“Çözüm Süreci”nde kafalar karışık… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Çözüm Süreci”nde kafalar karışık… - Necdet SİVASLI
Tarih: 03.03.2015 > Kaç kez okundu? 1658

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



“Çözüm Süreci”nde kafalar

karışık…



“Çözüm Süreci”nde gelinen noktaya baktığımızda ortada bir oyunun oynandığı izlenimi ediniyoruz. Hükümet kanadı “Öcalan PKK’nın silah bırakması talimatı verdi” derken, PKK’nın siyasi uzantısı HDP’liler “Böyle bir şey yok. Hükümet önce verilen sözleri yerine getirsin” diyor.

Açıklamaların ardından KCK tarafından yapılan açıklamada terör örgütünün istekleri ve beklentileri maddeler halinde kamuoyu ile paylaşıldı. KCK, “Meclis’teki Kamu Güvenliği Paketi acilen geri çekilmelidir” diyor. Paketin geri çekilmememsi halinde kimsenin çözüm beklememesi gerektiğine de vurgu yapılıyor.

KCK’nin açıklamasında diğer konulara da değinilmiş. Bunları okuduğumuzda PKK’nın bu koşullar altında silah bırakmasını beklemenin hayalden öte bir şey olmadığını görebiliyoruz.

KCK’nin açıklamasında “İç Güvenlik Yasalarını çıkarmak demokratik siyasete giden yolu tıkamaktır. İlk samimiyet ve uygulamanın göstergesi paketin geri çekilmesi olacaktır “deniliyor.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, ard arda yaptığı açıklamalarda Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alıyor. Güvenlik Yasası’nın derhal geri çekilmesini istiyor. “Hükümet çözüm Süreci’nin başarıya ulaşmasını istiyorsa ve bu konuda samimi ise bunu göstermelidir” diyor.

“Çözüm Süreci” ile ilgili İmralı heyetinde yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan İç Güvenlik Yasası’nda değişiklik olacağını söylüyor. Hükümetin buna adım atmaması halinde başına geleceklerden sorumlu olmayacaklarının da altını çiziyor. Buldan “Hükümet ile konuştuk, itiraz ettiğimiz şekli ile İç Güvenlik Yasası yeniden düzenlenecek. Bizim istediğimiz şekle girecek” diyor.

Kandil’den gelen son açıklamada da ilk sırada özellikle Meclis’teki yasadan söz ediliyor. İç Güvenlik Yasası’ndaki sıkıntılara değiniliyor.

Özetleyecek olursak, şu anda “Çözüm Süreci”nin ilerleyip ilerlememesi, İç Güvenlik Yasa Tasarı’nda düğümlenmiş durumda. Bugüne kadar muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin ve kamuoyunun baskısına rağmen Meclis’ten çıkarılmaya çalışılan bu yasa eğer bu saatten sonra çıkarılmaz veya değiştirilirse burada terör örgütünün izi görülmüş olacaktır.

Meclis sabahlara kadar çalıştı, kan döküldü, milyonlar bu paketten rahatsızlıklarını dile getirdi. Hükümet geri adım atmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Başbakan Davutoğlu da yaptıkları açıklamalarda “Öyle de olsa, böyle de olsa bu yasa çıkacaktır” demedi mi? Şimdi, PKK istedi diye geri adım mı atılacak?

Böyle geri adım, PKK’ya teslimiyetin belgesi olacaktır.

Şunu da çok açık biçimde ifade edelim: Hükümet, terör örgütü istedi diye bu pakette değişiklik yaparsa bu PKK’nın siyasi kanadı HDP’nin lehine olacak ve seçimde bu partinin barajı geçmesinin de önü açılacaktır. Kaybeden AK Parti olacaktır.

Sorun hiç kuşkusuz İç Güvenlik Yasası ile de sınırlı değil. Ortada terör örgütünün “çözüm” için direttiği 10 maddelik bir istek daha var.

Terör örgütü bu 10 maddede de diretiyor. Hatta bu 10 maddeyi “Hükümetin ev ödevi” şeklinde yorumluyor.

Anlayamadığımız noktaya gelelim:

Terör örgütü, neredeyse isteklerinin tamamını ortaya koydu ve bunları da kamuoyu ile paylaştı. Peki, Hükümet ne yapıyor? “Çözüm Süreci”nde çok iyi yol alındığı söyleniyor ama bu yol nasıl alınıyor? Ne yapılıyor?

Kamuoyunun beklentileri var. Hükümet kanadı, ortaya çıkıp, yapıp yapamayacaklarını açık yüreklilikle ortaya koymalıdır. Dikkat edilecek olursa “Çözüm Süreci”nin başladığı iki yıl içinde Hükümet olanlar ne yapmak istediklerini kamuoyu ile paylaşmadı. Her gelişmeyi, her konuyu başka kaynaklardan duyduk.

Terör örgütünün her kanadı “İç Güvenlik Yasası geri çekilsin” diyor. Barış için bunu olmazsa olmaz olarak görüyor.

Hükümet olanlar çıkıp bu konuda bir şeyler söylesin. Söylemiyorlar. “Çekeceğiz, ya da düzenleme yapacağız” desinler. Ya da “İç Güvenlik Yasası siz istiyorsunuz diye geri çekilmeyecek” desinler. Bir şey söylensin, herkes de ne oluyor ne bitiyor görsün.

Ortada 10 maddelik bir istek paketi var. Bu konuda da Hükümet suskunluğunu sürdürüyor. “Süreç başarılı biçimde gidiyor” deniliyor ama ortada iyiye giden ne? Her kafadan bir ses çıkıyor. Kafalar iyice karışıyor.

PKK’nın silah bırakması için kongrenin toplanması ve silah bırakma kararı bu 10 maddelik paketin uygulanıp uygulanmayacağına bakılacak. Bunu İmralı, Kandil, KCK ve HDP’liler söylüyor.

Hükümetin ne yaptığını doğru dürüst bilen var mı?

Biz, ne oluyor ne bitiyor bunu bir vatandaş olarak Hükümetten duymak istiyoruz. Ortalık haber ve yorum kirliliğinden geçilmiyor. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da bizi yönetenlere güvenmek, geleceğimizin ne olacağını görmek istiyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 872
Toplam Tekil 4072800
IP 18.217.208.72






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu