“10 madde Türkiye’nin bölünme Haritasıdır…” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“10 madde Türkiye’nin bölünme Haritasıdır…” - Necdet SİVASLI
Tarih: 23.03.2015 > Kaç kez okundu? 1544

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdete@mynet.com



“10 madde Türkiye’nin bölünme

Haritasıdır…”



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nevruz’dan bir gün önce Ukrayna’ya giderken yaptığı açıklamanın yankıları sürüyor. Erdoğan Ukrayna dönüşü de gazetecilere yaptığı açıklamada özellikle “çözüm süreci” için dayatılan 10 maddelik isteklerin kabul edilemez olduğunu söyledi. “10 maddelik metnin neresini kabul edeceğim? Çoğunun demokrasi ile falan uzaktan yakından alakası yok” dedi.

Dikkat edilecek olursa MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, baştan bu yana terör örgütünce Hükümete dayatılan bu 10 maddeye karşı çıkmıştı. Bahçeli konu ile ilgili açıklamalarında da “10 madde Türkiye’nin bölünme haritasıdır” demişti.

MHP’nin aylardır karşı olduğu bu maddelere şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da karşı olması hem manidar hem de düşündürücüdür.

Çünkü terör örgütü tarafından dayatılan bu 10 maddelik metin yeni değildir. Aylardır gündemde tutuluyor. PKK’nın siyasi uzantıları yaptıkları açıklamalarda “Bu 10 madde kabul edilmediği ve üzerinde mutabakata varılmadığı sürece PKK’nın silah bırakmasını kimse beklemesin” diyor.

Aynı şekilde Nevruz’da İmralı canisinin Diyarbakır’da okunan mesajında da bu 10 maddeye vurgu yapılıyor. Öcalan, PKK’nın silah bırakması gerektiğini, bunun için örgütün kongreyi toplamasını, ancak 10 maddelik metnin de Hükümet olanlarca kabul edilmesi gerektiğini anımsatıyor. Özetle “10 madde kabul edilmezse silah bırakılmaz” demeye getiriyor.

Ortadaki pazarlıkta görüldüğü gibi terör örgütünün istediği 10 maddelik metin var. Bu metindeki maddelerin hükümet tarafından kabul edilmesi isteniliyor. Silah bırakma konusunun da ondan sonra gündeme geleceği söyleniyor.

Hükümet olanlar seçimler arifesinde köşeye sıkışmak, “çözüm Süreci”nde bir yol almak istiyor. Böylece seçimlere eli güçlü girmeyi hedefliyor.

Cumhurbaşkanı, Başkanlık peşinde ve AK Parti’nin 400 milletvekili çıkarmasını istiyor. Bunu da meydanlarda seslendiriyor.

İşte İşin kilit noktası da burada:

“Çözüm Süreci”ndeki duruşu nedeni ile MHP oylarındaki artış, görebildiğimiz kadarı ile ürküntü veriyor. Son yapılan kamuoyu araştırmalarında Başkanlık sistemine karşı olanların sayısının artması, AK Parti oylarındaki düşüş Cumhurbaşkanı’nı böyle bir hamle yapmaya itmiş olabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki şu sözlerinin altını çizelim:

“Açıklanan 10 maddelik metne gelince; o metinde bir demokrasi çağrısı yok. Bu metnin demokrasi adına neresini kabul edeceğim? Metni incelersek oradaki konuların çoğunun demokrasiyle falan yakından uzaktan alakası yok. Hala yeni yeni talepler ortaya çıkıyor. Daha sonra Başbakan Yardımcımızın yaptığı bir açıklama var. Onların tamamen aksine. Yani birbiriyle tamamen örtüşen bir şey yok. O zaman neyi görüştüler? Buna ortak bir deklarasyon diyebilir misiniz? Böyle bir şey var mı?”

Erdoğan, bu açıklaması ile aylardır MHP’nin karşı olduğu bu 10 maddelik metin konusunda aynı çizgiye gelmiş oluyor.

Hükümet olanlarla bu noktada karşı karşıya gelen Erdoğan’ın asıl hedefinin yitirilmekte olan milliyetçi oyların yeniden yuvaya dönmesini sağlamak olarak yorumlanıyor.

Erdoğan, son konuşmalarında “Kürt sorunu yoktur” diyerek bu konuda önemli bir adım atmak zorunda kalmıştı. Milliyetçi kesimin oylarını yeniden kazanmaya yönelik bu adımı şimdi 10 maddelik metne karşı çıkarak güçlendirmek istiyor. Ancak görebildiğimiz kadarı ile Cumhurbaşkanı ile Hükümet arasındaki görüş ayrılıkları giderek daha da derinleşiyor.

Milliyet Gazetesi’nden Kadri Gürsel “AK Parti’yi kim daha çok seviyor?” başlıklı yazısında bugün yaşananları analiz ederken önemsediğimiz şu noktaya da değiniyor, bunu sizlerle paylaşmak istedik:

“Erdoğan başkanlık hayallerini gerçekleştirmek için artık başında olmadığı AKP’nin 7 Haziran’daki seçimi Meclis’te en az 330 sandalye elde ederek kazanmasını istiyor ve bu maksatla hükümetin politikalarına müdahil oluyor. Çünkü bu işleri onlardan daha iyi bildiği kanaatinde. “Ne Kürt sorunu ya?” diyerek hesapta milliyetçi oyları AKP’de toparlayıp 330’u bulacak ki sarayda yazdıracağı başkanlık anayasası meclisten geçsin. Hükümet cenahı ise bu mantığa göre seçimi o kadar da yüksek bir sandalye sayısı tutturarak kazanmak istemiyor olmalı ki “Süreci izleme heyetinde kararlıyız” diyerek Erdoğan’a resti çekiyor. Bu durumda milliyetçi seçmen kime inansın? Yetkisizliği sonunda hükümet tarafından kendisine hatırlatılan Erdoğan’a mı? İradesi düne kadar Erdoğan tarafından defalarca hiçe sayılıp çiğnenmiş olan hükümete mi? Milliyetçi seçmen “Kürt sorunu ne ya?” diyen Erdoğan’a inanıp onun başında olmadığı AKP’ye mi oy versin, “izleme heyeti” kararlılığı sergileyen hükümete kızıp MHP’ye mi meyletsin? Ne Kürt sorunu ya?” diyen, akil yandaşlardan teşkil edilecek bir izleme kuruluna bile tahammülü olmayan Erdoğan’ın iradesi mi sonunda üstün gelir, yoksa hükümetinki mi? Erdoğan’ın amacı başında olmadığı partinin 330’u MHP’den kayacak oylarla mı bulmasıdır? Öyleyse, bu milliyetçi söylem ve çıkışları sonucunda AKP’den kaçırabileceği Kürt oylarıyla HDP barajı geçerse o 330 nasıl mümkün olacak? Hükümet ise Erdoğan’a rağmen süreç varmış gibi yaparak AKP’den MHP’ye gerçekten de kaçmakta olduğu anlaşılan oyları nasıl elde tutacak? Doluya koysan almıyor, boşa koysan dolmuyor.”

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 667
Toplam Tekil 4068588
IP 3.145.63.136






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu