BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ ERTUĞ: “RUM TARAFI RAPORA KARŞI KAMPANYAYLA MASADAN KAÇIŞI KAMUFLE ETMEYE ÇALIŞIYOR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ ERTUĞ: “RUM TARAFI RAPORA KARŞI KAMPANYAYLA MASADAN KAÇIŞI KAMUFLE ETMEYE ÇALIŞIYOR”
Tarih: 20.01.2015 > Kaç kez okundu? 1784

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, BM Genel Sekreteri’nin Ada’daki Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili son raporunun yayınlanmasını fırsat bilen Kıbrıs Rum tarafının, gerek rapora gerekse Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’ye karşı saldırı kampanyası sürdürdüğünü vurguladı. Bu yolla masadan kaçışın kamufle edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Ertuğ, Rum tarafını Ortak Açıklama’ya riayet etmeye çağırdı.

Ertuğ, BM raporunda yer alan eksikliklerin giderilmesi için girişimlerinin sürdüğüne de dikkat çekti.

Ertuğ yazılı açıklamasında, Rum Sözcü Hristodulides’in raporu ağır bir dille eleştirdiğine ve bu arada Türk tarafına karşı suçlama oyunu yürüttüğüne dikkat çekti.

Hristodulides’e detaylı yanıt vermek niyetinde olmadıklarını kaydeden Ertuğ, koparılan gürültüyle Rum tarafının masadan kaçmasının kamufle edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Hristodulides’in rapora yönelik eleştirileriyle Rum tarafının, Güvenlik Konseyi’nin raporla ve Barış Gücü’nün görev süresiyle ilgili olarak ay sonunda alacağı kararı kendi lehlerine etkilemeyi amaçladığını kaydeden Ertuğ, iddiaları ne olursa olsun Kıbrıs Rum tarafının gerçekleri örtbas edemeyeceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Barış Gücü raporunda bazı olumlu unsurlar yanında ciddi hatalar ve eksiklikler bulunduğunu da kaydeden Ertuğ, ancak rapordaki bu hata ve eksikliklerin Rum Sözcü’nün iddia ettiği şekilde olmadığını vurguladı.

Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının, raporun Kıbrıs Türk halkının 50 yılı aşkın bir süredir tabi tutulduğu izolasyon ve kısıtlamalara çok geç ve sınırlı da olsa değinmesine tahammül edemediğini ve bunun sorumluluğunu Türkiye’nin omuzlarına yüklemeye çalıştığını kaydetti.

Ertuğ, şöyle devam etti:

“Halbuki bu izolasyon ve kısıtlamaların, Türkiye daha burada yokken Rum saldırılarının başladığı 1963 yılına dayandığını herkes biliyor. BM Genel Sekreteri, daha o yıllarda, 1964’te BMBG’nin faaliyetlerine ilişkin olarak yayınladığı 10 Eylül 1964 tarih ve S/5950 sayılı raporunda, bu kısıtlamalar için ‘o kadar şiddetlidir ki gerçek bir abluka boyutundadır’ ifadesini kullanmıştır. BMGS’nin o dönemi kapsayan raporları benzeri ifadelerle doludur. Sayın Hristodulides’e bu raporlara bir göz atmasını tavsiye ederiz.”

Raporda yer alan eksikliğin giderilmesi için girişimlerinin sürdüğünü de bildiren Ertuğ, şunları kaydetti:

“Bize göre rapordaki en önemli eksiklik, BMGS’nin İyi Niyet Misyonu’yla ilgili 26’ıncı paragrafında Rum tarafının görüşmelerden çekilmesinden bahsederken, buna bahane olarak kullandığı Türkiye’nin yayınladığı NAVTEX’in Kıbrıs Türk tarafının talebiyle ve bizim adımıza yayınladığını belirtmemiş olmasıdır. Bu maddi hatanın düzeltilmesine yönelik girişimlerimiz sürmektedir.”

Raporda sözde “Kıbrıs Hükümeti”ne atıf yapılmasını kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Ertuğ, 1964’ten beri tekrarlanan bu temel hatanın Güvenlik Konseyi’nin “kabul edilmez” dediği statükonun başta gelen unsuru olduğunu ve bunun sürdürülmesinin ancak statükonun kalıcılaşmasına hizmet edeceğini ifade etti.

Bunun Güvenlik Konseyi ve genelde BM teşkilatının Kıbrıs konusundaki temel bir çelişkisi, uzlaşının ve kapsamlı çözümün de en büyük engeli olduğunu kaydeden Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının sürdürdüğü egemenlik iddialarında, silahlı gasp yoluyla elde ettiği bu sıfatın arkasına saklandığını hatırlattı.

BMGS’nin son raporunda iki tarafın “ortak malı” olarak tanımladığı hidrokarbonlar ve sözde “Münhasır Ekonomik Bölge” iddialarında da bu sıfatı kullandığına işaret eden Ertuğ, 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’da, egemenliğin eşit şekilde iki halktan kaynaklandığı yani kimsenin inhisarında olmadığı, ayrıca birinin diğeri üzerinde yetki ve otorite iddiasında bulunamayacağının açıkça belirtildiğini anımsattı.

Ertuğ, “Bu gerçekleri bir kez daha hatırlatırken, Kıbrıs Rum tarafını Ortak Açıklama’ya riayet etmeye ve sürdürdüğü suçlama oyununa son vermeye çağırırız” diye ekledi.



BAKAN ÇAVUŞOĞLU: “İİT’DE KKTC’NİN GÖZLEMCİ STATÜSÜ DEVAM ETMELİ”



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt ziyaretinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’de KKTC’nin gözlemci statüsünün devam etmesinin gerektiğini vurguladı.

AA’nın haberine göre, Çavuşoğlu, Kuveyt temasları çerçevesinde görüştüğü Kuveytli mevkidaşı Şeyh Sabah el-Halid es-Sabah ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Kuveyt'in Türkiye ve bölge için istikrarı, güvenliği ve barışı çok önemli olan kardeş bir ülke olduğunu" kaydetti ve geçen yıl ikili ticaret hacminin 625 milyon dolar olduğunu belirtti.

Uluslarası yapılarda işbirliğiyle ilgili olarak Çavuşoğlu, "Tabi uluslararası örgütlerle de işbirliğimiz devam etmeli. İİT'de devam ediyor. Burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci statüsünün devam etmesi çok önemli. Bunu da birlikte değerlendirdik. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Türkiye'nin olmamasının da ne kadar zarar verdiğini de gördük. Dolayısıyla BM'de işbirliğimiz sadece güvenlik konseyinde değil diğer alanlarda da devam etmelidir. Bölgenin ve Filistinin çıkarlarını orada korumalıyız"



MECLİS HEYETİ İSTANBUL’DA İSİPAB TOPLANTISINA KATILACAK



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığındaki heyet, İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı’na katılacak.

Meclis Başkanı Siber başkanlığında, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, DP-UG Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu ile TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’den oluşan heyet, bu akşam İstanbul’a gidecek. Çarşamba günü tam gün konferansa katılacak heyet, akşam da TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in konferansa katılanlar onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Meclis Başkanı Siber, perşembe günü İSİBAP 10. Konferansı’nda katılımcılara hitap edecek.

Siber başkanlığındaki KKTC Meclis heyeti toplantıya katılan ülkelerin parlamento başkanlarıyla da görüşmeler yapacak.

Meclis heyeti cuma sabahı yurda dönecek.



KKTC “BELFAST VE DÜSSELDORF ŞEHRLERİNDE TANITILIYOR



Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı 16-18 Ocak 2015 tarihleri arasında, Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde gerçekleştirilen “Belfast Telegraph Holiday World Show 2015 Turizm Fuarı”na katıldı.

Bakanlık temsilcilerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin de katıldığı fuarda, ülke turizmini tanıtmaya yönelik tanıtım faaliyetleri yapıldı.

KKTC standında ülkeyi tanıtıcı ürünler yer aldı.

KKTC turizmi, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde 46’ncısı gercekleşmekte olan “Düsseldorf Boot Messe” fuarında da tanıtılıyor.

17 Ocak’ta açılan ve 25 Ocak’a kadar sürecek olan fuarda, Kuzey Kıbrıs’la ilgili tanıtım faaliyetleri Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi ile Almanya Turizm Ofisi temsilcileri tarafından yürütülüyor.

Kuzey Kıbrıs’ın standında genel olarak ülke turizmi ile ülkedeki dalış olanakları tanıtımının yapıldığı ifade edildi.



KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ ANKARA’DA ANILDI



Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının üçüncü yıldönümünde Ankara’da Gazeteciler Cemiyeti ile Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikle anıldı.

Etkinliğe KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut da katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Rauf Denktaş’ın tüm dünyada takdir edilen bir devlet adamı olduğunu vurgulayarak “Ölümüne tanıklık ettiğimiz son Türk kahramanını saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut da açılış konuşmasında, Denktaş ile olan anılarını anlattı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1595
Toplam Tekil 4076376
IP 3.17.74.227






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu