BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ, LONDRA’DA AVAM KAMARASI ÜYELERİYLE BİRARAYA GELDİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ, LONDRA’DA AVAM KAMARASI ÜYELERİYLE BİRARAYA GELDİ
Tarih: 20.02.2015 > Kaç kez okundu? 1775

Paylaş


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Londra’ya giden Dışişleri Bakanı Özdil Nami, temasları çerçevesinde dün Birleşik Krallık Parlamentosu Avam Kamarası üyeleriyle biraraya geldi.

Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Nami, görüşmelerinde, müzakerelerde yaşanan çıkmaza ilişkin olarak önümüzdeki dönemde ne gibi adımlar atılabileceği yönünde üyelerle görüş alışverişinde bulundu. Nami, gündemde olan hellimin Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret tesciline ilişkin son gelişmeler ile Kıbrıs Türk tarafının konuya ilişkin pozisyonunu da İngiliz muhataplarına aktardı.

Bakan Nami, Londra temasları çerçevesinde dün ayrıca, London School of Economics (LSE) üniversitesinde “Kıbrıs müzakereleri” konulu bir konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Nami, bugün ise, İngiltere’de Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu sivil toplum örgütleri ve İngiltere Genel Seçimleri’nde aday olan Kıbrıslı Türklerle biraraya geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkileriyle bir dizi görüşmeler gerçekleştirecek olan Dışişleri Bakanı Nami ve beraberindeki heyet, Londra temaslarını tamamlamasının ardından yarın akşam, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Ankara’ya geçecek.

Dışişleri Bakanı Nami’nin, 20 Şubat Cuma gecesi adaya dönmesi bekleniyor.



YORGANCIOĞLU: “ESAS OLAN KIBRIS TÜRK İNSANIN, SPORCUSUNUN KENDİSİNİN BİR DÜNYALI OLARAK GÖREBİLMESİNİ SAĞLAMAK”



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na daha çok maddi katkı yapılmasının sorunları çözmeyeceğini, esas olanın Kıbrıs Türk insanın, sporcusunun kendisinin bir dünyalı olarak görebilmesini olanaklı kılmak olduğunu söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu dün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun ülkede, futbolun önünü açmak ve ülkedeki gençlerin dünyalı birer sporcu olması adına çalışmalar yaptığına işaret etti.

Sorunun sadece üçüncü ülkelerden kaynaklanmadığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin FIFA’ya üye olması nedeniyle de aynı sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti.

Yorgancıoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in KKTC’ye ziyaretinin sorunu görüşme adına bir başlangıç olarak değerlendirilebileceğini belirterek, ancak ortada sorunun çözülmesi konusunda net bir durum olmadığını vurguladı.

Olayın sadece finansal olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na daha çok maddi katkı yapılması bu sorunu çözmez. Esas olan Kıbrıs Türk insanın, sporcusunun kendisinin bir dünyalı olarak görebilmesini olanaklı kılmaktır” dedi.

Kıbrıs Türk futbolcularının uluslararası spor camiasının bir parçası olma şansına erişmesi temennisinde bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu nedenle amaç ve hedefin de buna yönelik olması gerektiğini kaydetti.

Sporunun gelişmesi için dünyayla yarışacak koşullara ulaşılması gerektiğini belirten Başbakan Yorgancıoğlu, kendilerinin bu koşulların yaratılması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.



ENI-KOGAS MARTTA MOLA VERİYOR



Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki 9 numaralı parselin “Amathusa” olarak adlandırılan yatağında sondaj yapan ENI-KoGas konsorsiyumunun, söz konusu yataktaki çalışmalarını tamamladıktan sonra sondaj programına ara vereceği bildirildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Alithia gazetesi Rum Enerji Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’i kaynak göstererek, “Amathusa”daki çalışmaların Mart’ta tamamlanmasıyla birlikte sondajlara ara verilmesi için ENI-KoGas’a ait Saipem 10000 sondaj gemisindeki teknik denetimlerin hızlandırılacağını yazdı.

Lakkotripis “Eni-KoGas’ın programında, sigorta belgesi almak için sondaj çalışmalarına ağustosa doğru mola verilmesi de vardı. Sigorta belgesi veren iki liman var. Biri Marsilya öteki de Trieste. Sondaj gemisinin baştan aşağı incelenmesi gerekiyor. Bu molanın da hızlandırılması ve Amathusa’daki sondajın tamamlanmasının hemen ardından verilmesi düşünülüyor” dedi.



KAYIP TÜRKLERİN TÜMÜ SİVİL



Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, kayıp Türklerin tümünün sivil olduğunu açıkladı.

Toplumlararası çatışmalarda kayıp olarak listelenen kişilerin akıbetinin belirlenmesi için kazı, kimlik tespiti çalışmalarını yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Kıbrıslı Rum Üyesi Nestoras Nestoros ve Birleşmiş Milletler temsilcisi Paul-Henri Arni, bir Kıbrıslı Rum aileye, kayıp listelenen yakınına ait kemiklerin yanında, başka bir kişiye ait kemiklerin de verilmesi yöndeki iddialar üzerine, dün ara bölgedeki Antropoloji Laboratuvarı’nda basın toplantısı düzenledi.

Komite üyeleri, kimlik tespitinin doğru olduğunu ancak, bulunan tüm kemik parçaları üzerinde DNA testi yapılmadığından ve ailelere 3-4 parçadan daha çok vermek istemelerinden dolayı hata yapma riskini artırdıklarını belirtti.

Küçük, kayıp şahıslar listesinde Kıbrıslı Türklerin tümünün sivil, yüzde 25-28’inin kadın ve çocuk olduğunu, Kıbrıslı Rumların ise yüzde 12 kadın ve çocuk, yüzde 55’inin Yunan ve Kıbrıslı Rum asker olduğunu ifade etti.



DPÖ VERİLERİNE GÖRE 2013’TE KKTC’NİN CARİ İŞLEMLER AÇIĞI AZALDI



Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre, KKTC’de 2013 yılındaki cari işlemler açığı 44.7 milyon dolar ile 2011- 2013 arasındaki 3 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Açığın azalmasında, yüksek öğrenim ve turizm gelirlerindeki artış etkili oldu.

2014 yılında ise turizm ve üniversite sektöründeki olumlu gelişmelere paralel olarak cari işlemler açığının daha da gerileyeceği tahmin ediliyor. DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu’nun ödemeler dengesi konusunda dün yaptığı açıklamaya göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı 2011’de yüzde 9, 2012’de yüzde 7.2, 2013’te ise yüzde 7.1 olarak hesaplandı.

Muhtaroğlu, ödemeler dengesinin, en geniş anlamıyla, bir ekonomide merkezi hükümet, bankalar, gerçek kişiler, tüzel kişi ve kuruluşlar gibi yerleşik kişilerin diğer ekonomilerde yerleşik kişiler ile belli bir dönem içinde yapmış oldukları tüm mal ve hizmet ticareti ile bu ekonominin diğer ekonomilerle olan alacak ve yükümlülüklerinin kaydedildiği tablo olduğunu söyledi.



LEFKOŞA RUM KESİMİ’NDE RPG’Lİ SALDIRIDA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ



Lefkoşa Rum Kesimi’nde önceki akşam, Aleksis Mavromihalis adlı Rum’un evine RPG’li (roketatar) saldırı gerçekleştirildiği ve saldırıda, bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis gazetesi, kimliği belirsiz şahıslar tarafından gerçekleştirilen saldırıda, evi koruyan güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini; saldırı esnasında evde olan Mavromihalis’in ise herhangi bir yara almadığını yazdı.

Haberde, Mavromihalis’in geçmişte de birçok kez polislik olduğu, ancak herhangi bir ceza almadığı belirtildi.

Gazete, Mavromihalis’in evinin, Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi’ne ait ikametgaha çok yakın olduğu bilgisini de verdi.

Gazete, bir diğer haberinde ise, “Kıbrıs Bankası” CEO’su John Hourigan’ın eşinin kullandığı, bankaya ait aracın dün sabah karşı, kimliği belirsiz kişilerce kundaklandığını bildirdi.

Haberde, kundaklanan aracın tamamen yandığı belirtilirken, kapalı devre kamera sistemi kayıtlarının incelendiği ve kundaklamayı yapanların, maskeli iki kişi olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Gazete, Hourigan’ın yurtdışında bulunduğu bilgisini de verirken, saldırının hedefinin direkt olarak Hourigan’ın şahsına değil, “Kıbrıs Bankası”na olduğunun düşünüldüğünü yazdı.



BİRÇOK ÜLKEDE FAALİYET GÖSTEREN YASA DIŞI ONLINE KUMAR ÇETESİNİN MENSUBU GÜNEY KIBRIS’TA TUTUKLANDI



Başta Hollanda olmak üzere İngiltere, Almanya ve Avusturya’da faaliyet gösteren online kumar çetesinin mensubu olduğuna inanılan bir Hollandalı’nın, önceki gün, Rum polisi tarafından tutuklandığı bildirildi.

Alithia gazetesi, Limasol’da “Yermasoya” (Yermasoya) köyünde daimi olarak ailesiyle ikamet etmekte olduğunu belirttiği Hollandalı’nın evindeki iki bilgisayar, iki CD, 6 bin 750 Euro nakit para ve iki otomobile el konulduğunu yazdı.



GAÜ, KIBRIS KÜLTÜREL MİRASINI ROMA’DA ANLATTI



Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlı olarak 2013 yılında kurulan Uluslararası Tarihi Miras Çalışmaları Araştırma Merkezi, Roma Mimarlık Evi'nde, “Kültürel Miras İçin Uygulamalı Araştırmalar: Yenileme ve Restorasyon" başlıklı seminerde temsil edildi.

GAÜ açıklamasına göre, Roma Mimarlar Odası Tarihi Miras Bölümü tarafından organize edilen seminer, ayrıca Roma Sapienza Üniversitesi ve Floransa Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşti.

Seminerde oturum başkanlığında da yapan, GAÜ Uluslararası Tarihi Miras Çalışmaları Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alessandro Camiz, Girne Amerikan Üniversitesi tarafından restorasyon projesi ele alınan Acheiropoietos Manastırı’nın tarihi, üniversitenin ilgili çalışmaları ve özellikle Sapienza Üniversitesi ile ortaklaşa organize edilen Uluslararası Tasarım Atölye Çalışması’nın sonuçları hakkında katılımcılara bilgi verdi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 24
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1462
Toplam Tekil 4065669
IP 3.133.156.156






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu