BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ELAM BÜYÜK TEHLİKE” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ELAM BÜYÜK TEHLİKE”
Tarih: 23.02.2015 > Kaç kez okundu? 1703

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis gazetesine verdiği yazılı röportajda Rum kilisesinin siyasete karışmasının yanında ELAM adlı terör örgütünün yarattığı tehlikelere dikkat çekti ve bu tür aşırı bir örgütün KKTC’de olmadığını anlattı.

Eroğlu, KKTC’nin cihatçılar tarafından kullanılması gibi bir şeyin sözkonusu olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun içerisinde bulunduğu çıkmazdan Kıbrıs Türk tarafının sorumlu olmadığını ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına dönmesini beklediğini belirtti.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin müzakerelerin yeniden başlaması çabalarını desteklediğini ve yapıcı öneriler sunduğunu ifade eden Eroğlu, bu önerilerin Kıbrıs Rum tarafınca kabul edilmediğini vurguladı.

Eroğlu, doğal gaza ilişkin benzer gelişmelerin Dimitris Hristofyas’la müzakere ederken, 2011 yılında da yaşandığını ancak Hristofyas’ın müzakerelerden çekilmediğini hatırlattı. Eroğlu, Anastasiadis’in “al-ver sürecine varılmış olması ve bu çabayı sürdürmeye istekli ya da niyetli olmaması” sebebiyle müzakerelerden çekildiğini ifade etti.

Kıbrıs Rum tarafının doğal gaz konusunda sürekli “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına” ilişkin açıklamalarda bulunduğunu ve doğal gaz yataklarını tek taraflı kullanmasını kabul etmemizi beklediğini belirten Eroğlu, bu davranışın, “11 Şubat Ortak Açıklaması’ndaki, egemenliğin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan eşit olarak kaynaklandığı yaklaşımına ters düştüğünü” vurguladı.

Eroğlu, Güven Yaratıcı Önlemleri her zaman desteklediğini belirtirken, başbakan olduğu dönemde, 23 Nisan 2003 yılında sınır kapılarının açılmasını ve mayınların temizlenmesi, hellimin patenti için işbirliği yapılması ve doğal gaz için ad hoc komite kurulması gibi önerilerini örnek gösterdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu söyleşisinde, Türkiye’nin KKTC’de dini faaliyetleri, yeni cami inşa ederek ve dini eğitimle desteklemesi yönündeki bir soruya verdiği yanıtta, Türklerin ve Kıbrıslı Türklerin ana inancının İslam olduğunu; Kıbrıslı Türkler arasında dine aşırı düşkünlüğün yayıldığı endişelerinin ise yersiz olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözümü açısından bakıldığında asıl sorunun, Rum Ortodoks Kilisesi’nin Kıbrıslı Rumların sosyal ve siyasi hayatı üzerindeki etkileri ve Kıbrıs sorununun çözümü karşısındaki tutumu olduğunu belirten Eroğlu, KKTC’nin cihatçılar tarafından kullanılması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

Eroğlu, terörizmin, çağımızın hiçbir dini, ırkı ya da vatandaşlığıyla sınırlı kalmayan bir sorun olduğunu ve ortak mücadele gerektirdiğini belirtti.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a 26 Mart 2014 tarihinde Limasol’da düzenlenen bir etkinlikte yapılan saldırıda yer alan aşırı sağcı ELAM örgütünü hatırlatan ve bu örgütün, diğer söz edilen unsurlardan daha çok endişe yarattığını belirten Eroğlu, bu tür aşırı bir örgütün KKTC’de olmadığını da sözlerine ekledi.



CUMHURBAŞKANLIĞI RESMİ SEÇİM SÜRECİ BAŞLADI



KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili resmi süreç dün başladı. Seçim sonuçlarının ilanına kadarki sürede geçerli olacak seçim yasakları da dünden itibaren yürürlüğe girdi. Bu süreçte devlet ve hükümet yetkilileri ile kamu görevlilerine yönelik bir dizi yasak uygulamada olacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2 numaralı duyurusuyla Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başlangıç gününün dün olduğu belirtti ve seçim yasaklarını hatırlattı.



TUMAZOS ÇELEPİS: “HERHANGİ BİR TARAFI KÜÇÜMSEMEDEN, MÜZAKERE SÜRECİNİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN BİR YÖNTEM BULMAK GEREKİR”



AKEL Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı ve Dimitris Hristofyas döneminde müzakere grubunda bulunan Tumazos Çelepis, herhangi bir tarafı küçümsemeden, müzakere sürecinin yeniden başlaması için bir yöntem bulmak gerektiğini belirtti.

Çelepis, bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta, “Kıbrıs sorununun çok olgun bir meyve olduğunu ve ağaçta bir süre daha bırakılması durumunda çürüyeceğini ve ağaçtan yere düşeceğini” ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalara odaklanılması gerektiğini belirtti.

Müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin olarak Çelepis, bugün var olan kısır döngünün kırılması gerektiğini söyledi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1496
Toplam Tekil 4076277
IP 3.15.229.113






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu