BASIN BÜLTENİ 444 YIL SONRA İSMİNİ DEĞİŞTİRDİLER - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ 444 YIL SONRA İSMİNİ DEĞİŞTİRDİLER
Tarih: 27.03.2015 > Kaç kez okundu? 1672

Paylaş


Günlerce süren tartışmalar sonucunda Larnaka’daki Piyale Paşa Caddesi’nin adı, Tasos Mitsopulos olarak değiştirildi. Rum Yönetimi Savunma Bakanı olarak görev yapan Tasos Mitsopulos, geçtiğimiz yıl görevi başında rahatsızlanarak hayatını kaybetmişti. Kıbrıs’ın fethi sırasında görev alan Piyale Paşa’nın adının verildiği 2 kilometrelik cadde, Larnaka kalesinden başlayıp Mackensi sahiline kadar uzanıyor.

Özellikle AKEL yetkililerinin müdahalesine karşın, EOKA’cıların örgütlü olduğu DİSİ, DİKO ve EDEK’in ısrarlı girişimleri sonucunda Rum Yönetimi Türk caddesinin adını Rumlaştırma kararını aldı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis caddenin isminin değiştirilmesi münasebetiyle düzenlenen törene katılarak, isim değişikliği hakkında bir konuşma yaptı ve “Bunun nedeni Mitsopulos’un Larnaka’ya duyduğu sevginin ifadesinden başka bir şey değildir” dedi.

Anastasiadis törende yaptığı konuşmada caddenin bir kısmının isminin değiştirilmesiyle Rum Yönetimi ile bugünkü hükümetin ülkedeki tüm yer isimlerinin korunmasına dair ilkesinin ihlal edilmediğini iddia etti.

Hükümet ve yerel yönetimler olarak sadece tarihi Piyale Paşa Caddesi’nin değil, ayni zamanda sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hiçbir yolu, köyü ve mahallesinin isminin değiştirilmesini hiçbir şekilde tercih etmeyeceklerini iddia eden Anastasiadis, tarih, gelenekler ve buna ek olarak tüm Kıbrıs’taki Türk yer isimlerine yönelik saygılarının gerçek olduğunu savundu.

Anastasiadis, Tasos Mitsopulos Caddesi’nin, tarihi Piyale Paşa caddesinin geçmişte son bulduğu yerden başladığını ve yolun yeni olan kısmını kapsadığını sözlerine ekledi.



BAKAN SENNAROĞLU’NDAN RUM TARIM BAKANI’NA YANIT



Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hellimin denetimi konusunda yetkinin sadece Rum tarafında olacağı ve Kıbrıslı Türk hellim üreticilerini denetleyeceği öngörülen bir çözüm şeklinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Sennaroğlu Hellimin AB’de tescil edilmesinin, ancak AB ile işbirliği içerisinde Kıbrıslı Türklerin de dahil olacağı ortak bir çözümle sonuçlanması gerektiğini vurguladı.

Kouyialis’in açıklamasını talihsiz ve kabul edilemez olarak değerlendiren Sennaroğlu, Kouyialis’in, Kıbrıs’ın kuzeyinde etkin ve fiili bir denetimlerinin olamayacağı gerçeğini kabul etmemekte ısrar ettiğini söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının her iki halkın ortak kültürel ve ekonomik ürünü olan hellimin tescilini siyasi bir malzeme olarak kullanmaya devam ettiğini ifade eden Sennaroğlu, bu yaklaşımın 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’nın ruhuna da aykırı olduğunu dile getirdi.

Sennaroğlu, Rum tarafının diplomatik savaş çerçevesinde hellim konusunu egemenlik meselesi yaparak Kıbrıs Türk hellim üreticilerine Rum tarafının kendi çözümünü ve egemenliğini zorla kabul ettirmeye çalıştığını da belirtti.

Bakan Sennaroğlu, Kıbrıs Türk tarafının hellimin tescil konusunun güven artırıcı önlemler çerçevesinde çözüme kavuşturulmasını desteklediği belirtilerek, bu anlayışla varılacak bir sonucun ortaklık anlayışını da cesaretlendireceğini ve Ada’da bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olacağını kaydetti.



EİDE MÜZAKERELERİ CENEVRE’YE TAŞIMAK İSTEDİ İDDİASI



BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerini, liderlerin Kıbrıs’taki basın ve siyasi çevrelerin baskısından kurtarmak amacıyla İsviçre’nin Cenevre kentine taşıma girişiminde bulunduğu iddia edildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, BM’nin, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinin bir sonraki aşamasının İsviçre’de başlamasını uygun gördüğünü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin geçtiğimiz hafta adaya gerçekleştirdiği ziyarette bu konu hakkında nabız yokladığını yazdı.



KTFF BAŞKANI HASAN SERTOĞLU RUM POLİTİS GAZETESİNE KONUŞTU



Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı (KTFF) Hasan Sertoğlu, Rum Politis gazetesi ile yaptığı söyleşide, son günlerde KKTC’de spor alanında yaşanan gelişmelerin yanı sıra Güney’deki “Kıbrıs Futbol Federasyonu” (KOP) ile geçen yıl varılan anlaşma konusundaki düşüncelerini aktardı.

Sertoğlu, Güney Kıbrıs’taki şikeli maçla ilişkin skandal nedeniyle KOP ile uzun zamandan beridir bir araya gelemediklerine de dikkati çekti.

Anlaşmanın hayata geçirilmesiyle nelerin olacağına dair bilgi veren Sertoğlu, Rum tarafında, siyasilerin futbol üzerine hala etkisinin bulunduğunu belirterek, geçmişte, Kıbrıs Türk toplumunda siyasi direnç bulunması nedeniyle ilerlemelerinin mümkün olmadığını ancak bugün, durumların böyle olmadığını, kamuoyunun politikacılardan daha güçlü olduğunu belirtti.

Sertoğlu, Kıbrıs Rum toplumundan en az on kaynağından, Kilise’nin, Kutsokumnis’e doğrudan baskı yapmaya çalıştığını duyduğunu söyledi.



TEKNECİK’İN ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRACAK 2 ÜNİTE GAZİMAĞUSA LİMANI’NDA



Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 2 ünitenin hafta sonu Gazimağusa Limanı’na geldiğini, ünitelerin Mayıs’ta devreye gireceğini açıkladı.

KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, ana makinelerin İtalya’da, jeneratörlerin ise Finlandiya’da üretildiği bilgisini vererek, geminin Gazimağusa Limanı’na Finlandiya’dan geldiğini söyledi.

Gürkan, santralin gücünde toplam 34 megavatlık bir artış olacağını kaydederek, yakıttan yapılacak tasarrufla ünitelerin taksitlerinin ödenmiş olacağını da vurguladı.



MÜSİAD KIBRIS İSVİÇRE’DE TEMSİLCİLİĞİNİ TANITTI



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kıbrıs, İsviçre’de “G20-B20 Türkiye Dönem Başkanlığı, Ticaret ve Yatırım Fırsatları” konulu forumun ardından, Cenevre Temsilciliği’nin tanıtımını yaptı.

MÜSİAD’dan verilen bilgiye göre, Cenevre’de bulunan Crowne Plaza Oteli’nde yer alan etkinliğe, MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Haluk Ilıcak, Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük, Cenevre Başkonsolosu Nurdan Bayraktar Golder’in yanı sıra Türkiye’den, İsviçre’den, KKTC ve diğer Avrupa ülkelerinden çok sayıda iş adamı katıldı.

Etkinlikte, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin mesajı da okundu.



DİNİ AZINLIKLAR BAF KAPISINDAN GEÇİŞ NOKTASI AÇILMASI TALEBİ



Güney Lefkoşa’da bulunan ve Baf Kapısı olarak bilinen noktadan KKTC ile Güney Kıbrıs arasında yayaların geçişine imkan sağlayacak yolun açılması talebiyle liderlere mektuplar gönderilecek. Rum Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs’ta var olan dini azınlıkların liderlere mektup göndererek, 1974 yılından beridir kapalı bulunan yolun açılması konusunu görüşmeleri talebini ileteceklerini yazdı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1670
Toplam Tekil 4076451
IP 3.137.221.163






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu