaması ve Rum tezlerine yönelik desteğini etkisiz kılma ihtimalinden söz etti.

Menendez’in suçlamaları kabul etmemesine karşın Senato Dış İşler Komitesi başkanlığından çekildiği belirtilen haberde, bu durumun Menendez’in Rum-Yunan politikalarına yönelik desteğini etkileyebileceği ifade edildi.



PROF DR.SERAKINCI İTALYA SAĞLIK BAKANLIĞINA BİLİMSEL DANIŞMANLIK YAPACAK



Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Centre Of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı İtalya Sağlık Bakanlığı’na bilimsel danışmanlık yapacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence Başkanı ve Center of Excellence’a bağlı “Kanser Tanı ve Araştırma Araştırma Merkezi”’nin kurucu başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı alanında dünya literatürüne geçen başarılı çalışmaları nedeniyle İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından İtalya’da klinik ve biyomedikal araştırmaları geliştirmek ve yürütmek üzere Bakanlık bünyesinde “Scientific Excellence” danışmanlığı yapması için davet edildi.

İtalya Sağlık Bakanlığı’nın resmi davetini olumlu yanıtlayan Serakıncı, klinik ve biyomedikal araştırmalar alanında İtalya genelindeki sağlık politikasını oluşturacak ve yönlendirecek bilim insanlarından oluşan danışmanlar topluluğunun bir üyesi olacak.

Prof. Dr. Serakıncı’nın kök hücre, kanser, yaşlanma ve telomeraz alanlarında uluslararası literatüre girmiş ve bu alanlardaki önemli çalışmalarda atıflanan 25’in üzerinde uluslararası yayını ve yedi kitap bölümü bulunuyor.

Dünya çapında kanser kök hücre ve genetik alanında gerçekleştirdiği önemli çalışmalarla bu alandaki önemli bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Serakıncı, 2004, 2006, 2010 ve 2014 yıllarında dört kez dünya literatüründe ilk 10’a girmiş ve 2014 yılında dünya literatüründe bu alanda en çok okunan ilk on makalenin yazarı olma vasfını taşıyor.



LARNAKA HAVAALANI İNİŞ SİSTEMİ “KÖR”



Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis, Larnaka Havaalanı’nın, sisli havalarda uçakların güvenli inişini sağlayan kör iniş sisteminin maliyet nedeniyle iyileştirilmeyeceğini açıkladı.

Güneu Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros “İniş Sistemi ‘Kör’ Kalıyor... Dimitriadis 8 Uçak İçin Milyonlarca Euro Atamayız Diyor” başlıklı haberinde Dimitriadis’in bu açıklamayı, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis’in soru önergesi üzerine yaptığını yazdı.

Habere göre sistemin iyileştirilmesinin milyonlarca Euro’luk maliyet gerektirdiğini belirten

Dimitriadis 2014’te sadece 8 uçağın siste inişi için ihtiyaç duyulan sistemin iyileştirilmesi için bugün 12 milyon Euro gerektiğini, 8 uçak için bu boyutta bir harcama yapmaya değmeyeceğini kaydetti.



İNGİLİZ, ALMAN VE İSKANDİNAV TURİST SAYISINDA DÜŞÜŞ



Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden İngiliz, Alman ve İskandinav turistlerin sayısında büyük düşüş olduğu haber verildi.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi 2001-2014 yılları arasında İngiltere, Almanya ve İskandinav ülkelerinden 845 bin kadar turist kaybı yaşandığını kaydetti.

Genele bakıldığında Rusya dışında tüm ülkelerden Güney Kıbrıs’a gelen turist sayısında düşüş olduğunu aktaran gazete, bu durumun, 2009 yılından bu yana Rum Turizm Örgütü’ne (KOT) ayrılan bütçede yüzde 50 azaltma yapılmasıyla da ilgili olduğunu belirtti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1279
Toplam Tekil 4067413
IP 18.190.153.51






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu