BASIN BÜLTENİ AB’YE RAĞMEN RUSYA İLE 11 ANLAŞMA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ AB’YE RAĞMEN RUSYA İLE 11 ANLAŞMA
Tarih: 01.03.2015 > Kaç kez okundu? 1819

Paylaş


Rum Yönetimi ile Rusya, aralarında Rus savaş gemilerine Akdeniz’de kolaylık sağlayacak anlaşmanın da bulunduğu 11 devletlerarası anlaşmaya imza koydu.

Resmi temaslarda bulunmak amacıyla Moskova’da bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileriye götürüleceğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de, Moskova’da bulunmasının Rusya’nın Güney Kıbrıs’a yönelik tutumuna ilişkin minnettarlığın ifadesi olduğunu dile getirdi.

Anastasiadis ziyaretinin ayrıca, iki ülke arasındaki sıkı bağların ve dostluğun, üçüncü ülkelerle olan işbirliğine yönelik tercihlerden bağımsız olarak muhafaza edilmesindeki kararlılıklarına da tanıklık ettiğini belirtti.

Rus savaş gemilerine sağlanacak kolaylıklarla ilgili anlaşma, daha önce bu tarz bir anlaşmanın hiç imzalanmamış olması nedeniyle diğerlerinden ayrılıyor.

Anlaşma, 2 ülkenin savunma bakanlıklarının işbirliğini ve özellikle de Rusya’ya, Rum Yönetimi denizcilik altyapısı düzeyinde kolaylıklar sağlanmasını öngörüyor.

Rum Yönetimi ile Rusya arasında imzalanan diğer anlaşmalar ise şöyle;

1- İki ülkenin 2015-2017 yılları için ortak faaliyet programı. Bu program siyasi, toplumsal, insani, bilimsel ve teknik ilişkilere dair ikili ve çoklu işbirliği çerçevelerini içeriyor.Burada en önemli nokta, programın, Rusya’nın Kıbrıs sorunu ile ilgili açık tezini ortaya koymaktır.

2- İki ülkenin 1996 yılında imzaladıkları askeri ve teknik işbirliğinin güncellenmesi . Ana hedef, uluslar arası güvenliğin teminat altına alınması ve askeri personelin eğitilmesi.

3- Teröre karşı mücadele ve bu konuda personel eğitimi.

4- Yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele.

5- Her iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında, denizcilik alanında, Kıbrıs tarafından Rusya tarafına kolaylık sağlanması da dahil olmak üzere işbirliği anlaşması.

6- İki ülkenin Eğitim Bakanlıkları arasında araştırma ve teknoloji alanlarında işbirliği.

7- Ticaret, Enerji, Taşımacılık, Tarım, Kültür ve Turizm alanlarında mali işbirliği protokolü.

8- İki ülkenin araştırma merkezleri arasında Eğitim, Kültür ve Bilim alanlarında işbirliği

İki ülkenin dışişleri bakanlarının imza koymadıkları, geriye kalan 3 anlaşma ise şöyle;

9- Rum sermaye piyasası komisyonu ile Rusya Merkez Bankası arasında işbirliği memorandumu.

10- Rum yatırımların cezbedilmesi örgütü (CIPA) ile Rus Yatırımların Cezbedilmesi örgütü arasında yatırımların ileriye götürülmesi.

11- Lefkoşa Üniversitesi ile Moskova Uluslar arası ilişkiler devlet enstitüsü arasında işbirliği memorandumu.



TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU, KKTC’NİN TÜRKPA’ DA GÖZLEMCİ ÜYE OLABİLMESİ İÇİN AZERBAYCAN’DAN DESTEK İSTEDİ



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC’nin Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ne (TÜRKPA) gözlemci üye olabilmesi için Azerbaycan’dan destek istedi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, “KKTC hem İslam İşbirliği Teşkilatı'nın hem de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın gözlemci üyesi. İnşallah TÜRKPA'da da gözlemci üye statüsü kazanacaktır" diye konuştu.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a giden Çavuşoğlu, Başbakan Artur Rasizade ve Meclis Başkanı Oktay Esedov ayrı ayrı görüştü.

Çavuşoğlu, "Bu sene Çanakkale Savaşları'nın 100. yılını anıyoruz. Bu tarihte birileri yalan söylerken biz dostluk ve barış diyeceğiz. Acımasız savaşlar üzerine kurulan dostluk ve barışı ön plana çıkaracağız" dedi.

Çavuşoğlu, Esedov ile Milli Meclis'te yaptığı görüşmede, iki ülkenin ilişkilerini daha da ileri götürmek ve uluslararası alanda işbirliğini daha da güçlendirmek için Azerbaycanlı diplomatlarla çalışmaya devam ettiklerini belirtti.



TÜRKİYE İLE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İÇİN GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ ARASINDA PROTOKOL İMZALANACAK



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Türkiye ile KKTC arasındaki ticaretin kolaylaştırılması ve süratlendirilmesi adına Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Müdürlüğü ile KKTC Gümrük Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanması konusunda Gümrük Müdürlüğü’nün yetkilendirildiğini ifade edildi. Başbakan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun ayrıca, Kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda bir komite kurulmasına karar verildiğini, komitenin Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı müsteşarlarından oluşacağını belirtti.

Yorgancıoğlu, dernekler ve sivil toplum örgütlerinin daha demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlayacak “Dernekler ve Birlikler Yasası”nı değerlendirerek Meclis’e gönderilmesine karar verdiklerini de kaydetti.



“ADA GENELİNDE ŞOVENİZMLE MÜCADELEYE YARDIMCI OLACAK BİR EĞİTİM SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR”



Ara bölgede toplanan KKTC ve Güney Kıbrıs’tan siyasi partiler, ada genelinde şovenizmle mücadeleye yardımcı olacak bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğu görüşünde birleşti.

KKTC ve Güney Kıbrıs’ta bazı siyasi partiler, Slovak Büyükelçiliği tarafından düzenlenen rutin toplantı çerçevesinde, dün Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de bir araya geldi.

Gündemin Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) tarafından “Kıbrıs sorununun çözümünde eğitimin rolü” olarak belirlenen toplantıya, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ile Rum İlköğretim Öğretmenler Sendikası (POED) Başkanı Philios Phylactof konuk olarak katıldı.

Üzerinde mutabık kalınan açıklamada, “Toplantıda siyasi partiler, eğitimin Kıbrıs sorununun çözümüne nasıl yardımcı olabileceğini tartıştı. Öğrencilerin kişiliklerine yardımcı olacak, kültürler arası eğitimi; barış içerisinde birlikte yaşamayı, şovenizmle ada genelinde mücadeleye yardımcı olacak bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Siyasi partiler, eğitimin barış kültürünün geliştirilmesi ve tüm kesimleri kucaklayıcı bir iklim yaratmak için araç olarak kullanılması gerektiğini belirtti” denildi.

Siyasi partilerin sendika, okul, kurumlar ve öğretmenlerin karşılıklı saygı, karşılıklı anlayış, karşılıklı tolerans ve eşitlik anlayışını eğitimde teşvik etmesi gerektiği görüşünü de savunduğu kaydedildi.



PANAGİA MELANDRİNA KİLİSESİNİN RESTORASYONU TAMAMLANDI



Bahçeli’de bulunan “Panagia Melandrina Kilisesi”nin restorasyonu tamamlandı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Komisyonu ve BM Kalkınma Programı (UNDP-PFF) temsilcileri Kiliseyi ziyaret ederek tamamlanan proje çalışmalarını inceledi.

Bakım-onarım çalışmaları 2013 Nisanında başlayan proje için 137 bin Euro harcandı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Ali Tuncay binaları restore etmekle, işbirliği ve insani ilişkiler kurulması arasında bağlantı olduğuna inandıklarını, bunun hem geçmişe bir bağlantı hem de geleceğe açılan bir kapı olduğunu ifade etti.

AB Destek Ofisi Destek Programı Sorumlusu Alessandra Viezzer 2012’den bu yana Avrupa Komisyonu tarafından Teknik Komitenin öncelik işleri için 6.7 milyon Euro sağlandığını anlatarak, yeni çalışmalar için yeni desteklerin de verileceğini kaydetti.

Viezzer Avrupa Birliği’nin projeleri desteklemesinin bir sebebinin de toplumlar arasında köprülerin oluşturulması olduğunu belirterek, irade olduğu sürece bir yol bulunabileceğinin gösterilmesi açısından bunun önemli olduğunu vurguladı.



EMAA VE ROOFTOP TİYATRO GRUBU, GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİĞİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI



Avrupa Akdeniz Sanat Derneği (EMAA) ve Rooftop Tiyatro Grubu, düzenledikleri görsel sanatlar etkinliğine katılmak isteyen Kıbrıs’ın kuzeyinden ve güneyinden toplam 4 sanatçının belirlenmesi için ikinci açık çağrıyı yaptı.

Açıklamaya göre etkinlik, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Sanat Aracılığıyla Yüzleşme: Kıbrıs'ta Uzlaşı Aracı olarak Çağdaş Sanat", 2014-2017 projesi çerçevesinde, Mart ayı ortalarında düzenlenecek 10 günlük rezidans, atölye çalışması ve sergi şeklinde olacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1175
Toplam Tekil 4075956
IP 3.17.28.48






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu