BASIN BÜLTENİ NAMİ: “YUNANİSTAN'DAKİ YENİ HÜKÜMETİN RUM YÖNETİMİ’NE ÇÖZÜM KONUSUNDA TELKİNDE BULUNMASINI ÜMİT EDİYORUZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ NAMİ: “YUNANİSTAN'DAKİ YENİ HÜKÜMETİN RUM YÖNETİMİ’NE ÇÖZÜM KONUSUNDA TELKİNDE BULUNMASINI ÜMİT EDİYORUZ”
Tarih: 29.01.2015 > Kaç kez okundu? 1736

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte tüm bölgeye yayılacak barış havası ve ekonomik girdilerin büyük katkılar sağlayacağı Yunanistan'daki yeni hükümetin Rum Yönetimi’ne çözüm konusunda telkinde bulunmasını ümit ettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Yunanistan'da pazar günü yapılan erken genel seçimleri ve Aleksis Çipras'ın hükümet kurmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Seçim sonuçlarının Yunanistan halkına hayırlı olmasını dileyen Bakan Nami, zor bir dönemden geçen Yunanistan halkının bir arayış içerisinde olduğunu ve yeni kurulan hükümeti yeni de radikal tedbirler beklediğini belirtti. Nami, “Umarız bu gelen hükümet Yunanistan halkının beklentilerine cevap verecek politikaları hayata geçirebilir” dedi.

"Kıbrıs konusunda Yunanistan'ın kendi üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirip getirmeyeceği kendi meselesidir" ifadesini kullanan Nami, Yunanistan'ın uzun zamandan beri kendi iç sorunlarına odaklanmış olduğunu ve Kıbrıs sorununa olumlu katkı koymaktan uzak bir görüntü verdiğini kaydetti.

Özdil Nami, Yunanistan'ın garantör ülke olarak Kıbrıs konusunda üzerine düşen görevler bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un iyi niyet çalışmaları var. BM'nin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyması bekleniyor. Barış gücü raporunu yayınladı. Şimdi de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin alacağı karar bekleniyor. BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, çalışmalara devam edeceğini ve tarafların masaya dönmek isteğini, bütün ilgili tarafların buna katkı koymak istediğini ifade etti. Onun için Yunanistan'ın bu katkıyı süratle müzakere masasına koymasını, destek vermesini bekliyoruz."

Yeni kurulan hükümet sonrası Yunanistan ile Türkiye ilişkilerinin de daha iyi noktaya geleceğini ümit ettiğini dile getiren Özdil Nami, şöyle devam etti:

"Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir ülke. Umarız yeni hükümet de bu desteğini daha da ileri götürür. Yunanistan'ın Türkiye ile ekonomik ilişkileri son derece önemli ve bu bilinen bir gerçek. Kıbrıs sorunun devam etmesi ilişkilerin tam potansiyeline ulaşmasını engelliyor. Buna Türkiye'den fazla Yunanistan'ın ihtiyacı var. Yunanistan, umarız Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünün adilane bir temelde Türkiye-Yunanistan ilişkilerine getireceği olumlu katkıları da göz önünde bulundurarak, şu anda müzakere masasından kalkmış olan Rum lidere gereken telkinleri yapar. Biz dostluk mesajlarımızı barış mesajlarımızı veriyoruz. Türk halkı ile Yunan halkı son derece iyi komşuluk ilişkileri ve çıkar ilişkileri olması gereken iki ülke. Bunun Kıbrıs'a da yansıması lazım. Türkiye bu yönde çok büyük adımlar attı. Bu adımların daha iyi noktaya taşıması ve bunun Kıbrıs'ta da hayata geçirilmesi için Yunanistan'ın üzerine düşen görevi yapması gerekiyor."

Nami, Türkiye'nin Kıbrıs'taki süreçte gereken her şeyi yaptığına inandığını belirterek, "Kıbrıs müzakere sürecine Türkiye'nin yaptığı olumlu katkıyı tüm dünya konuşuyor. Yunanistan son yıllarda hep uzaktan takip etti. Özellikle Rum liderin müzakere masasını terk etmesiyle yaşanan krizi aşmak için yapabilecekleri vardır. Umarım, yeni Başbakan Aleksis Çipras gereken iradeyi ortaya koyar" şeklinde konuştu.

Yunanistan'a kredi veren bir çok ülke için yeni Başbakan Aleksis Çipras'ın büyük bir soru işareti olduğunu söyleyen Bakan Nami, yeni dönemde Türkiye ile olan ticareti geliştirmenin Yunanistan ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

"Sadece Yunan adalarına Türk vatandaşları için vize kolaylığı getirseler muazzam bir nakit geliri sağlarlar" değerlendirmesinde bulunan Nami, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte tüm bölgeye yayılacak barış havasının ve ekonomik girdilerin Yunanistan'a büyük katkıları olacaktır. Atacakları bazı cesur adımlar mutlaka adadaki barışa fayda sağlayacaktır. Umarız bekledikleri şekilde ekonomik kalkınmaya doğru emin adımlarla ilerlerler."



EİDE: “NAVTEX İLE SONDAJLAR YA BİRLİKTE DURUR YA DA DEVAM EDERLER”



BM Genel Sekreterini Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde “bilindik eşit mesafe taktiği” izlediğini, yani Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerine “arka çıktığı” iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: İngiltere’nin New York’ta, Türkiye’ye arka çıkarak, Kıbrıs sorununda kendi oyununu kurmaya ve Eide’nin Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde kendi kurallarını empoze etmeye çalıştığını iddia etti.

Gazete, Eide’nin de Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde Türkiye’ye, Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki faaliyetlerine ilişkin arka çıkarak “eşit mesafe taktiği” yürüttüğünü iddia ederek, Eide’nin bilgilendirmesinde “olayların kronolojisine değindiğini ve yorum yapmaktan kaçındığını” öne sürdü.

Habere göre, Eide, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde ilan ettiği Navtex ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerine ilişkin Güvenlik Konseyi’ne “Kıbrıs Rum tarafının olaya hukuki, Kıbrıs Türk tarafının ise siyasi açıdan baktığını” söyledi.

Eide ayrıca, “Ya Navtex iptal edilecek ve sondajlar duracak ya da her ikisi de devam edecek” şeklinde konuştu.

Eide ayrıca, “taraflara orantısız baskı olmaması gerektiğinin” de altını çizdi.



BİR GRUP TÜRK VE RUM SENDİKALARDAN “KIBRIS’IN YENİDEN BİRLEŞMESİNİN FAYDALARI” KONFERANSI DÜZENLENİYOR



İki toplumlu Tüm Kıbrıs Sendikalar Formu (TKSF) cuma günü “Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi: Kıbrıslılar için Sosyal ve Ekonomik faydaları” başlıklı konferans düzenleyecek.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Dev-İş) yanı sıra Güney Kıbrıs’ta örgütlü PASYDY, SEK ve PEO’nun oluşturduğu formun düzenlediği SEK Genel Merkezi’ndeki konferans saat 12.00’de başlayacak.



AGIOS PANTELEIMONAS MANASTIRI İLE İLGİLİ KORUMA ÇALIŞMALARI İÇİN İHALEYE ÇIKILIYOR



Kültürel Miras Teknik Komitesi ve BM Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Projesi (UNDP-PFF), Çamlıbel’deki Agios Panteleimonas Manastırı ile ilgili koruma çalışmaları için ihaleye çıkıyor.

UNDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, Agios Panteleimonas Manastırı’nın Apostolos Andreas Manastır, Otello Kalesi, Mağusa Surları’nın restorasyonu gibi mega projeler arasında olduğu ve komite için büyük ölçekli, tarihi ve sosyal değeri büyük bir eser olduğu kaydedildi.

Manastırdaki koruma çalışmalarının, UNDP-PFF tarafından uygulamaya konan 6.7 milyon Euro tutarındaki Kültürel Miras programından karşılanacağı ifade edilen açıklamada, bu program kapsamında adadaki 33 tarihi miras niteliğindeki eserin güvence altına alınmakta olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre komite üyeleri Takis Hadjidemitriou ve Ali Tuncay bu eserin büyüklüğü nedeniyle ihalenin sadece gerekli olan restorasyon çalışmalarının ilk aşamasını kapsayacağını söyledi.

Kültürel Miras Teknik Komite Üyeleri Hadjidemitriou ve Tuncay, 2014 yılında yapılan araştırmalara dayanarak ilk aşamada kilisenin korunma çalışmalarının yapılacağını ve diğer kısımlarla ilgili de acil önlem işleri yürütüleceğini kaydettiler.



ATASOY, TUNUS’TAN KKTC’YE DESTEK İSTEDİ



Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, Tunus’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni her alanda desteklemesini beklediklerini söyledi.

Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, Tunus’un Ankara Büyükelçisi Mohamed Salah Tekaya, Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy’u ziyaret etti.

Atasoy ziyarette yaptığı konuşmada, Kıbrıs ve Filistin konularına da değinerek, Tunus’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Filistin Devleti’ni her alanda desteklemesini beklediklerini ifade etti. Atasoy, “Bizler Müslüman devletler olarak birbirimizi desteklemeliyiz” dedi.



“KIBRIS İLE YUNANİSTAN’DAN AB’YE PROTESTO”



Brüksel’in istişarede bulunmadan Rusya aleyhinde yeni yaptırımlara karar verdiği, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın da AB’yi protesto ettikleri haber verildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Simerini gazetesi yukarıdaki başlıklarla manşetten yayımladığı haberinde, Rum Yönetimi’nin, Rusya’ya ilişkin AB devlet başkanları tarafından yayımlanan açıklamanın üslubuyla ilgili anlaşmazlığını ve yorumlarını ifade etmeye fırsat bulamamasının ardından; Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ofisi tarafından izlenen yöntem hakkında ciddi itirazlarda bulunduğunu haber verdi.

Gazete, Rum Yönetimi’nin, Rusya aleyhinde yeni yaptırımlara zemin hazırlamakta olan ve AB devlet başkanları tarafından yayımlanmış olan açıklamadan, kendi görüşünü ayrı tuttuğunu da yazdı.



KIBRIS TÜRK BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI



Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile Akdeniz Belediyeler Birliği arasında "kardeşlik ve işbirliği protokolü" imzalandı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, Antalya'da kendisini daha güçlü hissettiğini belirtti.

KKTC'nin Türkiye sayesinde huzurlu bir ülke olduğuna işaret eden Benli, "Bizler, bu ve benzeri işbirlikleriyle ülkenin refahını da artırmayı hedefliyoruz. Bu işbirlikleri bize yerel yönetimlerde çok daha hızlanma şansı tanıyacak" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, işbirliğini geliştirmek amacıyla imzalanan protokol töreninde, şehirlerin insanlar gibi yaşayan bir organizma olduğunu söyledi.

Türel, imzalanan protokolün belediyeler arasında ortak sinerji ve tecrübe ortaya koymak adına oldukça önem taşıdığını kaydetti.



RÜYA TANER UMMAN’DA KONSER VERDİ



Piyanist Rüya Taner, Umman’ın başkenti Muskat' ta Umman Sultanlık Senfoni Orkestrası eşliğinde konser verdi.

Rüya Taner’in Umman Sultanlık Orkestrasının davetlisi olarak gittiği Muskat’ta Al Bustan Sarayında verdiği konseri, KKTC Muskat Temcilcisi Mustafa Yücelten ve TC Muskat Büyükelçisi Uğur Doğan da izledi.

Konserde Rüya Taner, Mozart'ın Piyano Konçertosu No. 21 , Do Majör K 467 ve Elvira Madigan eserini de seslendirdi. İngiliz Orkestra Şefi misafir Şef Neil Thompson' un yönettiği konser sonunda Rüya Taner, izleyicilerin talebi üzerine sahneye geri döndü ve Kuzey Kıbrıslı besteci Sayram Akdil'in "Piyano parçalarından No: 6 " eserini seslendirdi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 59
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1424
Toplam Tekil 4076205
IP 3.145.15.205






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu