BASIN BÜLTENİ DAVUTOĞLU:"KIBRIS'TA BAN Kİ-MOON PLANINA İHTİYAÇ VAR" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DAVUTOĞLU:"KIBRIS'TA BAN Kİ-MOON PLANINA İHTİYAÇ VAR"
Tarih: 07.03.2015 > Kaç kez okundu? 1706

Paylaş


TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile dün yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, görüşmede, Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, 2004'te Annan Planını Türk tarafının savunduğunu hatırlatarak, "Bugün Genel Sekreter Ban'a, görev süresi dolmadan Kıbrıs sorununun çözülmesi için 'Ban Ki-moon Planı'na ihtiyacımız olduğunu söyledim" dedi.

Kıbrıs'ta Rum tarafının müzakere masasına gelmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, mümkün olan en kısa zamanda uluslararası bir konferans toplanması gerektiğini anlatarak, "Kıbrıs'ta doğal kaynaklar konusunda tek taraflı eylemler ve provokasyonlar yerine, masa başında müzakere etmek daha yararlı olur. Biz sürdürülebilir kapsamlı bir barış için mümkün olan her şeyi yapacağız" diye konuştu.



ANASTASİADİS’İN RUSYA ZİYARETİ İNGİLTERE PARLEMENTOSU’NDA



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyaret ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar İngiltere Parlamentosu’nda gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor.

Rum Fileleftheros gazetesi: “Foreign Office Anastasiadis’in Moskova Ziyareti Konusunda Milletvekillerinin Bombardımanına Maruz Kalıyor – Üsleri ve Ukrayna’yı Hatırlattı” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiltere’nin Anastasiadis’in Rusya ziyareti konusunda “diplomatik dil” benimsemeye başladıklarını ancak Ukrayna konusuna atıfta bulunmaktan da geri kalmadıklarını yazdı.

İngiliz milletvekillerinin parlamentoda İngiltere Dışişleri Bakanlığını soru yağmuruna tutmaya devam ettiklerini belirten gazete, İngiltere’nin AB Bakanı David Lidington’un bu yöndeki sorulara yanıt verdiğini aktardı.

Lidington, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında imzalanan askeri de dahil tüm anlaşmalara ilişkin ifadeler konusunda bilgi sahibi olduklarını belirterek “Anladığımız kadarıyla askeri unsurlar mevcut anlaşmaların devamı niteliğindedir” şeklinde konuştu.

Öte yandan,Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Sergei Filimonof’un Anastasiadis’in Rusya ziyaretine ilişkin İngiltere ve ABD’den gelen tepkilere “ziyaretin Kıbrıs’ın egemenlik hakkı olduğu” şeklinde karşılık verdi.

Filimonof, AB’nin Ukrayna ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki eylemleri konusunda ise iki yüzlü bir politika izlediğini öne sürdü.



NEOFİDU’NUN ABD TEMASLARININ GÜNDEMİNDE KIBRIS SORUNU VE EKONOMİ VAR



DİSİ Başkanı Averof Neofidu’nun ABD ziyaretine New York temaslarıyla devam etmekte olduğunu yazan Rum Fileleftheros gazetesi, Neofidu’nun önceki gün New York’ta Amerikalı yatırımcılarla bir araya geldiğini belirtti.

Neofidu ayrıca, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Amanda Sloat ve bir dizi başka yetkiliyle daha bir araya geldiğini kaydeden gazete, Neofidu’nun buradaki temaslarının gündeminde Kıbrıs sorunu ile ekonominin bulunduğunu belirtti.

Habere göre Neofidu, Kıbrıs sorunu konusunda ise muhataplarıyla, Türkiye’nin yayımladığı NAVTEX sonucu meydana gelen çıkmazı ele aldıklarını söyledi ve şöyle devam etti;

“Onlar da bizim gibi diyaloğun yeniden başlamasını istiyor. Onlara NAVTEX olduğu sürece müzakerelere gitmemizin mümkün olmadığını söyledik. Kendileri de Nisan ayında çıkmazın aşılması ve diyaloğun yeniden başlamasına dair bir fırsat olabileceğini düşünüyor.”



SU TEMİN PROJESİ MAHKEMELİK OLDU



Türkiye’den deniz altından döşenen boru hatlarıyla KKTC’ye getirilecek su konusu önceki gün Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde ele alınırken, KKTC’de barajın inşa edildiği Geçitköy ve Çamlıbel kökenli Kıbrıslı Rumarın, arazilerinin yasadışı kullanıldığı ve inşa edilen barajın yasadışı olduğu iddiasıyla Rum mahkemelerinde dava açtıkları bildirildi.

Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası Müdürü Andreas Hacihrisanthu, şu an için yapılan şeyin, söz konusu projeye malzeme temin eden şirketlerin ülkelerine yönelik büyükelçiler düzeyinde yapılan girişimler şeklinde olduğunu belirterek, en son girişimin, su basıncını ölçecek aletleri sağlayan şirketin bulunduğu Danimarka’ya yönelik yapıldığını vurguladı.

Rum tarım örgütlerinin temsilcilerinin de, KKTC’ye suyun gelmesiyle tarımsal ürünlerin çok daha ucuza üretilebileceği, bunun da Kıbrıslı Rum üreticileri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Rum Simerini gazetesi, Rum Bakanlar Kurulu’nun 2014 yılında aldığı gizli bir kararla projenin sonuçlarını değerlendirecek iki bakanlı bir komite kurulduğunu, geçtiğimiz Aralık ayında da konuya ilişkin yasaların meclisten geçirildiğini yazdı.

Haberde ayrıca , aralık ayında, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ve kıta sahanlığına kablo ve boru döşenmesine ilişkin yasaların da yayınlandığı belirtilirken, bu yasaların Güney Kıbrıs’ın su projesi karşısında yapacağı tüm faaliyetlerin hukuki zeminini oluşturduğu iddia edildi.



RUM İÇİŞLERİ BAKANLIĞI PİYALE PAŞA CADDESİ’NİN BİR KISMINDA İSMİN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMASINA KARŞI



Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, Larnaka Belediye Başkanı Andreas Luruciatis’in Piyale Paşa Caddesi’nin bir kısmına Tasos Mitsopulos Caddesi isminin verilmesi kararını “kabul edilmez” olarak nitelendirdiği kaydedildi.

Rum Haravgi gazetesine göre, Hasikos Piyale Paşa Caddesi’nin isim değişikliğinin kabulünün, KKTC’deki yer isimlerinin değiştirilmesinin kabul edilmez olduğuna dair değişmez pozisyonlarına ters düştüğünü ve çelişki yarattığını vurguladı.

Hasikos, Larnaka’da Piyale Paşa Caddesi’nin geçtiği Kıbrıs Türk semti Skala’da böyle bir değişikliğe rıza göstermesinin mantıksız olacağını belirtti.



“KİMLİK TESPİTİ DOĞRU ANCAK BAZI KÜÇÜK KEMİKLER YANLIŞLIKLA FORİS’İN KALINITLARIYLA İLİŞKİLENDİRİLDİ”



Kayıp Şahıslar Komitesinden yapılan açıklamada, Yeorgios Foris adlı kaybın ailesine, “kendi kayıplarının kemikleriyle birlikte 3 kayba daha ait kemikleri verildiği” yönündeki iddia ve tartışmaların akabinde, konuyu incelemek üzere adaya gelen uzmanların, Foris’in kimlik tespitinin doğru yapıldığını onayladığı ancak bazı küçük kemiklerin yanlışlıkla Foris’in kalıntılarıyla ilişkilendirildiğini tespit ettiği ifade edildi.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi tarafından önerilen iki bağımsız uzmanın 2-5 Mart tarihleri arasında Georgios Foris’in kemik parçaları üzerinde inceleme yaptığı, ayrıca Kayıp Şahıslar Komitesi’nin karmaşık olgulara ilişkin prosedürlerini de gözden geçirdiği kaydedildi.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, uzmanların bulgularını tamamen kabul ettiği ve aileye özürlerini ilettiğinin belirtildiği açıklamada, komitenin Foris’e ait olmayan kemikleri, kimlik tespiti yapmak üzere aldığı kaydedildi.



KKTC TURİZMİ BERLİN FUARI’NDA



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi, dünyanın en büyük turizm fuarlarından kabul edilen ITB Berlin Fuarı’nda tanıtılıyor.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı, ülke turizmine çok büyük katkıları olan Alman pazarı ile turizm profesyonellerini buluşturmak ve ülkenin tanıtımını yapmak amacıyla fuarda 118 metre karelik bir stantla yer alıyor.

KKTC standında KITSAB, KITOB, sağlık turizmi ve golf turizmine yer verilerek, tanıtım yapma imkanı sağlanıyor.

Geçmiş yıllardan farklı olarak KKTC standına bu yıl ilave edilen kültür bölümünde, Kıbrıs evlerinin kapı önü canlandırması yapılarak, tahta masa-hasır sandalyeler bulunuyor ve ziyaretçilere, geleneksel kıyafetli stant hosteslerince ülkeye özgü yiyecekler ikram ediliyor.



RÜYA TANER RESİTALİ BUGÜN BELÇİKA’DA



Konser Piyanist Rüya Taner, Belçika’nın Beringen şehrinde bu akşam saat 20.00’de Kıoskplein salonunda resital verecek.

Başta başkent Brüksel olmak üzere Belçika’nın birçok şehrinde resitaller ve orkestralar eşliğinde solist olarak resitaller ve konserler veren Rüya Taner, Beringen’de ilk kez 2010 yılında sanatseverlerle Kültür ve Sanat Merkezi’nde vermiş olduğu resitalde buluşmuş ve büyük beğeni toplamıştı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 51
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1834
Toplam Tekil 4076615
IP 18.118.30.253






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu