BASIN BÜLTENİ BİLGİÇ: "ÇÖZÜM İÇİN KARARLILIĞIMIZI KORUYORUZ" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ BİLGİÇ: "ÇÖZÜM İÇİN KARARLILIĞIMIZI KORUYORUZ"
Tarih: 27.03.2015 > Kaç kez okundu? 1805

Paylaş


Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, haftalık olağan basın toplantısında Kıbrıs’ta müzakere masasına tekrar oturulabileceği yönündeki açıklamaları değerlendirdi.

Bilgiç yaptığı açılamada şunları söyledi “Hem KKTC hem de Türkiye Kıbrıs’ta kalıcı bir siyasi çözüm için kararlılığını koruyor. Rum tarafı da daha önce KKTC’nin haklarını savunmak için yürüttüğü çalışmaları bahane göstererek müzakere masasından kalkmıştı. Aslında bu samimiyetsizliğin göstergesi. Oysa Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme varılması, doğal kaynakların paylaşımıyla ilgili meselenin de çözümünü aslında sağlayacak. Kıbrıs Türk tarafı hala müzakere masasında ve 11 Şubat 2014 tarihli ortak bildiri çerçevesinde müzakerelere devam etme konusunda siyasi irade ve kararlılığını hala sürdürüyor. Sadece Türk tarafının bu kararlılığıyla soruna çözüm bulmak mümkün değil. Biz Rum tarafının Doğu Akdeniz’deki tek taraflı faaliyetlerini bir an önce sona erdirmesini ve müzakere masasına dönmesi yönünde samimi bir çaba göstermesini bekliyoruz. Türkiye, KKTC’ye her alanda verdiği desteği dün olduğu gibi bugün ve yarın da sürdürecek.”



LİLLİKAS YUNANİSTAN CUMHURBAŞKANI VE ESKİ BAŞBAKANINA PANETNİK KONFERANS TALEBİNİ İLETTİ



Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas (Rum ve Yunan ilgililerin katılacağı) PanEtnik Konferans talebini iletmek üzere temaslarda bulunduğu Atina’da “Kıbrıs müzakerelerinin yapılacağı ortamın Rum tarafı için çok endişe verici olduğu” görüşünü ortaya koydu.

Rum Simerini gazetesi, Atina ziyareti kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve eski başbakanlardan Kostas Karamanlis’le görüşen Lillikas’ın “bu zor günlerde Kıbrıs’ın güçlü bir Yunanistan’a, Yunanistan’ın da özgür bir Kıbrıs’a ihtiyacı var” dediğini yazdı.

Habere göre Pavlopulos sözde “Kıbrıs’ın işgalinin akıl almaz olduğunu”, Karamanlis’in de Annan tipi bir çözüme karşı olduğunu söyledi.



ATİNA RUM YETKİLİLERİN TUTUM VE SÖYLEMLERİNDEN RAHATSIZ OLDU



Güney Kıbrıs’taki resmi temaslarını sürdüren Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu’nun, Yunanistan gündemiyle toplanan Euro grubu toplantısında, Rum hükümet yetkililerinin sergilediği tutumlar ve dile getirdikleri görüşler konusunda, Rum kesimindeki muhataplarına Atina’nın rahatsızlığını ilettiği haber verildi.

Rum Fileleftheros gazetesi Yunanistan Meclis Başkanı Konstantopulu’nun, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in Yunanistan’la ilgili son söylemlerine yanıtında, ezelden beridir Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile iki ülke halkları arasındaki ilişkileri biçimlendiren dayanışmanın müzakere edilemeyeceğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre, bu dayanışmanın, her hareket, tercih, sözcük ve davranışla vurgulanması gerektiğini ifade eden Konstantopulu, bu dayanışmanın herhangi bir art niyet için tehlikeye atılmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Konstantopulu, bu dayanışmanın, yalnızca Rum ve Yunan halklarının değil, Avrupa halklarının da çıkarlarına hizmet edileceğinin garantisini teşkil etmekte olduğunu da belirtti.

Gazete, Yunanistan Meclis Başkanı Konstantopulu’nun bu dayanışmayı pratik olarak da göstermek istediğini ve Yunanistan Parlamentosu tarafından, ülkenin memoranduma bağlı olmasının sorumluluk ve sebeplerini araştırmak için kurulan komite tarafından toplanacak olan verilerin, Rum Meclisi’ne de verileceğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre Konstantopulu, Yunanistan halkı ile parlamentosunun, “Kıbrıs sorununa iki kesimli-iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde çözüm bulunması için, huzurlu ve sorunsuz bir müzakere yapılmasını sabote eden faaliyetler olmadan, müzakerelerin yeniden başlamasının teşvik edilmesiyle”, Kıbrıs sorununu çözümüne ilişkin dayanışmasının anlaşılır ve müzakere edilemez olduğunu vurguladı.



KKTC’YE YÖNELİK AB MALİ YARDIM PROGRAMI



Avrupa Komisyonu’nun dün, “Kıbrıs Türk toplumundaki okullarda yenilik, değişim ve istihdam edilebilirliğin iyileştirilmesini desteklemek” amacıyla, 1 buçuk milyon Euro değerinde bir teklif çağrısı başlattığı bildirildi. Avrupa Komisyonu “Kıbrıs” Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, altıncı “Eğitimde Yenilik ve Değişim” Hibe Programının hedefleri “Eğitim ve öğretimde kalite ve verimliliğin artırılmasının desteklenmesi, hakkaniyet, sosyal uyum ve aktif vatandaşlığın desteklenmesi” ve “Yaşam boyu eğitimin ve girişimciliği geliştiren faaliyetlerin desteklenmesi” olarak sıralandı. Açıklamada, çağrının, KKTC’deki “okul öncesi, ortaokul ve öğretmen akademisi gibi bir dizi kurum için eğitimde yenilik ve değişimi destekleyecek projeler sunmak üzere eşsiz bir fırsat sunduğu” kaydedildi.

Kurumlar, iki ile üç yıl arasında devam edecek bir uygulama dönemi için 30 bin ile 100 bin Euro arasında değişebilecek miktarlar için proje önerebilecek.



“BELEDİYELERDE PAYLAŞIMLI HİZMET MODELİ” ULUSLARARASI UZMANLAR TARAFINDAN TANITILDI



Uluslararası uzmanlar tarafından hazırlanan “Belediyelerde Paylaşımlı Hizmet Modeli” bugün, İçişleri Bakanlığı’nda tanıtıldı.

Uluslararası uzmanlar dün Yeni Boğaziçi, Serdarlı ve Geçitkale Belediye Başkanlarına projenin detayları ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Çalışmalar sonucunda üç belediyeye ait çöp toplama ve çevre temizliği hizmetlerinin birlikte yapılabilmesi konusunda hemfikir olunduğu kaydedildi.

Uluslararası uzmanlarla 6 aydır yürütülen çalışmalar neticesinde KKTC’deki belediyelerin faaliyetlerinin artırılabilmesi ve geleceğini şekillendirmek amacıyla birbirleriyle coğrafik sınırları bulunan belediyeler arasındaki hizmetlerin bazılarının paylaşımlı bir şekilde tedarik edilmesi yoluyla işbirliği fırsatlarını geliştirme arzusuyla başlatılan çalışmada son noktaya gelindiği belirtildi.

Belediyelerin ortak çalışmaları ile gerçekleşecek olan bu projeyle birlikte hem belediyelerin üzerindeki finansal rahatlama, hem de hizmet kalitesinin yükselmesinin öngörüldüğü kaydedilen açıklamada, uluslararası uzmanların desteği ile yürütülen bu proje çalışması çerçevesinde paylaşımlı hizmet modelini uygulayan Belediyelerin geliştirecekleri ortak projelere AB’nin finansal destek de sağlamasının öngörüldüğü kaydedildi.

Yapılacak çalışma neticesinde 2 milyon liraya yakın bir miktar tasarruf edilmesinin planlandığı kaydedilen açıklamada, projeye 2016 yılında da devam edileceği ve Güney Mesarya Belediyeleri olan Beyarmudu, İnönü, Vadili, Akdoğan ve Paşaköy Belediyelerinde de bu projenin uygulama esaslarını belirlemek için uluslararası uzmanların çalışmalarına başlandığı belirtildi.



“KIBRIS BANKASI” ÖNÜNDE OLAYLI EYLEM



Güney Kıbrıs’taki tahvil sahibi 200 kadar Rum’un dün, Lefkoşa Rum Kesimi’ndeki “Kıbrıs Bankası” merkez binası önünde olaylı bir eylem gerçekleştirdi.

Rum Alithia gazetesi, eylemcilerin bankanın camlarını kırarak içeriye girmeye çalıştığını; bankanın avlusuna yumurta, portakal ve taş attıklarını polisin müdahalesi üzerine “hırsızlar”, “paramızı geri verin” gibi sloganlar atarak, Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’e de sözlü saldırıda bulunduklarını yazdı.

Çıkan olaylarda bir kadın eylemcinin yaralanarak Lefkoşa Rum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi.

Gazete, bir diğer haberinde ise, Rum Elektrik İdaresi (AİK) çalışanlarının da dün, özelleştirmeye karşı çıkmak için iş bırakma eylemi yaptıklarını yazdı.



OSMAN ÖREK KABRİ BAŞINDA ANILDI



Cumhuriyet Meclisi’nin eski başkanlarından ve eski Başbakanlardan Osman Örek, 16’ncı ölüm yıldönümü olan dün kabri başında anıldı.

Kıbrıs Türk siyasi hayatında iz bırakan, 1960'da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Savunma Bakanlığı görevini de yürüten, milli mücadele liderlerinden Örek, Lefkoşa Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Osman Örek’in kızı Yeşim Örek Gümüşdağ birer konuşma yaparak, merhum lideri sevgi, saygı ve rahmetle andı.



ARAŞTIRMACI GAZETECİ ULUDAĞ, GÜNEY KIBRIS’TA GENÇLERE ‘KAYIPLARI’ ANLATACAK



Araştırmacı gazeteci-yazar Sevgül Uludağ, Güney Kıbrıs’ta gençlere “kayıplar”ı anlatacak.

Uludağ tarafından yapılan açıklamaya göre, her yıl Kıbrıslı Rum gençlik örgütü EDON’un “Aynı Gökyüzü Altında” temasıyla düzenlediği “iki toplumlu” etkinliklerde bu yılın ana konusu “Kıbrıslı Türkler’le Kıbrıslı Rumlar’ın ortak acısı olan kayıplar konusunun iki toplumlu boyutu” olacak.

Avrupa Parlamentosu tarafından “kayıplar” konusundaki çalışmaları nedeniyle bu yıl “Avrupa Yurttaşlık Ödülü”yle onurlandırılan Sevgül Uludağ; Larnaka, Lefkoşa ve Limasol’da Kıbrıslı Rum gençlerle bir araya gelerek, onlara “kayıplar” ve “toplu mezarlar” konusundaki araştırmalarını fotoğraflar eşliğinde bir sunumla aktaracak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 658
Toplam Tekil 4072585
IP 18.117.196.217






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu