AB sözünü tut - Yurdagül ATUN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AB sözünü tut - Yurdagül ATUN
Tarih: 01.03.2015 > Kaç kez okundu? 1732

Paylaş


Eurobarometre, Kıbrıs sorununun Kıbrıs’ta eskisi gibi gündem olmadığını söylüyor. Daha doğrusu iki tarafta da halk Kıbrıs sorununu 5., 6. sıraya düşürmüş. Bizdeki neyse de, Güney’deki ilgisizliğe şaşırmadık; zira Güney Kıbrıs bu konuyu zaten AB’ye girdikten sonra rafa kaldırmış, hastayız, yastayız, kızgınız, üzgünüz gibi bilimum bahanelerle halkı oyalamıştı. En son bahane NAVTEX’ti. NAVTEX bitmeden oturmam dedi Rum lider Anastasiadis. Anastasiadis’e göre Kıbrıs sorunu bir kez daha dönüm noktalarına bağlı oluyor ve gelişmeler genellikle Türkiye’de rol oynayanlara bağlı olarak gelişiyor. Dolayısıyla şu an tüm dikkatler, NAVTEX’in bitiş tarihi olan 6 Nisan’a odaklanmış vaziyette. Rum basını, İtalyan ENI şirketinin vereceği teknik arayla bağlantılı olarak NAVTEX talimatının yenilenmemesinin, müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacağını ancak aynı zamanda, bölgedeki Türk planlamalarının da dikkate alınması gerektiğini savunuyor.

Planlama iddiaları müthiş. Wikileaks’e fatura ettikleri bu iddia, hayal gücünde sınır tanımıyor. Güya, Wikileaks yoluyla ortaya çıkan belgelerde, Türkiye, Rum kesimi, 12 numaralı parselden doğalgaz üretim aşamasına geçtiği zaman, Doğu Akdeniz’de askeri bir çatışmaya girme konusunda kararlı bir duruş içindeymiş. Stratfor’un analizcisi, Türk kaynaklarına dayanarak, Türkiye’nin resmi politikasının, kararlı bir eylemde bulunmak için Kıbrıs üretim aşamasına girene kadar beklemek olduğunu kaydetmiş. Bir askeri çatışmanın olası olduğunu kaydeden komşular, Türkiye’nin beklemede olduğunu savunuyor ancak çark ederek, Ankara’nın taktiğinin, enerji konularında Kıbrıs planlamalarının iptali olduğunu, Ankara’nın, Lefkoşa’nın araştırmalarla sonuna kadar ilerlemesine müsaade etmeyeceğini kaydediyorlar. Ayrıca, Türkiye’nin araştırma aşamasına müsamaha gösterebileceği, fakat politikasının, her ne pahasına olursa olsun hidrokarbon üretimini engellemek olduğu savunuluyor. Türkiye için gerçek tehdidin, iki taraf arasında bir uzlaşı sağlanmazsa, Kıbrıs üretim aşamasına ulaştığı zaman ortaya çıkacağı düşüncesindeler.

Türkler’in, Meis Adası’nın, Münhasır Ekonomik Bölgenin olası ilanıyla ilgili bir başka sınırlama teşkil ettiğini belirten Rumlar, bunun yanında Meis adasının batısındaki Ro (Nisis Ro) ve doğusundaki Stroggili (Stroggili Meistis) adalarıyla ilgili durumun ortaya konulmasının şart olduğunu öne sürüyor. (Her iki adada da sadece bir gözlem evi bulunduğunu ve onun içinde görev yapan 2-3 ailenin yaşamakta olduğunu hatırlatalım.) Rum basınına göre Yunanistan, Meis adasına yakın bölgedeki denizaltı kaynaklarının Türkiye tarafından kullanılması konusunda tepki gösterme sürecine girerse, içinde insane yaşamayan Ro ve Strongili adaları da kendileri için stratejik bir öneme sahip olacak! Daha da açıkcası, bir karış yerden münhasır ekonomik bölge hakkı isteyecekler.

Özetle; AB’nin, 2004 yılında adanın Annan Planı ile birleşmesini reddeden Rumlara kucak açması, komşuları psikolojik olarak etkiliyor, klasik Helen megolomanisini harekete geçiriyor, bu da Anastasiadis’in, müzakere masasını ‘kolayca’ terk etmesine yol açıyor. Dolayısıyla bu yükün ve vebalin çoğu, “pacta sunt servanda” ilkesi zemininde ‘Kuzey Kıbrıs’ın izolasyonlarının kaldırılması sözünü tutması gereken AB’nin omuzlarında.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1522
Toplam Tekil 4076303
IP 3.134.104.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu