BASIN BÜLTENİ BOZKIR: "KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK, SURİYE MESELESİ VE UKRAYNA KRİZİNİ ÇÖZMEKTEN DAHA KOLAY" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ BOZKIR: "KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK, SURİYE MESELESİ VE UKRAYNA KRİZİNİ ÇÖZMEKTEN DAHA KOLAY"
Tarih: 30.03.2015 > Kaç kez okundu? 1801

Paylaş


Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Roma ziyaretinin ikinci gününde, İtalya'nın önde gelen düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IAI) tarafından düzenlenen "Türkiye Avrupa'da. Zorluklar ve Fırsatlar" konulu seminerde, "Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesi ve Ukrayna krizini çözmekten daha kolay” dedi.

Türkiye'nin, Kıbrıs sorunu ve AB üyeliğini ikiz kardeş olarak gördüğünü ifade eden Bozkır, "Çünkü her ikisinin de 50 yıllık geçmişleri var. Birlikte geliştiler. Türkiye bu sorunu çözmeye çok istekli. Daha önce de iki tarafın uzlaştığı parametreler var. Dolayısıyla Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesi ve Ukrayna krizini çözmekten daha kolay. Berlin Duvarı'nın çöküşünün 25. yılını kutlarken, adanın başkentinin halen bir duvarla ayrılmış olması üzücü" diye konuştu.

Adada 2004 yılında gündeme gelen Annan Planı sırasında çözüm için olumlu bir hava yakalandığını anımsatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Kıbrıs sorununu çözersek Türkiye'nin AB ile müzakerelerdeki 14 başlığının da önü açılacak. Bu sorun 50 yıllık bir geçmişe sahip, çözülürse diğer krizler için de örnek olur" dedi.

Bozkır, Türkiye'nin Kıbrıs'a en yakın anakara olduğuna dikkati çekti ve Kıbrıs çevresindeki doğal kaynakların adaya ait olduğunu vurguladı.

Yunanistan ile ilişkilerle ilgili olarak Bakan Bozkır, refah seviyesi yüksek bir Yunanistan'ın Türkiye'nin de çıkarına olacağını söyledi.



SOYLU:"TÜRKİYE, MÜZAKERELERİN DERHAL YENİDEN BAŞLAMASINI VE SONUÇLANMASINI DESTEKLİYOR"



Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde konuşan KKTC Cenevre Temsilcisi Ayda Soylu, Türkiye'nin, BM sponsorluğundaki Kıbrıs müzakerelerinin derhal ve yeniden başlamasını desteklediğini belirtti.

BM'nin Kıbrıs'taki insan haklarıyla ilgili yıllık raporunun, KKTC'ye Rum kesimi tarafından uygulanan izolasyona ve insan hakları ihlallerine yanıt veremediğini belirten Soylu, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden BM İnsan Hakları Konseyi 28. Oturumunda sunulan Kıbrıs’taki insan hakları durumuyla ilgili rapor hakkında söz alarak Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmamasının KKTC'deki insan hakları durumunu derinden etkilediğini ifade etti.

Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

"KKTC vatandaşlarına yönelik artan ayrımcılık ve şiddet, Türk-Müslüman anıtlarına yönelik nefret içerikli saldırılar, KKTC vatandaşlarının keyfi olarak siyasi ve sosyal haklarını reddetme, adanın güneyindeki Türk dili eğitimi veren okullarının yetersizliği, coğrafi bölgelere Türk isimlerinin konulmasının kanun yapıcılar tarafından yasaklanması, din ve seyahat özgürlüğünü inkar eder boyutta adanın güneyine geçişlerde ayrımcılık uygulanması bu raporda yer aldı. Türkiye, Kıbrıs sorununa nihai çözüm için BM sponsorluğundaki müzakerelerin derhal yeniden başlamasını ve hızla sonuçlanmasını tam olarak destekliyor"

Soylu son olarak, "Biz, sadece KKTC'nin koşulsuz bir şekilde Kıbrıs sorununda nihai çözüme ulaşmaktaki isteğinin, içtenlikle diğer taraftan da karşılık bulmasını umuyoruz" dedi.



ANASTASİADİS: “MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMA İLANI, TÜRK TARAFINA BAĞLI”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerini terk etme nedenlerinin ortadan kalkmadığını, müzakerelerin yeniden başlayacağı ilan edilecekse bunun, Türk tarafının müzakerelerin askıya alınması öncesindeki durumu yeniden sağlamasına bağlı olduğunu savundu.

Rum Alithia gazetesine göre, Anastasiadis 25 Mart 1821 Yunan ayaklanmasının yıldönümünde yaptığı konuşmada, müzakerelerin askıya alınma nedenlerinin ortadan kalkmadığını, Navtex’in halen yürürlükte, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin de “Kıbrıs Cumhuriyeti” karasularında bulunduğunu ve müzakerelerin yeniden başlayacağı ilan edilecekse bunun Türk tarafının, müzakerelerin askıya alınması öncesindeki durumu yeniden sağlayıp sağlamayacağına bağlı olduğunu belirtti.



KONSTANDOPULU: “MÜZAKERELER DEVAM ETMELİ”



Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin, sürecin ilerlemesini engelleyen “tahrikler” olmaksızın devam etmesi gerektiğini belirtti.

Rum Fileleftheros gazetesinin dünkü haberine göre, Güney Kıbrıs’a resmi ziyaret gerçekleştirmekte olan Konstandopulu, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Başpiskopos II. Hrisostomos ile görüştü.

Habere göre Konstandopulu-Kasulidis görüşmesinde, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ile Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın dış politikaları ele alındı. Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu görüşmede yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin, sürecin ilerlemesini engelleyen “tahrikler” olmaksızın devam etmesi gerektiğini belirtti.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de yaptığı konuşmada, Rum halkının Yunan halkıyla olan dayanışmasından bahsederken, Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin “gözbebeği gibi” olduğunu söyledi. Gazete, Konstandopulu’nun Başpiskopos II. Hrisostomos ile görüşmesinde de birlik mesajı verildiğini yazdı.

Haberde ayrıca, II. Hrisostomos’un, Kilise ile işbirliğinden kimseye zarar gelmeyeceğinden bahsettiği ve “hep birlikte çalışılması halinde ileri gidilebileceğini” söylediği kaydedildi.

Gazete, Konstandopulu’nun adadaki temaslarının, Yunan Alayı (ELDİK) Birliği’ne yaptığı ziyaretle birlikte tamamlandığını yazdı.



İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAMMOND KIBRIS’A GELİYOR



İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un 31 Mart’ta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edecek.

Rum Filelefheros gazetesi, Hammond’un Kıbrıs ziyareti kapsamında 1 Nisan’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşeceğini yazdı.

Hammond’un 31 Mart’ta yapacağı ziyaretin kapsamını genişletmesi ve EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümü olan 1 Nisan’da KKTC’ye gelme kararı Rum medyası tarafından kinayeli bulundu.

Hammond’un Cumhurbaşkanı Eroğlu ile 1 Nisan’da görüşeceğine işaret eden gazete, “İngiliz Dışişleri Bakanı’nın sahte seçimlere 18 gün kala işgal bölgelerine gitmek için 1 Nisan’ı, -sömürgeye karşı mücadelenin (EOKA’nın silahlı tedhişe) başlama yıldönümü- seçmesi kinayeli” ifadesini kullandı.

Hammond’un KKTC ziyaretiyle ilgili detayların henüz öğrenilemediğini ancak görüşmenin yapılacağı mekanın önemli olduğu yorumunu yapan gazete, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı yanındaki konutunda görüştüğünü ve görüşme alanında KKTC bayrağı bulunmadığını yazdı.

Habere göre Philip Hammond ziyaretinin Güney Kıbrıs ayağında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşecek, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le de çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Gazete, Rum yönetiminin Hammond’un ziyaretinden beklentileri düşük tutmaya çalıştığını ve herhangi bir sonuç çıkmasını beklemediğini de haberine ekledi.

Reformlar, devlet organları ve daireleri konularında özellikle Mart 2013’ten beridir İngiliz hükümetinden teknik yardım sağlanıyor. Londra’nın, yukarıda anlatılanlara paralel olarak siyasi nedenlerden dolayı Kıbrıslı Türk üreticilere destek verdiği hellim konusunda da başrol oynuyor. Kıbrıs hükümeti bu konuyu ‘savaş sebebi’ saydığını Londra’ya iletti.”



İNGİLTERE HALA DAHA RUSYA-GÜNEY KIBRIS ANLAŞMASINI TARTIŞIYOR



İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın, bir kez daha Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki anlaşmaya dair sorularla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, muhafazakar milletvekillerinin, İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile Rum Dışişleri Bakanlığı arasında, söz konusu anlaşmayla ilgili ne gibi istişarelerde bulunulduğu konusunda soru sorduğunu yazdı.

Habere göre, İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington da, bu konuda yazılı açıklama yaparak, İngiltere ile Güney Kıbrıs arasındaki güçlü ilişkilere vurgu yaptı ve savunma ile güvenlik konularında, iki ülke arasında düzenli ve resmi müzakereler yapıldığını anımsattı.

Lidington, konuyu Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in İngiltere’ye düzenlediği son ziyarette de ele aldıklarını ve bundan sonra da bu konuyla ilgili istişareleri sürdüreceklerini belirtti.



ATASOY: “KKTC HALKINA UYGULANAN HAKSIZ AMBARGOLAR KALDIRILMALI”



Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, KKTC halkına yönelik haksız ambargoların hala daha devam ettiğine işaret ederek, ambargoların kaldırılması çağrısında bulundu.

İslam ülkelerinin KKTC halkına haklı davasında destek olması gerektiğine vurgu yapan Atasoy, “Müslüman devletler olarak Kuzey Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargoların kaldırılması için birlikte mücadele etmeliyiz, Kuzey Kıbrıs halkının vermiş olduğu mücadelede yanında olmalıyız” dedi.

Atasoy, geçen hafta sonu Ankara’da yapılan “Barış Kenti Kudüs” Zirvesini Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirdi.

Atasoy, “Barış Kenti Kudüs” Zirvesinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusundaki son gelişmelere de yer verdiğini anlatarak, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını tüm dünyaya anlatmaya bıkmadan, usanmadan devam edeceklerini vurguladı.

KKTC halkına uygulanan haksız ambargoların kaldırılması konusunda öncelikle adım atması gerekenin Müslüman devletler olduğuna inanç belirten Atasoy, “Barış Kenti Kudüs” Zirvesi’ne katılan ülkelerin bakan ve temsilcilerine bu yöndeki mesajı yaptığı konuşma sırasında verdiğini ve bu konuda gerekli adımların atılmasını söz konusu Müslüman devletlerden beklediklerini ifade ettiğini aktardı ve “Uluslararası topluluğun, hem izolasyonların kaldırılması hem de Rum tarafının bir an önce müzakere masasına dönmesi için gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.



KIBRIS TÜRK İŞADAMLARI KONSEYİ WASHINGTON’DA TEMASLARDA BULUNDU



Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi’nden (TİAK) bir heyet Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da temaslarda bulundu

Heyetin ABD Kongre Üyesi New York Milletvekili Nita Lowey'i makamında ziyaret ettiğini, görüşmede, Lowey’e ambargoların verdiği zararların aktarıldığını ve hellim tescili ile ilgili Kıbrıs TİAK’ın hazırladığı ‘‘Hellim Barışa Giden İlk Adım Olsun’’ konulu mektubun verildiğini kaydetti.

KKTC’yi tanıtmak ve Kıbrıs Türk işadamlarına yeni iş imkanları sunmak için TİAK’ın Brüksel’de Yeni Avrupalılar İş Dünyası Konfederasyonu ile yaptığı anlaşmanın bir benzerini ABD’de yapmak için, Türki Amerikan Ticaret Odası Başkanıyla gerekli ön görüşmeleri yaptıkları belirtildi.



KIBRISLI TÜRK HATİCE HAMZA’YA AVUKATLIK PARASI ÖDETTİLER



Güney Kıbrıs’ta istimlak edilen taşınmazının bedelini alamayan ve tam yetki verdiği Rum avukatlar tarafından dolandırılan Kıbrıslı Türk Hatice Hamza’nın, alacağı olduğu paradan, kendisini dolandıran avukatlara verilmek üzer para kesildiği ortaya çıktı.

Rum Fileleftheros gazetesi, Kıbrıslı Türk Hatice Hamza’nın tam yetki verdiği üç avukattan birinin, el koyduğu parayı geri ödemesine karşılık cezasının ertelenmesi kararının alındığını hatırlatarak, bu çerçevede söz konusu avukata, 30 bin Euro’luk hizmet parasının da ödendiğini yazdı.

Gazete, avukatın el koyduğu bir milyon 396 bin 893 Euro’yu iade etme karşılığında cezasının ertelendiğini hatırlatırken avukatın bu parayı Hamza’nın hesabı yerine Güney Kıbrıs’ın devlet hesabına iade ettiğini, Hamza’nın şimdiki avukatlarının buna itirazda bulunduklarını ve Rum hükümetine dava açmaya hazırlandıklarını belirtti.

Parayı Rum hükümetine iade eden avukatın, söz konusu paradan avukatlık masraflarının ödenmesini talep ettiğini, bu talebin Rum Başsavcı Yardımcısı’nın talebi sonrasında onaylandığını yazan gazete, Hatice Hamza’nın hem dolandırıldığını hem de kendisini dolandıran avukata masraf ödemek zorunda bırakıldığını vurguladı.



MECLİS ESKİ BAŞKANLARINDAN KORHAN BUGÜN DEVLET TÖRENİYLE TOPRAĞA VERİLECEK



Hayatını önceki gün kaybeden Meclis eski başkanlarından, eski bakan ve büyükelçi Oğuz Ramadan Korhan (94), bugün Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenecek devlet töreninin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Korhan’ın naaşı bugün Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi morgundan törenle alınarak Meclis'e götürülecek ve

Korhan için Meclis’te resmi cenaze töreni düzenlenecek. Meclis töreninin ardından

Oğuz Ramadan Korhan’ın naaşı Lefkoşa İsmail Safa Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra top arabası eşliğinde Lefkoşa Kabristanlığına kadar saygı yürüyüşü yapılarak defnedilecek.



AVTEPE MEDOŞ LALESİ FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ YAPILIYOR



Yenierenköy Belediyesi, Avtepe Muhtarlığı ve festival komitesi tarafından organize edilen “11. Avtepe Medoş Lalesi Festivali”, 29 Mart Pazar günü Avtepe’de yapılıyor.

Festivalde, halk danslarının yanı sıra şiir dinletileri, ülkenin tanınmış sanatçılarının konserleri sunulacak. Bu yıl ayrıca Kıbrıs Havaları Derneği ve İki Toplumlu Koro da konser verecek.

11. Avtepe Medoş Lalesi Festivali’nde bu yıl da Kıbrıs’a özgü elişleri ile yiyecekler çeşitli stantlarda sergilenecek ve satışa sunulacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1128
Toplam Tekil 4067263
IP 18.119.131.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu