BASIN BÜLTENİ 17 Aralık 2014 EIDE BUGÜN MÜZAKERECİ OLGUN’LA GÖRÜŞECEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ 17 Aralık 2014 EIDE BUGÜN MÜZAKERECİ OLGUN’LA GÖRÜŞECEK
Tarih: 18.12.2014 > Kaç kez okundu? 1854

Paylaş


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün gece geç saatlerde adaya geldi.

Dün BM müzakere heyetiyle toplantılar yapan Eide, akşam saat 18.30’da Ledra Palace Otel’de basın mensupları ve sivil toplum örgütlerine yönelik Christmas resepsiyonu verdi.

Eide, resepsiyonda yaptığı kısa konuşmada, 2015 yılının pek çok fırsat içerdiğini, ancak bu fırsatların iyi kullanılmaması halinde önümüzdeki yılın zorluklar içeren bir yıl olacağını söyledi.

Eide, “Birçok Kıbrıslı benimle aynı fikirde ki Kıbrıs sorunu çözüldüğü takdirde, ekonomik, sosyal, ve siyasi faydalarını görmeye başlayacağız” dedi.

Bugün saat 11.00’de Kıbrıslı Rum Müzakereci Mavroyannis’le, 12.30’da ise Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun’la görüşecek olan Eide'nin görüşmeden sonra adadan ayrılması bekleniyor.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun, görüşmede son toplantının ardından yaşanan gelişmelerin değerlendirileceğini ve önümüzdeki dönemde müzakerelerin yeniden başlaması ile ilgili fırsatların değerlendirileceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının hala müzakere masasında olduğunu hatırlatan Olgun, görüşmede Rum tarafının masaya dönmesi ile ilgili olasılıkların değerlendirileceğini belirtti. (TAK-KIBRIS)



MARKOPOULİOTİS: “KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA YÖNELİK MALİ YARDIMLAR DEVAM EDİYOR... YENİ KAYNAK 32.96 MİLYON EURO”

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilcisi Georgios Markopouliotis, Kıbrıs Türk Toplumu’na yönelik Mali Destek Programı çerçevesinde bugüne kadar 380 milyon Euro’dan fazla bir kaynak tahsis edildiğini söyledi. Markopouliotis, mali yardımların devam edeceğine işaret ederek, onay alan son yardım diliminin de 32.96 milyon Euro olduğunu belirtti.

Markopouliotis dün düzenlediği basın toplantısında, 2014-2017 döneminde AB Komisyonu Başkanlığı görevini yürütecek Jean-Claude Juncker, ekibi ve politik hedefleri hakkında bilgi verdi.

Georgios Markopouliotis, Lefkoşa Merit Otel’de gerçekleşen basın toplantısında, Juncker’ın politika rehberinden alıntılar yaparak, görev süresince odaklanacağı 10 politika alanı ve komisyon üyelerini de tanıttı.



PAPANTONİOU: "RUSYA'DAN YENİ BORU HATTI PROJESİ, KIBRIS VE DOĞU AKDENİZ GAZ PAYLAŞIMI SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ALTIN FIRSAT"

Yunanistan'ın eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Yannos Papantoniou, "Rusya'dan yeni boru hattı projesi, Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz gaz paylaşımı tartışmasının çözümü için altın fırsat" dedi.

Doğu Akdeniz doğalgazının paylaşımına ilişkin AA'ya değerlendirmede bulunan Papantoniou, Kıbrıs'ın siyasi statüsüne ilişkin 60 yıllık çözümsüzlüğün ancak doğalgaz gibi bulunduğunda hızlıca çıkarılması gereken bir kaynak sayesinde çözülebileceğini söyledi.

Papantoniou, ülkesinin "Mısır'ı bölgedeki gaz tartışmasına isteyerek sürükleyip sürüklemediği" sorusuna, "Mısır ve Yunanistan'ın tarih boyunca iyi ilişkileri oldu. Mısır, Doğu Akdeniz'in bir parçası, bu oyuna dahil olmaması neredeyse imkansızdı. Mısır'ın da konuda söz hakkı olmalı. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynakları paylaşımına ilişkin tüm soruların cevabı, Kıbrıs sorununun çözümünde" yanıtını verdi.

Rusya'nın Türkiye'den geçecek yeni boru hattı teklifine ilişkin Papantoniou, bu projenin, bir ayağının Türkiye, diğerinin Yunanistan olması dolayısıyla iki ülkenin işbirliğini geliştirmesi ve Kıbrıs sorununun çözümü için altın fırsat olduğunu belirtti.



İNŞAAT MALİYETİ, PETROL VE DOĞALGAZ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİ EAST MED PIPELINE PROJESİ’NDE ÇEKİNCE YARATIYOR

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan hükümetlerinin, Doğu Akdeniz doğalgazını Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşıyacak “East Med Pipeline” projesiyle ilgili, inşaat maliyeti ve son zamanlarda petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşüş eğiliminde olması nedeniyle çekinceler belirtildiği haber verildi.

Rum Politis gazetesi haberi “East Med Konusunda Çekinceler... Ön İncelemeler İyi Ama Nihai Sürdürülebilirlik İncelemesi İvedi” başlığıyla aktardı.

Gazete İsrail, Rum ve Yunan hükümetlerinin Avrupa Komisyonu düzeyindeki girişimlerinin, bu projeye ilgiyi canlandırdığını, AB’nin yetkili organlarından, üye ülkelerden ve petrol şirketlerinden teknokratlar projeden gittikçe daha sık söz etmeye başladığını yazdı.

Gazeteye göre böyle bir boru hattının ekonomik sürdürülebilirliğinin etkileyici olmasına karşın inşaat maliyeti ile petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş eğilimi kaygı yaratıyor.



İŞAD, MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN TÜRKİYE, YUNANİSTAN, AB, BM VE ABD’YE ÇAĞRIDA BULUNDU

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye, Yunanistan, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devetleri’ne yaratıcı ve güçlü çaba gösterme çağrısında bulundu.

İŞAD adına Metin Şadi yaptığı yazılı açıklamada, “Başta Kıbrıslıların arzusu ve talebi sonrasında Türkiye Yunanistan başta olmak üzere BM, ABD ve AB, diğer tüm tarafların bir an önce müzakerelerin yeniden başlaması için yaratıcı ve güçlü çaba göstermesini beklemekteyiz” dedi.

Müzakerelerin geldiği aşamadan hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Şadi, bölgede bulunan hidrokarbon yataklarının ortak menfaatlerle ve işbirliğinde kullanılması halinde taraflara benzersiz fırsatlar doğuracağına inandığını belirtti.

Eş zamanlı atılacak bazı adımların Kıbrıs sorunundaki mevcut tıkanıklığı giderileceğine inandığını kaydeden Şadi, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına geri dönme iradesi ortaya koyarak 6 ay ile 1 yıl içerisinde Kıbrıs sorunu çözme yönünde güçlü niyet beyan etmesinin, müzakere atmosferini pozitif yönde etkileyeceğini, ilgili tüm tarafları ve halkları da güçlü bir şekilde motive edeceğine inandıklarını belirtti.

Şadi, Türk tarafı ile Rum tarafının, bölgede yürütülen hidrokarbon arama çalışmalarını müzakerelerin yeniden başlamasıyla eş zamanlı askıya almasının müzakere sürecine çok büyük katkı koyacağını savundu.

Yeniden başlayacak müzakere sürecinde, ABD veya Uluslararası toplum önderliğinde güven yaratıcı önelemler için üst düzey teknik bir komitenin kurulmasını da öneren Şadi, Komitede iki toplumun, enerji, su, diğer doğal kaynaklar ve birleşme sonrası yeniden yapılanma alanlarında birlikte çalışmasının, çözüm yönündeki atmosferi pozitif yönde değiştirecek ve sonuca varılmasında büyük etki oluşturacağına inandığını kaydetti.

Kıbrıs Rum Lider Nikos Anastaisadis’e geçmiş olsun dileğine bulunan Şadi, Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bilrikte çözüm yönünde ortaya güçlü bir inisiyatif koyması temenisini de dile getirdi.



SERTOĞLU: “VAZİFEMİZ ZORLU ANCAK MAKSADIMIZ NETTİR… ADA FUTBOLUNU YENİDEN BİRLEŞTİRMEK, YENİDEN KARŞILIKLI FUTBOL OYNANABİLMESİ İÇİN GEREKEN YAPICI VE GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLERİ BULMAK, ADİL BİR ŞEKİLDE TEMSİL EDİLMEK VE YILLARDIR SÜREGELEN İZOLASYONLARA SON VERMEK”

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, “Ada futbolunu yeniden birleştirmek, yeniden karşılıklı futbol oynanabilmesi için gereken yapıcı ve gerçekçi çözümleri bulmak, adil bir şekilde temsil edilmek ve yıllardır süregelen izolasyonlara son vermek” için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Sertoğlu, “Tüm Kıbrıslılara ve Kıbrıs futbol camiası üyelerine açık mektup” başlıklı açıklamasında, “Vazifemiz zorlu ancak maksadımız nettir” dedi.

Açıklamada, “Bilinmelidir ki, biz KTFF olarak bu yolda üzerimize düşen ne varsa derhal yapmaya hazırız” diyen Sertoğlu, “Bu vesile ile genelde KOP yönetimine, özelde ise bu konuda benim gibi cesaret ve vizyon sergileyen muhatabım Sayın Kostakis Kutsokumnis’e duyduğum güveni ifade etmek isterim. Tüm amaçladıklarımıza bir gecede ulaşmamız mümkün olmayabilir fakat 60 yıllık futbol ayrılığını bir an önce sonlandırmak temel hedefimizdir” ifadelerini kullandı.



CTP SOSYALİST ENTERNASYONAL KADIN KONSEY TOPLANTISINA KATILDI

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konsey toplantısına katılan CTP’li heyet, Meclis’ten geçmek üzere olan yüzde 30 kadın kotası ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin kurulmasını örnek göstererek partilerinin üzerine düşen görevi yaptığını söyledi.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, Dünyanın sosyalistlerini bir araya getiren Sosyalist Enternasyonal Kadın Konsey toplantısı Cenevre’de “Sosyalist Enternasyonal Kadının Vizyonu ve Politikada Kadın” başlığıyla gerçekleştirildi. Bu yılki toplantılarda KKTC’den CTP Kadın Örgütü Genel Başkanı Sibel Sorakın ve CTP Eğitim Sekreteri Emel Kişi yer aldı.

15-16 Aralık'taki Cenevre'de gerçekleşen toplantılarda kadınlar, geleceğe dair projeksiyon sunup kadının politikadaki yerini ve önemini tartıştı.



“KIBRIS PANSENDİKAL FORUMU DAİMİ KOMİTESİ” TOPLANARAK KARARLAR ALDI

KTAMS, PASİDİ, SΕΚ, TÜRK-SEN, PΕΟ ve DEV-İŞ tarafından oluşturulan iki toplumlu “Kıbrıs Pansendikal Forumu Daimi Komitesi” toplanarak, önümüzdeki yıl için bir faaliyet planı hazırladı.

KTAMS, PASİDİ, SΕΚ, TÜRK-SEN, PΕΟ ve DEV-İŞ sendikaları yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözüm süreçlerine ülke sendikal hareketinin katkısının güçlenmesi çabası çerçevesinde, Kıbrıslı Türk- Kıbrıslı Rum emekçilerin arasında diyalogun ve ortak faaliyetin güçlenmesi için KPF’nin yeniden faaliyete geçirilmesi olanağıyla geçtiğimiz aylarda bir araya geldiğini bildirdi.

Hazırlanan faaliyet planının iki eksenli olduğu ifade edilirken, iki eksenin temelini “Kıbrıs Pansendikal Forumu” başlıklı programın yaşama geçirilmesi ve faaliyetlerin zenginleştirilmesi oluşturuyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1650
Toplam Tekil 4067784
IP 3.137.218.230






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu