Rusya’daki kriz, ilk olarak Antalya’yı vurdu… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Rusya’daki kriz, ilk olarak Antalya’yı vurdu… - Necdet SİVASLI
Tarih: 21.12.2014 > Kaç kez okundu? 1777

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







Rusya’daki kriz, ilk olarak



Antalya’yı vurdu…







Geçenlerde Rusya’daki krizin, ilk olarak Türkiye’deki turizmi etkileyebileceği konusunda bir yazı yazmıştık. Bu krizin turizm dışında bazı sektörleri etkileyebileceğine değindiğimiz yazıda, “Türk ekonomisi de bu krizden etkilenecek” demiştik.



Birkaç gündür Antalya’dayız. Antalya’da bazı turizmcilerle görüştük. Sezon için Rusya’dan yapılan birçok rezervasyonun iptal edildiğini söylediler. Bu sezon Antalya turizminin Rusya’daki kriz nedeni ile en az % 5 oranında kayıp yaşanabileceğine değindiler.



Doğrusunu söylemek gerekirse turizm sektörü Rusya krizi nedeni ile oldukça endişeli bulunuyor. Turizm sektöründeki bu sıkıntı hiç kuşkusuz yan sektörü de etkileyecek. Antalya’ya gelen Rus turistler genellikle “her şey dahil”i tercih ediyor. Antalya’daki alış-veriş merkezlerini doldurup, bavul ticaretine katkı sağlıyorlar. Böylece esnaf da kazanıyor.



Antalya’daki esnafın en büyük geliri Ruslardan sağlanıyor. Eğer, bu turizm sezonunda Rusya’dan gelen turist sayısında % 5 oranında eksilme olursa bu bavul ticaretini de vurabilir. Bu konuda da esnafın endişeli bekleyiş içinde olduğunu gözlemledik.



Hiç kuşkusuz Rusya’daki krizden sadece Antalya değil, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin çok önemli bölümleri de etkilenecek. Hali ile İstanbul’u da buna dahil edebiliriz.



Şimdi işin öteki yönüne de bakalım:



Antalya’ya ev alarak, ya da ev kiralayarak yerleşen Rus sayısında da artış var. Genellikle Konyaaltı’nı mesken tutan Ruslar, burada mülk de alıyor. Şimdi ise, ülkelerindeki ekonomik çöküş, buradaki Rusları da rahatsız etmeye başladı.



Antalya’da yabancılara ait 50 bin taşınmaz var. Bu taşınmazların yaklaşık 7 bin tanesi Ruslara ait. Toplam 20 bin civarında Rus vatandaşı Antalya’da ikamet ediyor. Bunların bir kısmı da kiraladıkları evlerde oturuyor.



Antalya’da 12 yıldır emlakçilik yapan Sergey Volchenkov Antalya’nın artık Ruslar için bir hayal olabileceğine dikkat çekiyor. Evi olan Rusların da evlerini satmaya başladığına dikkat çekiyor.







“Rusya’da çok büyük kriz oldu, rublenin değeri yarı yarıya düştü. Kimse bu kadar büyük düşüş beklemiyordu. Rubledeki değer kaybı nedeniyle Rus alıcılar şimdi ne yapacağını bilmiyor. Ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlar. Böyle bir ortamda yurtdışından ev almak onlar için ikinci planda kaldı. Doğal olarak piyasalar da etkilenecek, değişecek. Çünkü artık alım gücü de azalıyor. Rubledeki değer kaybından emlak piyasası çok ciddi etkilenecek. Rus müşterilerde ciddi azalma bekliyoruz. Ruslar şimdi Antalya’dan ev alma değil, kendini kurtarma derdinde. Hatta bazıları Antalya’daki evini bile satıp Rusya’daki borçlarını ödeyebilme telaşında. Çünkü çokları bu evleri Rusya’da borçlanarak aldı.”







Konyaaltı’nda emlakçilik yapan bazı arkadaşlarla görüştük. Onların görüşlerini de yansıtalım:







“Özellikle Konyaaltı’na yerleşen ve ev alan Ruslar nedeni ile emlak fiyatları fırlamıştı. Yine kirada oturmak isteyen Ruslar da Konyaaltı’nı tercih ediyor. Konyaaltı sahil kenarında olduğu için yabancılar genellikle burayı tercih ediyor. Konyaaltı’nda da en yeni projelerin olduğu Liman Mahallesi tercih ediliyor. Bazılarının kapalı havuzu var, SPA var, fitness’i var, hamamı var. Antalya’da en fazla Rus nüfus bu bölgede yaşıyor. Hatta Rus parkı da yapıldı burada. Ev kiraları da bu nedenle yükseldi. Şimdi satılığa çıkarılan evler, boşaltılmaya başlanan kiralık evler nedeni ile fiyatlar düşecektir. Sektörün de bundan fazlası ile etkilenmeye başlayacağını şimdilerde görmeye başladık. “







Görüldüğü gibi Rusya’daki ekonomik kriz, sadece Türkiye’deki otelcilik ve turizm sektörünü değil, diğer sektörleri de etkileyecek. Bunun ayak sesleri şimdiden duyulmaya başladı.







Rusya Devlet Başkanı Putin, kriz ile ilgili yaptığı açıklamada “Bu krizin iki yıl süreceğini tahmin ediyoruz” dedi. Gelecekte ne gibi gelişmeler olur, kriz daha da büyür mü bunu şimdiden hiç kimse tahmin edemiyor. Ancak, Rusya’daki her öksürük, öyle görünüyor ki bizi de rahatsız edecektir.







Antalya’da emlakçilik yapan Rus Volchenkov ‘un şu sözlerinin de altını çizelim:







“Ruslardan bazıları Antalya’dan aldığı evi satmak için bize başvuruyor. Üstelik bir an önce satmak için fiyatı da düşük tutuyorlar. Çok sayıda değil ama böyle gelenler oluyor. Önceden böyle bir şey yoktu. Bana göre bu daha da çoğalacaktır. Eskiden biz İngilizlerin evlerini Ruslara satardık. Şimdi de Ruslardan alıp başkalarına satacağız”







necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1340
Toplam Tekil 4074616
IP 3.149.214.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu