BASIN BÜLTENİ 6 Şubat 2015 NAVTEX YALANI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ 6 Şubat 2015 NAVTEX YALANI
Tarih: 07.02.2015 > Kaç kez okundu? 1827

Paylaş


Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli basın mensupları için dün akşam Rum Başkanlık Köşkü’nde basın toplantısı düzenleyerek Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini aktardı.

Anastasiadis, özlü Kıbrıs müzakerelerinin başlaması geçtiğimiz yıl kararlaştırılan 9 Ekim tarihinden bir hafta önce Türkiye’nin Navtex yayımlaması nedeniyle müzakereleri askıya aldığını diyaloğun bitmesine Türk Gemilerinin Kıbrıs’ın güneyindeki sulara girmesini sebep gösterdi ve bunun daha önce yaşanmadığını belirtti.

Havadis gazetesi muhabiri Esra Aygın’ın, 2011 yılında Navtex de dahil bugün yapılan her şeyin yapıldığını ancak Hristofyas’ın masadan kalkmadığını anımsatması üzerine gerilen Anastasiadis, söz konusu Navtex’in Kıbrıs’ın kuzeyindeki sularla sınırlı kaldığını söyledi.

Havadis gazetesi, 2011’de de aynı durumun yaşandığını gösterdiğini, 2011 yılında Türk tarafınca yayınlanan Navtex’in, Anastasiadis’in iddiasının aksine Kıbrıs’ın güney sularını da kapsadığı koordinatların yer aldığı belgeye yer verdi.

2011 dönemine ait Navtex belgesi, Piri Reis araştırma gemisinin Anastasiadis’in söylediği gibi sadece Kıbrıs’ın kuzeyindeki denizleri değil, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin belirlediği araştırma alanlarını ve o dönemde Noble Energy’nin araştırma yaptığı Blok 12’yi kapsadığını açıkça gösteriyor.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, basın toplantısında ayrıca, 25 Şubat’ta yapacağı Moskova ziyareti sırasında Rusya hükümetiyle bir dizi işbirliği anlaşması imzalayacağını söyleyen Anastasiadis, askeri işbirliği anlaşmalarının yıllardır var olduğunu, sadece bunların yenileneceğini ve olağanüstü hallerde Rusya hava ve deniz kuvvetlerine sağlanabilecek kolaylıklarla alaklı olduğunu anlattı. (Havadis)



“PARALİMNİ’DE KIBRISLI TÜRKLERE AİT TOPLU MEZAR BULUNDU”



Güney Kıbrıs’ta Mağusa bölgesindeki “Paralimni” kasabasında, 1964 yılında Kıbrıslı Rumlarca öldürülen 13 Kıbrıslı Türk’ün gömülü oldukları toplu mezar bulunduğu iddia edildi.

Rum Haravgi gazetesi yukarıdaki başlık altında verdiği haberinde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, 1964 dönemi olaylarını yaşamış Kıbrıslı Rumlardan aldığı bilgiler doğrultusunda “Paralimni’nin Laksia” bölgesinde kazılar gerçekleştirdiğini, kazılar sonucunda şu ana kadar üç Kıbrıslı Türk kaybın kemiklerine ulaşıldığını yazdı.

Gazete, söz konusu mezarda, dördüncü bir Kıbrıslı Türk kaybın daha gömülü olduğuna inanıldığını belirtirken, Komiteye, bölgede 13 Kıbrıslı Türk’ün gömülü olduğuna dair bilgiler geldiğini, bu yüzden başka toplu mezarların da olduğunun düşünüldüğünü vurguladı.

Habere göre, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne gelen bilgiler, 1964 yılında Mağusa limanında işçi olarak çalışan 13 Kıbrıslı Türk’ün Kıbrıslı Rumlar tarafından öldürülerek bölgede gömüldükleri yönünde.



DÜNYANIN BARIŞ VE TEKNOLOJİ UZMANLARI KONFERANS İÇİN LEFKOŞA'DA BULUŞACAK



Oyunlar, iletişim ağları gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin barışa yönelik inisiyatiflere olan etkisinin artırılmasını amaçlayan “Build Peace” konferansının ikincisi, 25-26 Nisan’da Kıbrıs'ta gerçekleşecek.

İlki geçen yıl Amerika’da MIT Medya Laboratuarı'nda organize edilen etkinlik, 30 ülkeden 250 barış ve teknoloji uzmanını, akademisyeni ve aktivisti bir araya getirecek.

Lefkoşa surlar içinin hem kuzeyinde hem de güneyinde düzenlenecek etkinlik, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP) Güven ve İşbirliği için Hareket programı tarafından da destekleniyor.

BMKP Program Müdürü Christopher Louise etkinlikle ilgili, “Hem Kıbrıs'ın Avrupa ve Arap ülkeleri arasındaki coğrafi pozisyonu, hem de Kıbrıslı sivil toplumunun barış inisiyatiflerine yönelik bilgi ve deneyim zenginliği Lefkoşa'yı konferans mekânı için eşsiz kılıyor" ifadesini kullandı.

Louise, böylesine önemli bir etkinliğin hem Kıbrıslı, hem de uluslararası toplumlar için kaçırılmaz bir öğrenme ve paylaşma fırsatı olacağını ekledi.

Açıklamaya göre konferans biletleri “howtobuildpeace.org” internet sitesinden elde edilebilecek.

2013 yılında, BMKP Güven ve İşbirliği için Hareket programı, Kıbrıs'ta sivil katılıma yeni bir soluk getirmek amacıyla Crossroads projesini başlatmıştı.

BMKP-GHİ programı Kıbrıslıların barış sürecine daha etkin şekilde katılabilmesi için RENEWAL, Mahallae, SCORE ve Sivil Diyalog Forumu gibi projeleri desteklemeye devam ediyor.



RUM SÖZCÜ: “AB’DE DEMOKRASİ EKSİKLİĞİ VAR”



Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ekonomik krizin, AB’nin bazı ciddi acizliklerini ortaya çıkardığını, ana acizliklerinden birinin de demokrasi eksikliği olduğunu söyledi.

Rum Fileleftheros gazetesi, “Kriz AB’nin Önemli Acizliklerini Gösterdi” başlıklı haberinde Hristodulidis’in Güney Kıbrıs’taki AB temsilciliğinin “Çağdaş Dünyada AB: Yaratıcılık-Gelişme-Perspektif” raporunun sunumu sırasında yaptığı konuşmaya yer verdi.

Gazeteye göre “Avrupa bütünleşme süreci halen devam ettiği için AB halen tamamlanmamış bir birliktir” diyen Hristodulidis, AB’nin acizliklerinden birinin de demokrasi eksikliği olduğunu, bunun AB’nin kurumları, üye ülkeleri ve Avrupa halkı için bir meydan okuma olduğunu söyledi. Hristodulidis, Lizbon Sözleşmesi revize edilmeye çalışılırken bu demokrasi eksikliğinin giderilmeye çalışıldığını ancak yeterli başarı sağlanamadığını kaydetti.

Nikos Hristodulidis “AB’nin ne ekonomik krizi, ne de işsizliği etkin yönetmek için uygun bir çerçevesi var. Bu nedenle üye devletler ekonomik krizi ortak Avrupa menfaatine değil kendi ulusal menfaatlerine göre yaklaştıklarından kriz ortak göğüslenemedi” dedi.

Rum Sözcü 2004 yılında AB’ne üyeliğinin Güney Kıbrıs’ın yakın tarihinin en önemli istasyonlarından biri olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs’ta yaşanan kriz nedeniyle AB’nin kendilerine yaklaşım şeklinin Rum tarafında hayal kırıklığı yarattığını belirterek şunları söyledi:

“Buna rağmen, özellikle Kıbrıs Cumhuriyeti gibi küçük ve işgal altındaki bir devlet için AB’den başka alternatif yoktur. AB içerisinde savaş vererek çok daha etkin olacağız.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1478
Toplam Tekil 4069399
IP 18.191.228.88






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu