“Üniversite çokluğu eğitimde Kaliteyi artırır…” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Üniversite çokluğu eğitimde Kaliteyi artırır…” - Necdet SİVASLI
Tarih: 10.02.2015 > Kaç kez okundu? 1745

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







“Üniversite çokluğu eğitimde



Kaliteyi artırır…”







Geçenlerde Sivas’ta kurulması için kampanya başlatılan ikinci üniversite ile ilgili yazmıştık. Olumlu tepkiler aldık. Sivas’ın ikinci üniversiteye kavuşması için gün sayılıyor. Böyle bir durum karşısında da kentin eğitim seviyesinin yükseleceği, sosyal ve ekonomik açıdan kalkınacağından hiç kimse şüphe etmesin. Bünyesinde birkaç üniversite olan illere baktığımızda bu gerçeklerle karşılaşırız. Eskişehir ve Kayseri örneğinde olduğu gibi.



Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği’nin başlattığı bu kampanyaya şimdi de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık da katıldı. Kocacık, konu ile yaptığı açıklamada “İnşallah Sivas’ta 3 üniversiteyi birlikte görme hayalimiz gerçekleşir ve Sivas eğitim şehri olma şansına erişir. Üniversite çokluğu bir kent için lüks değildir. Çoklu üniversite eğitimde kaliteyi de artırır” diyor.



Cumhuriyet Üniversitesi 50 bin öğrenci ile hizmet veriyor. Türkiye’de eğitim kalitesi yüksek olan üniversiteler içinde yer alıyor. Bunda hiç kuşkusuz Rektör Kocacık ve kadrosunun, seçkim eğitim ordusunun büyük payı var. Prof. Dr. Faruk Kocacık ile Cumhuriyet Üniversitesi’nin altın yılını yaşadığı da vurgulanıyor.



Üniversitelerin öğrenci kapasitelerini artırmaları mümkün. Ancak, kaliteli eğitim için daha fazla öğrenci yükü ağır gelir. Bunu göz önünde tutacak olursak, bu kentin çoktan ikinci üniversiteyi hak ettiğini de görmekteyiz.



Zaten üniversite rektörü de eğitim kadrosu da bu görüş doğrultusunda hareket ediyor. Cumhuriyet Üniversitesi’nin eğitim kalitesinin korunması için yeni üniversitelerin şart olduğunu vurguluyor. Aynı görüşte olduğumuzu vurgulamak istiyoruz.



Doğrusunu söylemek gerekirse, özellikle çok göç veren kentlerin kalkınmasını üniversite çokluğu ile gerçekleştirmek mümkün. Sivas da çok göç veren bir kent olması nedeni ile kalkınmada geri kalmışlığı ikinci, hatta üçüncü üniversite ile geride bırakabilir. Bu konuda yapılan çalışmaların olumlu sonuç vereceği görüşündeyiz.



Sivas’ta kurulması için çalışılan ikinci üniversite neden önemli? Buna bu kadar neden ihtiyaç duyuluyor. Gelin bunu Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’tan dinleyelim:



“Şehrimizin böyle bir üniversiteye ihtiyacı iki nedenle var. Birincisi 50 bine yaklaşan öğrencimizle, sayımızı burada tutup kaliteyi artırmak istiyoruz. Öğrenciyi artırmak kolay ama kaliteyi de artırmak lazım. İkinci neden de ikinci bir üniversite olursa Sivas’a katkısı hem meslek elamanı yetiştirme anlamında, hem bir eğitim kenti olma anlamında hem de ekonomik anlamda ciddi katkı sağlayacaktır. Hem öğretim hayatı, hem ekonomik hayat, hem de çalışma hayatı bu şekilde geliştirilmiş olur. Böyle bir potansiyelimiz var. Yer gösterilmesi gerekiyor. Onun dışında her şey hazır. Projemiz hazır. Üniversite kurmanın yolu mecliste kanun teklifi vermektir. Kanun teklifi verilmesi halinde gerisi zaten halloluyor. 4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla kurulsun diye teklif ettik. Üniversite bünyesinde öğrencilerin meslek olarak tercih ettiği bölümler yer alsın dedik. Üniversite bünyesinde fakülteler içerisinde mühendislik bölümleri, sosyal bölümler ve teknik bölümler olsun istiyoruz ki talep yönünden bir sıkıntı yaşamayalım. Yüzde 70 oranında doluluk yaşanan bölümlere yer verdik. Böyle bir sunum yaptık.”



Şunu da ekleyelim: Sivaslılar ikinci devlet üniversitesi ile de yetinmeyecekler. Bir de vakıf üniversitesi için çalışma yapıyorlar. Buna, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Kocacık da destek veriyor ve öncülük yapıyor.



Vakıf Üniversitesi konusunda da Kocacık şunları söylüyor, kendisini dinleyelim:



“Ayrıca biz Sivas'a vakıf üniversitesinin yapılması içinde girişimde bulunduk. Üçüncü bir üniversiteden söz ediyorum. Vakıf üniversitesi ile ilgili İstanbul’dan 2 iş adamımız bunu kabul etti. Şartları yerine getirerek, sermayesini hazırladı. Vilayete belediyeden yer tahsisi için dilekçe verdiler. Belediyenin 20 dönümlük bir yer tahsis etmesi gerekiyor. Arazi tahsis edilirse üçüncü bir vakıf üniversitesi de kurulmuş olur. Benim de idealim bu. Tamam, üniversite olarak birinci hedefimiz değil ama inşallah burada 3 üniversiteyi birlikte görme hayalimiz gerçekleşir ve Sivas eğitim şehri olma şansına erişir. Etrafımızdaki illerde bakın. Konya’dan Malatya’ya, Eskişehir’den Kayseri’ye hepsinde üçer beşer tane üniversite var. Sivas’ta da 2-3 üniversite olmasını kimse çok görmesin. Bu çok lüks görülmemeli. Biz burada üniversitenin dışında bir kampus olmasını istiyoruz. Başka bir kampus olsun ki şehir değişik bölgelerden gelişsin. Bunu istiyoruz. Belediyenin neresini tahsis edeceği onların planlamasına, imar revizyondaki şartlara bağlı bir şey”



Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’ın ikinci üniversite kurulması ile ilgili çalışmalarla ilgili son sözlerine de bakalım:



“İkinci devlet üniversitesi ile ilgili daha önce girişimlerimiz olmuştu. Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Baro Başkanlığı ve Kent Konseyi ile birlikte çalışmalar yaptık. O günden beri de bekliyoruz. Çalışmamızı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve milletvekillerinin takdirlerine sunduk. Biliyorsunuz ülkemizin bir kalkınma planı var. Her il için planlanan hedefler var. Onlar içerisinde değerlendirilecektir. Biz sadece arada hatırlatma yapıyoruz. Gerisi artık üniversitenin dışında bir konu oldu. Bu arada sivil toplum kuruluşlarından bazıları konu ile ilgili bizlere başvurdular. Biz de bu ilgiden memnun oluyoruz. Projemiz hazır. Üniversite kurmanın yolu mecliste kanun teklifi vermektir. Kanun teklifi verilmesi halinde gerisi zaten halloluyor ”



necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 875
Toplam Tekil 4068796
IP 18.116.40.177






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu