BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “KÖRFEZ ÜLKELERİNDE YAPILAN TEMASLAR OLUMLU” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “KÖRFEZ ÜLKELERİNDE YAPILAN TEMASLAR OLUMLU”
Tarih: 09.03.2015 > Kaç kez okundu? 1622

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretlerle ilgili olarak Yenidüzen gazetesine verdiği demeçte temaslarının olumlu geçtiğini belirterek, özellikle ekonomik alanda ilişkilerin geliştirilebileceğinin altını çizdi.

Suudi Arabistan, Umman ve Katar ziyaretlerinde ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konularının ele alındığını anlatan Nami, Kuzey Kıbrıs’ta üretilen malların pazarlanması, Kuzey Kıbrıs’a turist akışı sağlanması ve Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapılması gibi konularda önemli görüşmeler yaptığını kaydetti.

“Konuşulanlar havada kalmayacak” diyen Nami, Bakanlar Kurulu’na tüm bilgileri aktardığını, hükümetin gereken adımları işadamları ve sanayicilerle birlikte atacağını vurguladı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, NTV’de katıldığı bir programda Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri ile Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulundu.

Bakan Nami, Rum Yönetimi’nin doğalgaz aramaları konusunda istediğini yapabileceği görüşüne sahip olduğunu ancak Türk tarafının bunu kabul edemeyeceğini vurguladı.

Bakan Nami, “Tahmin edildiği ölçüde bir kaynak bulunsa bile bunun çıkarılması ve Kıbrıslılara fayda getirecek bir şekilde kullanılması belki 10 yıllık bir süreç. Yani 10 yıl sonra bir getirisi olup olmayacağı daha tam belli olmayan bir konu yüzünden bugünkü çözüm çalışmalarını, barış çabalarını baltalayan bir zihniyet ile karşı karşıyayız” dedi.

Nami, “Büyük uluslararası örgütlerin Kıbrıslı Türklerin izolasyonlar altında tutulması için haklı hiçbir gerekçesi kalmamıştır. Tüm ülkelerin Kıbrıslı Türklerle ikili ve çok taraflı ilişkiler kurması gerekir şeklinde kararlar var. Biz bu kararların uygulanmasını istiyoruz. 10 yıl bekledik hala daha somut bir adım yok. Bu izolasyonlara karşı adım atan sadece Türkiye Cumhuriyeti. Ama artık buna yeni devletlerin de eklenmesi lazım. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerden bu konuda çok büyük beklentilerimiz var” dedi.

Nami açıklamalarında yurtdışı temaslarına da değinerek Cidde’de İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ile görüştüğünü, oradan Umman’a geçtiğini daha sonra Katar’da temaslar yaptığını ve Kıbrıs Türküne uygulanan izolasyonların bir an önce kaldırılmasını talep ettiğini belirtti.



ANASTASİADİS KOENIG’İ TEHDİT ETTİ



ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in arasındaki soğukluğun daha eskilere dayandığı iddia edildi.

Kathimerini gazetesi “Seni ‘Persona Non Grata’ (İstenmeyen Kişi) İlan Edeceğim... Anastasiadis İle Amerikan Büyükelçi Arasındaki Bilinmeyen Olay” başlıklı haberinde, Rum tarafının Koenig’in bazı hareketlerini düşmanca bulduğunu ancak en çarpıcı olayın yaklaşık bir yıl önce, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Güney Kıbrıs ziyareti hazırlıkları sırasında yaşandığına dikkat çekti.

Gazete, özetle şu detayları verdi:

“Büyükelçi Koenig, Lefkoşa’nın bir dizi konudaki hassasiyetine kayıtsızlık gösterdi. Bir ara Anastasiadis, başkalarının da önünde, Koenig’e dönerek, kendisini doğrudan ‘persona non grata’ (istenmeyen kişi) ilan etmekle tehdit etti.

Anastasiadis’in Koenig’i, ‘planlarında ısrar edersen Kıbrıs’tan ayrılırım; Biden de yalnızca Eroğlu ile görüşür. Sorumlusu da sen olursun’ diyerek de tehdit ettiği söyleniyor.



BAN Kİ MOON PLANI TALEBİNE TEPKİ



Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a, görev süresi dolmadan Kıbrıs sorununun çözülmesi için bir Ban Ki Moon Planı teklif ettiğini açıklaması Rum tarafında tepkiyle karşılandı.

Simerini “Ne ‘Ban’ Planı, Ne Uluslararası Konferans... Siyasi Partiler Davutoğlu’nun Yeni Taleplerini Reddediyor” başlıklı haberinde Annan planının yeni bir baskısından söz eden Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorununda uluslararası konferans çağrılması fikrini de kesinlikle ihtimal dışı gördüklerini yazdı.



EVGENİU: “RUSYA’NIN ALTYAPI ÇALIŞMALARINA YATIRIM İLGİSİ VAR”



“Kıbrıs-Rusya İşadamları Birliği” Başkanı Evgenios Evgeniu, Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki altyapı çalışmalarına yatırım ilgisi bulunduğunu söyledi.

Kathimerini gazetesine söyleşi veren Evgeniu, her ne kadar Güney Kıbrıs’taki traşlama nedeniyle zor günler yaşanmış olsa da, Rusya’nın Güney Kıbrıs’ı yalnız bırakmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bu testten de başarıyla geçtiğini kaydetti.

Habere göre Evgeniu, “Kıbrıs-Rusya İşadamları Birliği’nin” 20 Mart’ta, Limasol’da müteşebbis forum düzenleyeceğini belirtti.



PRENS CHARLES’TAN PULYALAR İÇİN MEKTUP



Galler Prensi Charles’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e mektup yazarak, Ağrotur üs bölgesi içerisinde kurulan tuzaklarla pulya (kara başlı ötleğen) katliamı yapıldığından şikâyet ettiği bildirildi.

Simerini “Charles’ın Pulyalar Konusundaki Girişimi... Dikelya Üssü İçerisinde Pulyalara Yasadışı Tuzak Kurulduğundan Söz Ediyor” başlıklı haberinde, Prens Charles’ın Ağrotur askeri üs bölgesi içerisinde pulyalara kaçak tuzak kurulması konusunda Anastasiadis’e mektup gönderdiğini, İngiliz The Daily Mail gazetesinin Cuma günkü sayısında haber yaptığını yazdı.

Gazete, The Daily Mail’in “İngiliz üsleri içerisinde barbar göçmen kuş katliamından, kaçak avcılardan, ciddi ve örgütlü suçlulardan” söz ederek, Ağrotur üssündeki tuzak sayısının 2012 itibarıyla yüzde 180 arttığına vurgu yapıldığını belirtti. (gundemkibris.com)



TC DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU ITB’DE KKTC STANDINI ZİYARET ETTİ



Dünyanın en büyük turizm fuarlarından kabul edilen ITB Berlin'e katılan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, fuardaki KKTC standı ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin bulunduğu bölümü de ziyaret ettiği bildirildi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve beraberindeki heyetle Kuzey Kıbrıs Standı’nı ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, KKTC Berlin Temsilcisi, Büyükelçi Mustafa Kemal Gökeri, Ekonomi Turizm Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ile YDÜ Turizm İşletmeleri Genel Müdürü ve Hastane Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan tarafından karşılanarak ülke turizmi hakkında bilgi aldı.

YDÜ Hastanesi’nin Almanya'nın başkenti Berlin'de, NTL Travel, DMG Cyprus ve Puzzle Travel ile anlaşmalar da yaptığı belirtilen açıklamada, turist sağlığına yönelik olarak anlaşmalara, imza koyduğu kaydedildi.

Fuara katılan Dünya Sağlık Turizmi Konseyi – GHTC (Global Healthcare Travel Council) Başkanı Emin Çakmak’ın da Savaşan ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.



BORA: “BAF DİRENİŞİNİ GEÇMİŞİ UNUTMADAN VE GELECEĞE GÜVENLE BAKARAK ANIYORUZ”



TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine “Baf Direnişi” olarak geçen, 9 Mart 1964 gününü, geçmişi unutmadan ve geleceğe güvenle bakarak andıklarını belirtti.

Yılmaz Bora, Baf Direnişinin 51. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Akritas Planı’nın uygulanmaya konmasıyla 21 Aralık 1963’ten sonra Baf merkez ile bölge Türk köylerinin, peş peşe Rum saldırılarının hedefi olduğunu kaydetti.

Bora mesajında “51. yılını andığımız Gazi Baf direnişinde, canlarını feda eden şehitlerimizi ve ebediyete göçen gazilerimizi rahmetle, hayatta olanları şükran ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1159
Toplam Tekil 4074435
IP 18.118.184.237






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu