BASIN BÜLTENİ EIDE: “HİDROKARBONLAR, MÜZAKERELERLE İLİŞKİLİDİR VE İLİŞKİSİ KESİLEMEZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ EIDE: “HİDROKARBONLAR, MÜZAKERELERLE İLİŞKİLİDİR VE İLİŞKİSİ KESİLEMEZ”
Tarih: 02.01.2015 > Kaç kez okundu? 1768

Paylaş


BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs’ın çevresindeki Hidrokarbon kaynaklarının Kıbrıs müzakereleriyle ilişkili olduğunu ve bu ilişkinin kesilemeyeceğini söyledi. Eide, sismik araştırma gemisi Barbaros’un Kıbrıs açıklarında yaptığı araştırmaların da yapbozun sadece bir parçası olduğunu ve başka parçalar da bulunduğunu ifade etti.

Eide, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Cyprus Weekly’ye telefonla verdiği mülakatta, şimdi bir çıkmazda bulunulduğunu ancak içinde bulunulan krizin, Kıbrıs sorunun çözümü için ileriye gitmenin önemini gösterdiğini vurguladı.

BM diplomatı, Hidrokarbonların hangi yönde Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirileceğinin iki tarafın meselesi olduğunu ancak bu ilişkinin kesilemeyeceğini savundu. Eide, “Bana göre herkesin çözüme ulaşmak için çabalarını katlaması bir argümandır, güçlü bir argüman,” dedi.

Bir soru üzerine, Türkiye’nin niyet ve taahhütleriyle ilgili konuşamayacağını ancak şu an için kesin olanın sismik araştırma gemisi Barbaros’un Kıbrıs sularından uzaklaşmaya başlaması olduğunu söyleyen Eide, sağlam bir çözümün “inanılmaz faydaları” olacağını, “bölünmüşlük” göz önüne alındığında “petrol ve gaza dayalı” bir ekonomi öngörme olasılığının güçlü olmadığını kaydetti.

Hidrokarbonlar konusunda alternatif bir önerisinin bulunmadığını ancak konunun geleceğin değil bugünün krizi olduğunu ifade eden Eide, “Kısa dönemdeki krizlerden ziyade çözümün uzun vadeli faydalarına odaklanmak gerekir” dedi.

Eide, “Barbaros’un varlığı yapbozun sadece küçük bir parçasıdır. Yapboz çeşitli parçalardan oluşuyor. Kısa dönem hedefi olarak, müzakerelere geri dönmek için bu yapbozu çözmeye çalışıyorum.”

Müzakerelerin başlamasının tarafların isteğine bağlı bulunduğunu ve “tarih söyleyemese de”, yakın zamanda bunun gerçekleşebileceğine inandığını ifade eden Eide, “Tabii ki tüm işi Kıbrıs’ta yapamam, buna dahil olan başka oyuncular da var,” dedi.

Eide, 26 Ocak’ta BM Güvenlik Konseyi’ne rapor sunacağını, ardından bir çok liderin iştirak edeceği Davos zirvesinde konuyla ilgili ikili temaslar gerçekleştireceğini ifade etti.



KTFD’NİN İLK BAŞBAKANI OSMAN NEJAT KONUK VEFAT ETTİ



Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ikinci başbakanı olan Osman Nejat Konuk vefat etti.

İstanbul’daki evinde dün yaşama gözlerini yuman 86 yaşındaki Konuk, kanser tedavisi görüyordu. Nejat Konuk, KKTC’de defnedilecek. Eski başbakanın cenaze töreni programı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Nejat Konuk, 1982'de Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin Başkanı seçildi. 6 Aralık 1983 tarihinde oluşan Kurucu Meclis'in üyeliğini de yapan Konuk, 13 Aralık 1983'ten 19 Temmuz 1985'e kadar görevde bulunan KKTC Kurucu Hükümeti'nde başbakanlık yaptı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1215
Toplam Tekil 4069136
IP 18.191.236.174






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu