BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ, İİT GENEL SEKRETERİ MADANİ İLE BİRARAYA GELDİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ, İİT GENEL SEKRETERİ MADANİ İLE BİRARAYA GELDİ
Tarih: 25.02.2015 > Kaç kez okundu? 1673

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani ile görüşmek ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’ın Cidde şehrine gitti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cidde temasları çerçevesinde bugün İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani ile İİT Merkezinde biraraya geldi.

Bakan Nami, yaklaşık bir saat süren görüşmede Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan son gelişmeler hakkında Madani’ye bilgi aktardı. Bakan Nami görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının her zaman çözümden yana olduğunu, bu yönde yapıcı bir tavır sergilediğini, Kıbrıs sorununa en erken bir zamanda çözüm bulunmasını istediğini ve Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in bir an evvel önkoşulsuz müzakere masasına geri dönmesini beklediğini söyledi. Kıbrıs’ta bulunacak kapsamlı çözümün Doğu Akdeniz ve bölge ülkeleri arasında işbirliğine katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Nami, hidrokarbon konusunun barışa hizmet edebileceğini ifade etti. Bakan Nami ayrıca, Genel Sekreter Madani’ye İİT olarak Kıbrıs Türk halkına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile İİT ve üye ülkeler arasındaki mevcut ilişkilerin önümüzdeki dönemde artarak daha da gelişmesi temennisinde bulundu.

İİT Genel Sekreteri Madani ise, çeşitli alanlardaki işbirliğinin gelişerek daha da artacağını, Kıbrıs Türk tarafına verdikleri desteğin devam edeceğini ve önümüzdeki dönemde ortak projelere imza atmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cidde temaslarına, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al-Madani ile görüşerek devam etti. Bakan Nami toplantıda, İKB ile işbirliği içerisinde geçmiş dönemde ülkemizde düzenlenen etkinliklere ve hayata geçirilen projelere atıfla, İKB’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti. İKB Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al-Madani ise, Bakan Nami ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Al-Madani, İslam Kalkınma Bankası ile KKTC arasındaki iyi ilişkilerin ve işbirliğinin derinleşerek devam edeceğini dile getirdi. Bakan Nami ile Al-Madani önümüzdeki dönemde KKTC’de hayata geçirilebilecek ortak projeler üzerinde de görüş alışverişinde bulundular.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cidde temasları çerçevesinde ayrıca, Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan (CTSO) Yardımcısı Ziad Al-Bassam ile CTSO merkezinde biraraya geldi. Bakan Nami görüşmede, Kuzey Kıbrıs’taki yatırım imkânları, KKTC’de üretilen ve ihracaatı gerçekleştirilen ürünler hakkında Al-Bassam’a bilgi aktardı. Bakan Nami ayrıca, KKTC ile Suudi Arabistan iş dünyası çevrelerinin arasındaki işbirliğinin önemine de dikkat çekerek, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Cidde Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemine vurgu yaparak, Suudi işadamlarını ve yatırımcılarını KKTC’ye davet etti.



ŞEHİT AİLELERİ AVRUPA PARLAMENTOSU’NU KINADI



Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği, Avrupa Parlamentosu’nun “Paşaköy’de bulunan Rum kayıpların kalıntılarının gömü yerlerinden taşındığı” iddiasıyla Türk tarafını suçlamasını kınadı.

Dernek, kararının, “kayıplar üzerinden siyaset yapmak” anlamına geldiğini ifade ederek, Avrupa Parlamentosu’nu, “bu insancıl konuda objektifliğini korumak amacındaysa kararını iptal etmeye” davet etti.



Dernek Genel Başkanı Ertan Ersan yazılı açıklamasında, Avrupa Parlamentosu’nun söz konusu kararının tek yanlı ve Türk kayıpların durumunun Avrupa Birliği’nde Rum kayıplarla eşit şartlarda incelenmediğinin somut ve açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Ersan, Taşkent-Terazi-Tatlısu köylerinden 14 Ağustos 1974 tarihinde alınarak iki otobüse bindirilen 84 Kıbrıslı Türk erkeğin öldürüldüğü katliamda, otobüslerden birisinde bulunan Kıbrıslı Türklerin cesetlerinin bulunduğu yerin bazı Kıbrıslı Rumlar tarafından yol genişletme çalışmalarında değiştirilerek bir maden ocağına götürüldüğünü, hatta bu şehitlerin üzerinden dozer geçirilerek kemiklerinin parçalandığını, bunun olaya tanık ve bilgisi olan Rumlar tarafından 2011 yılında basına açıklandığını anımsattı.

Ersan, aynı konunun Kayıp Şahıslar Komitesi’nin BM Temsilcisi Paul Henri Arni tarafından da 18 Şubat tarihinde yapılan basın açıklamasında da dile getirildiğini ve Güneyde gömü yerlerinin taşınmış olduğunun belirtildiğini ifade etti.



KAMALI, SANAYİ ODASI YETKİLİLERİYLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPTI



Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Koordinatörü Orçun Kamalı, hellimin tesciliyle küçükbaş hayvan sütünün hellimdeki payının önemli hale geleceğini hatırlatarak bu bağlamda küçükbaş hayvan üreticilerinin süt üretimini artırması için de çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kamalı, AB ülkelerine yapılacak ihracatta yeni çıkarılan devlet destekleri ve hellim denetimleri hususunda dün Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası arasında oluşturulan işbirliği konusunda Oda yetkilileriyle değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıda konuşan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hellimin coğrafi tesciliyle ilgili Kıbrıs Rum Kesimi’nin yürüttüğü çalışmaları özetleyerek, hellim için tescil makamının Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı olmasına karşı olduklarını ifade etti.

Tescil için Avrupa Birliği’nin atayacağı, Kıbrıs Türk sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı bir denetleme kurulunun oluşturulması gerektiğini ifade eden Çıralı, yetkinin GKRY yönetiminde olmasının suistimallere yol açabileceğini kaydetti.

Hellim ihracatının toplam ülke ihracatının dörtte birini tuttuğuna işaret eden Çıralı, nüfusun yüzde 17’sinin geçim kaynağının hellim olduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Koordinatörü Orçun Kamalı, hükümet olarak hellim konusuna büyük önem verdiklerini kaydederek, Kıbrıslı Rumların AB’ye yaptıkları başvuruyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Hellim Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Kamalı, ihracat ürünlerinin standartlara uyması için de gerekli çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.



MÜFTÜ HACI ALİ RIFKI’NIN HAYATINI YANSITAN SERGİ AÇILACAK



Kıbrıs’ta 1800’lü yıllarda müftü olan Hacı Ali Rıfkı’nın hayatını yansıtan bir sergi düzenleniyor. Döneme ait sanat eserleri ve görselleri de konu alan sergi Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde gerçekleştirilecek. GAÜ’den verilen bilgiye göre, sergi Arabahmet Bölgesi’nde, 27 Şubat Cuma günü açılacak. Müftü Hacı Ali Rıfkı’nın aile arşivlerinden yararlanılarak hazırlanacak sergi 1’inci ve 2’nci Dünya Savaşı’na, Osmanlı ve İngiliz dönemlere tanıklık edenleri ve mimari yapıları konu alacak. Ayrıca sergide, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk günleri, 1963 ile 1975 yıllarındaki mücadele yılları da yansıtılacak. Bazı sanatçıların kolektif ve bireysel eserlerinin de yer alacağı sergi 14 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 359
Toplam Tekil 4077088
IP 18.118.126.241






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu