BASIN BÜLTENİ EROĞLU: “HELLİMİN TESCİLİYLE İLGİLİ BAŞVURUNUN MEVCUT HALİYLE ONAYLANMASI KIBRIS TÜRK EKONOMİSİNE CİDDİ DARBE VURUR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ EROĞLU: “HELLİMİN TESCİLİYLE İLGİLİ BAŞVURUNUN MEVCUT HALİYLE ONAYLANMASI KIBRIS TÜRK EKONOMİSİNE CİDDİ DARBE VURUR”
Tarih: 18.03.2015 > Kaç kez okundu? 1693

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının Hellim’in tesciliyle ilgili başvurusunun mevcut haliyle onaylanmasının, Kıbrıs Türk ekonomisine ciddi bir darbe vuracağına ve Kıbrıs Rum tarafının sebebiyet verdiği kısıtlama ile izolasyonlardan dolayı zorluklar yaşayan Kıbrıslı Türklerin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları artıracağına dikkat çekti.

Eroğlu, “Bu durum açıkça, 9 Ocak 2015 tarih ve S/2015/17 sayılı en son rapor da dahil olmak üzere, eski ve şimdiki BM Genel Sekreterleri’nin art arda gelen raporlarının yanı sıra, 26 Nisan 2004 tarihli Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılmasını öngören AB kararının lafzına ve ruhuna aykırıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean ClaudeJuncker’e “hellim” konusu ile ilgili mektup gönderdi; Avrupa Komisyonu’nun başvuruyu mevcut haliyle yayınlaması halinde doğabilecek sıkıntıları dile getirerek önerilerde bulundu.

Mektubunda, “hellim”in, yüzyıllardır Ada’daki her iki topluma da ait olan ortak geleneksel bir ürün olduğu ve Kıbrıslı Türklerin de en az Kıbrıslı Rumlar kadar ondan faydalanma hakları olduğuna işaret eden Eroğlu, Kıbrıslı Türk nüfusun yaklaşık %16.5’inin hellim üretimiyle geçimini sağladığını ve hellim ihracatının Kuzey Kıbrıs’ın toplam ihracatının %24’üne tekabül ettiğini belirtti.



BAKAN NAMİ:“DİYALOGLA ÇÖZECEĞİZ”



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, hellimin Türkiye’de tescil edildiğini ancak bazı firmaların buna saygı duymadığını söyledi.

Bakan Nami, bu sorunun ya dava açmakla ya da siyasi kanallardan çözülebileceğini, ancak mahkemeye gitmeyi ilk planda düşünmediklerini, bunun son çare olabileceğini belirtti.

Özdil Nami,Kıbrıs gazetesine verdiği özel demeçte, hükümet olarak Türkiye’ye veya şirketlerine dava açma niyetinde olmadıklarını, bakanlık olarak bu konuda girişimlerin sürdürdüğü ifade etti. Nami, sorunu diyalogla çözebileceklerine inandığını belirtti.

“AB Komisyonu tarafları memnun edecek formül arayışında”

Bakan Özdil Nami, AB Komisyonu’nun hellimin coğrafi tescili ile ilgili adadaki her iki tarafı memnun edecek bir formül üzerinde çalıştığını da söyledi.



BM GENEL SEKRETERİ’NİN KIBRIS ÖZEL DANIŞMANI EIDE ADADAKİ TEMASLARINA BAŞLADI



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide temaslarına dün Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti ile görüşerek başladı.

Bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek olan Eide18 Mart Çarşamba gününe kadar adada kalacak. Eide, Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis, Kıbrıs Rum müzakere heyeti ve bazı ilgili kesimlerle de görüşecek.

BM Barış Gücü (UNFICYP) yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşmak için kritik rol oynayabilecek aktörlere destek olma çalışmaları çerçevesinde Eide’nin, medya ve kadın sivil toplum örgütleri temsilcilerine yönelik bir etkinlik düzenleyeceğini de bildirdi.



ERGÜN OLGUN: “ALTYAPIYI OLUŞTURMAYA BAŞLAYABİLİRİZ “



Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun, müzakerelerin yeniden başlaması konusunda Kıbrıs Türk tarafının olumlu bir perspektif çizdiğini, Kıbrıs Rum tarafının da aynı şekilde hareket etmesi halinde görüşmelerin sonuç alıcı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına altyapıyı oluşturmaya başlayabileceklerini söyledi.

Ergün Olgun müzakerelerin Nisanda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kaldığı yerden devam etmesi konusunda ümitli olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti’nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBartEide ile yaptığı görüşmenin ardından Kıbrıs Gazetesinin sorularını yanıtlayan Ergün Olgün görüşmede Eide ile yeni başlamasını tasarladıkları müzakere süreci ile ilgili görüş alıverişinde bulunduklarını aktardı.

Müzakereci Olgun Kıbrıslı Rum meslektaşı AndreasMavroyannis’in de müzakerelerin yeniden başlaması için nisan ayında doğacak fırsattan bahsettiğini, uluslararası toplumun da bölgede istikrar sağlanabilmesi adına adadaki sorunun çözülmesi gerektiğini düşündüğünü anlattı.



ERGÜN OLGUN, İNGİLTERE VE BELÇİKA’DA KONFERANS VERECEK



Kıbrıslı Türk Müzakereci M. Ergün Olgun, İngiltere ve Belçika’da konferans vermek üzere bugün adadan ayrılıyor.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Olgun, 18 Mart Çarşamba günü Manchester Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Jean Monnet Merkezi’nde ve 19 Mart Perşembe günü Brüksel’de Avrupa Politika Merkezi’nde konferanslar verecek.

M. Ergün Olgun, vereceği konferanslarda, kapsamlı çözüm müzakerelerinde gelinen nokta, müzakerelerin yeniden başlaması beklenen bugünlerde yapılması gerekenler ve çözüme giden yolda Kıbrıs Türk tarafının yapıcı görüşlerini katılımcılara anlatacak.



GÜNEY KIBRIS’TA SKANDAL



Rum Merkez Bankası Başkanı HristallaYorgacis ve Yönetim Kurulu üyelerinden SteliosKiliaris’in, birçok Rum milletvekilinin bankaya ödemedikleri borçlar bulunduğu, Rum Başsavcı Yardımcısı’nın da rüşvet aldığını söylemesi üzerine Güney Kıbrıs’ta yeni bir skandal patlak verdi.

Açıklamalar, Güney Kıbrıs’ın gündemine oturdu.

Yorgacis, birçok Rum milletvekilinin eski “Halk Bankası”na (Laiki Bank) ödenmemiş borçlarının bulunduğunu ve ayrıca Rum Başsavcı Yardımcısı RikkosErotokritu’nun da bir avukatlık bürosundan rüşvet aldığını aktardı.

Borcu olan milletvekillerinin özellikle ipotek yasasına ilişkin çıkarları olduğunu belirten

Kiliaris açıklamasında, söylediklerinin doğru olduğuna dair yeminli ifade vermeye hazır olduğunu söyledi.

Olaylar üzerine Rum Başsavcısı KostasKliridis yaptığı yazılı açıklamada, Başsavcı Yardımcısı Erotokritu hakkında cezai soruşturma başlatılacağını duyurdu.

Listede toplam 13 milletvekilinin yer aldığı ve en fazla ödenmeyen borcun, AKEL milletvekili HristakisCovannis ve DİSİ Milletvekili AndreasKiprianu’ya ait olduğu belirtilirken AKEL Genel Sekreteri AndrosKiprianu’nun da bankaya borçlu gözüktüğünü vurguladı.

Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’in, Merkez Bankası Başkanı HristallaYorgacis’in görevinden uzaklaştırılması için öngörülen prosedürlerin hayata geçirilmesini istediğini, bu bağlamda Başsavcı KostasKliridis’ten, Yorgacis’in görevinden uzaklaştırılması konusundaki anayasal hükümleri hayata geçirmesini talep ettiğini yazdı.

Rum Başkanlık Sarayı’ndaki toplantıya katılan Meclis’te temsilcisi bulunan partilerin ise ortak bir tutum sergilediklerini yazan gazete, partilerin Yorgacis’in ve Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin istifasını talep ettiğini belirtti.

İstifasını sunup sunmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Yorgacis “Merkez Bankası Başkanı olarak görevimi icra etmeye devam edeceğimi söylemek isterim” şeklinde yanıt verdi.

TİCARİ DENİZCİLİK DAİRESİ’NDE SKANDAL

Rum Ticari Denizcilik Dairesi’ndeki olası suçların araştırılmasıyla ilgili dosyanın da bu hafta içerisinde Hukuk Dairesi’ne gitmesi bekleniyor.

Ticari Denizcilik Dairesi’ndeki skandal, bir dizi ihalenin paravan şirketlere verilmesiyle alakalı.



DİSİ MECLİS GRUP SÖZCÜSÜ ERKEN GENEL SEÇİM ÖNERDİ



DİSİ Meclis Grup Sözcüsü NikosTornaridis, milletvekillerinin istifa etmesi ve erken genel seçime gidilmesini önerdi.

Tornaridis DİSİ meclis grubuna, kişilerin ve partilerin halkın onayına sunulması maksadıyla meclisin dağılması ve erken genel seçimlere gidilmesi ihtimalinin araştırılması, meclisin de dağılmadan önce uyumsuzluk yasasını oylaması ve karma oy önerisini incelemesi önerisinde bulundu.

DİSİ ise meclisin dağılması ve sandığa gidilmesi önerisinin Tornaridis’in şahsi önerisi olduğunu, partinin böyle bir tutumu olmadığını, böyle bir konunun parti organlarının önüne asla getirilmediğini açıkladı.

DİSİ Limasol Milletvekili EfthimioDiplaro ise Tornaridis’e destek verdi.



YDÜ VE RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NİN “BİLİNMEYEN YÖNLERİ İLE ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI” SERGİSİ İSTANBUL’DA AÇILACAK



Yakın Doğu Üniversitesi ve Rahmi M. Koç Müzesi’nin “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisi İstanbul’da açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ’nün Rahmi Koç Müzesi ile birlikte düzenlediği “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisi, 18 Mart günü Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak.

Açılışına Türkiye’nin ekonomi, siyaset ve kültür dünyasından önemli isimlerinin katılması beklenen sergi 9 ay boyunca Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek.

“Çanakkale Destanı”nın yüzüncü yıldönümünde YDÜ olarak böylesine bir etkinliğe öncülük ederek hayata geçirmekten büyük bir kıvanç duyduklarını ifade eden İrfan Günsel, “Yakın Doğu Üniversitesi, sosyal sorumluluk projelerinin KKTC’nin sosyal ve kültürel hayatına katacağı katkının farkında olarak çok çeşitli sanat ve kültür projelerini hayata geçirmektedir” dedi.

Günsel, bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda düzenlenen etkinliklere ek olarak son iki yılda “Uluslararası Eski Kıbrıs Haritaları Sergisi, Piri Reis Sergisi ve Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” gibi sergileri halkın beğenisine sunarak tarihe ve kültüre kalıcı eserler bıraktıklarını ifade etti.



BAF HAMAMI VE ÇERKEZ CAMİDE TAMAMLANAN PROJE ÇALIŞMALARI İÇİN TÖREN DÜZENLENİYOR



Kültürel Miras Teknik Komitesi ve BM Kalkınma Programı – Gelecek İçin Ortaklık (UNDP-PFF) tarafından koruma altına alınan Baf Hamamı ve Çerkez Cami’de tamamlanan proje çalışmaları için tören düzenleniyor. Çarşamba günü saat 11.00’den 14.00’e kadar sürecek etkinlikte Komite üyeleri, Avrupa Komisyonu ve UNDP temsilcileriyle ilk önce Baf Hamamı’nı ziyaret edecek. Burada yapılacak konuşmalar ve tabela açılışının ardından Çerkez Camiye geçilecek. Aynı tören burada da tekrarlanacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1294
Toplam Tekil 4067429
IP 3.128.94.171






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu