ABD-İran etkileşiminde Türkiye damgası - Dr. Kürşad ZORLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ABD-İran etkileşiminde Türkiye damgası - Dr. Kürşad ZORLU
Tarih: 31.10.2009 > Kaç kez okundu? 2781

Paylaş


Ahmedinecad’lı İran şu günlerde değişime dirençle, dünyaya meydan okuma arasında gidip gelen çeşitli sosyal dönüşüm projelerine tanıklık ediyor. Bir yandan sokaktaki insanların beklenti ve istekleri değişirken, bir yandan da dünyaya “karşı duruş” sembolleri farklılaşıyor. Bundan 6 ay önceki Ahmedinecad’ı göremiyoruz... İran Devlet Başkanı, temel aynı kalmakla birlikte çağrılarında, konuşmalarında, yaklaşımlarında bazı değişimler gerçekleştirdi. Hiç şüphesiz bu durum, ABD-İran restleşmesi sırasında dünyada yaşananları daha iyi anlamaya başlayan kısmi toplumsal gelişmelerin etkisiyle şekillenmektedir. Çünkü hiçbir yönetim kendisini oraya taşıyan iradeye uzun vadede karşı duramaz. Eğer durursa akıbetini görmek için tarihin kapanmış sayfalarına bakmak yeterli olacaktır. İran’da gözlenen bu değişim ABD’nin söylemlerini ve güncel stratejilerini de etkilemektedir. İran, dünya kamuoyunu yanına almaya çalıştıkça ve bu hususta mesafe katettikçe ABD de gözünü Türkiye’ye çevirmektedir. Öyle görülüyor ki Türkiye bu etkileşimde önemli bir rol oynayacak ve muhtemelen ABD nezdinde yaşanan kızgınlığın yansımalarını hissedecektir. Olumlu ya da olumsuz... Kim ne derse desin; yeni dönem Afganistan-İran-Pakistan ve ABD arasında yaşanacak olan küresel kırılmalara şahitlik etmeye hazırlanmaktadır.

Erdoğan-Ahmedinecad yakınlaşması

Aslında bu duruma şaşırmamak için Atatürk’ün, dönemin İran Şahı ile olan yakınlığını hatırlamak gerekir. Atatürk İran’la olan ilişkileri “kardeşlik” olarak nitelendirmekle kalmamış, ilk Türk operasını da (Özsoy) bu sebeple o zaman hazırlatmıştı. Ya Sadabad Paktı’na ne demeli? Bir yandan batıyla diğer yandan doğuyla en iyi ilişkileri kurabilmek gayesi... Adeta İran, Irak ve Afganistan’ı kanatları altına almış bir Atatürk vardı. Bu sebeple Erdoğan-Ahmedinecad arasında kurulan iyi ilişkileri destekleyenlerdenim. İran ve Türkiye daha da yakınlaşmalıdır. Her şeyden önemlisi orada yaşayan milyonlarca Türk soylu insanın akıbeti ve geleceği; İran konusunda her zamankinden fazla hassaslaşmamıza neden olmaktadır. Bugün Tebriz başta olmak üzere İran’ın önemli pek çok bölgesinde Türkçe ile anlaşabilmek mümkündür. Tarihi bağlarımız ve kültürel derinliğimiz İran ile işbirliği seçeneklerimizi tetiklemektedir.





“İran dost” paneli sizleri bekliyor

Son dönemde İran hakkındaki yazıları ile farklı açılımlar sunan Namık Kemal Zeybek bir makalesinde “Bunları istiyorum ve bunlar için uğraşıyorum.Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve... İran, Tacikistan, Afganistan, Pakistan bu birliğin üyeleri... Neden çevredeki diğer komşular da alınmasın... İleride Gürcistan’a, Ermenistan’a, Suriye’ye ve Irak’a ne dersiniz? Ve başkalarına.. İşte bize gerekli ” Ortak Yaşama Alanı “. AB’den başka seçeneğimiz yok mu?” demişti. Haksız da değil. Türkiye’nin önceliği Türk dünyası olmalıdır. İran da bu dünyanın en seçkin ve en genç katılımcısı olmaya adaydır. Türkiye’nin İran’dan uzaklaşması ise İsrail’in en büyük önceliğidir. Neyse dostlar... Yarınki panelin yeri Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezi. Saat: 13.30. Ve Namık Kemal Zeybek sizleri bekliyor olacak. Bugünlerde İran’ı doğru okumaya ve anlamaya o kadar ihtiyacımız var ki... Bilinçlerimizi ve hayallerimizi ele geçirmeye çalışan küresel emperyalizme başka nasıl karşı durabiliriz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1406
Toplam Tekil 4067540
IP 3.144.42.196






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu