Doğa mucizlerle dolu işte size Yer elması mucizesi… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Doğa mucizlerle dolu işte size Yer elması mucizesi… - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.01.2015 > Kaç kez okundu? 1736

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







Doğa mucizlerle dolu işte size



Yer elması mucizesi…







Her zaman siyasetten,ekonomiden,turizmden ve diğer birçok konulardan söz ediyoruz,gündemimize taşıyoruz. Bugün,bunların dışına çıkalım. Sizlerle keyif duyacağınız bir yazıyı paylaşmak istedik. 2015 yılının da tüm okurlarımıza,insanlığa şans,barış,huzur getirmesini diliyoruz. Her şey gönlünüzce olsun,yüzleriniz hep gülsün.



Çoğu zaman üstad köşe yazarları bile köşelerinde değişik konulara yönelme ihtiyacı duyarlar. Fıkralarla günü kurtarmaya çalışanların bile olduğunu biliyoruz,görüyoruz ve okuyoruz. Günlük yazmanın,ya da bazen yorgun olmanın getirdiği yük ile köşelerin boş kalmaması için yönelinen bu yolun okurlara saygıdan kaynaklandığını söylemeliyiz.



Özellikle sağlık ve magazin basınında doğadaki mucizelerden söz edilir. Hastalıklara şifaların da doğadan gedliği anlatılır. İlaçların ham maddelerinin de yine doğadaki bitkilerden elde edildiğine dair çok yazılar okumuşsunuzdur.



Bugün, doğadaki mucize yer elmasından ve faydalarından söz edeceğiz. Prof. Dr. İbrahim Uslu, doğanın mucizelerini sıkca köşesine taşıyanlardandır. Uslu Hoca, geçenlerde yer elmasını değerlendiren bir yazıyı paylaştı. “Faydaları saymakla bitmeyen lezzet:Yer elması” başlığı altındaki yazısında “Patates gibi toprak altında yetişen, kış sebzesi olan yer elmasının tadı ve dokusu turpa benzer, keskin bir tadı yoktur. İster çiğ olarak yenir, ya da zeytinyağlılarda, et yemeklerinde ve salatalarda tüketilir. Yer elması çok önemli bir sebzedir, faydaları saymakla bitmez. Yer elmasının içinde önemli miktarda inülin denen bir madde vardır. İnülin ile insülini sakın karıştırmayın. İnülin, kolon kanserini önleyicidir, bağırsaklar için çok faydalı etkileri vardır.”dedi.



Dikkat edilecek olursa, doğadan fazlası ile istifade ediyoruz ama,yediklerimizin değerini bilemiyoruz. Bunları bilinçli tükettiğimizde daha da yararlı olduklarını unutmamalıyız.



Şimdi gelelim Prof. Dr. İbrahim Uslu’nun konu ile ilgili yazdıklarına:



“İnülin soğan, sarımsak, pırasa, hindiba ve enginar gibi birçok sebzede de bulunmaktadır. Bunlara ek olarak inülin, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kanser ve kemik erimesi hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır. İnülinin yanı sıra, suda çözünen ve çözünmeyen oldukça fazla miktardaki lif içeriği sayesinde yer elması sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırır ve tok kalma süresini uzatır. Bu yüzden diyet yapanlar tarafından rahatlıkla kullanılır, ayrıca kabızlığı ve basur şikâyetlerini azaltır.



Yer elması, kan şekerinin de dengelenmesine yardımcı olur. Bu yüzden şeker hastalarının sıklıkla tüketmesinde yarar vardır. Yer elması içerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelmektedir. 100 gram yer elmasında 3-4 mgdemir vardır ve demir açısından en zengin gıdaların başında gelir. Yine 100 gram yer elmasında 450 mg potasyum vardır . Potasyum başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Örneğin kalp yetersizliği için idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrar söktürücü ilacın tipine bağlı olarak idrarla potasyum kaybı olabilir. Potasyum kaybında kaslarda güçsüzlük, sinirlilik, yorgunluk ve kalp atışlarında düzensizlik görülür. Yer elması bu kadar zengin potasyum oranıyla başlı başına bir şifa kaynağıdır.



Yer elması özellikle yaşlılara tavsiye edilir çünkü içeriğindeki zengin fosfor mineralleri sayesinde kemiklerimizin güçlü yapısını korurlar.



Yer elmasında ayrıca oldukça yüksek miktarda C ve B vitaminleri vardır. Özellikle niacinbunların başında gelmektedir. Saçlarınız, cildiniz ve gözlerinizin sağlıklı olmasında bu vitaminler önemli rol oynarlar. Bu vitaminler anne sütünü arttırmaya yardımcı olurlar.



Tüm yukarda saydığımız faydalarına ilaveten, yer elması böbreklerimizin düzenli çalışmasına yardımcı olur, idrar söktürücü etkileri de çok önemlidir. Bunun yanı sıra göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma ve mafsal ağrılarını hafifletir. Ayrıca vücudun direncini artırır.



Özetle sadece inülin ve kanser önleyici etkileri ile bile yer elması özellikle şu kış günlerinde her hafta mutlaka bir kez sofralarımızdan eksik etmememiz gereken çok önemli bir sebzedir.”



Bize küçük yaşlarımızda yer elmasını annemiz ve büyüklerimiz kabuklarını soyarak normal meyve gibi de yedirirlerdi. Çoğu yerde bu mucize lezzetin yemeği yapılmazdı. Şimdi,çok lüks lokantaların bile listelerine giren yer elmasından hemen her türlü yemek yapılabiliyor.



Özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen yer elmasının zeytinyağlılarının çok daha büyük ilgi gördüğü de belirtiliyor. Zeytinyağlı portakallı yer elması en çok yapılan ve sevilen bir yemek olarak da baş köşelerde yer alıyor.



İnternetten, yer elması yemekleri ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.



Bazı lokantalarda şefler mutfaklarında pişirdikleri ana yemeklerde yer elmasını yardımcı yemek olarak da kullanıyor. Yer elması mucizesi kısa zamanda tanındı ve hemen her yemekte kullanılmaya da başlandı.



Yeni yıla, siyaset dışı bir yazı ile “merhaba” dedik. Sizlere de yer elması mucizesini anlatmaya çalıştık. Bütün yılınızın yer elması mucizesi ve lezzetinde geçmesini diliyoruz.



necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 82
Toplam Tekil 4068004
IP 18.191.228.88






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu