Musul ve Kerkük Barzani’ye mi Teslim edilecek?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Musul ve Kerkük Barzani’ye mi Teslim edilecek?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 01.03.2015 > Kaç kez okundu? 2620

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







Musul ve Kerkük Barzani’ye mi



Teslim edilecek?..







IŞİD’ın Musul’da iki gün içinde her şeyi ele geçirmesi ve Irak içlerinde yayılmasından sonra yazdığımız bir yazıda şunları vurgulamıştık, anımsayalım:



IŞİD’ın birden böyle bir hamle yapması ve Musul’u ele geçirmesi Amerika’ya rağmen mümkün mü? Atılan her adımı anında tespit edebilen teknolojik üstünlüğe sahip olan Amerika, önce bu tür işgallere göz yummakta, daha sonra gözüne kestirdiği o yerleri işgal etmekte veya kendisine yakın gördüğü gruplara devretmektedir. IŞİD’ın bir Amerikan projesi olduğunu düşünüyoruz.



Bugüne baktığımızda bu öngörülerimizin gerçekleşmekte olduğunu görmekteyiz.



Önce Suriye’deki Kobani’ye bakalım. IŞİD’ın ele geçirmek üzere olduğu Kobani, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin elinde bulunuyor. Amerika ve dış güçler IŞİD karşıtı hamle ile Kobani’de Kürt grupları korumuştur.



Tamam, IŞİD bir acımasız terör örgütüdür, yok edilmelidir. Bunu her zaman destekledik. Ancak, burada IŞİD, sadece bir araç olarak kullanılıyor. Dış güçler, hedeflerine rahatça ulaşabilmek, kamuoyundan destek alabilmek için IŞİD gibi terör gruplarını her dönemde kullanmışlardır. Bugün de Ortadoğu coğrafyasında oynanan oyun budur.



Gelelim asıl konumuza:



Amerika, IŞİD’ı Musul’dan ve çevresinden temizlemek için bir harekât düzenlenmesi üzerinde çalışma yapıyor. Bu harekâta Türkiye’yi de katacaklar. Yapılan açıklamalara bakılacak olursa, Kerkük petrollerini hedef alan IŞİD, hedef şaşırtarak bölgede önemli noktaları ele geçiriyor. Zaten daha önce yapılan açıklamalarda da hava bombardımanları ile IŞİD’ın çökertilemeyeceği, mutlaka bir kara harekâtına ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştı.



Terör örgütü IŞİD’ın ekonomik açıdan daha da güçlenmesi için bölgedeki petrol yataklarını ele geçirmek istediği de söyleniyor.



İşte bu noktada bölgeyi kontrol altında tutan Barzani ve peşmergeleri IŞİD ile karşı karşıya gelmiş olacaklar. Ancak, Barzani ve güçlerinin IŞİD’ı yenmesi mümkün görülmüyor. Zaten, Barzani’nin de IŞİD’ın yok edilmesi için Amerika ve Batı’dan yardın çağrısı yaptığını biliyoruz.



Amerika’nın bölgede iki hedefi var:



Birinci hedef, Kerkük ve bölgedeki zengin petrol kaynaklarının IŞİD gibi terörist grupların eline geçmesini önlemek. Bu kaynakların Barzani güçlerinde korunması Amerikan çıkarları açısından çok büyük önem taşıyor.



İkinci hedef ise Kuzey Kürdistan’ın temellerinin atılması ve ileri kurulması düşünülen Büyük Kürdistan’ın bir ayağının tamamlanmasıdır.



Bunun için Irak’ın kuzey bölgesinin IŞİD’ dan temizlenmesi gerekiyor. Böylece bir taş ile iki kuş birden vurulmuş olunacak.



Eğer, Musul’da IŞİD karşıtı temizlik harekâtına katılırsak, Kuzey Kürdistan’ın kurulması yolunda Barzani’ye destek vermiş olacağız.



Bir de madalyonun öteki yüzen bakalım:



Musul ve Kerkük bu oldu-bitti ile Kürtlere verilecek, bölgede Türkmen ağırlığı da yok edilmiş olacaktır.



Özellikle bu noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyoruz. Bölgedeki tarihi mirasımız ve Türkmen varlığının eritilmesi için Barzani’nin Körfez Savaşı ile birlikte başlattığı harekâta bu şekilde nokta konulmuş olacaktır. Musul’da IŞID’a karşı başlatılması planlanan kara harekâtının asıl hedeflerinden birisinin de bölgedeki Türken varlığının sona erdirilmesi olduğunu düşünüyoruz.



Emekli Hakim Kerim Yılmaz, konu ile ilgili kısa bir analiz yapmış. Konumuzu ilgilendirdiği için bu analizden bir bölümle bugünkü yazımızı noktalamak istiyoruz:



“İlk körfez harekâtında merhum Özal bize, bir koyup üç alacağımızı söylemişti. Sonunda Irak üç’e bölündü, biri Şiilerin, biri Sünnilerin (IŞİD) biri de Kürtlerin oldu. Oradaki tarihi mirasımız Türkmen varlığı da azaldı zayıfladı.. Şimdi ise IŞİD’i temizlemek için harekât yapılacakmış! Temizleyince ne olacağını sanıyorsunuz? Tapu ve nüfus kayıtları yakılan demografik yapısı değiştirilen Musul-Kerkük Kürtler’ e verilecek ve Türkmenler oradan tümden silinecekler. Dahası koalisyon güçleri bölgede iken PKK da içeride silahlı isyan edecek ve mezar kaçırma işinde müttefiki olan PKK-PYD silahlı güçlerine Türk ordusu müdahale bile edemeyecektir. Bu bir felaket tellallığı değil son 10 yılda T.S.K.nin sevk ve idaresi ile yaptıklarının yapacaklarının ispatı olmasından ibaret öngörüdür. Bugün itibariyle bölgede mahkemeleri, vergi, askere alma daireleri, yerel polis-peşmergeleri Valileri olan PKK devletinin altyapısına müdahale edemeyenlerin o zaman edeceğini beklemek saflık olacaktır. İlk Körfez Harekâtı sonunda Çekiç-Çevik Güç sayesinde adım adım devletleşen K.Irak Kürdistan’ından sonra bu kez de Kuzey Kürdistan inşa edilecek. Şimdilerde bir koyup üç almadan söz eden olmasa da maalesef gene üçün biri bizde kalacak. Kabir kaçırarak zafer kazanan iktidar pekala bunu da Musul zaferine dönüştürüp meydanlarda fetih yapmış gaziler gibi esip yağacak ve seçimi kazanacak. Sonrası mı o bir felaket, ancak olup olmayacağını da Türk milletinin feraseti belirleyecek.”



necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 406
Toplam Tekil 4068328
IP 3.135.216.174






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu