BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, KTİAK BAŞKANI ZÜĞÜRT’Ü KABUL ETTİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, KTİAK BAŞKANI ZÜĞÜRT’Ü KABUL ETTİ
Tarih: 21.01.2015 > Kaç kez okundu? 1725

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bugün, Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (KTİAK) Başkanı İlker Züğürt ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Nami, KTİAK yetkilileri ile, Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması ve dış ticaretin artırılması konularında 2015 yılı içerisinde neler yapılabileceği hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Nami kabulde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak sivil toplum örgütleri ile yakın ilişkiler içerisinde olduklarını ve bu bağlamda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sivil toplum örgütleri ile işbirliklerinin devam edeceğini söyledi.



ERTUĞ: “KIBRISLI TÜRKLERİN GAZİMAĞUSA LİMANI’NDAN AB ÜLKELERİYLE EŞİT ŞARTLARDA DOĞRUDAN TİCARET YAPABİLMESİ SAĞLANMALIDIR”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Kıbrıslı Türkler’in Gazimağusa Limanı’ndan Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle eşit şartlarda doğrudan ticaret yapabilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Avrupa Birliği’nden Rum engelini aşıp Kıbrıslı Türkler’in AB ile doğrudan ticaret yapmasına imkan vermesini bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda yaptığı açıklamalarla ilgili TAK’ın kendisine yönelttiği soruya verdiği yanıtta, Kıbrıs Türk halkının AB ülkeleriyle doğrudan ticaret yapmasının bir hak olduğunu belirtti.

Ertuğ, “Doğrudan Ticaret bizim hakkımız; bunun karşılığında bizden taviz beklenmesi, hele kapsamlı çözümün bir parçası olan kapalı Maraş’ın talep edilmesi, elmalarla armutları karıştırmaya benzer. Bu, Kıbrıs Rum tarafının saptırma politikasının bir ürünü olup, gündem değiştirmeye yöneliktir” dedi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün, Kıbrıs Rum tarafının engellemelerine takıldığını, bu engeli aşmanın Avrupa Birliği’nin bir sorumluluğu olduğu kadar, Kıbrıs Türk halkına karşı ahlaki bir yükümlülük olduğunu ifade eden Osman Ertuğ, şunları kaydetti:

“Hatırlanacağı üzere Doğrudan Ticaret Tüzüğü, 2004 Annan Planı referandumlarından sonra Avrupa Birliği’nin 26 Nisan 2004’te Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonun kaldırılmasına yönelik olarak almış olduğu karar uyarınca hazırlanan üç tüzükten biriydi. Diğer iki tüzük ise Mali Yardım Tüzüğü ve Yeşil Hat Tüzüğü idi. Yetersiz ve eksik olsa bile, ilk iki tüzük yürürlüğe konmaya başlanmış ancak Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Kıbrıs Rum tarafının engellemelerine takılmıştır. Bu engeli aşmak Avrupa Birliği’nin bir sorumluluğu olduğu kadar, Kıbrıs Türk halkına karşı ahlaki bir yükümlülüğüdür.”

Hristodulidis’in bu konuda geçmişte öneri yaptıklarını söylediği hatırlatılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ, buna ciddi bir öneri olarak bakmanın mümkün olmadığını kaydederek, şunları belirtti:

“Buna ciddi bir öneri olarak bakmak olası değildir. Zaten açık olan Gazimağusa Limanı’nın kendilerinin de üye olduğu AB kontrolüne verilerek açılmasını talep etmek, Kıbrıs Türk halkına karşı on yıllardır yapılmakta olan haksız ve gayri insani bir uygulamaya bir yenisini eklemek anlamına gelir ve kabul edilemez.

Tekrarlıyoruz, Gazimağusa Limanı zaten açıktır. Söz konusu olan ve yapılması gereken Kıbrıslı Türkler’in bu limandan AB ülkeleriyle eşit şartlarda doğrudan ticaret yapabilmesidir. Avrupa Birliği’nden Rum engelini aşıp Kıbrıslı Türkler’in AB ile doğrudan ticaret yapmasına imkan vermesini bekliyoruz.”



ERGÜN OLGUN: “DOĞRUDAN TİCARET İÇİN HALA UMUDUM VAR”



Müzakereci Ergün Olgun, Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda umutsuz olmadığını söyledi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile ilgili hem güney basınında, hem de kuzey basınında yer alan haberlerdeki “Tüzük rafa kaldırıldı, “Tüzük umutsuz”, “Ticarete karşı Maraş” gibi haberleri Kıbrıs Postası’na değerlendiren Müzakereci Ergün Olgun, önemli açıklamalarda bulundu.

Müzakereci Ergün Olgun, Doğrudan Ticaret Konseyi’nin geçmişinin 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan eş zamanlı referandum sonrasında 26 Nisan 2004’te Avrupa Konseyi’nin almış olduğu karara dayandığını belirterek, “Bu kararda Kıbrıslı Türkler üzerine uygulanan izolasyonların sonlandırılması gerektiği, Kıbrıslı Türklerin bunu hak etmediği ve Kıbrıs Türk ekonomisi üzerindeki sınırlamaların kaldırılıp Kıbrıs Türk ekonomisinin güçlendirilmesinin Kıbrıs’ta uzlaşıya katkıda bulunabileceğine dair tespite dayanır.” Bunun ardından görevlendirilen komisyonun almış olduğu karar neticesinde Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Yeşil Hat Tüzüğü ve Mali Yardım Tüzüğü sağlanması yönünde paket hazırlamıştır” şeklinde konuştu.

Olgun, sözlerine şu şekilde devam etti; “Genel Sekreter de 28 Mayıs 2004 tarihinde yayınlamış olduğu raporda, Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyonların hiçbir mantığı bulunmadığı, bu izolasyonların kaldırılması gerektiği ve Güvenlik Konseyi üyelerine ve diğer üyelere, Kıbrıslı Türklerle işbirliği ve ikili ilişkiler geliştirme çağrısı yapmıştı. Kısacası Doğrudan Ticaret Tüzüğü hiçbir öneri veya önşartla bağlantılı değildir. Kıbrıslı Türklere yapılan bir haksızlığın sonlandırılmasıyla ilgilidir, bu konuyla başka konu arasında bağlantı kurmaya çalışmak Kıbrıslı Türklere karşı 2’nci bir ayıp yapmaktır. (Kıbrıs Postası)



TC CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “KKTC’NİN HUKUKUNU SONUNA KADAR SAVUNACAK, BU KONUDAKİ POLİTİKALARIMIZDAN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ”



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kıbrıs'ta Rum tarafının haksız ve uzlaşmaz tutumu karşısında KKTC’nin hukukunu sonuna kadar savunacak, bu konudaki politikalarımızdan asla taviz vermeyeceğiz” dedi.

Erdoğan, petrolü ve doğal gazı, barışın ve refahın aracı haline dönüştürmek için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceklerini kaydetti.

Erdoğan, “Enerji alanında geldiğimiz önemli seviyeye rağmen Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde tıkanan fasıllardan birinin enerji olmasını da manidar bulduğumu yine ifade edeceğim” dedi.



“KAYIP” OYUNU GÜNEY’DEKİ SATİRİGO TİYATROSU’NDA SAHNELENDİ



Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun “Kayıp” oyunu İstanbul’dan sonra bu kez de Güney Kıbrıs’taki Satirigo Tiyatrosu’nda tiyatro severlerle buluştu.

LTB’den verilen bilgiye göre, Satirigo Tiyatrosu Yönetim Kurulu Başkanı Spiros Pandelidis, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu bir kez daha ağırlamaktan gurur duyduklarını söyleyerek her iki tiyatronun yıllara dayanan sanatsal paylaşım ve iletişiminin Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin yakınlaşmasına da önemli katkılar yaptığını ifade etti.

LTB Kültür Sanat Koordinatörü Yaşar Ersoy ise iki tiyatronun 27 yıllık dostluğuna dikkat çekerek, Aristofanes’in Barış oyunu ile başlayan bu dostluk ve sanat köprüsünün aralıksız olarak bugünlere kadar geldiğini vurguladı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 51
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1497
Toplam Tekil 4076278
IP 3.149.239.110






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu