BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “BARBAROS HAYREDDİN PAŞA SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ BÖLGEDEN AYRILDI” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “BARBAROS HAYREDDİN PAŞA SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ BÖLGEDEN AYRILDI”
Tarih: 02.04.2015 > Kaç kez okundu? 1759

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, bölgede sondaj çalışmalarında bulunan gemilerin bölgeden ayrılmakta olduğuna işaret ederek, beklentinin, Kıbrıs Rum liderinin müzakere masasına en kısa sürede geri dönmesi ve müzakere sürecinin kaldığı yerden başlaması olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetleri çerçevesinde sondaj çalışması yapan SAIPEM 10000 adlı gemisinin dün itibarı ile bölgeden ayrıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Bu gelişme üzerine Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin de dün bölgeden ayrıldığı belirtildi. Açıklama, şöyle devam etti:

“Beklentimiz, Kıbrıs Rum liderinin müzakere masasına en kısa sürede geri dönmesi ve müzakere sürecinin 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklamada belirtilen ilkeler ve hedefler doğrultusunda kaldığı yerden başlayıp sonuç alıcı şekilde ileriye götürülmesidir”



KTFF BAŞKANI SERTOĞLU: “KTFF’NİN KOP’A ÜYELİK SÜRECİ RESMEN BAŞLADI”



Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, dün itibarıyla FIFA, UEFA, KOP, Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı’na KOP’a katılım süreciyle ilgili mektubun yollandığını açıkladı.

Sertoğlu KOP-KTFF katılım süreciyle ilgili Federasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, daha önce aldıkları karar doğrultusunda 45 günlük sürenin cuma günü itibarıyla dolduğunu ve ülke sporu ve sporcusu adına faydalı gördükleri şekilde süreci sürdüreceklerini kaydetti.

Sertoğlu, FIFA’nın yasaları ve tüzükleriyle uyumlaştırma çalışmalarının 5 maddede gerekli olduğunu bunlardan birinin de tüzük değişikliği olduğunu ifade ederek 40-45 gün içinde bu tüzük değişikliğini yapıp KTFF Genel Kurulu’nun onayına sunacaklarını da belirtti.

Sertoğlu, Kıbrıs Türk futbolunda yeni bir devrin başladığını ifade ederek hayırlı olmasını diledi.

DEMOKRASİ VURGUSU

Sertoğlu, süreci Kıbrıs Türk sporu ve sporcusunun menfaatini düşünerek sürdürdüklerini, farklı fikirler olmasına rağmen herkesin birbirinin fikirlerine saygı duyması, belden aşağı vurmaması, küfür etmemesi gerektiğini söyledi.

KTFF-KOP sürecinin bugüne kadar gelişimini anlatan Sertoğlu, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın “TC vatandaşı futbolcular da gidip Güney’de maç yapacaksa onay veririm” demesini de eleştirdi ve “Zaten 10 yıldır bu sporcular Pile’den geçip maç yapıyorlar, bundan haberi yok sanırım” dedi.

Sertoğlu kendi başkanlık döneminde, “TC uyruklu futbolcuların vatandaş olmadan herhangi bir takımın altyapısında 2 yıl oynaması durumunda üst yapıda da oynamaya hak kazanması” kuralını getirdiklerini de hatırlattı.

DENKTAŞ’A ELEŞTİRİ

Sertoğlu, birilerinin çıkıp “kapalı kapılar ardında bir şeylerin pişirildiğini ve ortaya sonradan çıkacağını” söylediğinden bahsederek, bunların doğru olmadığını kendisinin menfaat peşinde olmadığını söyledi.

Denktaş’ın köy köy gezip mektup dağıttığını savunan Sertoğlu kulüplere, “Genel Kurullarınızı toplayın ve karar üretin” demesinin kulüp başkanlarına hakaret anlamına geldiğini, işleri sulandırmaya “Vatan millet Sakarya’ya döndürmeye” ve farklı hesaplar yapmaya gerek olmadığını söyledi.

Ülkenin geleceği için faydalı olacak şeyler yapılmasını istediklerini kaydeden Sertoğlu, kulüp başkanlarının da kendilerine destek verdiğini söyledi.

Denktaş’ın açıklamasındaki “Gizli işler yapılıyor sonradan ortaya çıkacak” sözlerine cevap vermek istemediğini, çünkü bunun ağır olabileceğini belirten Sertoğlu, söz konusu açıklamada yazdığı gibi “Kimse bizim sorunumuzla ilgilenmiyor” diye bir şey söylemediğini “Kimse bizim sorunumuzu çözmedi” dediğini söyledi.

“Kıbrıs Türk futbolunun geleceğini KOP’ta görmek, siyasetin iflası, futbolun intiharıdır” diyen Denktaş’ın ülkede siyaseti iflasa sürükleyen kişilerden biri olmakla eleştiren Sertoğlu, “Gelin sokağa çıkalım insanlara soralım bakalım iflas eden nedir… Sizler siyaseti halkın nefret ettiği bir kurum haline getirdiniz” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin futbolun iflas etmemesi için alıştıklarını kaydeden Sertoğlu, futbolu dibe vurduranın siyasiler olduğunu, “Kulüpler Birliği gelip para istediğinde Spor Bakanı’nın 600 bin lirayı verdirmemek için Başbakan’la kavga ettiğini” savundu.

Sertoğlu, “Siz bu futbolu kurtarmak için ne yaptınız? Sizin kendi öz kurumlarınızın altına dinamit koymaya çalışanları kalktınız ayakta alkışladınız” şeklinde konuştu.

HÜRRİYET’E: “BİZ PİÇ MİYİZ?... İSTEDİĞİNİZ KADAR BÖNÜRÜN?”

Türkiye’deki Hürriyet Gazetesi’nde yer alan “Kıbrıs’ta korkulan oldu. Kıbrıs Türkleri Rum’a Bağlanıyor” şeklindeki manşeti de eleştiren Sertoğlu, “Bizim kimseye bağlandığımız falan yoktur. Türkiye’de olimpiyat yapılınca Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı ayakta selamlanırken, siz Hürriyet olarak neredeydiniz? ‘Kıbrıslı Türk Sporcular Nerede’ diye neden manşet atmadınız? Biz piç miyiz? Neyiz biz?… Haklarımızı alacağız. Siz istediğini kadar bönürün” ifadelerini kullandı.

“TFF’NİN BİZİM İÇİN YAPTIĞI İCRAATLAR…”

Türkiye Futbol Federasyonu’nun KKTC Futbolu için yaptıklarını da sıralayan Sertoğlu, ilk önce İzmir Belediyesi’nin düzenlediği bir “panayıra” MTG U-15 futbolcularını davet ettiğini, TFF Genel Sekreteri’nin de bir yazı yazarak “Onlar oynayamaz, FIFA izin vermez buna” dediğini kaydetti.

TFF’den randevu alıp Türkiye’ye gittiklerini, görüşme sonrası TFF Başkanıyla hatıra fotoğrafı çekmek istedikleri fakat başkanın “UEFA kızar diye” fotoğraf çekimini reddettiğini söyleyen Sertoğlu, TFF Başkanı KKTC’ye geldiğinde Cumhurbaşkanlığına gittiğini ve KTFF’ye gelip bir kahve dahi içmediğini anlattı.

TFF’nin ayrıca FIFA’ya mektup yollayarak KKTC’de şube açmak istemesinden de sonradan haberdar olduğunu belirten Sertoğlu, TFF’nin önce burada çalıştırıcı ve teknik adam yetiştirip, belge dağıtıp ardından kendi dağıttığı belgeyi tanımadığını savundu.

“ŞİMDİ NE OLACAK?”

Sertoğlu şöyle devam etti:

“KTFF Olağanüstü Genel Kurulu'nun aldığı kararları derhal uygulamaya koymak zorundadır! 45 günümüz doldu. Danışmanı çağırdık, 4 gün yoğun toplantılar yaptık. Bu işin nasıl olabileceğini ve olağanüstü genel kurulda alınan karar nasıl uygulanabilecek, FIFA ve KOP ile görüştük.

KOP Başkanı ile görüştük. Orada FIFA'ya bir mektup yazacağımı, bu konu ile ilgili süreci anlattım. Dağıtımı sana da yapacağız dedim. Sen bizim partnerimiz olarak, sana yazı gelecek ama yazıdan önce sözlü olarak da söyleyeyim. Bir mektup yazdık FIFA'ya. UEFA'ya, KOP'a da gitti.

AB uyum yasaları diye bir şey vardır. AB'ye giren ülkeler, AB'ye bağlanmaz. AB'nin üyesi olur ve birlikle beraber hareket eder kendi menfaatleri için... Biz de, kendi menfaatlerimiz için böyle bir yol seçtik.

Tüzüğümüzün değişmesi lazım… 5 şey yapmamız lazım, 4 tanesi çok basit. 1 tanesi tüzük ama yıllar almayacak. Biz kendimize 40-45 günlük bir süre koyduk. Bu sürede tüzüğü bitirip, genel kuruldan geçireceğiz. Yeni tüzükte başkanın yetkilerinin yarısı gider… Sorun da değildir. Genel kurul bir karar aldı.

Kıbrıs Türk futbol camiası adına, KTFF'nin tüzüklerini FIFA ve UEFA prensipleri çerçevesinde düzenlemek için çalışma başlatmış bulunmaktayız. En kısa süre içinde tüzüklerimizi tamamlayıp onaya sunacağız.

KOP'taki yerimizi, haklarımızı ve sorumluluklarımızı yeniden almamız ile ilgili kararımızı yeniden teyit eden net bir adımdır. Kasım 2013'te Zürih'te imzalanan süreç ile ilgili ilk somut adımı teşkil etmektedir. İlk aşama tamamlanır tamamlanmaz, metnin tamamının uygulamaya konması için 2013'te imzalanan düzenlemede belirlenen, idari ve hukuki adımlar atılacaktır.

Bugün Kıbrıs Türk futbol tarihinde bir devir kapanıyor Ben KTFF Başkanı olarak, Yönetim Kurulu ile birlikte çok büyük bir sorumluluk üstleniyoruz. Biz doğru olanı yaptığımıza inanıyoruz. Kıbrıs Türk futbol tarihinde çok heyecanlı yeni bir devir başlamıştır. Hayırlı uğurlu olsun.”

Sertoğlu sorulacak soruların cevaplarının hâlihazırda açıklaması içinde bulunduğuna inandığını söyleyerek, basın toplantısında soru almadı.



SERDAR DENKTAŞ: “FUTBOL FEDERASYONU İLE İLİŞKİLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ”



Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, spor bütçesinin önemli bir bölümünü ayırdıkları Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) ile bir protokol çerçevesinde yürüttükleri ilişkileri yetkili birimlerde gözden geçirdiklerini belirtti.

Gereken kararlar alınarak, yürürlüğe konulacağını kaydeden Denktaş, “Bakanlığımız, başlatılan süreç devam ettiği müddetçe KTFF ile ilişkilerini askıya alma kararlılığındadır” dedi.

Serdar Denktaş dün yaptığı açıklamada, son günlerin özel gündemi haline gelen KTFF'nin KOP' müracaatı meselesinin KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu'nun basın toplantısıyla, "yeni bir gündeme" yelken açtığını belirtti. Denktaş, “Sayın Sertoğlu FIFA ya yazmış olduğu mektup ile KOP müracaatının ilk adımını atmış durumdadır” ifadesini kullandı.

KKTC’nin zor koşullar sonrası kurulmuş ve zor şartlar altında var olmaya devam eden bir devlet olduğuna dikkat çeken Denktaş, bu devletin, Türkiye'nin de katkılarıyla oluşan bütçesiyle imkanlarını zorlayarak, kendi kurumlarına katkı yaptığını kaydetti.

Denktaş,şöyle devam etti:

“Yapılan açıklamalardan da anlaşılmaktadır ki devletimizin futbola yapmakta olduğu katkı küçümsenmekte ve gerek mali gerekse siyasi anlamda bizden talep edildikçe ortaya koyduğumuz uğraş yok sayılmaktadır.

Bu noktadan hareketle, Bakanlığımız başlatılan süreç devam ettiği müddetçe KTFF ile ilişkilerini askıya alma kararlılığındadır. Spor bütçesinin önemli bir bölümünü ayırdığımız ve bir protokol çerçevesinde yürüttüğümüz ilişkiler Bakanlığımızın yetkili birimlerinde ele alınarak gözden geçirilecek ve gereken kararlar alınarak yürürlüğe konulacaktır”



BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “KENDİ KURUMLARIYLA İLİŞKİLERİ ASKIYA ALMAK KABUL EDİLEMEZ”



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın, K.T. Futbol Federasyonu doğrudan KOP’a müracaat etmiş gibi, “Federasyonla ilişkilerini askıya aldığını üstelik bahse konunun Başbakanlığı ilgilendirmediğini” ifade ettiğini belirterek, “Kendi kurumlarını yok saymak, onlara güvenmemek, onlarla ilişkileri askıya almak kabul edilmesi mümkün olmayan bir davranıştır” dedi.

Yorgancıoğlu, “Hükümet olarak koalisyon ortaklarının birlikte değerlendirip karar vermesi gereken böylesi önemli bir konuda, kendi düşüncelerini tek taraflı olarak beyan etmesi ve Futbol Federasyonu ile ilişkileri askıya aldığını açıklamış olması devlet yöneticiliği ile bağdaşmamaktadır” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Bilindiği gibi Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, genelde ülke sporunun, özelde de ülke futbolunun sürüklendiği çıkmazdan kurtulması için FİFA nezdinde KOP ile birlikte ve UEFA kuralları temelinde, Kıbrıs futbolu için hazırlanan geçici anlaşmanın hükümlerini tartışmak ve sonlandırmak için Zürih’te bir görüşme süreci başlatmıştır.

Bu süreçle bağlantılı olarak yaşanan gelişmeler sonucunda; Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun muhatabı olan FİFA’ya, FİFA Kurallarına uyum sürecini başlatacağını teyit eden bir mektup kaleme almıştır. Bu sürecin tamamlanmasının arkasından da UEFA Kuralları temelinde Kıbrıs futbolu için Zürih’te varılan eşit statüdeki ortak mutabakatın yerine getirilmesi sürecinin başlatılacağını ifade etmiştir. Bu uluslararası bir Kurum olan FİFA ile K.T. Futbol Fedarasyonu ilişki kurmasıdır. Bu doğru bir yaklaşımdır. Hal böyle iken Başbakan Yardımcısı Sayın Serdar Denktaş, K.T. Futbol Federasyonu doğrudan KOP’a müracaat etmiş gibi K.T.F. Federasyonu ile ilişkilerini askıya aldığını açıklamıştır. Üstelik bahse konunun Başbakanlığı ilgilendirmediğini ifade etmiştir.

Hükümet olarak koalisyon ortaklarının birlikte değerlendirip karar vermesi gereken böylesi önemli bir konuda, kendi düşüncelerini tek taraflı olarak beyan etmesi ve Futbol Federasyonu ile ilişkileri askıya aldığını açıklamış olması devlet yöneticiliği ile bağdaşmamaktadır.

Yöneticilik sanatı; sorunları görüşüp tartışarak ve konunun özünü anlayarak çözmektir. Kendi kurumlarını yok saymak, onlara güvenmemek, onlarla ilişkileri askıya almak kabul edilmesi mümkün olmayan bir davranıştır.

Bu anlayışa sahip olarak sorunu çözmek adına, herkesle diyalog içinde gerekli değerlendirmeleri yapacağımız ve hassasiyetle konunun takipçisi olacağımız, kamuoyunca bilinmelidir”



CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “YASALARA, TÜZÜKLERE RAĞMEN RUM FUTBOL FEDERASYONU’NA BAĞLANAMAYACAKLARINI SÖYLEDİM”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı ile görüştüğünü ve kendisine yasalara, tüzüklere rağmen Rum Futbol Federasyonu’na bağlanamayacaklarını söylediğini açıkladı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun KOP’un altına girmesinin, Kıbrıs Türk futboluna bir şey kazandırmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu dün sabah Kıbrıs TV’de Serhat İncirli’nin hazırlayıp sunduğu “Kıbrıs’ta Bugün” programında bir soru üzerine Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile ilgili yaşanan gelişmelere de değindi.

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’yla ilgili yaşanan son gelişmeler ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in son KKTC ziyareti konusunda sorulan soruya Eroğlu, Demirören’in KKTC ziyaretinin KOP’la ilgili olmadığını söyledi.

Eroğlu, “Sayın Demirören’in gelişi, Türkiye’deki amatör takımların futbolcularımızı herhangi bir ücret ödemeden transfer etmeleriyle ilgiliydi” dedi.

Futbolcu yetiştirirken veya transfer yapılırken bir bedel ödendiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu bu duruma karşı olduklarını Demirören’e söylediklerini ifade etti.

Eroğlu şöyle devam etti:

“Buna bir çare bulunabilir mi diye konuştuk. Bu konu üzerine Sayın Demirören geldi. Ortaya çıkan konu, bir formül bulalım, federasyon çatısı altında bir formül bulalım ve KKTC’ye uygun miktarda kaynak aktarmaya çalışalım dedi. Hukukçularına bu konuda talimat da vermişti. Konu öyle başladı. Daha sonra FIFA’ya bir mektup yazıldığı ortaya çıktı. Gördüğüm kadarıyla Türkiye Futbol Federasyonu, FIFA’ya ters bir hareket yapmama titizliği içerisinde bir ifadede bulunmuştu. FIFA olumsuz yanıt verdi. Sayın Sertoğlu ile Cumartesi telefonda görüştüm. Kendisine ‘federasyon tüzüğü var, yasalar var ve KOP’a bağlanıyorum diyerek bağlanamazsınız’ dedim. Çünkü tüzük ve yasalarda değişiklik gerekebilir. Onun için, bence Hasan bey kendi bünyesindeki adımları atmadan KOP’un altına giremez. Bana sorarsanız KOP’un altına girmek Kıbrıs Türk futboluna bir şey kazandırmaz.

Görüşmelerin yoğunlaştırılacağı bir dönemde federasyonumuzun ve kulüplerimizin bunu iyi değerlendirmesi lazım. Benim bildiğim kadarıyla zaten kilise, Rum kulüplerinin Kuzey’de maç yapmasına izin vermiyor. KOP başkanının kendi kulüplerini, Türklerle bu işbirliğine ikna etmek için bir konuşması vardı. Konuşmasında, ‘bu hareketle Kosova örneğinin Türklere de uygulanmasının önünü aldım’ şeklinde bir ifadesi olmuştu. Bu çoğu spor yazarımızın gözünden kaçmış olsa gerek. Rumlarda da samimi bir hava gördüğümüzü söyleyemem.”



EIDE 6 NİSAN’DA KIBRIS’A GELİYOR



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 6 Nisan Pazartesi Kıbrıs’a geliyor.

7 Nisan’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilecek olan Eide, 8 Nisan’a kadar devam edecek ziyaretinde liderlerin yanı sıra müzakerecilerle de görüşecek.

BM’den yapılan açıklamaya göre Eide, son ziyaretinde müzakerelerin yeniden başlayabileceği konusundaki “cesaretlendirici göstergelerin” takibini yapmak amacıyla geliyor.

Eide’nin, Kıbrıs Türk ve Rum liderlerle ayrı ayrı görüşerek, müzakerelerin baharda yeniden başlaması olasılığını tartışmaya devam edeceği kaydedildi.

Espen Barth Eide’nin, “İyi Niyet Misyon Ekibi”yle birlikte tarafların müzakerecileriyle hazırlıkları görüşeceği belirtildi.

Açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, “yapılandırılmış, sonuç odaklı” müzakerelere yeniden başlanması konusundaki iyimserliğini korumasından dolayı, müzakerelerdeki momentumun yenilenmesine yönelik önemli bir adım olarak gördüğü ziyareti dört gözle beklediği kaydedildi.



KKTC TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU, AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ’NE SUNULAN RAPORDA YER ALDI



Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi grubu üyesi Fransız Yves Pozzo di Borgo tarafından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) sunulan raporda, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulması ve işleyişinin de yer aldığı belirtildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros gazetesi “Taşınmaz Mal Komisyonu’nu Göklere Çıkarıyor-Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Raporunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Başvuruların Azalması Olarak Gösteriliyor” başlıklı haberinde, Avrupa Halk Partisi üyesi Fransız Yves Pozzo di Borgo tarafından hazırlanan ve Mart ayı başında AKPM’ye sunulan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin sonuç vericiliğine ilişkin raporda, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulmasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davaların azaltılmasına katkı sağlayabilecek bir faaliyet olarak gösterildiğini yazdı.

Gazete, raporun 34’üncü paragrafında, Türkiye’nin, askıda bulunan davaların azaltılması ve AİHM’in dava yükünün seyrekleştirilmesi için bir ülke tarafından alınması mümkün tedbirleri güçlendiren bir örneği teşkil ettiğinden bahsedildiğini kaydetti.

Haber göre raporda ayrıca KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulmasının, davaların AİHM’den Kıbrıs’a geri dönmesine olanak sağladığı ve bunun da önem taşıdığı belirtildi.



KAMMENOS YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS ORTAK SAVUNMA DOKTRİNİ İSRAİL İLE GENİŞLETİLSİN



Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki Ortak Savunma Doktrini’nin, İsrail ile genişletilmesinden bahsederken dış Rumlara Yahudi lobisinin yanında olmaları çağrısı yaptı.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesine göre Amerika’daki Kıbrıs Federasyonu’nun, hafta sonu New York’ta gerçekleştirilen, 44’üncü toplantısına katılan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, burada yaptığı konuşmada, ABD’nin yardımıyla, bölgedeki güvenliğe çözüm kazandırması mümkün olacak büyük bir ittifakın kurulabileceğini ifade etti.

Kammenos, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, İsrail ile birlikte, bugün, geniş bölgede, bölgenin istikrarı için bir ümit oluşturduğunu söyledi.



BREZİLYA’DAN 2,5 KİLO KOKAİNLE GELDİ



Bir Rum’un, önceki gün Brezilya’dan Larnaka Havalimanı’na, valizlerinin içerisinde 2,5 kilo kokainle geldiği ve Rum polisi ekiplerince tutuklandığı bildirildi.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Simerini gazetesi, 34 yaşındaki Rum’un havalimanına geldikten sonra sergilediği şüpheli tavırlar nedeniyle dikkat çektiğini, polis tarafından izlemeye alınan şahsın, havalimanından çıkıp bir araca bindikten sonra, yakıt almak için gittiği akaryakıt istasyonunda tutuklandığını yazdı.



ÖNERİ: “TOPLAM SEÇMEN SAYISI 176 BİN 912”



Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Şafak Öneri, KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi’nde askı döneminden sonra netleşen seçmen sayısının 176 bin 912 olduğunu açıkladı.

Seçmenlerin ülke genelindeki 693 sandıkta oy kullanacağını belirten Öneri, ilçelere göre seçmen sayının Lefkoşa’da 55 bin 763, Gazimağusa’da 45 bin 992, Girne’de 35 bin 397, Güzelyurt’ta 20 bin 809, İskele’de 18 bin 951 olarak kesinleştiğini ifade etti.

Öneri, propaganda sürecine vurgu yaparak bu sürecin demokrasiye ve hukuk kurallarına uygun şekilde olmasını istedi, yasalara ve kurallara uyulmamasının hukuki ve siyasi sonuçları olduğunu anımsattı.



ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURULDU



KKTC’deki 6 üniversite bir araya gelerek, yüksek öğretim vizyonunu ileri taşıma, uluslararası kabullerde görev üstlenme ve üniversitelerin sorunlarını çözme amacıyla Üniversiteler Birliği’ni kurdu.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜ), British Nicosia Üniversitesi (BNÜ), Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) ve Metroplitan Üniversitesi’nin (MÜ) kurduğu birlik ve yönetim kurulu dün Girne’de düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Serhat Akpınar toplantıda yaptığı konuşmada, bugün ülke yüksek öğretiminde tarihi bir gün yaşandığını ifade ederek, bir araya gelen 6 üniversitenin, birliğin asli kurucusu olarak görev üstlendiklerini kaydetti.

Çok önceden kurulup başlaması gereken sürecin geç de olsa bugün başladığını belirten Akpınar, birliği hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Üniversitelerin ülkenin yaşam kaynağı olduklarını söyleyen Akpınar, adadaki yükseköğretimin sadece ekonomik alanda değil, bilimsel, kültürel, sosyal, sportif ve bunun gibi birçok alanda faaliyette olduğunu belirtti.

Akpınar, 6 üniversitenin, adadaki yüksek öğretim faaliyetlerinin vizyon ve gelişim sürecini olması gereken daha ileri noktalara taşımak üzere bir araya geldiğini kaydetti.



ZİVANİYA’YA KKTC’DE COĞRAFİ TESCİL



Venedik döneminden beri Kıbrıs’ta üretilen zivania/zivaniya KKTC makamları tarafından Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün olarak tescil edildi.

Zivaniya’ya ilişkin Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün Adları Tescil Belgesi, Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitliği Dairesi Müdürü Ahmet Nergiz tarafından Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı’ya, KTSO’da düzenlenen tanıtım etkinliğinde takdim edildi.

Belgenin, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nde geçerliliği yok ancak, TC Türk Patent Enistitüsü’ne başvuru ve AB’de girişim başlatılması için bir adım sayılıyor.

Coğrafi tescil çalışmalarının Türkiye tarafından sağlanan hibe programlarından da alınan destekle sürdürülmekte olduğunu belirten Çıralı, çakıstez, şeftali kebabı, harup pekmezi üzerinde coğrafi tescil çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1342
Toplam Tekil 4069263
IP 18.119.139.50






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu