BASIN BÜLTENİ EROĞLU: “HAYRET VE ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIK” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ EROĞLU: “HAYRET VE ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIK”
Tarih: 02.04.2015 > Kaç kez okundu? 1677

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’le birlikte düzenlediği basın toplantısında söylenenleri hayret ve üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Anastasides’in hala olası bir uzlaşının yarım asırdır kendi işgalleri altında bulunan “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” evrilmesi yoluyla ortaya çıkacağını iddia etmesinin gerçekten üzücü olduğunu kaydetti.

“Bu söylem, on yıllardır devam eden süreç içerisinde oluşmuş BM parametrelerine ters düştüğü gibi, hedeflediğimiz ortaklığın ruhuna da aykırıdır” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anastasiades’in geçersiz bir bahaneyle 6 ay önce görüşme masasından kaçmasıyla durmuş bulunan görüşme sürecini yeniden başlatma çabalarının sürdüğü bir aşamada, Rum ve Yunan liderliğinin bu tür gerçeklerle bağdaşmayan, tahrik kar beyanlarının, bu çabaların başarısı için elverişli ortamı yaratmadığı, aksine karşı tarafın ciddiyet ve samimiyeti konusunda yeni kuşkular yarattığını vurguladı.

Yunanistan’ın 1960 Ortaklık Cumhuriyeti’nin Garantörlerinden biri olmasına rağmen garantörlük taahhüdünü ihlal edip, Kıbrıs Rum tarafının 1963’te ortaklık devletini silah zoruyla yıkmasına fiili ve siyasi destek verdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Sayın Pavlopulos’un acaba, Rum lideri Başpiskopos Makarios tarafından 15 Temmuz 1974’teki Rum-Yunan darbesinden birkaç gün sonra, 19 Temmuz 1974’te BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan konuşmada açıkça Kıbrıs’taki Yunan işgalinden bahsedildiğinden haberdar değil mi?” dedi. Eroğlu şöyle devam etti:

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasının Rum tarafı ile birlikte baş sorumlusu, Enosis amaçlı 15 Temmuz 1974 darbesinin mimarı ve uygulayıcısı Yunanistan’ın bugün Kıbrıs Rum tarafıyla ağız birliği içinde “işgal” edebiyatı yapması ve “oldubittilerden” bahsetmesi gerçekten hayret vericidir. Sayın Pavlopulos, Kıbrıs’ın “kolonizasyonu”ndan bahsederken 1960’ta bağımsızlık elde eden bir adayı Enosis yoluyla Yunanistan’ın kolonize etmeye çalışmasını, şu anda Kıbrıs’taki tek işgalin ise “Kıbrıs Hükümeti” sandalyesinin Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından işgali olduğunu unutmuş görünüyor.”



ERTUĞ: “RUM YÖNETİMİ HAMMOND’UN ZİYARETİNİ GÜNEY’E YAPILMASI TASARLANAN BİR ZİYARET OLARAK YANSITMA GAYRETİ İÇİNE GİRDİ”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un adaya gerçekleştireceği ziyaretin Kıbrıs’ın her iki tarafını da kapsayacak olması ve Hammond’un Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu da ziyaret edecek olmasına rağmen Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bunu sadece Güney’e yapılması tasarlanan bir ziyaret olarak yansıtma gayreti içine girdiğini kaydetti.

Rum basınında bu konuda gösterilen tepkilerden dahi bunun böyle olmadığının anlaşıldığını ifade eden Osman Ertuğ, “Garantör İngiltere’nin böyle bir ziyaret esnasında, Kıbrıs sorunuyla ilgili her iki tarafla da görüşmemesi esasen düşünülemezdi” dedi.



DİNÇYÜREK, KITALARARASI RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ’NE KATILDI



Bakan Dinçyürek İstanbul’da düzenlenen Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katılarak KKTC’yi temsilen bir konuşma yaptı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ile Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği ve Küresel Rüzgar Enerji Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği kongre, İstanbul WOW Convention Center’da yapıldı.

Dinçyürek kongrede yaptığı konuşmada KKTC’de yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili birtakım yasal mevzuat çalışmaları yapıldığını anımsatarak şunları söyledi:

“Bu bağlamda, ‘Yenilenebilir Enerji Yasası” 2011 yılında Meclisimizden geçerek yasallaşmıştır. İkincil mevzuat dediğimiz yasa altındaki tüzüklerde bir kısmı yasallaşmış ve bu yönde çalışmalar devam etmektedir. Yasa’nın vermiş olduğu yetki ile yürütme yetkisi Enerji’den sorumlu Bakanlıkta olmasına rağmen, yenilenebilir enerji konusu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olarak bizleri de çok yakından ilgilendirmektedir.”



ELAM ETKİNLİĞİNE TEPKİ



Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Ulusal Halk Cephesi’nin (ELAM), EOKA’nın silahlı tedhişe başlamasının yıldönümü dolayısıyla 1 Nisan’da Yunan “Hrisi Avgi” (Altın Şafak Partisi) ile birlikte yapacağı etkinliğe birçok örgüt tarafından tepki gösterildiği ve ELAM’ın Güney Lefkoşa’da düzenlemeyi planladığı etkinliğin derhal iptal edilmesini istedi.

ELAM’ın, Yunan paramiliter suç örgütü Hrisi Avgi’nin bir şubesi olarak demokratik ve insan haklarını yıkmak, şiddet kullanarak diktatörlüğü, neo-nazi ve faşist ideolojisini topluma dayatmak istediğini söyleyen örgütler, ELAM’ın Hrisi Avgi ile işbirliği içinde yapacağı neo-nazi toplantısına karşı olduklarını ve bunu kınadıklarını belirtti.



SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI’NI TANIMAYANLARA CEZA



Rum Meclisi Hukuk Komitesi’nin dün sözde Ermeni soykırımını tanımayanların cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını oy birliğiyle onayladığı bildirildi.

İlgili yasa tasarısı Perşembe gününden beri Meclis Genel Kurulu’ndaydı. Meclis’teki partilerin perde gerisindeki faaliyetlerinin ardından, komiteye geri gönderilen yasa, Komitede, ırkçı eylemlerle yabancı fobisini körükleyecek eylemlerin cezalandırılması konusunda yapılan değişikliğin ardından, onaylandı.

Habere göre, söz konusu yasa tasarısına, sözde Ermeni soykırımı ile diğer ırkçı/yabancı fobisini körükleyici eylemlerin cezalandırılması için, Meclis’e sunulan önerilerin oy birliğiyle onaylanması şartı da kondu.



GÜNEY KIBRIS’TA İNSAN KAÇAKÇILIĞI



Güney Kıbrıs’ta tespit edilen insan kaçakçılığı çetesinin, özellikle yaşlı insanların kimliklerini ele geçirerek bunları yasa dışı faaliyetlerinde kullandığı belirlendi.

Rum Haravgi gazetesi, Hindistan’dan insan kaçakçılığı yapan ve bazı üyelerinin tespit edildiği çetenin, başta yaşlı insanlar olmak üzere birçok kişinin kimliklerini bir şekilde ele geçirerek kimlik sahiplerini işveren olarak gösterdiğini, ardından da Hindistan’dan işçi getirilmesini sağladığını yazdı.



PİLE’DE ARKEOLOJİK KAZILARDA KÜTÜPHANE TESPİT EDİLDİ



Pile bölgesinde kazı yapan arkeologların adanın belki de en eski kütüphanesini tespit ettikleri belirtildi.

Kalıntının M.Ö 13’üncü yüzyıldan kalma bir kütüphaneden ibaret olduğunu yazan Rum Fileleftheros gazetesi, kütüphanenin, bakır dönemindeki en büyük yerleşim yerlerinden birinde tespit edildiğini belirtti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1125
Toplam Tekil 4074401
IP 3.15.6.77






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu